12/10/09

Τι έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα για να αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης ρωτά ο Τσάβες «Με ποια κριτήρια;»

Τη βράβευση του Αμερικανού προέδρου με το Νόμπελ Ειρήνης καυτηριάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει κάνει τίποτα για να το αξίζει».


«Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι ποια κριτήρια επικράτησαν ώστε αυτός που επελέγη να είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και όχι ένας από τους άλλους 205 υποψηφίους που είχαν προταθεί» γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουλέας στην εβδομαδιαία του στήλη «οι γραμμές του Τσάβες».

«Τί έκανε λοιπόν ο Ομπάμα για να αξίζει αυτή τη διάκριση;» διερωτάται και δηλώνει ότι το σώμα των κριτών για την απονομή του Νόμπελ «θεώρησε ως αποφασιστικό στοιχείο την ευχή του να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, ξεχνώντας τη δέσμευση του να διατηρηθούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την απόφαση του να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία».NEA

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρίστηκε υποψήφιος 12 μόλις ημέρες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο
Γιατί ο Ομπάμα πήρε το Νομπέλ


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. Ερωτήματα δημιούργησε η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του λίγο περισσότερο από οκτώ μήνες και, όπως είναι φυσικό, δεν έχει λύσει ακόμη κανένα από τα μεγάλα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που κληρονόμησε. «Κέρδισε; Για ποιο πράγμα;» ήταν η γενικότερη αντίδραση στην Ουάσιγκτον. Ακόμη περισσότερο που η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για το βραβείο έληξε μόλις δώδεκα ημέρες αφότου ο Ομπάμα μετακόμισε στον Λευκό Οίκο. Δηλαδή εκείνοι που τον πρότειναν τον αξιολόγησαν μέσα σε δώδεκα ημέρες;

Η επιτροπή των Νομπέλ δήλωσε ότι του απένειμε το βραβείο περισσότερο για τις προθέσεις του και για να τον ενθαρρύνει να τις κάνει πράξη παρά για τα επιτεύγματά του. Ανέφερε ότι επελέγη ο Ομπάμα «για τις εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ως κύριο επίτευγμά του η επιτροπή ανέφερε το «νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική». Το σκεπτικό της θεωρήθηκε ευρέως και ως μια έμμεση κριτική προς τον προκάτοχο τού νικητή στον Λευκό Οίκο, Τζορτζ Μπους, και τους Νεοσυντηρητικούς.

Οι επικριτές της επιλογής του Ομπάμα χαρακτήρισαν «πρόωρη» την επιβράβευσή του. Ολοι- και εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που διαφωνούν, αλλά και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος- ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν ποιος κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

Στον λιγότερο από ένα χρόνο που κυβερνά τις ΗΠΑ, ο Ομπάμα δεν έχει να επιδείξει κανένα μεγάλο επίτευγμα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Αναμένεται να κυβερνήσει οκτώ χρόνια, αν επανεκλεγεί όπως όλα δείχνουν το 2012, και θα ήταν αδύνατον να έχει λύσει τόσο μεγάλα προβλήματα προτού κλείσει καν ένα χρόνο στον Λευκό Οίκο. Είναι αλήθεια ότι απαγόρευσε τα βασανιστήρια και άλλες αμφιλεγόμενες πρακτικές ανάκρισης των υπόπτων για τρομοκρατία. Ομως είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε ως τον Ιανουάριο του 2010 τη φυλακή του Γκουαντάναμο- πηγή δυσαρέσκειας προς τις ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο- και τελικά δεν θα καταφέρει να τηρήσει αυτή την προθεσμία, την οποία ο ίδιος είχε ορίσει.

Πρόσφατα αποφάσισε να μην εγκαταστήσει τμήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία, κίνηση που ικανοποίησε τους Ρώσους, με τους οποίους ο Ομπάμα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα συνομιλίες για τον περιορισμό των οπλοστασίων. Οι συνομιλίες αυτές προφανώς δεν έχουν καταλήξει ακόμη πουθενά, αλλά και να καταλήξουν πολύ θα απέχουν από τον κόσμο χωρίς πυρηνικά, στον οποίο ελπίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

Για να μην πάμε στα δυσκολότερα. Ο πόλεμος στο Ιράκ, τον οποίο ο Ομπάμα επιθυμεί να τελειώσει, συνεχίζει να μαίνεται κανονικά. Ο Λευκός Οίκος αποσύρει με αργό ρυθμό τους αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα. Το πραγματικό τέλος τής εκεί αμερικανικής παρουσίας δεν αναμένεται να φθάσει πριν από το 2012 και αυτό μόνον αν Αμερικανοί και Ιρακινοί τηρήσουν ευλαβικά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

Στο έτερο πολεμικό μέτωπο, σε αυτό του Αφγανιστάν, ο πόλεμος πρόκειται να ενισχυθεί προτού λήξει: ο πρόεδρος εξετάζει την περίπτωση να στείλει περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν εναντίον των Ταλιμπάν.

Στο Παλαιστινιακό, ο Ομπάμα πιέζει για να προωθήσει την ειρήνη, όμως οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συμφωνούν. Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από την τελείως αρνητική στάση του Τζορτζ Μπους, αλλά οι προθέσεις του πρέπει να εγκριθούν και από το Κογκρέσο, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη.

Είναι προφανές ότι η επιτροπή για την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης θεώρησε ότι απλώς το γεγονός ότι άλλαξε ο τόνος της πολιτικής της Ουάσιγκτον είναι αρκετό.BHMA

5 σχόλια:

  1. γιαννης κερναει ,
    γιαννης πινει

    ή

    οποιος εχει μαχαιρι
    τρωει πεπονι

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέστα ἀπό έκεῖ κάτω γιά τό μαυρο..αλάκα ἄντε πιά. Τόσο ἠλίθιοι εἶναι οἱ ἄνθρωποι στόν πλανήτη πού τρῶνε ὁτιδήποτε τούς σερβίρουν ἄψητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα είναι δυνατόν να μιλάμε γιά την αξία ενός βραβείου που έχει απονεμηθεί στον Henry Kissinger?! Εγώ θα αισθανόμουνα προσβολή αν μου το έδιναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι' αυτο παμε κατα διαολου σαν ανθρωποτητα....Ακομα και ανωτατες ηθικες διακρισεις γινοντε πατσαβουρια σκοπιμοτητων. Γι' αυτο τα παιδια μας απαξιουν το οτιδηποτε. Ας παμε στο στον ηθικο, οικολογικο και τελος βιολογικο χαμο μαζι με τους παραφρονες αχορταγους Αγγλοσαξωνες...αφου δεν εχουμε σκοπο ουτε καν να τους βοηθησουμε να συνελθουν, με την αντιρηση και τη διαμαρτυρια μας.
    ΕΝΑΣ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.