1/10/09

«Πόλεμο κατά των Καλάς σημαίνει η απαγωγή Λερούνη»

Ως «έναρξη πολέμου των Ταλιμπάν κατά της φυλής των Καλάς, απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ερμηνεύει η «Daily Telegraph» την απαγωγή του Ελληνα δασκάλου Θανάση Λερούνη στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Ο Λερούνης φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των Αφγανών Ταλιμπάν στο Νουριστάν.

Οι ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας σε Νέο Δελχί και Πεσαβάρ σημειώνουν ότι επί δεκαετίες οι Καλάς είχαν ένα είδος ασυλίας, ενώ άλλες θρησκευτικές ομάδες που διαβιούσαν στην παραμεθόριο ζώνη του Πακιστάν -σιχ, ινδουιστές και χριστιανοί- «είχαν σταδιακά εκδιωχθεί από εκεί». Απάγοντας τον Λερούνη, «τον Ελληνα εθελοντή που εξασφάλισε πάνω από 2,5 εκατομμύρια στερλίνες για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, υποδομών για καθαρό νερό και μουσείου», οι Ταλιμπάν «κήρυξαν τον πόλεμο στην κουλτούρα και την κληρονομιά» των Καλάς, γράφει η «Telegraph». Επικαλείται δε πρόσφατη δήλωση του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ, που καλούσε ΝΑΤΟ και Αμερικανούς «να πάρουν μάθημα από την ιστορία της εισβολής του Μεγαλέξανδρου στην περιοχή και την ήττα του από τις φυλές των Παστούν τον 4ο αι. π.Χ.». Την εκτίμησή της ότι οι Ταλιμπάν κήρυξαν πόλεμο στους Καλάς η «Telegraph» στηρίζει και σε δήλωση αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας στην επαρχία Τσιτράλ ότι ο «καθηγητής» Λερούνης, όπως τον αποκαλούν εκεί, «έγινε στόχος εξαιτίας της αφοσίωσής του στη διατήρηση της κληρονομιάς των Καλάς».

Από τις πρώτες ημέρες της απαγωγής του Θανάση Λερούνη οι γυναίκες των Καλάς διαδηλώνουν για την απελευθέρωσή του, ενώ οι ηλικιωμένοι της φυλής φέρονται να είναι σε επαφή με τους απαγωγείς του στο Νουριστάν.ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγή: www.telegraph.co.uk)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει την απαγωγή του Θανάση Λερούνη

Γιώργος Μπίστης

Η ΑΧΕΠΑ, που είναι και η μεγαλύτερη οργάνωση προώθησης της Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε την απαγωγή του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη από εξτρεμιστές σε βορειοδυτική επαρχεία του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νικόλας Καρακώστας, τόνισε ότι τα μέλη της οργάνωσής του καταδικάζουν την απαγωγή του καθηγητή Λερούνη από τους Ταλιμπάν. Παρατήρησε ότι ο απαχθείς είχε εθελοντικά αφιερώσει 15 χρόνια της ζωής του στον αγαθοεργό σκοπό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην φυλή των Καλάς, που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των οποίων η κουλτούρα έχει μπει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. Κατά τον Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, ο καθηγητής Λερούνης αγωνίζονταν να διατηρήσει την κουλτούρα των Καλάς.


Νικόλας Καρακώστας
Ο αξιωματούχος της ομογενειακής οργάνωσης πρόσθεσε ότι προβαίνει σε ενέργειες για να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ζοφερή αυτή υπόθεση, να ευαισθητοποιηθούν αρμόδιες κρατικές αρχές και να παρασχεθεί κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ασφαλή απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες ο απαχθείς είχε συγκεντρώσει από συνεισφορές εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για την ανέγερση σχολείων, κλινικών, εγκαταστάσεων διανομής καθαρού νερού και ενός μουσείου στην κοινότητα της φυλής των Καλάς. Οι Ταλιμπάν αξιώνουν να τους καταβληθούν λύτρα 1.25 εκατομμυρίων δολαρίων κι επίσης να τους επιστραφούν τρείς κρατούμενοι εξτρεμιστές προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον καθηγητή Λερούνη.

*H φωτογραφία είναι απ οτον Ελεύθερο Κόσμο αξίζει να σημειωθεί ο τίτλος
Έλληνες σαν τον Λερούνη μας δίνουν κουράγιο

8 σχόλια:

  1. Δυστυχώς άνθρωποι σαν τον "ΚΑΘΗΓΗΤΗ" κο Λερούνη Αθανάσιο, σήμερα, βρίσκονται σπάνια και γι αυτό το λόγο η απαγωγή του αποκτά μεγαλύτερη σημασία και κυρίως δυσκολεύει αφάνταστα το έργο στο οποίο αφιέρωσε την ζωή του.
    Ας ευχηθούμε όλοι να ελευθερωθεί σύντομα για να συνεχίσει αυτό που εμείς οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείνω να απελάσουμε 10.000 χιλιάδες Αφγανους και Πακιστανούς σαν πρώτο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπόθεση του μεγάλου Έλληνα Λερούνη δεν πρέπει να είναι τόσο απλή.

    Ποιοί έχουν συμφέρον να μην νιώθουν Έλληνες οι Καλάς (η Καλάσι);

    Ποιοί δεν θέλουν να φανεί το μεγαλείο της Ελλάδας του Αλέξανδρου μέχρι τις μέρες μας;

    Ποιοί μισούν την Ελλάδα;

    Πίσω από αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται κατά την γνώμη μου οι απαντήσεις στην απαγωγή του καθηγητή Λερούνη.
    " Έλληνας "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα βλέπετε τα φιλαράκια σας του Ταλιμπάν όλοι εσείς εδώ μέσα που τους στηρίζετε και λέτε τι καλοί και τι απελευθερωτές του λαού είναι;σας αρέσει τώρα;ε Μίνωα;ε εσύ άλλε "σαγιανοφάγε-σαγιανομυριστή";και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιοί Ταλιμπάν, οι Αγγλοι τον έχουν απαγάγει για προβοκάτσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ συχνά γίνονται απαγωγές δυτικών εκεί πέρα, παιδιά. Σίγουρα οι ίδιοι οι ταλιμπάν ενοχλήθηκαν από την δράση του και είναι λογικό (όσοι ψάχνετε συμφέροντα κρυμμένα, απλά ουδέν σχόλιον). Ο άνθρωπος είναι (ελπίζω να είναι στη ζωή) ένας ήρωας που παλεύει για την μόρφωση των συνελλήνων κατά τη γνώμη μου Καλάς, από κει και πέρα τα μικρά πράσινα καλικαντζαράκια που σων και καλά μάχονται την Ελλάδα είναι στην φαντασία εκείνων που χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Λερούνη να τους μάθει γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ συχνά γίνονται απαγωγές δυτικών εκεί πέρα, παιδιά. Σίγουρα οι ίδιοι οι ταλιμπάν ενοχλήθηκαν από την δράση του και είναι λογικό (όσοι ψάχνετε συμφέροντα κρυμμένα, απλά ουδέν σχόλιον). Ο άνθρωπος είναι (ελπίζω να είναι στη ζωή) ένας ήρωας που παλεύει για την μόρφωση των συνελλήνων κατά τη γνώμη μου Καλάς, από κει και πέρα τα μικρά πράσινα καλικαντζαράκια που σων και καλά μάχονται την Ελλάδα είναι στην φαντασία εκείνων που χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Λερούνη να τους μάθει γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Ταλιμπάν ενοχλούνται και καταστρέφουν ότι δεν είναι σκληρά ισλαμικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.