2/9/09

Διαδοχικές συναντήσεις βοηθού υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ με Βαληνάκη-Μπακογιάννη.

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης κατά τη συνάντησή του με τη νέα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τίνα Καϊντάνοου, προειδοποιώντας ότι όλα αυτά “δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπεια”. “Τον τελευταίο καιρό έχουμε προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.


Κι όταν ο λογαριασμός παραφουσκώνει από τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις είναι φυσικό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπεια”. Και πρόσθεσε ότι “είναι προφανές ότι στην περιοχή μας πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και αξίες ΕΕ, ότι απαιτείται έμπρακτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας και μόνο με βάση αυτές τις αρχές μπορούμε να πορευτούμε”.

Στο τραπέζι των συνομιλιών με τη κ. Καϊντάνοου, η οποία ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαδεχόμενη τον Μάθιου Μπράιζα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το Κυπριακό και οι διεθνείς εξελίξεις. “Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τη στρατηγική αυτή σχέση, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα”, είπε ο κ. Βαληνάκης, κάνοντας ειδική μνεία στον ρόλο της ελληνικής ομογένειας “ως γέφυρα στις σχέσεις των δύο λαών”.

Ο Έλληνας υφυπουργός ανέπτυξε στην αρμόδια αξιωματούχο για θέματα ΝΑ Ευρώπης και Ευρασίας, τις απόψεις της Ελλάδας για την περιοχή μας, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας “υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές προχωρούν στον σεβασμό των συγκεκριμένων κριτηρίων και προαπαιτουμένων της ΕΕ” και συνοψίζοντας τόνισε ότι “μόνον η πλήρης συμμόρφωση θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ”. Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου πάλι ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας, λέγοντας ότι “έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ΕΕ απέναντι στην Κύπρο τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει”, ενώ σημείωσε, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, ότι “δεν μπορεί να είναι, παρά μια λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και βεβαίως μια Κυπριακή λύση που θα προέλθει αβίαστα από τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών”. Μετά τη συνάντηση, που έγινε παρουσία του αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, η αμερικανίδα υφυπουργός έγινε δεκτή από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.-

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2 σχόλια:

  1. Θα στείλουν και ένα κλητήρα να κάνετε και εκεί τα παράπονά σας.Ρε δεν ντρεπόμαστε καθόλου πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια από τα ίδια. Επανέλαβε το κατάπτυστο, πλήρης συμμόρφωση πλήρης ένταξη... αυτές ήταν οι...συνέπειες... άσε μας κ. Valenakes...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.