30/10/09

Η επιλογή των γενικών γραμματέων

Ο κόσμος δέχθηκε με ενθουσιασμό το νέο τρόπο επιλογής υπαλλήλων, μέσω διαδικτύου, και μάθαμε ότι για τις 88 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων και γραμματέων περιφέρειας η ιστοσελίδα του κ. πρωθυπουργού δέχθηκε 23.282 αιτήσεις υποψηφίων.

Μήπως όμως ο ενθουσιασμός του μέσου πολίτη θα αποδειχθεί ατελέσφορος και προβληματικός για τους παρακάτω δύο λόγους;

Πρώτον, φαντασθείτε ότι για τη θέση του γενικού ή ειδικού γραμματέως ενός υπουργείου να υποβάλει ένας που θα δηλώνει ότι ανήκει στο ΚΚΕ ή στη Χρυσή Αυγή, αλλά τα προσόντα του να είναι δεκαπλάσια των άλλων υποψηφίων. Τι θα γίνει; Θα προκριθεί και θα προσληφθεί; Τι συνεργασία θα έχει με τον υπουργό και με τα άλλα στελέχη του υπουργείου, όταν θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει μεν τις κατευθύνσεις του και του υπουργού και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά αυτός θα πρεσβεύει άλλα και θα νομίζει ότι είναι στα σωστά και αποδοτικά για το κράτος μας; Πιστεύω δηλαδή ότι οι νέοι κ. γενικοί γραμματείς θα πρέπει να είναι του κόμματος και μάλιστα του σκληρού πυρήνος αυτού, για να εφαρμόζει πιστά τις θέσεις και τις φιλοσοφίες της κυβέρνησης, αλλιώς ή θα κάνει κάτι που δεν πιστεύει ή δεν θα το κάνει.

Δεύτερον, δεν θα λένε επακριβώς τη διαδικασία και τα κριτήρια της επιλογής, παρά μόνο ότι θα γίνει μια προεπιλογή (των 23.832 αιτήσεων) από συνεργάτες του κ. πρωθυπουργού και μετά θα αξιολογηθούν σε δεύτερη φάση αυτοί που πέρασαν, βάσει των βιογραφικών, την πρώτη φάση. Εννοείται ότι οι συνεργάτες θα έχουν κάποια εντολή για αξιοκρατία και ισοπολιτεία, αλλά στην Ελλάδα όλοι ξέρουν τι και πώς γίνεται και εφαρμόζεται η αξιοκρατία.

Επειδή έχω χρηματίσει αξιολογητής στην Ε.Ε. και είμαι εδώ μέλος του ΕΜΑ (Ενιαίο Μητρώο Αξιολόγησης) υπουργείων, σας πληροφορώ ότι στην Ε.Ε., τουλάχιστον, οι αξιολογήσεις γίνονται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων γνωστών εκ των προτέρων και η βαθμολογία τελικά είναι πράγματι σωστή και αδιάβλητος. Εδώ φοβάμαι ότι πάλι θα παρεισφρήσει το κομματικό συστατικό και παράμετρος, και η όλη διαδικασία θα γίνει τελικά με όχι αξιοκρατικά κριτήρια.

Ας το καλοσκεφτούν λοιπόν μήπως μια αλλαγή θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και η καλή πρόθεση του κ. πρωθυπουργού να γίνει πραγματικότητα, αλλά όχι μέσω του διαδικτύου και επιτελών της κυβέρνησης. Μια λύση θα ήταν να μπουν αδιάβλητα κριτήρια και παράμετροι και να τα εφαρμόσουν νέοι ΕΜΑ που θα επιλεγούν από τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους έγιναν τα ΕΜΑ των υπουργείων (βιογραφικό, συνέντευξη, μοριοδότηση κτλ.). Αυτά όλα προϋποθέτουν να γίνονται μακριά από κόμματα και τους κομματικούς συνεργάτες, και πέρα από τα συνηθισμένα κόλπα και συστήματα που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Του Αναστάσιου Β. Κοβάτση, καθηγητή ΑΠΘ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-makthes.gr

7 σχόλια:

  1. Σάββα σε πήρε το μάτι μου, στη συγκέντρωση του Αντώνη στις Σέρρες.Επίσημα πότε θα το πείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φρονώ πώς, ό,τι γίνεται υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού-οιουδήποτε πρωθυπουργού-, εξ προοϊμίου οφείλουμε να το αποδεχόμαστε ως απολύτως έγκυρο και αξιόπιστο, άνευ της παραμικρής υπόνοιας γιά μεθοδεύσεις.
    Εδώ, δεν πρόκειται γιά πολιτική πράξη η οποία επιβάλεται να κρίνεται και μάλιστα σκληρά όταν διαφωνούμε με αυτήν, αλλά, πρόκειται γιά καθαρή γραφειοκρατική-διοικητική ενέργεια.
    Αν, σε αυτήν την περίπτωση, αρχίσουμε να κρίνουμε τον Πρωθυπουργό-επαναλαμβάνω οιονδήποτε πρωθυπουργό-τότε έχουμε μπροστά μας την ΜΕΓΙΣΤΗ θεσμική κρίση που θα μπορούσε να συμβεί, αφού εξομοιώνουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με έναν απλό κομματάρχη.
    Νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος 30 Οκτώβριος 2009 11:17 πμ

    "Φρονώ πώς, ό,τι γίνεται υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού-οιουδήποτε πρωθυπουργού-, εξ προοϊμίου οφείλουμε να το αποδεχόμαστε ως απολύτως έγκυρο και αξιόπιστο, άνευ της παραμικρής υπόνοιας γιά μεθοδεύσεις."

    Ναι έτσι θα έπρεπε να είναι στη περίπτωση που στοχεύει στο κοινό καλό...!!!!! και όχι στο επικοινωνιακό καλό.

    Για την προστασία του θεσμού όμως και μόνον, έχεις δίκιο.
    Υπαναχωρώ από προηγούμενο σχόλιο μου...

    Observer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Και ο καθηγητής κ. Κοβάτσης και ο ανώνυμος σχολιαστής δεν φρόντισαν να ενημερωθούν εγκαίρως. Εχει ήδη δηλωθεί ότι για τις θέσεις των γγ των υπουργείων θα ισχύσουν πολιτικά κριτήρια. Πράγμα λογικό και, θα πρόσθετα, θεμιτό αφού πρόκεται για πολιτικές θέσεις που απαιτούν και την προσωπική εμπιστοσ΄ν η του υπουργού, πέραν των προσόντων.Για τις συγκεκριμένες θέσεις το θέμα δεν είνει εκεί. Είναι στο ότι συμβαίνει ένα από τα δυο:'Η η εξαγγελία ανοιχτού "διαγωνισμού" (για τους γγ)έγινε με τη γνωστή προχειρότητα. Ή έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης του κόσμου. Ή το κακό ή το χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>Φρονώ πώς, ό,τι γίνεται υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού-οιουδήποτε πρωθυπουργού-, εξ προοϊμίου οφείλουμε να το αποδεχόμαστε ως απολύτως έγκυρο και αξιόπιστο, άνευ της παραμικρής υπόνοιας γιά μεθοδεύσεις.<<

    Κατι σαν τα οικονομικα στοιχεια που οι Πρωθυπουργοι μας κομιζουν στις Βρυξελλες και μας εχουν σιχαθει για τα λογιστικα τερτιπια (ψεμματα) οι Ευρωπαιοι?


    Καλα, μιλαμε για την Ελλαδα παντα? Ακομα και στις ΗΠΑ η θεωρια του "καλου καγαθου Προεδρου, που λεει την αληθεια", εχει αρχισει να ραγιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 80000 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝ ΓΡΑΜ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΥΒ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΦ ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ Α ΠΡΙΟΡΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ - ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ - Τ ΑΚΟΥΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΛΑΝΑΣΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΣ ΧΩΡΙΟΝ
    ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε Πάγκαλε,
    Δεν πέρασαν δέκα μέρες από την ημέρα που αναλάβατε την αντιπροεδρία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάνατε ένα τραγικό σφάλμα που πρέπει να σας στοιχίσει, τουλάχιστον, την θέση σας, αλλά εδώ είναι Ελλάδα και σίγουρα δεν θα έχετε ούτε την ευπρέπεια αλλά ούτε και τη φιλοτιμία να πάτε μόνος σπίτι σας.
    Εμφανιστήκατε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA το Σάββατο στις 24 Οκτωβρίου και με πομπώδες ύφος υπερηφανευτήκατε ότι από τα 22.000 βιογραφικά μέσω του διαδυκτίου που λάβατε για την πλήρωση θέσεων Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.τ.λ. απορρίψατε αμέσως όσους έκαναν αίτηση ηλικίας άνω των 60 ετών!
    Αυτό δεν ήταν απλώς γκάφα σας αλλά συγχρόνως και μια παράνομη και ανήθικη πράξη. Σε κάθε χώρα του κόσμου, ακόμα και στη Ζιμπάμπουε, διακρίσεις ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος και εθνότητας όχι μόνο απαγορεύονται αλλά και τιμωρούνται.
    Εσείς διαφημίσατε, σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, ότι οι «γέροι» απαγορεύεται να στελεχώσουν τις θέσεις του δημόσιου τομέα που εσείς οι ίδιοι προκηρύξατε χωρίς ο «αόρατος» αυτός όρος να αναφέρεται ρητώς στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους. Δεν κατάλαβα, βέβαια, γιατί εσείς, όντως “γέρος”, δεν φέρατε αντιρρήσεις στον Έλληνα Πρωθυπουργό όταν σας πρόσφερε την Αντιπροεδρία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
    Σκέφτεστε τι θα συνέβαινε εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι για τις πολιτικές τοποθετήσεις στον Λευκό Οίκο θα προσλάμβανε μόνο ωραίες μαύρες γυναίκες κάτω των 50 ετών; Απλώς την επόμενη ημέρα δεν θα ήταν πλέον Πρόεδρος των ΗΠΑ.
    Εύχομαι κανείς από αυτούς του “γέρους” να μη διαβάσει αυτή την επιστολή, διότι, όπως λένε οι Αμερικανοί, το δικό σας «big mouth” μπορεί να τερματίσει την πολιτική σας καριέρα, όταν η κυβέρνηση κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύσεις.
    Θα μπορούσατε, τουλάχιστον, να κρατούσατε τα προσχήματα και να λέγατε ότι “φύσιξε ο άνεμος και έριξε στη θάλασσα τα βιογραφικά όσων έτυχε να είναι άνω των 60 ετών”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.