30/8/09

Το Facebook της τρομοκρατίας

«Συνδέεις μικρά κομμάτια πληροφοριών που από μόνα τους είναι άχρηστα στον ανακριτή, αλλά όλα μαζί συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα», συνέχισε ο καθηγητής, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υποστηρικτών του δόγματος.

Το Facebook της τρομοκρατίας
Ο παντοδύναμος αλγόριθμος θα ενοχοποιεί ανθρώπους κάνοντας συσχετισμούς και συνδέσεις πιθανόν ασαφών ή και άσχετων πληροφοριών

Του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR-ΒΗΜΑ

Oι μυστικές υπηρεσίες κατασκευάζουν μια τράπεζα δεδομένων τύπου Facebook για διεθνείς τρομοκράτες, η οποία θα εξετάζεται εξονυχιστικά με σύνθετα ηλεκτρονικά προγράμματα και θα έχει στόχο την αναγνώριση τρομοκρατών και την πρόβλεψη τρομοκρατικών ενεργειών. Με την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν μεταξύ γνωστών τρομοκρατών, υπόπτων, αλλά και αθώων παριστάμενων που συλλαμβάνονται επειδή βρίσκονται στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, οι ηγεσίες των μυστικών υπηρεσιών ελπίζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το σχέδιο είναι να συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος πληροφοριών για ανθρώπους- ασχέτως του πόσο ασαφείς ή άσχετες αυτές είναι- και να μεταβιβαστεί σε υπολογιστές που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν συσχετισμούς και συνδέσεις οι οποίες θα διέφευγαν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο δόγμα ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και ανακριθεί για πληροφορίες που θα διοχετευθούν σε τεράστιες ηλεκτρονικές τράπεζες δεδομένων και θα αναλύονται από προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από τις πληροφορίες που αποσπώνται από τις ανακρίσεις υπόπτων, οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τις τηλεπικοινωνιακές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις τηλεφωνικές συνομιλίες με την ίδια κατασκοπευτική τεχνολογία. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδες εκατ. δολάρια δαπανώνται για την ανάπτυξη τεχνικών απόσπασης πληροφοριών. «Η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων είναι ανάλυση για το ποιος γνωρίζει ποιον ή ποιος μιλάει με ποιον», είπε η καθηγήτρια Κάθλιν Κάρλεϊ στο Πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, που ελπίζει να λάβει τη χρηματοδότηση του στρατού για την έρευνα στην ανάλυση δεδομένων των κοινωνικών δικτύων. «Το Facebook και το Google είναι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή είναι η τεχνολογία που συντελεί στο να μάθει κανείς τι γνωρίζουν οι φίλοι του για κάποιον», είπε η κυρία Κάρλεϊ. Και συμπλήρωσε: «Αυτό που κάνει η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων είναι να μας προσφέρει τις τύπου Facebook πληροφορίες και να τις αναλύει με μαθηματικό τρόπο ώστε να ανακαλύπτει ποια είναι τα δυνητικά επικίνδυνα άτομα».

Το δόγμα ωστόσο έχει χαρακτηριστεί χρονοβόρο, επιζήμιο και αναποτελεσματικό. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες αθώους ανθρώπους να συλλαμβάνονται και να ανακρίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να παρέχουν τις επιθυμητές πληροφορίες. Στην πλέον ακραία μορφή του, το δόγμα έχει οδηγήσει σε αυτό που στους αμερικανικούς στρατιωτικούς κύκλους είναι γνωστό ως «μωσαϊκή φιλοσοφία». Η φιλοσοφία πίσω από τη μωσαϊκή θεωρία είναι ότι από μόνη της μια πληροφορία μπορεί να μη σημαίνει τίποτε για τον ανακριτή ή τον ανακρινόμενο, αλλά όταν τοποθετείται ως «ψηφίδα στο μωσαϊκό» μπορεί ξαφνικά να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Οι επικριτές λένε επίσης ότι το δόγμα έχει οδηγήσει στη σύλληψη και στην ανάκριση χιλιάδων αθώων ανθρώπων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προκειμένου να συγκεντρωθούν ψήγματα πληροφοριών που θα τροφοδοτήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές προγραμματισμένους με αλγορίθμους κοινωνικών δικτύων.

«Η φιλοσοφία δεν είναι καινούργια αλλά οι υπολογιστές και η επεξεργασία των πληροφοριών τής έδωσαν νέα ώθηση και νέα έμφαση», είπε ο καθηγητής Λόρενς Γουίλκερσον , απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και πρώην επιτελάρχης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ως το 2005. «Συνδέεις μικρά κομμάτια πληροφοριών που από μόνα τους είναι άχρηστα στον ανακριτή, αλλά όλα μαζί συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα», συνέχισε ο καθηγητής, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υποστηρικτών του δόγματος. «Η μωσαϊκή φιλοσοφία δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή. Είναι απόκρυφη, εσωτεριστική, περιορισμένη σε πολύ λίγους ανθρώπους» συμπλήρωσε. Ο Τζόσεφ Μαργκούλιες , καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο Σικάγο, ο οποίος μελέτησε τη μωσαϊκή φιλοσοφία σε σχέση με τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο, είπε ότι οι μαθηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων σχετίζονται στενά με τη θεωρία του μωσαϊκού. «Το πρώτο τροφοδοτεί το δεύτερο. Είναι ο μύθος ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γνωρίζουν τα πάντα,η πίστη στον παντοδύναμο αλγόριθμο,που σε παροτρύνει να ενστερνιστείς περισσότερο απ΄ ό,τι είναι απαραίτητο τα λάθη της μωσαϊκής θεωρίας», εξήγησε ο καθηγητής Μαργκούλιες. Η διατήρηση τεράστιων βάσεων δεδομένων έχει ακόμη μία αρνητική πλευρά. «Υπάρχει η πιθανότητα να θάβεσαι κάτω από βλακώδεις πληροφορίες, όπου η ποιότητα αντικαθιστάται από την ποσότητα» κατέληξε ο καθηγητής. Παρ΄ όλα αυτά αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών καθώς και ακαδημαϊκοί ειδικοί πιστεύουν στην ανάλυση των κοινωνικών δικτύων, πιστεύουν ότι τα τρομοκρατικά δίκτυα είναι δυνατόν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με αυτή την τεχνική κυρίως στα θέατρα πολέμου όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο δρ Ιαν Μακ Κάλοχ, ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι έκανε χρήση της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων έτσι ώστε να εξακριβώσει τη σχέση μεταξύ των εκατοντάδων βίντεο με δολοφονίες Αμερικανών από τους αντάρτες στο Ιράκ. «Η λογική του τρόπου που συνδέονται είναι απόρρητη και για αυτόν τον λόγο δεν μπορώ να αποκαλύψω τις μεθόδους αλλά η ερμηνεία είναι ότι τα βίντεο έχουν δημιουργηθεί από την ίδια ομάδα. Μας επέτρεψε να δούμε τη δομή μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων και πραγματικών επιθέσεων» σημείωσε. Ο δρ Μακ Κάλοχ συνεργάζεται με τον καθηγητή Κάρλεϊ για την ανάπτυξη της «μετα-δικτυακής» ανάλυσης, μιας πιο εξελιγμένης μορφής της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων. Ευελπιστεί να μπορέσει να παρακολουθεί τα τρομοκρατικά δίκτυα σε «πραγματικό χρόνο» και να εντοπίζει τις αλλαγές που υποδηλώνουν πότε μια απειλή είναι άμεση. «Προτού πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση, τότε συνήθως παρατηρείται κάποια αλλαγή σε αυτή την οργάνωση καθώς αρχίζει να προετοιμάζεται και να σχεδιάζει και να εξασφαλίζει τους πόρους για την επιχείρηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να παρακολουθήσω ένα δίκτυο σε “πραγματικό χρόνο” και να παρακολουθήσω και τις αλλαγές στη συμπεριφορά του προτού συμβεί μια επίθεση» είπε ο δρ Μακ Κάλοχ. «Η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων είναι για το παραδοσιακό,παλιομοδίτικο, αστυνομικό έργο ό,τι η στατιστική είναι για τη διαίσθηση. Εφαρμόζει τους μαθηματικούς κανόνες σε αυτό που οι άνθρωποι έκαναν από παλιά» προσέθεσε. Και κατέληξε: «Ηδη λειτουργεί στις στρατιωτικές δομές. Το πού θα καταλήξει ή πόσο επιτυχής θα αποδειχθεί δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων περιλαμβάνεται στα έγγραφα του αμερικανικού στρατού που αφορούν την αντιμετώπιση του ανταρτοπόλεμου.Είναι μέρος της “τοπικής διαλέκτου” και οι υπηρεσίες πληροφοριών τη χρησιμοποιούν».


Το μάνατζμεντ της 11ης Σεπτεμβρίου
Η ΑΝΑΛΥΣΗ των κοινωνικών δικτύων είναι ο μοντέρνος τρόπος της «ένωσης των κουκκίδων» μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων που είτε γνωρίζονται μεταξύ τους απευθείας ή γνωρίζουν κάποιον ο οποίος γνωρίζει κάποιον άλλον σε ένα δίκτυο κοινωνικών επαφών. Εχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο του μάνατζμεντ στις επιχειρήσεις για πολλά χρόνια και μόλις πρόσφατα εφαρμόστηκε και στα τρομοκρατικά δίκτυα. Η κρίσιμη στιγμή για τον τομέα της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων ήλθε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες (Φωτογραφία). Τότε ήταν που αναλυτές των κοινωνικών δικτύων άρχισαν να ερευνούν τους 19 αεροπειρατές και τους συνεργάτες τους χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Ενας σύμβουλος μάνατζμεντ, ο Βάλντις Κρεμπς, «χτένισε» τις αναφορές σε εφημερίδες, προκειμένου να κατασκευάσει ένα κοινωνικό δίκτυο των 19 τρομοκρατών το οποίο θα μπορούσε μετέπειτα να αναλύσει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το δίκτυό του άρχισε να εμφανίζει μια μαθηματική εικόνα της σχέσης των τρομοκρατών, με το κάθε όνομα να αποτελεί έναν κόμβο στο δίκτυο.



4 σχόλια:

  1. For Intelligence Officers, A Wiki Way to Connect Dots

    Intellipedia, the intelligence community's version of Wikipedia, hummed in the aftermath of the Iranian presidential election in June, with personnel at myriad government agencies updating a page dedicated to tracking the disputed results.

    Similarly, a page established in November immediately after the terrorist attack in Mumbai provided intelligence analysts with a better understandinsg of the scope of the incident, as well as a forum to speculate on possible perpetrators.

    "There were a number of things posted that were ahead of what was being reported in the press," said Sean Dennehy, a CIA officer who helped establish the site.

    Intellipedia is a collaborative online intelligence repository, and it runs counter to traditional reluctance in the intelligence community to the sharing of classified information. Indeed, it still meets with formidable resistance from many quarters of the 16 agencies that have access to the system.

    But the site, which is available only to users with proper government clearance, has grown markedly since its formal launch in 2006 and now averages more than 15,000 edits per day. It's home to 900,000 pages and 100,000 user accounts.

    "About everything that happens of significance, there's an Intellipedia page on," Dennehy said.

    Intellipedia sprung from a 2004 paper by CIA employee Calvin Andrus titled "The Wiki and the Blog: Toward a Complex Adaptive Intelligence Community."

    Dennehy listened to a presentation by Andrus and recalled the skepticism among colleagues about adapting Wikipedia to the intelligence community. He shared their skepticism. "But something he said interested me enough to look into it further," Dennehy said.

    Context was also a factor. After the Sept. 11, 2001, terrorist attacks, intelligence agencies had come under intense criticism for failing to pull together disparate strands of information pointing to the possibility of a major incident.

    .....

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/26/AR2009082603606_pf.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Terrorist Facebook' – the new weapon against al-Qa'ida

    Social networking is not just for the MySpace generation. Intelligence agencies are adopting a controversial new technique to identify terrorist masterminds

    By Steve Connor, Science Editor

    Wednesday, 19 August 2009

    * Share

    The Independent Close
    o DiggDigg
    o del.icio.usdel.icio.us
    o FacebookFacebook
    o RedditReddit
    o GoogleGoogle
    o Stumble UponStumble Upon
    o FarkFark
    o NewsvineNewsvine
    o zYahooBuzz
    o BeboBebo
    o TwitterTwitter
    o Independent MindsIndependent Minds
    * Print
    * Email
    * Text Size
    o Normal
    o Large
    o Extra Large

    US Department of Defense HQ, The Pentagon

    REUTERS

    US Department of Defense HQ, The Pentagon

    * Photos enlarge

    Intelligence agencies are building up a Facebook-style databank of international terrorists in order to sift through it with complex computer programs aimed at identifying key figures and predicting terrorist attacks before they happen.

    By analysing the social networks that exist between known terrorists, suspects and even innocent bystanders arrested for being in the wrong place at the wrong time, military intelligence chiefs hope to open a new front in their "war on terror".

    The idea is to amass huge quantities of intelligence data on people – no matter how obscure or irrelevant – and feed it into computers that are programmed to make associations and connections that would otherwise be missed by human agents, scientists said.
    Related articles

    * Steve Connor: Run the program, join the dots and find the terrorist
    * Taliban steps up election terror campaign

    The doctrine is already being actively pursued in Iraq and Afghanistan where thousands of people have been arrested and interrogated for information that could be fed into vast computerised databanks for analysis by social network programs.

    In addition to information gleaned from interviews with suspects captured in the field, intelligence agencies are also mining the vast amounts of telecommunications data collected from emails and telephone calls with the same surveillance technology. In the US alone, hundreds of millions of dollars are being spent on developing the data-mining techniques.
    .......

    http://www.independent.co.uk/news/world/politics/terrorist-facebook-ndash-the-new-weapon-against-alqaida-1774041.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλη μια προσπαθεια να ενοχοποιησουν και να φυλακισουν την ορθη σκεψη του απλου πολιτη που δεν καταφερνουν να του πλυνουν τον εγκεφαλο με τα μεασ που μεχρι τωρα χρησειμοποιουν.. Γιατι ξερουν οτι με την ορθη σκεψη του ο Πολιτης οδηγειται στην ΑΛΗΘΕΙΑ που ειναι και ο πραγματικος τους εχθρος και αργα η γρηγορα αυτη η ΑΛΗΘΕΙΑ βγαινει στην επιφανεια.

    Να και οι "19" Αραβες παλι, που ο Λαμπρακης δεν εχει βγαλει κιχ στις φυλλαδες του, για το ψεμμα του αιωνα.

    http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/fiveisraelis.html

    Ακομα και στους καταζητουμενους του FBI ο Μπιν Λαντεν ΔΕΝ ειναι υποπτος για την 11η Σεπ 2001.
    Το αρθρο του ΛαμπρακοΒηματος ειναι τουλαχιστον, μαλλον υποπτο. Αλλα ο Λαμπρακης (και καθε Λαμπρακικη βδελλα της Πατριδας μας) οπως εχω πει και στο παρελθον, δεν θαχη μονο επιχειρησεις στα ΜΜΕ στην Ελλαδα. Θα 'χει και αλλες επιχειρησεις διαφορετικου τυπου στην αλλοδαπη και θαρχεται σε επαφη με παρα-πολλους "αλλους διεθνεις επιχειρηματιες".
    Οποτε, ο νωων νοειτω.

    Εγω παντως προτεινω λυση, ακρως αποτελεσματικη για το προβλημα της τρομοκρατιας και των τρομοκρατων, απανταχου της Γης, που ο Connor αν και την ξερει (την λυση) δεν τολαμαει επ ουδενι να την δημοσιευση για θα παρη ποδι απ τη φυλλαδα που δουλευει και βγαζει λεφτα, σε μηδεν χρονο.

    Ας ξεγυμνωσει λοιπον η Ανθρωπωτητα τους Εβραιους απο την Οικονομικη και Πολιτικη δυναμη πουχουν συσσωρευσει σ' Ευρωπη, Αμερικη και Αυστραλια και ολα θα ηρεμησουν διεθνως σε μικροτατο χρονικο διαστημα.
    Θα δειτε ποσο γρηγορα ο Ομπαμα θα μαζεψη τον Αμερικανικο Στρατο απο ολα τα πλατη και μηκη της Γης που τους εχει αμωλα τωρα και ποσο γρηγορα το Αμερικανικο Κογκρεσσο θα πει στο Ισραηλ "ουτε ενα πενι απο δω και μπρος, κανονιστε τη πορεια σας μοναχοι σας".
    Ας το κανει αυτο ο κοσμος κι ας ουρλιαζουν για "αντισημητισμους" και λοιπα κουραφεξαλα οπως κανουν με τους Σουηδους τωρα, γιατι τους ξεβρακωσαν δημοσια για τις δολοφονιες αθωων Παλαιστινιων, συγκομιδη ανθρωπινων οργανων απο τα αψυχα κορμια τους και πουλημα σε Ραββινους της Νεας Υερσεης.
    -Οι Εβραιοι δολοφονουν με μια σφαιρα στο κεφαλι νεαρους Παλαιστινιους και μετα λογω "αλτρουϊσμου", τους κανουν και "νεκροψια" (ετσι λεγεται η συγκομιδη οργανων τωρα) για να δουν απο τι πεθαναν-.
    Ακουτε πραματα.

    Μ' αλλα λογια, ξεριζωστε τη "ριζα του κακου", που ειπε καποτε και ο Θοδωρακης και θα δειτε αυτοματως, που θα παη και η Τουρκια.

    Αυτα και εις το επανιδειν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μπιν Λάντεν ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

    http://www.fbi.gov/wanted/topten/fugitives/fugitives.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.