30/9/09

Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη σχετικά με την απόφαση απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας

Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας:


"Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας είναι σημαντική γιατί διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στην περιουσία).

Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση, στην οποία είχε παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση με την υποβολή γραπτών Παρατηρήσεων προς ενίσχυση της θέσεως των προσφευγόντων, αφορούσε στο ζήτημα Ελλήνων πολιτών, των οποίων το κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη δεν αναγνώριζε η Τουρκία.

Η πρώτη σχετική υπόθεση, στην οποία είχε επίσης παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν η "Αποστολίδη και λοιποί κατά Τουρκίας», η οποία είχε επίσης καταλήξει σε καταδίκη της Τουρκίας (απόφαση της 27-3-2007), κατά πλήρη αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Ακολούθησε η ομοίου περιεχομένου απόφαση Nacaryan και Deryan κατά Τουρκίας (της 8-1-2008).

Η παρούσα απόφαση Φωκάς κατά Τουρκίας αποτελεί την τρίτη κατά σειρά απόφαση, στην οποία έχει επιτυχώς παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει επίσης ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης και σε όσες επόμενες της έχουν κοινοποιηθεί και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως".
ΑΠΕ

6 σχόλια:

  1. Η αδράνεια και παθητικότητα των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων σε τέτοια σοβαρά θέματα περιουσιών Ελλήνων της Τουρκίας, οι οποίοι εξεδιώχθησαν από τα πάτρια εδάφη των και τις περιουσίες των κατέσχε παρανόμως το τουρκικό κράτος .... με μυστικό νόμο ..!, της τέως Ελληνικής Ανατολικής Αυτοκρατορίας επί των εδαφών της οποίας πάντοτε εξακολουθούμε να διατηρούμε την κυριότητα με κληρονομικά δικαιώματα (1), με αφήνει εννεό!

    Δηλαδή, στο όνομα μιας ανύπαρκτης "Ελληνοτουρκικής φιλίας" (sic!)(2) ή καλλίτερα για να μην ενοχλούνται οι εκάστοτε πολιτικοί "μας" ταγοί, θυσιάζονται τα συμφέροντα χιλιάδων Ελλήνων ΚΑΙ του Ελληνικού κράτους!!

    Δηλαδή, πρέπει ο επισπεύδων να είναι ο Έλλην πολίτης.

    Αφού αυτός καταξοδευτεί και κυριολεκτικά χαλάσει τον κόσμο, τότε οι εψηφισμένοι "μας" ταγοί, αναγκάζονται εκόντες-άκοντες, ίσως και κατά κάποιον τρόπο πιεζόμενοι, να κινήσουν επιτέλους τις νόμιμες διαδικασίες στα διεθνή δικαστήρια ...!

    Mην τυχόν και στενοχωρήσουν τους ανατολικούς φείτονες και θυμώσει το ΝΑΤΟ γιατί χαλά η συνοχή της Νιοτανατολικής του Πτέρυγας ;;;

    Έτσι δεν κάνανε με τους Πομάκους, που κατά προτροπή του ΝΑΤΟ, τους παρέδωσαν στο Τουρκικό προξενείο ;;;

    Όχι, δεν εννοώ να αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ, απαιτώ όμως καλούς λογαριασμούς με τους καλούς "μας φίλους"!

    Ντροπή τους των πολιτικών!!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    (1)Επειδή οι Δυτικοί μας εγκατέλειψαν, αφού μας καταλήστεψαν και καταλεηλάτησαν με τις ψευδοσταυροφορίες των, στο έλεος των Τουρκομογγολικών φυλών, κατά τον Ranciman.
    (2) Βλέπε το βιβλίο του ιστορικού Ιωάννη Πικρού, "Τουρκικός Επεκτατισμός", Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, Βιβλιοπωλείο Κολλάρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. +1000
    στον φίλο Ευμένη, έχει απόλυτο δίκιο.......

    Ζήτω η Ελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τις περιουσίες των Ελλήνων της Β. Ηπείρου και αυτήν της Αρχιεπισκοπής Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, οι οποίες κατεσχέθησαν και συνεχίζουν να κατάσχονται, τι θα γίνει;

    Γιατί έδωσαν το "πράσινο φως" (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, χωρίς να ζητήσουν επανόρθωση;

    Στην Β. Ήπειρο λαμβάνει χώρα μία σκληρή πολιτισμική γενοκτονία του ελληνικού στοιχείου. Ο Μπερίσα γύρισε στα χρόνια του Χότζα και καθαιρεί τα ελληνικά ονόματα τοποθεσιών αλλάζοντάς τα με αλβανικά, ενώ ταυτόχρονα ξηλώνει τις ελληνικές πινακίδες και τις αντικαθιστά με αλβανικές.

    Η κα. ΥπΕξ κουβέντα δεν λέει γι αυτούς, όπως και κανείς δεν είχε πει τίποτε για τους Έλληνες της Πόλης, μέχρι που κινήθηκαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην περιμένετε τίποτε απο τους τωρινούς πολιτικούς.
    Κινηθείτε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ στα ΔΙΚΑ ΣΑΣ σημαντικά θέματα.

    Ψοφίστε τους! Ο μόνο τρόπος να την ακούσουν.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή βέβαια η απόφαση του ΕΔΑΔ για τις κατασχεμένες περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης και όλες τις άλλες κατασχεμένες εν αδίκω περιουσίες Ελλήνων ή Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία. Ομως μας ενδιαφέρει η εφαρμοσιμότητά της. Πόσο γρήγορα και πόσο ανώδυνα θα δούμε αυτές τις περιουσίες να περνάνε στα χέρια των νομίμων κατόχων τους; Μια καλή αρχή, είναι το ήμισυ του παντός, όχι όμως και το πάν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον πρώτο Ανώνυμο σχολιαστή. Με συγκίνησε πολύ η αναφορά σας στο βιβλίο του Γιάννη Πικρού "Τουρκικός Επεκτατισμός". Είμαι ανηψιά του! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.