8/9/09

Επενδύουν στον Νταβούτογλου

ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ επενδύουν στον Νταβούτογλου και στις πρωτοβουλίες του για το κουρδικό και αρμενικό, θεωρώντας ότι θα επηρεασθούν και οι συζητήσεις στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά αναμένεται ότι θα καταθέσει προτάσεις για το κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας και το περιουσιακό. Έτοιμες ιδέες και από την ομάδα Ντάουνερ.


Ιδέες για περιουσιακό - εκτελεστική
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού δέχθηκε χθες τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τους συνεργάτες του και συζήτησαν το Κυπριακο και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Λιμνίτη. Ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

ΚΛΕΙΔΙ για να προλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη το τρένο του Δεκεμβρίου είναι να υπάρξει «ευελιξία» στα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας και του περιουσιακού. Αυτή είναι η προσέγγιση που διέπει την τακτική του Διεθνούς Οργανισμού ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Γραμματεία του ΟΗΕ, θεωρούν πως «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιπλοκές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», γιατί κάτι τέτοιο «θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό». Ως εκ τούτου θα πιέσουν στη διαδικασία ώστε να παραγάγει αποτέλεσμα που θα διευκολύνει και την αξιολόγηση της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στο δεύτερο γύρο με εισηγήσεις ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα «να βοηθήσουν με γεφυρωτικές προτάσεις». Ήδη βολιδοσκοπούν σε διάφορα επίπεδα ώστε να ανάψουν και οι δυο πλευρές το πράσινο φως στον κ. Ντάουνερ για να προχωρήσει με ενεργότερη και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Διεθνής Οργανισμός παρουσιάζεται, πάντως, ενθαρρυμένος με τις πρωτοβουλίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φαίνεται να επενδύει στην παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι οι κινήσεις του για τη λύση του κουρδικού προβλήματος, την προσέγγιση με την Αρμενία, αλλά και την αναζήτηση μιας λύσης στα προβλήματα των μειονοτήτων, θα αγγίξουν και το Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές θεωρούν πως η Τουρκία θα κάνει αποφασιστικά βήματα για να επιλύσει τις εκκρεμότητες της. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, διπλωματική πηγή ανέφερε στο «Φ» ότι η τουρκική πλευρά αναπτύσσει πρωτοβουλίες, κάνει ανοίγματα, ωστόσο στο Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά θα κάνει βήματα, μόνο εάν το περιεχόμενο μιας συμφωνίας θα είναι εντός των δικών της παραμέτρων. Παράλληλα, είναι σαφές πως εάν η Τουρκία κάνει όλες αυτές τις κινήσεις, στο Κυπριακό αρκεστεί να κερδίσει τις «εντυπώσεις»… Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμά η Τουρκία, δεν θα βρει εμπόδιο στο δρόμο της τον Δεκέμβριο.


Θα συζητηθούν όλες οι πτυχές

ΣΤΟδεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και οι πτυχές του Κυπριακού. Αυτό διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση με τα ζητήματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Διευκρίνισε πως δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του πάρε-δώσε μετά από τη συζήτηση ενός με δύο θεμάτων. Σε δηλώσεις του χθες αναφορικά με τους σκοπούς διήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία στις 8-9 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με τη δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων που ξεκινά την Πέμπτη.

«Ξεκινούμε με τα ζητήματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Αλλά θα συζητηθούν όλα τα θέματα γιατί έχουμε περάσει, έχουμε διεξέλθει των θεμάτων εκείνων που έχουμε συμφωνήσει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για όλα τα θέματα, λίγο ή πολύ υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν σε μια προσπάθεια να βρούμε συγκλίσεις.

Αρα δεν θα είναι αυτό που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συζητηθούν ένα-δύο θέματα και μετά θα πάμε σε ένα πάρε δώσε», είπε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα μεταβεί σήμερα στη Ρώμη για επίσκεψη εργασίας. Ο Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Κ.ΒEΝΙΖΕΛΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

9 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά θα κατεβάσει σχέδιο τα δικά της δικά της και τα δικά μας δικά της. Απλώς εμείς μελετάμε πώς θα τo χωνέψουμε και πώς θα το πλασάρουμε στο λαό, Γι' αυτό φεύγει to costas και έρχονται και το paidi με το pan-kάlos και μετά πάλι τούμπαλιν αλλαγή φρουράς και όχι εγώ φταίω και όχι εσύ φταις και όλα καλά, και η επανοθωμανοποίηση καλά κρατεί, το είπε το πρότεινε κι ο Γιανναράς προχτες...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΙοΠ

    Το είπε, ή το πρότεινε; Αποφάσισε, διότι το πράγμα έχει μάλλον διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το είπε και το πρότεινε. Προς τι το άλγος της κοιλίας σου;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μόνο τα Η.Ε...πόσοι "δικοί" μας επενδύου...δικοί μας τύπου Γιανναρά,Φαναριωτών,Ρωμανιδικών κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΙοΠ 8 Σεπτέμβριος 2009 11:42 μμ

    Εσύ γιατί τσατίζεσαι; Ρωτώ διότι δεν είδα πουθενά ούτε να λέει ούτε, πολύ περισσότερο, να προτείνει κάτι τέτοιο. Αν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι γράφει ο Γιανναράς, άλλαξε ανάγνωσμα.
    Αν το είχε πει/προτείνει, προς τι ο αγώνας του κατά του ρεπουσίου κουρελουργήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι σε όλα μεταξύ τους, ακόμα και σε συγγενείς χώρους. Εγώ πάντα είχα την καλύτερη άποψη για τον κ. Γιανναρά, δεν έχανα εκπομπή που τον είχε καλεσμένο, κορώνα στο κεφάλι μου, και κάκιζα όσους τον κατηγορούσαν και εδώ... όταν όμως διάβασα το τελευταίο του άρθρο

    http://www.army.gr/dimosieuseis/hmerisios/imerisiosfiles/20090906/36.jpg

    το διάβασα ξανά και ξανά παρακαλώντας να μιλάει κατ' ευφημισμόν ο κ. καθηγητής και προς μεγάλη μου λύπη είδα ότι και τα έλεγε και τα πρότεινε και τα εννοούσε απόλυτα. Διάβασέ το κι εσύ και αν έκανα κάποιο λάθος ως προς το ότι εννοεί απόλυτα την επαν-οθωμανοποίσή μας μέσα από την υιοθέτηση των κειμένων του Νταβούτογλου και δεν το κάνει ειρωνικά για να ξυπνήσει συνειδήσεις θα δεχτώ τίμια το λάθος μου και θα ζητήσω συγνώμη κι αν θέλεις, παρακαλάω να είναι και έτσι γιατί τον θεωρούσα από τους ακορογωναίους λίθους του σημερινού Ελληνισμού!!
    Μετά τιμής
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτα που γραφει ο γιανναρας τα εχει πει ο κιτσικης εδω και χρονια.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "@ ΙοΠ 8 Σεπτέμβριος 2009 11:42 μμ

    Εσύ γιατί τσατίζεσαι; Ρωτώ διότι δεν είδα πουθενά ούτε να λέει ούτε, πολύ περισσότερο, να προτείνει κάτι τέτοιο. Αν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι γράφει ο Γιανναράς, άλλαξε ανάγνωσμα.
    Αν το είχε πει/προτείνει, προς τι ο αγώνας του κατά του ρεπουσίου κουρελουργήματος;"

    Βρε μήπως κι αυτός ξέρει γιατί;...

    Δεν είναι μόνο ο Γιανναράς που κρατάει νεοθωμανική σημαία αλλά και άλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΙοΠ 9 Σεπτέμβριος 2009 3:22 μμ

    Αυτή είναι η επιφυλλίδα της "Καθημερινής" 6/9/09. Πού μιλά για "επανοθωμανοποίηση", με την έννοια που εσύ εννοείς; Για διάβασε προσεκτικά την τελευταία παράγραφο.

    Μα καλά, δεν έχεις πάρει χαμπάρι γιατί πράγμα ακριβώς μιλά; Τώρα έχω πραγματικό άλγος στην κοιλία, από τα γέλια.

    Υπάρχει και η επιφυλλίδα της 30/8/09, που είναι η πρώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.