29/8/09

Το CNN διαμέλησε την Τουρκία!


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε εκπομπή της δημοσιογράφου Campbell Brown που μεταδόθηκε στις 21 Αυγούστου, παρουσίασε ένα χάρτη στον οποίο οι νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας παρουσιάζονταν με διαφορετικό χρώμα και την ονομασία Κουρδιστάν.
Μετά τη μετάδοση της εκπομπής, η τουρκική πρεσβεία κινητοποίησε τους μηχανισμούς που έχει οργανώσει στο αμερικανικό έδαφος και αυτοί με τη σειρά τους, με πρώτο και καλύτερο την Ομοσπονδία Τουρκο-Αμερικανικών Συλλόγων (ATAA), οι οποίοι με τη σειρά τους διοργάνωσαν καμπάνια διαμαρτυρίας, μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων και φαξ στο κανάλι CNN.
Μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων και φαξ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του CNN, Bridget Leininger, έστειλε μήνυμα στην ATAA με το οποίο ανέφερε ότι από τεχνικό λάθος εμφανίστηκε στην εκπομπή ένας λανθασμένος χάρτης της Τουρκίας και ζήτησε συγνώμη για το γεγονός αυτό από την τουρκική κοινότητα των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα
"www.mediawatchnow.com", η οποία ενημερώνει τους Τούρκους που κατοικούν στις ΗΠΑ για αντιτουρκικά δημοσιεύματα που δημοσιεύονται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

17 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για ΄χαρτη CNN): Δηλαδή ένας τέτοιος χάρτης υπάρχει σε κάποια αμερικανική υπηρεσία εκτός αν τον έφτιαξε επί τούτω το CNN. Και στις δυο περιπτώσεις (όπως και με τους ανάλογους χάρτες που παρουσιάζονται κατα καιρούς και μας αφορούν)κάποιοι δημοσιοποιούν σκέψεις και προθέσεις. Αυτονόητο; Η υπενθύμιση δεν βλάπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μ' αρέσει ο χάρτης.
    Δε έχει το Κουρδιστάν διέξοδο στη θάλασσα.
    Τί πράγματα είναι αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Ετσι αγάλι-αγάλι γίνετε η αγουρίδα μέλι!.
    Αντε να ξεκινήσει το μοίρασμα.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΔΩ:
    Κενάν Εβρέν: Η Τουρκία να «διαμελιστεί» σε οκτώ πολιτείες!

    ΑΓΚΥΡΑ
    Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Ανω-κάτω έκανε την Τουρκία ο πρώην πρόεδρος της χώρας και αρχηγός της χούντας του 1980, Κενάν Εβρέν, για ανάγκη χωρισμού της Τουρκίας σε οκτώ πολιτείες.

    Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Εσκίσεχιρ, Ερζουρούμη, Ντιγιάρμπακιρ, Τραπεζούντα, Αδανα και Σμύρνη είναι οι «οκτώ» πολιτείες στις οποίες χωρίζει την Τουρκία ο αρχηγός της χούντας του '80 για να βρει η χώρα «γαλήνη» (δεξιά)
    Η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, το Εσκίσεχιρ, η Ερζουρούμη, το Ντιγιάρμπακιρ, η Τραπεζούντα, τα Αδανα και η Σμύρνη είναι οι οκτώ πολιτείες του Εβρέν. Στην ουσία, οι πολιτείες αυτές αντιστοιχούν στις επτά γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καμία διοικητική διάσταση. Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η μία παραπάνω πολιτεία προκύπτει διότι ο Εβρέν χωρίζει την περιοχή του Μαρμαρά σε Βορρά και Νότο, δηλαδή Κωνσταντινούπολη και Εσκίσεχιρ. Πράγμα που αφήνει μόνη της την Πόλη. Επιθυμία όλων των ντόπιων Κωνσταντινουπολιτών είναι ουσιαστικά αυτό και έχει μάλιστα η επιθυμία αυτή, αν μη τι άλλο, άρωμα από ιταλική Λίγκα του Βορρά.


    Ο Εβρέν έκανε προχθές δηλώσεις στην εφημερίδα «Σαμπάχ», αλλά στη συνέχεια επανήλθε. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, «η Αγκυρα δεν είναι σε θέση να ελέγχει 81 νομούς». «Η Τουρκία, συνεχίζει, οπωσδήποτε θα φτάσει στο σημείο των πολιτειών, σε 10, 30 ή 50 χρόνια» και υπογραμμίζει ότι «σε αντίθετο ενδεχόμενο δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε τη γαλήνη».

    Ο Εβρέν λέει ότι στη Βουλή πρέπει να μπει και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας και αναρωτιέται «αν δεν είναι να μπουν στη Βουλή, τότε γιατί ιδρύονται τα κόμματα...». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να θελήσουν οι Κούρδοι της Τουρκίας ανεξαρτησία, ο πρώην ισχυρός άντρας της Τουρκίας τονίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Αν αποκτήσουν ίσα δικαιώματα γιατί να το κάνουν;».

    Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις. Από πλευράς κυβερνώντος κόμματος, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας λέει ότι «αν ενταχθούμε στην Ε.Ε., τότε μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα με τις πολιτείες».

    Θετική είναι η αντίδραση των Κούρδων, αφού ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας Αχμέτ Τουρκ είπε πως ο Εβρέν «είδε την πραγματικότητα και τη λύση του προβλήματος της Τουρκίας». Ενας άλλος Κούρδος, πρώην βουλευτής, είπε «η Τουρκία βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τον Εβρέν». Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις του ακροδεξιού χώρου, αλλά και του αυτοχαρακτηριζόμενου σοσιαλδημοκρατικού, πλην όμως άκρως εθνικιστικού, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Παρόμοιες δηλώσεις περί «πολιτειών» είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/03/2007

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=02.03.2007,id=54261804

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ:

    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=10283

    http://www.corfunews.eu/ethnika-themata/ethnika-themata/kourdike-intiphanta-kai-diamelismos-tes-tourkias.html

    http://clubs.pathfinder.gr/kynaigeiros2/295160?forum=35487&read=4075

    http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2007/07/o-morton-abramowitz.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τύμπανα του πολέμου και ο εφιάλτης του διαμελισμού
    ΤΟΥΡΚΙΑ


    Η ανησυχία της Τουρκίας όσον αφορά στη δημιουργία Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, μετά την επικείμενη αμερικανική επίθεση είναι απερίγραπτη. Ο λόγος για τον έλεγχο των πετρελαίων του Κερκούκ και της Μουσούλης, το ζήτημα όμως έχει και άλλη διάσταση.
    Ο διαμελισμός της Τουρκίας, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκικής δημοκρατίας, τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Boluculuk, δηλαδή υποκίνηση διαμελισμού είναι επίσης το βαρύτερο πολιτικό έγκλημα στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα, η εσχάτη προδοσία δηλαδή. Με αυτή την κατηγορία, βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, αμέτρητοι Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι. Απ' τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και τα μέλη του ΡΚΚ, έως τους Ναζίμ Χικμέτ και Αζίζ Νεσίν, αλλά και τους Μουράτ Μποζλάκ και Ακιν Μπιρντάλ που πρόσφατα απαγορεύτηκε να υποβάλουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Όποιος μιλάει δημόσια ή γράφει υπέρ των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εθνοτήτων που ζουν στην Τουρκία, όποιος διεκδικεί ατομικά δικαιώματα ή πολιτικές ελευθερίες, θεωρείται a priori εθνοπροδότης/διαμελιστής. Το γεγονός ότι η Τουρκία "υποχρεώθηκε" να ψηφίσει τον Ιούνιο, την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, σαν εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, είναι βέβαια ένα σημαντικό βήμα στη χώρα αυτή των διώξεων και της πολιτικής καταπίεσης, όμως ο στρατός αντιμετωπίζει το θέμα με απαρέσκεια.
    Είναι δε βέβαιο, πως στην πράξη θα προβληθούν αμέτρητα εμπόδια στην υλοποίηση του ευνοϊκού αυτού μέτρου, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
    Το δόγμα του Τουρκισμού
    Η Τουρκία φοβάται, πως στην παρούσα συγκυρία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα οδηγήσουν τα περίπου 17 εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στη νοτιοανατολική χώρα σε αυτονομία. Και τούτο ενδέχεται να είναι η αρχή του τέλους της "μιας και ενιαίας Τουρκίας". Το ιδεολόγημα αυτό του Τουρκισμού, έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το 1908 η οργάνωση Ένωση και Πρόοδος (Ittihat ve Terakki), εγκαθίδρυσε Συνταγματική Μοναρχία, επί σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ. Ήταν τότε, που λίγο πριν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πρωτοπορία του στρατού, στην οποία ανήκε και ο Κεμάλ, προωθούσε με ιδεολογικούς και όχι μόνο τρόπους, το δόγμα πως όλοι όσοι ζουν μέσα στα σύνορα της Αυτοκρατορίας είναι Τούρκοι. Όλες οι εθνότητες, δηλαδή οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι, οι Τσερκέζοι, οι Λαζοί, οι Έλληνες κ. α. , έκτοτε ονομάστηκαν Τούρκοι. . . Οι Κούρδοι, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά εθνότητα, υπέστη ήδη από τότε, απίστευτες διώξεις. Χωρίς φυσικά, να ξεχνάμε τους Αρμένιους και τους Έλληνες. . . Το δόγμα του Τουρκισμού, μαζί μ' αυτό του λαϊκού κράτους, έγιναν στη συνέχεια οι βασικές αρχές του Κεμαλισμού. Ο εφιάλτης λοιπόν, του διαμελισμού ήταν που έκανε την Τουρκία να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς εναντίον των Κούρδων. Εξαιτίας του ίδιου εφιάλτη, ένας ακήρυχτος πόλεμος στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, συνεχίζεται αμείωτος τα τελευταία ογδόντα χρόνια Σημειωτέον, οι Κούρδοι είναι στην πλειοψηφία τους αλεβίδες μουσουλμάνοι, οπαδοί δηλαδή, του χαλίφη Αλί και όχι σουνίτες, πιστοί του προφήτη Μωάμεθ, όπως είναι οι περισσότεροι κάτοικοι της Τουρκίας.
    Ο ρόλος του ρυθμιστή στην περιοχή
    Τώρα λοιπόν, με τον άνεμο του πολέμου να φυσάει στη γειτονιά της, η Τουρκία φοβάται πως κινδυνεύουν να γκρεμιστούν οι "ισορροπίες" ενός και πλέον αιώνα.
    .............

    Όταν στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ, στην Άγκυρα, ο έγκριτος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ τον ρώτησε τι σκοπεύουν να κάνουν με την κινητοποίηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ, - αφού οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί βρίσκονται πλέον σε στενή συνεργασία και το Κοινοβούλιο των Κούρδων του Ιράκ ενεργοποιήθηκε, για πρώτη φορά μετά το 1996 - έλαβε την εξής απάντηση : "εμείς δεν ασχολούμαστε με τους εκατομμύρια Άραβες που ζουν στην Τουρκία, εσάς τι σας νοιάζει για τους Κούρδους του Ιράκ; ". . . . .

    http://www.epohi.gr/xarisiadou_61002.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
    02.05.09

    Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ» ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΤΑΜΩΝ
    Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή.-
    ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΟΙ - ΙΣΡΑΗΛ
    Στις 20/09/2006, στο πρόγραμμα του BBC Newsnight , παρουσιάστηκε ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε, από το 2004, σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης Κούρδων στην πόλη Αρμπίλ (Arbil), του βόρειου Ιράκ. Στην εκπομπή του BBC Newsnight επίσης αναφέρθηκε, ότι η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας Interop και δυο θυγατρικές της, οι Kudo και Colosiam, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξόπλιζαν με συστήματα ασφαλείας το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Αρμπίλ.

    Πληροφορίες που αναφέρονται στον Τουρκικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, φέρουν τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής MOSSAD , Ντάνι Γίατομ (Dany Yatom), να βρίσκεται σε στενή, μυστική συνεργασία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, για την εκπαίδευση Κουρδικών δυνάμεων, σε στρατόπεδο στο Β. Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Ζ». Ο Ντάνι Γίατομ είναι από τους ιδρυτές της Interop και πρόεδρος της εταιρίας έως και το 2003. Κατά την περίοδο 2004-5, οι εταιρίες Interop και Kudo, διευθύνονταν από έναν πρώην Ισραηλινό της αντιτρομοκρατικής ομάδας, τον Σλόμι Μίκαελ (Shlomi Michaels).

    Τον Ιούλιο του 2006 το επίσημο περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, "Armed Forces Journal ", παρουσίασε χάρτη της Μέσης Ανατολής, με νέα προτεινόμενα σύνορα τα οποία αλλάζουν δραματικά τον χάρτη όλης της περιοχής. Τον χάρτη συνέταξε ο απόστρατος Συνταγματάρχης της DIA, Ralph Peters, περιγράφοντας το Κουρδικό Κράτος να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ν/Α και Ανατολική Τουρκία, συνορεύοντας με την Γεωργία και την Αρμενία, όπως και μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράν.
    Η Τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15/09/2006, κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όταν στην διάρκεια σεμιναρίου του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, Αμερικανός Συνταγματάρχης παρουσίασε τον χάρτη του Ralph Peters, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων αξιωματικών από την αίθουσα. Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι: «... κατανοούν τις Τουρκικές ανησυχίες, όμως εξετάζουν κάθε σενάριο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών εργασιών».
    Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας και στην πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο « Κούρδοι μετά τον Σαντάμ» του Κέντρου Μελετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την οποία συνοδεύει χάρτης που φέρει την Τουρκία διαμελισμένη και σκιαγραφεί το Κουρδικό κράτος. Την σημαντική αυτή έκθεση μας παρουσίασε στην Ελλάδα, ο Σάββας Καλεντερίδης.
    Ο «ΆΠΟ» ΚΑΙ Η MOSSAD
    Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέν Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), λίγους μήνες πριν πεθάνει, ομολόγησε ότι «ποτέ δεν κατάλαβε γιατί του παρέδωσαν πακέτο τον Οτσαλάν (Abdullah Öcalan)!» Υποστήριξε πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει το έργο απαγωγής του Κούρδου ηγέτη και τον παρέδωσαν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον παρέλαβαν, από το Ναϊρόμπι.
    Δημοσιεύματα του Τουρκικού και του Διεθνούς Τύπου, με ποίο πρόσφατο, πριν λίγους μήνες, την Τουρκική επιθεώρηση «Αϊντιλίκ» (Aydinlik Newspaper), έγραψαν ότι η Ισραηλινή MOSSAD απήγαγε τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκική ΜΙΤ . Οι Ισραηλινοί έτσι εξασφάλισαν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, και παράλληλα προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία δεν γνώριζε, ούτε είχε σχεδιάσει τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης του «Άπο»!

    ...........


    http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=5229&Itemid=83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποτε σε αυτό το Ιστολόγιο μίλησα για το Κράτος του MARDIN και έπεσαν όλοι να με φάνε...για δείτε καλά το χάρτη...
    Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να υβρίζεσαι και μετά από πολύ καιρό...οι υβριστές σου να αναγνωρίζουν το δίκιο σου.

    Μίνω...χαιρετίσματα και αν τώρα ξύπνησες,απάντησε αφού πάρεις το πρωινό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά δυστυχώς είναι τα παλιά σχέδια που τούς ξεμείναν από την εποχή που το Ιράκ ήταν πρώτη προτεραιότητα και το Κουρδιστάν μέσο ελέγχου της περιοχής από ΗΠΑ και Ισραήλ...Η Τουρκία κατάφερε να δώσει καλύτερα ανταλλάγματα παίζοντας με επιτυχία το διπλωματικό της παιχνίδι σε συνδυασμό με το ότι προσφέρθηκε αυτή να είναι σε επιφυλακή με το Ιράκ, καθότι οι Αμερικανοί φεύγουν από κει. Γεμάτοι ελπίδες ήμασταν όταν Ισραηλινοί εκπαίδευαν Κούρδους στο Ιράκ...Φρούδες ελπίδες...
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Μίνω...χαιρετίσματα και αν τώρα ξύπνησες,απάντησε αφού πάρεις το πρωινό σου"


    Παρακαλώ μπορεις να γινεις περισσότερο σαφής;Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;Δεν θυμάμαι βρε παιδάκι μου!Εχω βλέπεις και μια ηλικία!
    Όσο για το "πρωίνό", να'τανε κι αλλο!Το "πρωίνό" έγινε "μεσημεριανό", το "μεσημεριανό" εγινε "βραδυνό" και ξανα-μανα "πρωίνό".Είχα μπλέξει και με τους Οβριούς στο άλλο post, που καιρός για τέτοια;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απολογούμαι για το εκτός θέματος σχόλιο μου, αλλά πιστεύω πως πρέπει το ιστολόγιο να ασχοληθεί με το ακόλουθο θέμα, εάν δεν το έχει κάνει, χωρίς να το καταλάβω.

    Στην αγγλική γλώσσα, άλλα και σε πολλές άλλες, (φαντάζομαι και στα τουρκικά) υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της έννοιας "Turkish" από την έννοια "Turkic". Είναι σαν να λέμε "Ελλαδίτης" και "Ελληνας"

    Έτσι tuskish είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, και όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής είτε είναι Κούρδοι, Εβραίοι, Ελληνες, Αρμένιοι. Όσο λοιπόν και αν ακούγεται περίεργο ο Οικουμενικός πατριάρχης είναι turkish (citizen), αλλά ΔΕΝ είναι turkic, αφού είναι Ελληνικής καταγωγής.

    Οι μισοί εκ των μουσουλμάνων της δ.Θράκης είναι turkic, αλλά όχι turkish, αφού είναι Ελληνες πολίτες, ή Ελλαδίτης όπως θα έλεγε κάποιος Κύπριος.

    Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καθιερώσει δυο διαφορετικούς δόκιμους όρους για τις δυο αυτές έννοιες.
    Το Ελληνικό κράτος, έχει προσπαθήσει να καθιερώσει τον όρο, "τουρκικής καταγωγής", ή το ¨τουρκογενής" για το turkic, αλλά χωρίς καμιά επιτυχία.

    Ψάχνοντας βρήκα αυτό:
    http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=2912

    Αξίζει μια ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια διορθωσις:
    Η δημοσιογραφος του CΝΝ Γκαμπελ Μπραουν (Gambell Brown) ειναι γυναικα.
    Βεβαιως η "κερια" εχει και καποια ιστορια για το πως βρισκεται σ' αυτην τη θεση στο CNN, αλλα αυτα ειναι αλλουνου παππα Ευαγγελια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Campbell Brown (born June 14, 1968) is an American television news reporter, currently an anchor and political pundit for CNN and a former co-anchor of NBC's Weekend Today. She won an Emmy award for her reporting on Hurricane Katrina while with NBC.[1] (TA ΓΕΝΙΚΑ)

    Early life and family

    Campbell Brown was born Alma Dale Campbell Brown on June 14, 1968 in Ferriday, Louisiana, the daughter of former Louisiana Democratic State Senator, Secretary of State, and Insurance Commissioner James H. "Jim" Brown Jr., and Brown's first wife, artist Dale Campbell Brown. Brown explains her name by stating "Alma Dale" was her grandmother's name, while "Campbell" was her mother's birth surname.[2]

    Brown was raised Roman Catholic, though her father is Presbyterian. She has two sisters.[3] She grew up in Natchez, Mississippi and attended Trinity Episcopal Day School. She was also a cheerleader. She was kicked out of the Madeira School. Brown attended Louisiana State University for two years before graduating from Regis University. After graduation, she spent a year teaching English in the former Czechoslovakia.[4]

    Her first marriage was to Peregrine "Pere" Roberts, President of TSC Realty in Bethesda, MD.[citation needed]

    On April 2, 2006, Brown married her second husband Daniel Samuel Senor (born 1971), a Republican consultant who regularly appears on Fox News.[3][5] Brown converted to Judaism, her husband's faith;[6] the two were married in an Orthodox Jewish ceremony.[7]
    (ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ ΕΧΟΥΝ)

    ..................

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ WIKIPEDIA

    http://en.wikipedia.org/wiki/Campbell_Brown

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξερει και ντυνεται η ανορεξικια "σισκα".
    Κακο ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Gregoire ,

    Το turkic που χρησιμοποιούν στα αγγλικά, έχει να κάνει με τους λαούς της κεντρικής Ασίας που ανήκουν στην ίδια φυλετική ομάδα με τους Τούρκους,είναι δηλ. συγγενείς.Το turkic περιλαμβάνει περισσότερα έθνη,τον Τούρκο ,τον Ουζμπέκο,τον Καζακστανό κλπ. Το turkic είναι κάτι σαν Λατίνος, ας πούμε.Δηλ. Γάλλοι,Ιταλοί,Ισπανοί είναι διαφορετικά έθνη, αλλά όλοι τους Λατίνοι, από τον ίδιο κλάδο.Στα ελληνικά νομίζω θα πούμε απλά τουρκικά φύλα ,τουρκικοί λαοί.
    Το Έλληνας και Ελλαδίτης δεν είναι το ίδιο με το turkic και turkish.Και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην περίπτωσή μας,γιατί όπως λέγεται είμαστε έθνος ανάδελφο, εκτός ίσως από το Ινδοευρωπαίος,το οποίο όμως είναι κατά πολύ ευρύτερο.Το Έλληνας έχει να κάνει με το έθνος, ενώ το Ελλαδίτης απλώς με τη γεωγραφία του Έλληνα.

    Το παράδειγμα που δίνεις για τον Πατριάρχη ή κάποιον άλλο ομογενή ή Αρμένιο της Τουρκίας ή Κούρδο , δεν έχει να κάνει με το turkish και turkic (φυσικά κι όλοι αυτοί δεν είναι turkic), αλλά με το Turkish, Τούρκος (καταγωγή) και απλώς Turkish citizen, Τούρκος πολίτης (κάτοικος Τουρκίας με τουρκικό διαβατήριο, αλλά άλλης καταγωγής).Έτσι μπορεί να γίνει η διάκριση. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, το να έχεις τουρκική καταγωγή στην Τουρκία είναι δύσκολο, ακόμη και γι'αυτούς που δεν ανήκουν σε κάποια μειονότητα (κι αυτό λόγω εξισλαμισμών επί Οθωμανών Σουλτάνων)! Μάλλον αντί για τουρκική καταγωγή πρέπει απλώς, να μιλούμε για συνείδηση τουρκική δηλ. για την κατασκευασμένη ταυτότητα που σχεδίασαν οι Νεότουρκοι κι ο Μουσταφά Κεμάλ(και πόσο ν'αντέξει αυτή τώρα που ανέβηκε κατά πολύ το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των "Τούρκων", σε σχέση με το '23;). Γι 'αυτό βρίσκω και το "τουρκογενής" για μέρος των μουσουλμάνων μας ... σκέτο ανέκδοτο! Κι αντί για τουρκογενείς μπορούμε να τους προσδιορίσουμε απλώς ως τουρκόφωνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα θα διαπιστώσεις ότι δεν διαφωνούμε πουθενά ουσιαστικά.

    Απία συνέπτυξα σε μια βιαστική περίληψη, κάτι που δεν θα χωρούσε σε ένα πολυσέλιδο βιβλιο.


    Αφορμή έλαβα από το link που παρέθεσα.

    http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=2912

    Προσωπικά θα προτιμούσα έναν καλύτερο όρο από τον "τουρκογενής" ή "τουρκόφωνους". Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι όσο και αν δεν μας αρέσει έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
    Και έχουν επιλέξει να αυτοπροσδιορίζονται "Τούρκοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Gregoire,
    το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού υπάρχει σε ατομικό επίπεδο όχι σε συλλογικό, άρα δεν μπορούν οι μειονοτικοί να επικαλούνται αυτό για να αναγνωριστούν επισήμως, ως Τούρκοι ή "τουρκική ένωση" κλπ.Στο σπίτι του ο καθένας, ας αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει διεθνής συνθήκη που ρυθμίζει τα θέματά τους.Επισήμως,είτε τους/μας αρέσει είτε όχι, είναι Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος.

    Το turkic δεν πρέπει να μας απασχολεί, διότι ως όρος, έχει να κάνει με τη φυλετική ομάδα κάποιων ανθρώπων, όχι με τα κράτη και τους νόμους.Δεν αφορά δηλαδή, τη νομική και την πολιτική, αλλά μάλλον επιστήμες σαν την ανθρωπολογία,τη γλωσσολογία,την κοινωνιολογία,τη βιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προσωπικά πιστεύω ότι το turkic θα μπορούσε να μας δώσει μιαν άλλη διέξοδο, αφού θα ικανοποιούμε το αίσθημα, των πολιτών αυτών, έστω και σε ατομικό επίπεδο να αυτοπροσδιορίζονται, χωρίς αυτός ο προσδιορισμός να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την γείτονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.