2/9/09

Λείψανα λειψά σε πηγάδια

Λείψανα λειψά ή, με άλλα λόγια, μερικά μόνο κομμάτια από τα λείψανα συγκεκριμένων Ελληνοκύπριων αγνοουμένων θα βρεθούν και θα παραδοθούν στους οικείους τους για ενταφιασμό. Το ίδιο θα συμβεί και σε μία περίπτωση Τουρκοκύπριου αγνοουμένου και πιο συγκεκριμένα του ιμάμη της Αλαμινού.

Νέα στοιχεία για αγνοουμένους από τις εκταφές σε Αφάνεια, Γέρι και Αλαμινό

Λείψανα λειψά σε πηγάδια

Ο τουρκικός στρατός, ενεργώντας με πάσα μυστικότητα, έσκαψε στα πηγάδια και πήρε σκελετούς και οστά για να τα εξαφανίσει

Λείψανα λειψά ή, με άλλα λόγια, μερικά μόνο κομμάτια από τα λείψανα συγκεκριμένων Ελληνοκύπριων αγνοουμένων θα βρεθούν και θα παραδοθούν στους οικείους τους για ενταφιασμό. Το ίδιο θα συμβεί και σε μία περίπτωση Τουρκοκύπριου αγνοουμένου και πιο συγκεκριμένα του ιμάμη της Αλαμινού.

Κοσκινίζουν χώματα
Ο ιμάμης θάφτηκε το 1974 στις όχθες ποταμού του χωριού, με αποτέλεσμα τα νερά να διαβρώσουν το μέρος και οστά του σκελετού του να παρασυρθούν και να διασκορπιστούν κατά μήκος της κοίτης του. Συνεπεία αυτού του γεγονότος, οι επιστήμονες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μαζεύουν χώματα και τα περνούν από κόσκινο, με την ελπίδα να εντοπίσουν κομμάτια των οστών του.

Μεγάλο κοσκίνισμα γίνεται και στην περιοχή της Αφάνειας (τοποθεσία 'Ορνίθι') όπου σε τρία πηγάδια ρίχτηκαν τον Αύγουστο του 1974 οι σοροί 70 αγνοουμένων, κατοίκων της 'Ασσιας και των γύρω κατεχόμενων σήμερα χωριών. Στο πρώτο πηγάδι οι εκσκαφές ολοκληρώθηκαν και εντοπίστηκαν περί τα 20 λείψανα, όχι όμως ολοκληρωμένα. Ακολούθησαν εκσκαφές και σε δεύτερο πηγάδι, στο οποίο επίσης βρέθηκαν οστά, όχι όμως ολοκληρωμένοι σκελετοί. Υπολογίζεται ότι τα οστά ανήκουν σε περίπου 15 αγνοουμένους. Οι εργασίες συνεχίζονται με κοσκίνισμα των χωμάτων, μέσα στα οποία εντοπίζονται κομμάτια οστών. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή πληροφοριών, η διαδικασία είναι κοπιώδης και χρονοβόρα, γιατί τα χώματα κοσκινίζονται κουβά με κουβά και με κάθε προσοχή. Θα ακολουθήσουν εκσκαφές και στο τρίτο πηγάδι της περιοχής, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες Τούρκων στρατιωτών, οι οποίες καταγράφονται στο βιβλίο του Ρόνι Αλάσορ, ρίχτηκαν από τον τουρκικό στρατό οι σοροί 70 ηλικιωμένων Ελληνοκυπρίων. Γιατί, όμως, εντοπίζονται μόνο μερικά οστά και όχι ολόκληροι οι σκελετοί των αγνοουμένων;

Λόγω Ελληνοαμερικανών

Το σίγουρο είναι πως ο τούρκικος στρατός διενήργησε πρόχειρες και βιαστικές εκσκαφές τη δεκαετία του 1990. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν τις εκσκαφές το 1992, όταν βρίσκονταν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων οι ιδέες Γκάλι. Οι ιδέες προέβλεπαν επιστροφή της 'Ασσιας και της περιοχής όπου βρίσκονται τα τρία πηγάδια και, πολύ πιθανόν, ο τουρκικός στρατός να ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη των 70 αγνοουμένων. Κατά μία άλλα εκτίμηση, οι πρόχειρες εκσκαφές και η περισυλλογή των οστών έγιναν αργότερα. Δηλαδή, το 1995 όταν το αμερικανικό Κογκρέσο και η Γερουσία ψήφισαν τον γνωστό ως «νόμο Ανδρέα Κασάπη», με βάση τον οποίο θα έπρεπε να εντοπιστούν τα οστά 5 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων με αμερικανική υπηκοότητα. Ανάμεσα στους 70 ήταν και ο Ελληνοαμερικανός Χατζηχριστούδιας Κυριάκος του Λεοντή από την 'Ασσια.

Δούλευαν νύχτα

Ο τουρκικός στρατός, γνωρίζοντας ότι ο πρέσβης Ντίλον και ο βοηθός του Λι, που ανέλαβαν το σχετικό έργο με εντολή της Γερουσίας, ήξεραν πού βρίσκονται θαμμένοι κάποιοι εκ των Ελληνοαμερικανών, εσπευσμένα και με πάσα μυστικότητα έσκαψε στα πηγάδια και αφαίρεσε όσους σκελετούς μπόρεσε να περισυλλέξει μέσα στη νύχτα. Στόχος ήταν να απομακρυνθούν πάση θυσία τα λείψανα. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι στρατιώτες έριξαν στα πηγάδια σωρούς χωμάτων. Γι' αυτό και οι ερευνητές της ΔΕΑ εντοπίζουν σήμερα λειψούς σκελετούς και μόνο κομμάτια οστών, μέσα σε όγκους χωμάτων.

Σε πηγάδι στο Γέρι
Από τη Δευτέρα άρχισαν εκσκαφές σε πηγάδι σε περιοχή μεταξύ Λατσιών και Γερίου, όπου πιστεύεται πως είχαν ριχτεί σοροί Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων του 1964. Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκεκριμένο άτομο, επικαλούμενο τα όσα του έλεγε ο πατέρας του, στην εν λόγω περιοχή και ειδικότερα στο πηγάδι που του έδειξε ο πατέρας του, ρίχτηκαν οι σοροί Τουρκοκυπρίων.

Κωδικός άρθρου: 893608
ΠΟΛΙΤΗΣ - 02/09/2009, Σελίδα: 40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.