8/9/09

Άνοιγμα ομαδικών τάφων θα ζητήσει ο Χριστόφιας

Σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη «Σ», τον περασμένο Αύγουστο, περί ύπαρξης ομαδικών τάφων στη Λάπηθο και τον Καραβά, αναφέρθηκαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.


Άνοιγμα ομαδικών τάφων θα ζητήσει ο Χριστόφιας
Οι τάφοι βρίσκονται σε Λάπηθο και Καραβά

Σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη «Σ», τον περασμένο Αύγουστο, περί ύπαρξης ομαδικών τάφων στη Λάπηθο και τον Καραβά, αναφέρθηκαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ
Κάηκαν στην ακτή της Λαπήθου

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση Δικωμιτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στην προσεχή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, θα θέσει πληροφορίες για ύπαρξη ομαδικών τάφων σε Λάπηθο και Καραβά, και θα ζητήσει τη διερεύνησή τους. Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Οι πληροφορίες μιλούν για δύο ομαδικούς τάφους σε Λάπηθο και Καραβά. «Οι Αττίλες», εφαρμόζοντας οικονομία χρόνου και χώρου, έθαψαν ομαδικά πέραν των 800 νεκρών, στους οποίους περιλαμβάνονται Ελληνοκύπριοι στρατιώτες και άμαχος πληθυσμός, καθώς επίσης και Τούρκοι στρατιώτες. Στις περιοχές όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι, οι Αττίλες προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανέγερση στρατοπέδου και άλλων παράνομων αναπτύξεων.
Η «Σ» απεκάλυψε, επίσης, ότι σοροί στρατιωτών κάηκαν στην ακτή της Λαπήθου. Υπάρχει προς τούτο η μαρτυρία της εγκλωβισμένης Χρυστάλλας Πάπαλλου, που είδε την πυρά που έκαιγε τα πτώματα. Περιγράφει ότι η μυρωδιά της καμένης σάρκας της τρυπούσε τα ρουθούνια και περιγράφει τις φλόγες ότι έφταναν μέχρι τον ουρανό. Σε αυτή την πυρά Αττίλες και δικοί μας εθνοφρουροί κάηκαν εσπευσμένα, γιατί άρχισαν να αποσυντίθενται. Τι ακριβώς έγινε, μόνο αν ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού θα το μάθουμε.
Οι πληροφορίες για δύο ομαδικούς τάφους σε συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν από τα πρώτα χρόνια της εισβολής. Παρόλο ότι στην περιοχή οι μάχες ήταν σκληρές και ανελέητες, με εκατοντάδες θύματα και από τις δύο πλευρές, δεν κατέστη δυνατό να γίνει εκταφή ομαδικού τάφου.
Με διάφορα προσκόμματα, η τουρκική πλευρά αρνείται τη συνεργασία επί του συγκεκριμένου θέματος. Πολύ πιθανόν οι δύο τάφοι να μην έχουν σχέση με τις μάχες στην περιοχή και τη θυσία του 256 Τ.Π., αλλά να σχετίζονται με τη μεταφορά και ταφή αμάχων, που ο τουρκικός στρατός εκτελούσε στην προέλασή του. Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Βασίλειας απεκάλυψαν στη «Σ» ότι σε ρυάκι κοντά στο χωριό υπάρχει ακόμη ένας ομαδικός τάφος. Οι Τουρκοκύπριοι, που το είπαν μετά φόβου Αττίλα, την ίδια ώρα άρχισαν να μασούν τα λόγια τους και να μας συμβουλεύουν να σταματήσουμε να ψάχνουμε τους νεκρούς. Ο ένας εκ των Τουρκοκυπρίων, που δηλώνει ότι κατάγεται από τη Βασίλεια, μας περιέγραψε και την εν ψυχρώ εκτέλεση στρατιωτών μας στο συγκεκριμένο σημείο, όπου αργότερα οι χωρικοί διατάχθηκαν να θάψουν τα πτώματα.
Ιστορίες που αναβλύζουν αίμα και δεν προσφέρονται για εντυπωσιακούς τίτλους, αλλά μόνο για περισυλλογή και μεθοδευμένη αντίδραση.

Υπάρχουν και καταθέσεις
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσεις τις πληροφορίες για μεγάλο ομαδικό τάφο στην περιοχή της Λαπήθου και ερωτηθείς αν το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών, είπε πως μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ συζητούνται πολλά θέματα τέτοιας υφής, πέρα από την καθαυτή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
«Έχουμε και εμείς δει αυτά τα δημοσιεύματα, δεν είναι απλά δημοσιεύματα, υπάρχουν σε καταθέσεις. Η Κυβέρνηση γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα των αγνοουμένων και της προώθησης της διαδικασίας που υπάρχει σε εξέλιξη, των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, κάνει συγκεκριμένη δουλειά, χωρίς πολύ θόρυβο», είπε.

''Αφρίκα'': Ομαδικός τάφος στη Λάπηθος

Η ''Αφρίκα'' αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λαπήθου, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι θαμμένοι 800 Ελληνοκύπριοι.

Η εφημερίδα γράφει ότι στον περιφραγμένο χώρο υπάρχει πινακίδα με τη λέξη ''νάρκη'' και ότι ενώ μέχρι πρόσφατα το σημείο όπου ενδέχεται να βρίσκεται ομαδικός τάφος δεν υπήρχε τίποτα, σήμερα έχουν μεταφερθεί βράχοι. Η ''Αφρίκα'' δημοσιεύει σχετικά και τρεις φωτογραφίες.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα γράφει ότι τη δεκαετία του ΄80 στον υπό αναφορά χώρο παραχωρήθηκε έκταση για οικοδομή, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε με τη δικαιολογία ότι στο χώρο εκείνο υπάρχει τάφος.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.