30/9/09

Τουρκία: βίαιη προσαγωγή στο δικαστήριο για δύο Κούρδους βουλευτές ζήτησε ο εισαγγελέας

Να οδηγηθούν με βία στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν προσέλθουν, αποφάσισε χθες ο εισαγγελέας κακουργιοδικείου στην Αγκυρα για δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας.


Οι βουλευτές δεν προσήλθαν στη χθεσινή δικάσιμο και η απόφαση ισχύει για τη δίκη που θα επαναληφθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Παρόμοια κατάσταση αναμένεται να υπάρξει και σήμερα για άλλους δύο βουλευτές του ίδιου κόμματος, ενώ χθες ο εισαγγελέας ζήτησε να υπάρξει νέα κλήση προς τον πρόεδρο και βουλευτή του κόμματος, Αχμέτ Τουρκ, επειδή οι τελευταίες κλήσεις επιστράφηκαν λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας του προέδρου.

Ολοι οι βουλευτές κατηγορούνται για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ, με ομιλίες που έχουν κάνει σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ο Τουρκ είπε χθες ότι «η απόφαση στερείται νομικής βάσης» και κατηγόρησε την Εθνοσυνέλευση λέγοντας ότι «δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους βουλευτές». Τόνισε μάλιστα ότι «εάν μας πάνε στο δικαστήριο με τη βία, δεν έχω να πω τίποτα.

Εμείς μέχρι σήμερα δεν πήγαμε επειδή πιστεύουμε ότι πρόκειται για άδικη διαδικασία». Το αποτέλεσμα είναι ότι θα προκληθεί μεγάλη ένταση τις τελευταίες μέρες του έτους. Εκτός αν υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς Εθνοσυνέλευσης.

Αναπόφευκτα, όμως, η όλη κατάσταση θα δημιουργήσει εντυπώσεις, εάν ληφθεί υπόψη το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο σχετικά με το Κουρδικό. Η νέα αυτή εξέλιξη έχει σημασία όχι μόνο για την πορεία του «ανοίγματος» στο εσωτερικό, αλλά και για την εικόνα προσπαθειών ειρήνευσης που επιχειρεί εδώ και καιρό να παρουσιάσει η κυβέρνηση Ερντογάν προς το εξωτερικό.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς για την Τουρκία φαίνεται ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω...και το ποτάμι αυτό δεν είναι το ποτάμι των μεταρρυθμίσεων αλλά μάλλον το ποτάμι που οδηγεί σε ένα αυτόνομο και τελικά ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.