28/9/09

Με μήνυμα η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου


ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ Η Ελληνική Αεροπορία, λόγω των γνωστών προσεγγίσεων να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών, θα είναι απούσα από τη στρατιωτική παρέλαση.


Πιστεύουν στην ελευθερία της χώρας οι εθνοφρουροί μας
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ Η Ελληνική Αεροπορία, λόγω των γνωστών προσεγγίσεων να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών, θα είναι απούσα από τη στρατιωτική παρέλαση.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ
Η παρέλαση θα είναι παρόμοια με την περσινή, θα παρουσιαστούν τα κύρια οπλικά συστήματα που διαθέτει ο στρατός

Το καμάρι της Εθνικής Φρουράς, τα ρωσικά ελικόπτερα ΜL 35, τα γνωστά και ως Μ1 (Αλιγάτορες), θα έχει την ευκαιρία το κοινό να θαυμάσει στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης δήλωσε στη «Σ» ότι στην παρέλαση θα λάβουν μέρος επίλεκτες δυνάμεις της Ε/Φ, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας. Η παρέλαση, μας είπε, θα είναι παρόμοια με την περσινή και σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν τα κύρια οπλικά συστήματα που διαθέτει ο στρατός της Δημοκρατίας.

Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χαζηιωσήφ, στο Στρόβολο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Άμυνας θα δεχτούν το χαιρετισμό της παρέλασης από ειδική εξέδρα.

Για την προσέλευση στο χώρο της παρέλασης και μέχρι την αποχώρηση των επισήμων έγιναν σχετικές διευθετήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, στον οποίο είπε ότι επιθυμεί πολύ να παραστεί στην παρέλαση, αλλά αυτό ίσως δεν καταστεί δυνατό λόγω των ελλαδικών εκλογών. Σκέψεις για την παρουσία άλλου στελέχους από την Ελλάδα στην παρέλαση εγκαταλείφθηκαν.

Το κυριάρχο στοιχείο της παρέλασης
Κυρίαρχο στοιχείο στην παρέλαση θα είναι η κυπριακή και ελληνική σημαία. Τα σύμβολα, δηλαδή, του κράτους και του έθνους. Η εθνική σημαία, σύμφωνα με τη διεύθυνση ιστορίας του ΓΕΕΦ, εξυπηρετεί την ανάγκη των Κυπρίων να προσδιορίσουν ιδεολογικά την ύπαρξή τους. Από τα πεζοπόρα τμήματα θα προηγηθεί η διέλευση του τμήματος των δοκίμων αξιωματικών με τις κυπριακές σημαίες. Ο κάθε δόκιμος αξιωματικός θα κρατεί ανυψωμένη την κυπριακή σημαία, το σύμβολο του κράτους της Κύπρου, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας είναι θύμα επιδρομής της Τουρκίας και ένα μέρος της επικράτειας κατέχεται παράνομα από δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας. Η Ε/Φ, το δόρυ και η ισχύς της Κύπρου, θα στείλει εν μέσω συνομιλιών σαφές μήνυμα ότι είναι εδώ και φυλάει Θερμοπύλες. Ισχυρή δύναμη αποτροπής και παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.

Ο στρατός μας δεν διαλύεται ποτέ
Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου, στην παρουσία των ξένων διπλωματικών αποστολών, θα εκπέμψουν την εικόνα, όπως μας ανέφερε άτομο της Ε.Φ., ότι η Κύπρος, χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί να απογυμνωθεί από τις δικές ένοπλες δυνάμεις. Θέση των πολιτικών κομμάτων είναι ότι η αποστρατιωτικοποίηση αφορά τις ξένες δυνάμεις και όχι τον νόμιμο στρατό της Δημοκρατίας. Με αυτές τις δυνάμεις η χώρα μας θα παρελάσει και στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, θα συμμετάσχει στην ΚΕΠΠΑ και θ' αναλάβει το ρόλο της σε κρίσεις και στην Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή.
Οι επιτελείς επισημαίνουν ότι το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων απογειώνεται όταν η Κύπρος πιστεύει στην ύπαρξή της και αποκτά νόημα και σκοπό η μεγάλη θυσία των παιδιών της Κύπρου να υπηρετούν την πατρίδα για ένα μακρύ διάστημα 24 μηνών και ακολούθως στην εφεδρία μέχρι τη μέση ηλικία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι θυσίες, τα έξοδα και οι προσπάθειες δεν μπορεί να πάνε χαμένα. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη ν' αντέξει μέχρι ν' ανατείλουν καλύτερες συγκυρίες για να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της. Ο Υπουργός Άμυνας ήταν ξεκάθαρος μιλώντας προς τα στελέχη της Ε/Φ, ότι οφείλουν να εκπαιδεύουν το στράτευμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στο πολιτικό πεδίο. «Ενόσω η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο με στρατό κατοχής», είπε ο Υπουργός, «η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να εξοπλίζεται και να αναπτύσσει τις αμυντικές της δυνατότητες για να μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα».

Καλοί γνώστες των στρατιωτικών δεδομένων στην περιοχή επισημαίνουν ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ακόμη κι αν δεν υπήρχε κατοχή, επιβάλλει τη διατήρηση ισχυρών και αποτρεπτικών ενόπλων δυνάμεων. Με τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνουν, η ισχύς του στρατεύματος εξισούται κατ’ αναλογίαν με την κυριαρχία της χώρας. Στην πατρίδα μας αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκονται 50 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό και η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει την κατοχή ως σταθεροποιητική παρουσία στο ΝΑΤΟ. Από την ισχύ της Εθνοφρουράς, επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, μειώνεται και ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και όλοι βλέπουν την Κύπρο με διαφορετικό μάτι.

Η συμβολή της κυπριακής σημαίας

Για πολλά χρόνια στον τόπο μας υπήρχε σύγχυση για την αξία του κρατικού συμβόλου. Σήμερα είναι ξεκάθαρο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το σύμβολό της κρατούν τη χώρα ζωντανή στα ελεύθερα κράτη του κόσμου. Διατηρούν την αξιοπρέπεια του κυπριακού Ελληνισμού και είναι βάση αγώνα για εκδίωξη των εισβολέων. Η κυπριακή σημαία, βάσει της διεύθυνσης ιστορίας του ΓΕΕΦ, αποτελεί το σύμβολο του κράτους της Κύπρου από το 1960. Ο τότε πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, Φαζίλ Κουτσιούκ, αποδέχτηκαν ένα σχέδιο κοινής αποδοχής με τον αποκλεισμό συμβόλων που είχαν άμεση σχέση με τις μητέρες πατρίδες, όπως τις αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Αποκλείστηκε ο χριστιανικός σταυρός της ελληνικής σημαίας, η ημισέλινος της τουρκικής καθώς και χρωματισμοί τους, δηλαδή το κυανούν και το ερυθρό. Το τελικό σχέδιο με το χάρτη της Κύπρου πλαισιωμένο από δύο κλαδιά ελιάς σε χάλκινο φόντο προτάθηκε από το Νίκο Κρανιδιώτη και έγινε κοινά αποδεκτό. Λίγο αργότερα το χάλκινο χρώμα αντικαταστάθηκε με απόχρωση του κίτρινου. Κατά καιρούς έγιναν κι άλλες αισθητικές βελτιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απευθείας συνομιλίες γίνεται λόγος ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού συζητείται η μετεξέλιξη της κυπριακής σημαίας, όπου ο χάρτης της Κύπρου σε πορτοκαλί χρώμα θα περιβάλλεται από τα 12 πρώτα αστέρια της Ε.Ε.
Με τις τελευταίες ξεκάθαρες θέσεις των κομμάτων στο θέμα της Ασφάλειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει υποχρέωση να θέσει στις συνομιλίες την ανάγκη η χώρα να διατηρήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μετά τη λύση. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς για τα στρατιωτικά θέματα, θα διευκολύνει τον ξένο παράγοντα στην προσέγγισή του για το θέμα Ασφάλειας. Διαφορετικα δημιουργείται κενό στην περιοχή και η Τουρκία θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί ότι επιβάλλεται η στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου έχει τη σημασία της και είναι άκρως επικίνδυνη η θέση όσων αφελώς ομιλούν περί διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Πέτρο Τσαλικίδη, στην παρέλαση θα παρουσιαστεί εν τίνι μέτρο η δουλειά η οποία γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις. Οι ειδικοί επί του θέματος αντιλαμβάνονται από χίλιες δυο λεπτομέρειες πόσο ποιοτική είναι η εκπαίδευση και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα μέσα που, αν χρειαστεί, θα μπορέσουν ή όχι να προσφέρουν αξιόπιστη άμυνα.

Για άλλη μια φορά στην παρέλαση θα είναι απούσα η Ελληνική Αεροπορία λόγω των γνωστών προσεγγίσεων να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και να μη φανεί ότι η Ελλάδα ποδηγετεί την Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκική Αεροπορία με παραβάσεις και παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας και στον κυπριακό εναέριο χώρο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι το αφεντικό της περιοχής.

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. σιγα μην σταξει η ουρα του ποντικου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπλα .......... τί όπλα ?
    Είσαι ακραίος , φασίστας και εθνίκι .

    Η παρέλαση δεν θα γίνει τελικά από στρατιωτικά τμήματα . Θα συμμετάσχουν σε αυτήν πολιτιστικοί σύλλογοι , μη κυβερνητικές οργανώσεις και αθλητικά σωματεία . Επίσης το γενικό πρόσταγμα θα έχει ο Ψηνάκης .

    Pro από Συμβασιλεύουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανονικά...δεν θά πρεπε να φέρουν ούτε G3...
    Γελοίοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απούσα η ΠΑ; Καλά είδηση θα ήταν αν ήταν παρούσα. Αλήθεια πόσα χρόνια κρατάει το κλίμα των συνομιλιών που δεν θέλουμε να διαταράξουμε; Από ην άλλη πλευρά κάνουν ενέργειες μη διαταραχής κλίματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι δυνάμεις καταδρομών (φυσικα ασφαιρες) θα παρελάσουν με επιτηρητή(λογοκρισία!)?
    μεγάλε υπουργε γιατι δεν τις καταργείς;(μπορεις να καταργήσεις τον πρασινο μπερε για να μην διαταραχθουν οι διαπραγματεύσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ελληνικες σημαιες θα κυματίζουν ή θα πέσουν θύμα του "κλίματος"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.