30/9/09

ΠΓΔΜ - Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών αποσύρει την επίμαχη εγκυκλοπαίδεια


Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU), σε σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την απόσυρση της λεγόμενης «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», μετά το σάλο που προκλήθηκε, κυρίως από αλβανικούς κύκλους, για τις αμφιλεγόμενες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ.

Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε πριν περίπου δύο εβδομάδες στα Σκόπια.
Πολλές, ωστόσο, επίμαχες αναφορές σε αυτήν προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και η εγκυκλοπαίδεια, ως σήμερα, δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο.

Παράλληλα, η MANU, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, αποφάσισε να αναθεωρηθούν, στο προσεχές διάστημα, όλες οι επίμαχες αναφορές για τις σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και οι αναφορές για τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ, για τον Αλί Αχμέτι, για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK και για την Μητέρα Τερέζα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές θεωρήθηκαν από τους Αλβανούς -τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία και στο Κόσοβο- ως «υποτιμητικές» και «προσβλητικές » για τους ίδιους.
Η MANU θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των γραφομένων σε συνεργασία με τους Αλβανούς ακαδημαϊκούς από την ΠΓΔΜ.

Το προεδρείο της MANU θα συγκαλέσει και έκτακτη συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στα μέλη της ομάδας σύνταξης με επικεφαλής τον κ. Μπλάζε Ρίστοφσκι.

Η MANU, σε ανακοίνωση περί της σημερινής της συνεδρίασης, «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η εγκυκλοπαίδεια αυτή προκάλεσε έντονες και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις και αποτέλεσε αφορμή για νέα διεθνοτική ένταση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς και για ορισμένες ακατάλληλες διατυπώσεις στην εγκυκλοπαίδεια, οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας».

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, «DUI», Αλί Αχμέτι, συναντήθηκαν στα Σκόπια, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, που προκλήθηκε, για το θέμα.

6 σχόλια:

  1. Ε είναι απίστευτο!!!
    Μίλησαν με σκληρή γλώσσα οι Αλβανοί και οι Σλαβο-Μακεντονσκι Σκοπιανοί αμέσως υποχώρησαν ατάκτως!!!
    Που είναι το ΥΠΕΞ μας? Εμείς κοιμόμαστε. Έπρεπε να είχε γίνει το ίδιο άμεσα για τα ανιστόρητα που περιέχει αυτό το ανουσιούργημα.
    Δηστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αλλάξουν όσα έχουν σχέση με τους Αλβανούς και Εγγλέζους.Οι δικοί μας ξεφτιλισμένοι για πιο λόγο μούγκεψαν;Ξυπνάτε Έλληνες αυτά τα λαμόγια θα πάτε να ψηφίσετε την Κυριακή;Μιλώ και για τους 300(μη χέσω)Πρέπει να αλλάξουν τον αριθμό των βολευτών που απαρτίζουν τη Βολή.Μόλις ακούς το "300" πάει αλλού ο νούς και είναι αμαρτία να υβρίζουμε έτσι τους Αρχαίους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω την παρακάτω απορία. Η φωτογραφία πλην του Jony Woolker δείχνει να διατίθεται από το εν λόγω κατάστημα και το Ouzo Philipos. Το ερώτημα μου λοιπόν είναι, πρόκειται για ούζο ελληνικής παραγωγής ή προσπαθούν οι Σκοπιανοί να οικειοποιηθούν και το ούζο ως προϊόν; Καθότι σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα ΠΟΠ. Θέλω να πω, ελπίζω το Ούζο να είναι προστατευμένο προϊόν!

    bawler

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι σκοπιανοί είναι σαν τους φίλους τους, τους τούρκους.
    Τους δείχνεις τα πισινά σου και ορμάνε, τους δείχνεις τα μπροστινά σου και τρέχουν ατάκτως.

    Όσο για το Johnnie Woolker, αυτό έγινε πια λόγο κεκτημένης συνήθειας παραποίησης των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .....ΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!
    ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΔΥΝΑΤΑ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΞ. ΜΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ξερετε τι θα αφησουν οι σκοπιανοι στην 'εγκυκλοπαιδεια' τους ?.Μονο οσα αφορουν τους Ελληνες,μιας και εμεις δεν εχουμε 'αγκυλωσεις' και 'προκαταληψεις'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.