28/10/09

Διπλό παιγνίδι των Ιταλών στην αξιολόγηση της Τουρκίας

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο το παίζει ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Από τη μια καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και από την άλλη ζητεί από την Ε.Ε. να άρει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο το παίζει ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Από τη μια καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και από την άλλη ζητεί από την Ε.Ε. να άρει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ενόψει της επίσκεψης του Ιταλού Προέδρου Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο στην Άγκυρα, ο Ιταλός πρεσβευτής Κάρλο Μαρσίλι αναφέρεται στην προσεχή αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και τονίζει ότι το σημαντικότερο θέμα είναι η παραγωγή αποτελέσματος το συντομότερο δυνατό στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και μάλιστα πριν από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα.

Ο Ιταλός διπλωμάτης κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνει ότι «αιωρείται η δέσμευση της Ε.Ε. για απευθείας εμπόριο με το βόρειο τμήμα του νησιού», υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις τουρκικές θέσεις και αιτιάσεις.

Πρόσθεσε ότι «δεν εννοώ ότι οι δύο δεσμεύσεις είναι του ιδίου επιπέδου, ή αλληλοεξαρτώμενες, αυτό που εννοώ είναι ότι αιωρούνται δύο δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν και οι δύο, όχι μόνο η μία», υποστήριξε.

Προσέβαλε τον Μπαγίς
Στο μεταξύ... Τούρκο έκανε τον Τούρκο διαπραγματευτή με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ακροδεξιός Ολλανδός ευρωβουλευτής, κατά τη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε.

Ο βουλευτής Μάτλενερ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, κάτι που δεν συνάδει με το δυτικό πολιτισμό και συνεπώς δεν έχει θέση στην Ε.Ε. Εξοργισμένος ο Μπαγίς απάντησε: «Δεν δίνω καν απάντηση σε αυτό που ελέχθη και το οποίο προσβάλλει και υποτιμά μια θρησκεία».

Ο ίδιος Ολλανδός βουλευτής επέκρινε τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και είπε στον Μπαγίς: «Αποσύρετε τους στρατιώτες σας από την Κύπρο».

Ο Μπαγίς απάντησε με τη συνήθη τουρκική προπαγάνδα: «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ειρήνη στο νησί. Από την ημέρα της επεμβάσεως της Τουρκίας, δεν υπήρξε καμία σύγκρουση. Στο νησί ξένη στρατιωτική δύναμη δεν είναι μόνο η τουρκική. Στο νησί υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές μονάδες και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Ας μην περιμένουμε τίποτα από την είσοδο ή την μη είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Έτσι κι αλλιώς η ΕΕ είναι απλά μία οικονομική συμμαχία (group) που στηρίζει την Δύση.

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ, και να ενωθεί με τις Ορθόδοξες χώρες και να δημιουργήσουν μία Ορθόδοξη Αυτοκρατορία. Το κράτος θα πρέπει να ελέγχει τα βασικά, η οικονομία να στηρίζεται στο μικρό μέγεθος, και το κράτος να είναι εγγυητής, και χρειάζεται να γίνει αποκέντρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Μια στο καρφί και μια στο πέταλο το παίζει ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Από τη μια καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και από την άλλη ζητεί από την Ε.Ε. να άρει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.<


    Δεν ειναι μια στο καρφι και μια στο πεταλο. Τη θεση αυτη ακριβως ειχε και ο Ερντογαν απο το 2004 και μετα. Οτι δηλαδη ζηταμε ανταλλαγμα την αρση του αποκλεισμου του ψευδοκρατους για να εφαρμοσουμε το Πρωτοκολλο.


    Ο Μπερλουσκονι εχει πολλακις δημοσια πει οτι στηριζει την τουρκικη ενταξη με ολες του τις δυναμεις. Αυτη ειναι η ουσια. Τα περι εφαρμογης του Πρωτοκολλου ειναι απλα για τα ματια του κοσμου, δε μπορει να πει και διαφορετικα, ευρωπαικη συμβαση ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.