29/9/09

Εθνική πολιτική και εθνικό συμφέρον

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τη θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου». Η στρατηγική αυτή ακολουθείται από το 1999. Μετράει, δηλαδή, 10 χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την προσδοκία της Αθήνας.


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα εθνικά θέματα και ευρύτερα η εξωτερική πολιτική βρέθηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Αλλά και όποτε μπήκαν στο τραπέζι, όπως στις τηλεμαχίες, φάνηκε ότι έχει διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, ειδικά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Εκφράσθηκαν, βεβαίως, κριτικές για χειρισμούς του παρελθόντος και επιμέρους ζητήματα, αλλά φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μία σύγκλιση. Απ’ αυτή την άποψη υπάρχει εθνική πολιτική, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Κι αυτό, επειδή ο διαμορφωμένος κοινός παρονομαστής είναι περισσότερο στερεότυπα, που δεν οδηγούν πουθενά, παρά επεξεργασμένες, συνεκτικές και ρεαλιστικές πολιτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελληνοτουρκικά.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τη θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου». Σύμφωνα μ’ αυτήν, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε., η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς. Δηλαδή, από επιθετική δύναμη θα μεταλλαγεί σταδιακά σ’ έναν «αγαθό» γείτονα.

Η στρατηγική αυτή ακολουθείται από το 1999. Μετράει, δηλαδή, 10 χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την προσδοκία της Αθήνας. Παρ’ ότι είχε και συνεχίζει να έχει ανάγκη το «ναι» της Ελλάδας, η Αγκυρα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει τις επεκτατικές πιέσεις της, αλλά, όπως είναι γνωστό, τις έχει κλιμακώσει. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την ελληνική διπλωματία, ακόμα και στις ώρες των μεγάλων προκλήσεων, με μαζοχιστικό τρόπο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, η Αθήνα έχει ιδεολογικοποιήσει την στρατηγική της «εξημέρωσης του θηρίου» κι ακριβώς γι’ αυτό τείνει να αυτοεγκλωβισθεί. Aποφεύγοντας να θέσει συγκεκριμένους όρους στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική διπλωματία υπονόμευσε στην πράξη την στρατηγική της. Με την στάση της περισσότερο κακομαθαίνει και αποθρασύνει το «θηρίο», παρά το «εξημερώνει». Η φράση του Κώστα Καραμανλή «πλήρης προσαρμογή πλήρης ένταξη» έμεινε περισσότερο σύνθημα παρά εφαρμοσμένη πολιτική.

Ο επόμενος σταθμός σ’ αυτή την διαδρομή είναι ο Δεκέμβριος, οπότε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κρίνει για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες-μέλη που δεν θέλουν την γείτονα στην Ε.Ε., έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την μη τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκτροχιάσουν την τουρκική υποψηφιότητα. Προς το παρόν, είναι ασαφές εάν θα το πράξουν.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό τοπίο, η Αθήνα έπρεπε να έχει διατυπώσει μία θέση αρχής και να έχει επεξεργασθεί εναλλακτικά σενάρια για την τακτική, που θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο. Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, όμως, δεν ένοιωσαν την ανάγκη να πουν τίποτα σχετικό κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Περιορίσθηκαν σε στερεότυπες γενικολογίες, όχι για λόγους σκοπιμότητας, αλλά επειδή, όπως συνήθως, εφαρμόζουν την συνταγή «βλέποντας και κάνοντας». Μία συνταγή, η οποία έχει επανειλημμένως κοστίσει και μάλιστα πολύ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tου Σταυρου Λυγερου

7 σχόλια:

  1. Μάθαμε να επιβιώνουμε για να περνάμε την ημέρα που ξημερώνει και ξεχάσαμε πως καμμία εσωτερική πολιτική, οικονομία, επενδύσεις δεν μπορούν να ύφίστανται αν δεν έχουμε πατρίδα ...
    Μιλάνε όλοι για χρήματα και δάνεια και ελλείματα αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι αν δεν έχουμε πατρίδα τίποτα άπο αυτά δεν έχει νόημα .
    Δεν άκουσα κανέναν απο όλους αυτούς να λέει τι θα γίνει με το θέμα Αιγαίο , παραβιάσεις, ΘΡάκη μειονότητα , μετανάστες πρόβλημα δημογραφικό, γκρίζες ζώνες , Φαρμακονήσι , Αγαθονήσι....
    Βλέπω τον Πάγκαλό στα παράθυρα και δεν ντρέπεται να μιλάει αυτός που είπε την σημαία πανί αυτός αυτή την σημαία θέλει να υπηρετήσει.
    Ακούω τους πουλημένους δημοσιογράφους να ρωτάνε για την οικονομία αλλά δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για την Τουρκία και τον τρόπο που συμπεριφέρονται αλλά και το χειρότερο τον τρόπο που αντιδρούμε εμείς είτε ΝΔ τώρα είτε ΠΑΣΟΚ πριν.
    ΚΑτηγορώ τον κο. ΚΑραμαλή όχι γι αυτά που δεν έκανε αλλά γι αυτούς που δεν ξήλωσε, δεν τιμώρησε και άφησε να διαλύσουν τα πάντα .
    Κατηγορώ τον κο. ΠΑπανδρέου γιατί απλά δεν είναι Ελληνας εξου και μπορεί με τόση ευκολία να πουλάει μερικά στρέμματα.

    Κατηγορώ όλους εμάς γιατί για μια φορά ακόμα δεν θα ψηφίσουμε για την πατρίδα αλλά για την ψήφο που κατακλύζει τα εκλογικά κέντρα των δυο κομμάτων για ρουσφέτια.

    Κατηγορώ εμάς που επιλέγουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου για να μπορούμε να επιβιώνουμε σήμερα και να διαλύουμε το αύριο.

    ΠΡοδότης δεν είναι μόνο εκείνος που δίνει κρατικά μυστικά της πατρίδος τους σε ξένα συμφέροντα , προδότης είναι εκείνος που απλά δημοκρατικά νοιάζεται για την παρτη του λέγοντας εθνικιστές όλους όσους φωνάζουν για το αδιαπραγμάτευτο των συνόρων.

    ΘΑ ήθελα να σας φτύσω όλους εσάς και τους 300 αλλά δεν μπορώ γιατί απλά πρέπει να φτύσω εμένα που τόσα χρόνια σας ψηφίζω και δεν έχω τα κότσια να το κάνω.
    Θα ήθελα να σας μαυρίσω αλλά δεν έχει νόημα πάλι θα με κυβερνάτε με την ψήφο των άλλων ..
    Θα ήθελα να δικαιολογήσω όλους τους τρομοκράτες που σας βάζουν βόμβες αλλά δεν μπορώ να το κάνω γιατί και αυτοί είμαι πεπεισμένη ότι και αυτοί υποχείρια κάποιων είναι.
    Τελικά θα σας ψηφίσω για να μπορώ αν μη τι άλλω να σας βρίζω και να μαθαίνω στα παιδιά μου τι δεν πρέπει να γίνουν.
    Αν το καταφέρω στα παιδιά μου αυτό θα θεωρώ εαυτόν επιτυχιμένο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα, με κάλυψε απολύτως η Χριστίνα.
    Εχεις τεράστιο δίκιο Χριστίνα μου αλλά θα διαφωνίσω στο ότι πρέπει να τους ΞΑΝΑψηφίσουμε για να μπορούμε να τους βρίσουμε. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές προτιμώ μικρά κόμματα εκτός των ΚΚΕ/ΞΥΡΙΖΑ/ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ και ΛΑΟΣ για να μην έχει κανείς τους αυτοδυναμία αλλά να πρέπει σώνει και καλά να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού.
    ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...ΧΑΜΟΣ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ. ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ;
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.....

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Thessale σπάνια σε βλέπω ελπίζω να είσαι καλά...
    Δεν είπα να ψηφίσουμε τους ίδιους για μένα όλοι ίδιοι είναι μιλούσα για τους 300 ...
    Δεν έχω κρύψει ποτέ τι πίστευα και σε ποια παράταξη ήμουν όμως δεν είμαι προσωποκεντρική . Οταν όμως τίθεται θέμα Ελλάδα είμαι με την πατρίδα μου ανεξάρτητα από κόμμα και χρώμα.
    Ετσι λοιπόν και οι 300 είναι προδότες που δεν αξίζουν φτύσιμο γιατί πάει για πέταμα το σάλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστίνα Καλησπέρα, είχα διάφορες δουλειές εκτός Αθηνών στην επαρχία, αλλά τώρα είμαι εδώ.
    Δεν σε κατάλαβα στο πρώτο σχόλιο.Συμφωνώ μαζί σου. Εχεις δίκιο και για τους 300.
    Στο γιό μου του λέω "στη βουλή είναι 300 λωποδύτες" για να γνωρίζει από τώρα περί τίνος πρόκειται.
    Δυστυχώς αυτοί μας κυβερνούν και βρισκόμαστε όλοι σε μεγάλο δίλλημα για το ποιον θα πρέπει να ψηφίσουμε.Να ψηφίσουμε αυτόν που θα κάνει λιγότερο κακό στην Ελλάδα ; Ειλικρινά δεν ξέρω αν και βλέπω μικρό κόμμα εκτός των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/ΞΥΡΙΖΑ/ΤΡΕΜΑΜΕΝΟ.Ισως ΛΑΟΣ μόνο και μόνο για τις θέσεις του στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα. Ισως Δημοκρατικούς. Το θέμα είναι να μην βγει με τίποτα ο Τζέφρυ. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Αυτοί οι Λοβέρδοι, Ράντοι, Μάντοι και το κακό συναπάντημα είναι λίαν επικίνδυνοι για την Ελλάδα, όπως και ανεπιθύμητοι. Και βέβαια είναι ο μόνος που στηρίζουν όλα τα ΜΜΕ (Μαζικά μέσα Εκμαλάκυνσης).
    Πολλές φορές σκέπτομαι ότι έτσι όπως είμαστε, μόνο μια χούντα με γνήσια πατριωτικά αισθήματα μας σώζει. Οχι Αμερικανοεξαρτώμενη, όχι διώκωντας όλους τους αντίθετους, οχι με εξορίες. Που να τη βρεις κι αυτή.
    Οι στρατιωτικοί, οι μόνοι που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι είναι όλοι άτολμοι, γλύφτες των πολιτικών προισταμένων τους, βολεμένοι.
    Πολιτικά νέα, άφθαρτα πρόσωπα δεν φαίνονται στον ορίζοντα και έτσι όπως δουλεύει το σύστημα των 3 οικογενειών-δυναστειών, δεν πρόκειται να εμφανιστούν ποτέ.

    ΔΥΣΤΥΧΗ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΙ ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ;
    ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΤΟ Ή ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ;

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάσαι τι έγινε στην Γαλλική επανάσταση Thessale στην αρχή?
    Μόνο έτσι πλέον ...Δεν έχασα την πίστη μου στους πολιτικούς γιατί ποτέ δεν είχα..Στους Ελληνες την έχω χάσει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Χριστίνα,

    Μιλάς από την καρδιά μου!

    Ούτε οι εκλεγμένοι πολιτικοί "μας" έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν, επειδή ο λαός τους εψήφισε κατά πλειοψηφία!

    Θέλουμε δημοψήφισμα, για όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα, που όπως γράφεις δεν είναι μόνο η οικονομία και ή καθημερινότητα και τα προσωπικά συμφέροντα!

    Χωρίς Πατρίδα ... "Μηδέν στο Πηλίκιο" !!!!

    Θέλουμε δημοψήφισμα για όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα για τα οποία κανείς από τους ...... αρχηγούς των κομμάτων δεν είπε λέξη στο debate!

    Ούτε καν ο εκπρόσωπος των ψευδοοικολόγων, και οικονομικά εξαρτώμενος από τον George Soros (Ώρα τα όσα αποκάλυψε για τον Τρεμόπουλο ο Νάνος Βαλαωρίτης), δεν μας μίλησε για τα σχέδιά τους.

    Στην πραγματική Δημοκρατία πρέπει να εκφέρει την γνώμη του Ο Δήμος, δηλαδή ο Λαός, σε Δημοψήφισμά του !!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Οφείλω να συγχαρώ και τους Συντάκτες του Ιστολογίου για την αφοσίωση και την εργατικότητά τους στη σύνταξή του και την πληρότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερά σχόλια και από τους δύο, Χριστίνα και Thessalos.Το ζήτημα είναι ότι λίγοι καταλαβαίνουν τι πραγματικά διακυβεύεται. Και όταν καταλάβουν, αν ποτέ έχουν την οξυδέρκεια ή την ωριμότητα να το δουν, θα είναι πολύ αργά. Θα έχουμε εκτροχιαστεί ανεπιστρεπτί.
    Απόλυτα κι εγώ συμφωνώ ότι δεν πρέπει ο Bravo Yorgos να βγει με αυτοδυναμία, με τίποτε!
    Πρέπει να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού κι ας μην το επιθυμούν τα μεγάλα κόμματα. Τόσα κράτη μπορούν, εμείς γιατί όχι; Είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αλλότρια συμφέροντα και πρέπει να τα υπηρετούμε τυφλά; Η εμπειρία της χώρας από ανάλογες καταστάσεις είναι αρνητική, αλλά μιλάμε για 25 χρόνια πριν.
    Η αστάθεια που θα προκύψει στην περίπτωση αυτή εξάλλου, μπορεί να αποδειχθεί πιο συμφέρουσα από την σταθερότητα και την αυστηρή εφαρμογή συγκεκριμένης γραμμής, ειδικά στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.