28/10/09

Ο Χρύσανθος: Ιεράρχης και Πατέρας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο

Ο Χρύσανθος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (Δεκ. 1938 — Ιούλ. 1941)

Περνάμε στην τελευταία και κορυφαία φάση των δραστηριοτήτων του μεγάλου Ιεράρχη και Εθνάρχη. Οι δραστηριότητες, μάλιστα, αυτής της περιόδου κλιμακώνονται καθώς περνάμε από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (Οκτ. 1940-Απρ. 1941) στην ύπουλη γερμανική εισβολή και στην τριπλή κατοχή της χώρας.

Στην πρώτη περίοδο (ελληνοϊταλικός πόλεμος) θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε στο πρόσωπο του Χρύσανθου, τον μεγάλο Ιεράρχη και στοργικό Πατέρα του μαχόμενου, στρατευμένου και μη, ελληνικού λαού. Στη δεύτερη (γερμανική εισβολή- Κατοχή) ο Χρύσανθος ορθώνεται όχι μόνο ως Λυτρωτής Ιεράρχης, αλλά και ως ο κατεξοχήν Εθνάρχης των Ελλήνων, δεδομένου ότι οι ταγοί της Πολιτείας (βασιλεύς και Κυβέρνηση) είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκονταν στη Μ. Ανατολή.

Ιεράρχης και Πατέρας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο

Συγκινητικές και καίριες οι ενέργειες του Χρύσανθου. Πρώτα — πρώτα, απευθύνει επιστολή καταγγελίας της απρόκλητης ιταλικής επίθεσης σε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες (16/11/1940).

Ταυτόχρονα οργανώνει και ενεργοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό προσφοράς βοήθειας και ηθικής στήριξης στους μαχόμενους στρατιώτες. Συγκεκριμένα:
- Με την οργάνωση «ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ» συγκέντρωσε, μέσω 2.000 εθελοντών, πολλά εκατομμύρια δρχ., για την ενίσχυση των οικογενειών των στρατευμένων.
- Ο ίδιος προσωπικά και ειδική ομάδα ιερέων επισκέπτονταν τακτικά τα νοσοκομεία, για την τόνωση του ηθικού των τραυματιών.
- Για την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών του μετώπου, συχνή ήταν και η αποστολή Γραμμάτων Παρηγοριάς, αλλά και θρησκευτικών εντύπων.

Ιεράρχης και Εθνάρχης στη γερμανική εισβολή - Κατοχή

Είναι να θαυμάζει κανείς το γενναίο Διάγγελμα της Ι. Συνόδου, προς τον Ελληνικό λαό και το στρατό, για την ανίερη γερμανική επίθεση και, μάλιστα, την ημέρα της εισβολής (6 Απριλ. 1941). Το Διάγγελμα αυτό εξέπεμψε το πρώτο μεγάλο Ηθικό και Εθνικό Μήνυμα της αδούλωτης Ελλαδικής Εκκλησίας στη γερμανοκρατούμενη, αλλά αδούλωτη Ελλάδα.

Όμως η μεγαλοσύνη του Χρύσανθου σ’ αυτή τη φάση δε φαίνεται τόσο από τα όσα έγραψε, όσα από τα όσα έπραξε.

Αρνείται να συμμετάσχει στην επιτροπή υποδοχής των Γερμανών (μαζί με το Νομάρχη, το Δήμαρχο και το Φρούραρχο) κατά την είσοδό τους στην Αθήνα.

«Έργο του Αρχιεπισκόπου δεν είναι να υποδουλώνει, αλλά να απελευθερώνει» ήταν η γενναία του απάντηση. Κατ’ επέκταση, αρνήθηκε να αρχιερατήσει στη «Δοξολογία» για τη γερμανική κατοχή της πόλης.


Αλλά και την πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου αρνήθηκε να ορκίσει. «Η Κυβέρνησις την οποία όρκισα εξακολουθεί να συνεχίζει τον πόλεμον. Άλλην κυβέρνησιν δεν δύναμαι να ορκίσω» (29/4/1941).

Δεν σταματούν εδώ οι εθναρχικές του δραστηριότητες. Δεδομένου ότι η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου είναι υποχείρια των κατοχικών δυνάμεων, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η έντονη διαμαρτυρία του Χρύσανθου στον πληρεξούσιο του Γ’ Ράιχ, για τα βουλγαρικά εγκλήματα στην Αν. Μακεδονία.

Όμως, και μετά την αντικανονική καθαίρεσή του (6 Ιουλ. 1941) από εγκάθετους αρχιερείς, με τη στήριξη των γερμανικών Αρχών, συνέχισε την εθνική του δράση, παρά την ταλανιζόμενη υγεία του, από το σπίτι του (Σουμελ 4): Σ’ όλο το διάστημα της Κατοχής κρατούσε τακτική επαφή με την Κυβέρνηση της Μ. Ανατολής, μέσω μυστικού ασυρμάτου, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Εθνικής Επιτροπής» για την οργάνωση και προώθηση Ομάδων Εθνικής Αντίστασης.

Την ανθοδέσμη της ιεραρχικής και εθναρχικής ακτινοβολίας του Χρύσανθου, μετά τον ξεριζωμό, διανθίζουν και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες δίνουν υψηλή ποιότητα στην όλη προσφορά του στην Εκκλησία και στο Γένος.

Ως πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και Δ/ντής του επιστημονικού Περιοδικού «ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ» (1927-1949), αλλά και ως συγγραφέας του περισπούδαστου έργου «Η Εκκλησία της Τραπεζούντας» (1933), για το οποίο εξελέγη Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Αθηνών (1939), θα λέγαμε ότι και εδώ στην Ελλάδα συνέχισε το έργο του Εθνάρχου των Ποντίων σε πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Διότι τόσο η «Επιτροπή», όσο και το περιοδικό, λειτουργούν, μέχρι και σήμερα, ως η καλύτερη κιβωτός διάσωσης και καλλιέργειας της κουλτούρας του ιστορικού Πόντου.

Πηγή: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟN

8 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ!! κ.Σάββα.
    Δώστε παραδείγματα στον λαό,από φωτεισμένες ψυχές και ανδρείους ΑΝΔΡΕΣ!!
    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ, ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΣΥΣΠΙΡΩΣΗ!!

    ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε άραγε αναρωτηθεί γιατί οι Χριστιανοί μένουμε παγερά αδιάφοροι, όταν κάποιοι σύγχρονοι σατανολάτρες μέλη Τεκτονικών Στοών με υψηλά ενίοτε κοσμικά αξιώματα υβρίζουν στο όνομα δήθεν της ελεύθερης έκφρασης και της δαιμονικής δημοκρατίας τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του και συστηματικά επιχειρούν να επιβάλλουν ενίοτε τελεσίδικα και με τη βία την ασέβεια, το ψεύδος και την παρανομία στη ζωή μας; Μας έχει απασχολήσει ποτέ ειδικά εμάς που συμβατικά δήθεν ζούμε με το νόμο του Θεού, ρασοφόρους και λαϊκούς, η χαλαρότητα που μας επέβαλλαν στις ανθρώπινες σχέσεις; Έχουμε ουδέποτε επιχειρήσει να είμαστε ειλικρινείς έναντι του Θεού και να αποδεχθούμε το θέλημά Του; Έχουμε προστρέξει να ικετεύσουμε την Παναγιά και τους Αγίους μας να μας καθοδηγήσουν ώστε να καταστούμε δοχεία θείας χάριτος και ευλογίας; Έχουμε άραγε κατανοήσει ότι όλη αυτή η διαφθορά και η κοινωνική σήψη που κυριαρχεί σήμερα έχει ως μοχλό κίνησης και επίκεντρο τον προσανατολισμό του σύγχρονου ανθρώπου στην απόκτηση εύκολου χρήματος και εφήμερης δόξας; Γιατί λοιπόν να απορούμε όταν κάποιοι, αυτή την κοινωνική σήψη επιχειρούν να τη ντύσουν με νόμους και συμβόλαια περί ελεύθερης συμβίωσης και γάμους ομοφυλοφίλων;Δυστυχώς ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες καλοί μου άνθρωποι η δαιμονική εμμονή που μας έχει κάνει σχεδόν όλους να συντονίσουμε τους κτύπους της καρδιάς μας με την απόκτηση υλικών αγαθών και τον εφήμερο πλούτο έχει περάσει μέσα από τον βομβαρδισμό των λαών με ευτελή και τιποτένια πρότυπα σ’ όλες τις κοινωνίες.Ο πόρνος, ο μοιχός, ο απατεώνας, ο κλέφτης, ο ψεύτης, ο ανήθικος αποτελούν σήμερα ζηλευτά πρότυπα για νέους και γέρους. «Άμα είχα χρήμα θα έκανα πράγματα και θαύματα. Δεν μου πέφτει και το Τζόκερ!» είναι φράσεις που ακούγονται καθημερινά ακόμη και από χριστιανούς βιοπαλαιστές. Το χρήμα διαφθείρει τους πάντες. Όλοι έχουν σύμφωνα με την επικρατούσα κοινωνική αντίληψη μια τιμή αλλά ως φαίνεται καμιά υπόληψη, κανένα σεβασμό... (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 1
    Ως φυσικό λοιπόν επακόλουθο αυτής της τραγικής για όλη την ανθρωπότητα κατάστασης είναι η χαλάρωση των ηθών, η πτώση των πανανθρώπινων αξιών, η πλήρης υποτέλεια στο νόμο του Βελζεβούλ. Έτσι, οι έννοιες του έθνους, της πατρίδας, της οικογένειας και η απαραίτητη για τη ψυχική υγεία και την πορεία του ανθρώπου επικοινωνία με τον ουράνιο Πατέρα αλλοιώθηκαν, ευτελίστηκαν, χάθηκαν, υποβαθμίστηκαν. Και μαζί μ’ αυτές χάθηκε και η ηρεμία, η γαλήνη, η ειρήνη, η πραγματική ζωή που οδηγεί στη σωτηρία της ψυχής και που δίδει το αληθινό νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου.Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο άνθρωπος της εποχής μας νοιάζεται πως θα τέρψει και θα στολίσει με αγαθά το σώμα του. Ως εκ τούτου είναι προσανατολισμένος στις σαρκικές απολαύσεις και σε κάθε πράγμα που καθιστά αυτές δυνατές. Η μονομερής επιδίωξη του να εξασφαλίσει τα αγαθά που πιστεύει πως θα τον καταστήσουν ευτυχισμένο ουσιαστικά τον οδηγεί στην απομόνωση που έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς ενασχόλησης με το Εγώ. Ωστόσο, η ευτυχία που αναζητά διαρκώς ουσιαστικά τον αιχμαλωτίζει στα δίκτυα της απογοήτευσης και της κατάθλιψης, της παντελούς απόρριψης της αναγνώρισης που επιδιώκει μέσα από το περιβάλλον του και την κοινωνία που τον περιβάλλει με πρώτη αυτή της οικογένειας. Η ηρεμία χάθηκε από τις οικογένειες. Γιατί θα μου πείτε; Μα όταν ο γονιός δεν έχει τα απαραίτητα που επιβάλλει σήμερα ως αναγκαία η κοινωνία που ζει προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα αποκτήσει. Ακούγεται λοιπόν συχνά να λέγεται. Μα ένας μισθός δεν αρκεί. Αποτέλεσμα να βγει και η γυναίκα να εργαστεί με ότι επακόλουθο συνεπάγεται αυτό για την οικογένεια. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια ζούγκλα από θηρία. Κανείς δεν νοιάζεται να καλλιεργήσει σ’ αυτά τις αρετές της ψυχής. Τα εκλαμβάνουν ως μηχανές που για να πετύχουν στην ζωή χρειάζονται μόνο στεγνές γνώσεις. Τους παρέχουν αγαθά και τους στερούν την αγάπη και την ευτυχία που δημιουργεί μόνο η γνωριμία με το Θεό. Τα οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μια εικονική ευτυχία την οποία τελικώς τα παιδιά απορρίπτουν...(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)2
    Να γιατί τα ναρκωτικά και η κάθε λογής ασωτία επικρατούν σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες. Γιατί πως καλοί μου άνθρωποι θα πας καλά όταν δεν εμπιστευθείς το Θεό; Αυτός φροντίζει και παράσχει κάθε ευλογία για να τα βγάλεις πέρα. Όμως, είναι αλήθεια πως άνομα κέντρα εξουσίας φροντίζουν συστηματικά στο όνομα της δήθεν δημοκρατίας την άσωτη περιπλάνηση του ανθρώπου να την συνθέτουν με νόμους και να την στηρίζουν με τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις περί του τριαδικού Θεού. Με τα ιδιότυπα ναρκωτικά και σκευάσματα τα οποία κυκλοφόρησαν για την απόκτηση εύκολου χρήματος κατάφεραν να υπνωτίσουν τους ανθρώπους, να καταστήσουν ατροφική την ανθρώπινη ψυχή, να νοθεύσουν το νόημα της ζωής, να διαλύσουν κάθε μορφής αντίδραση. Η πάχυνση του νου που πάντα αποτελεί απόρροια της λίπανσης του σώματος της καλοφαγίας δηλαδή πέραν των πολλαπλών φοβερών ασθενειών που εκ των πραγμάτων προκαλεί, καθιστά τον άνθρωπο υποχείριο του διαβόλου και περιβάλλει τη ψυχή με τη λήθη ή λήθαργο περί της θείας αγνωσίας.Αναρωτηθήκατε τι ωφελεί το παιδί σας καλοί μου γονείς; Ωφελεί μόνο η ασύστολη παροχή γνώσεων, η απόκτηση τίτλων, η γλωσσομάθεια...; Και δεν ωφελεί η πραγματική γνώση που παρέχεται από την εκμάθηση και καλλιέργεια των αρετών εκείνων που καθιστούν δυνατή και σε καθημερινή, διαρκή, συνεχή αδιάλειπτη βάση την επικοινωνία με τον Τριαδικό Θεό και Δημιουργό του Σύμπαντος κόσμου; Αποξενωθήκαμε εντελώς καλοί μου άνθρωποι από το Θεό. Και να που φθάσαμε. Καταντήσαμε να χαλάμε τα σπίτια μας με την παραμικρή αφορμή. Να μην μπορεί ο άνδρας να ανεχθεί τη γυναίκα του και η γυναίκα να ανεχθεί τον άνδρα της. Να μας ενοχλεί ακόμη και ο ίσκιος μας. Να μην κάνουμε με κανένα. Να φτιάχνουμε φιλίες μόνο για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα μας. Να στρέφουμε την πλάτη στους οικείους μας. Να πετάμε τον πατέρα μας και τη μάνα μας στα γηροκομεία. Να μην αντέχουμε οιανδήποτε κριτική. Να προχωρούμε με ευκολία στα παντός είδους διαζύγια. Να μην έχουμε ίχνος υπομονής και καρτερικότητας. Να βλέπουμε το γείτονά μας, ως ανταγωνιστή και εχθρό που μας επιβουλεύεται. Να γινόμαστε ξένοι προς όλους. Να απογοητευόμαστε ακόμη και από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Να αντιμετωπίζουμε ως απειλή την οποιαδήποτε αλλαγή στις προσωπικές μας απολαύσεις. Να μην αντιδράμε στο ψεύδος, στην απάτη, στην ανηθικότητα, την ασωτία, την πορνεία, τη μοιχεία, την κλοπή. Να συμπεριφερόμαστε ως ζώα σε μια κοινωνία ζούγκλα που έντεχνα μας χτίσανε και μας επέβαλαν με το ζόρι να ζούμε. Ως εκ τούτου λοιπόν είναι φυσικό επακόλουθο σε μια κοινωνία ζούγκλας η έννοια της ελευθερίας να αποκτά άλλη σημασία και ρόλο. Στη ζούγκλα δεν ισχύουν κανόνες ηθικής, ούτε υπάρχει η αγάπη ή ο θείος έρωτας και η ανθρωπιά. Λειτουργούν άλλοι νόμοι, αυτοί της ζούγκλας... Η σταδιακή μετατροπή λοιπόν των αμιγώς χριστιανικών κοινωνιών σε κοινωνίες ζούγκλας συνοδεύεται φυσικά και με αλλαγή νόμων που δεν λαμβάνουν υπόψη την ηθική της κοινωνίας που ευαγγελίζεται ο Χριστός μας.(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)3
    . Τέτοιοι νόμοι υποθάλπουν την ασέβεια προς τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου. Και ασέβεια είναι να υποτιμάς τον πλησίον είτε αυτός είναι η γυναίκα σου ή ο άνδρας σου, είτε το ίδιο το παιδί σου. Και ταυτόχρονα να «βαπτίζεις» την απρεπή συμπεριφορά σου ως ελευθερία, ως μη δέσμευση στην άσωτη, δηλαδή στην δίχως σωτηρία ζωή κατά την κατά κυριολεξία ερμηνεία της λέξης. Η αλλοίωση και παρερμηνεία των εννοιών, του ήθους και των αξιών οδηγούν σε μια χαλαρότητα τις ανθρώπινες σχέσεις. Καλλιεργούν την ανηθικότητα. Βοηθούν την παρανομία. Καταλήγουν στη σκανδαλώδη ειδωλολατρική ζωή. Σε τέτοιες ζωώδεις κοινωνίες παρέχεται λόγος και δύναμη στον μοιχό, στον πόρνο, στον ομοφυλόφιλο, στον παράνομο, στον ανήθικο. Είναι κοινωνίες του Βελζεβούλ που κινούνται και κατευθύνονται από τα κέντρα λατρείας, τα κέντρα του μυστηρίου της ανομίας που αναφέρει στην Β’ επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς ο Απόστολος Παύλος. Σ’ αυτές τις αιχμαλωτισμένες από τον Σατανά κοινωνίες είναι φυσικό να επικροτείται το ιστορικό ψεύδος, όπως λ.χ. στην περίπτωση του Σκοπιανού. Να νοθεύεται η αλήθεια και να γίνεται αποδεκτή η βία και η παράνομη κατοχή (βλ. Κυπριακό). Να ενισχύεται ο πλούσιος με νόμους σε βάρος του φτωχού (φορολογίες, ασφαλιστικό σύστημα κ.ο.κ.). Να υποθάλπεται και να στηρίζεται και να ενισχύεται το σκάνδαλο. Να υποβιβάζεται η δικαιοσύνη. Να προστατεύεται η ανηθικότητα με νόμους και νομοσχέδια περί ελευθέρας (βλ. χαλαρής) συμβίωσης, και περί γάμου ομοφυλοφίλων! Να επιλέγονται, τέλος ηγέτες που θα φροντίζουν για την ενίσχυση και συντήρηση της κοινωνικής αυτής σήψης και δυσωδίας. Ω άνθρωποι, σταματήστε την πορνεία στο σώμα και στο νου. Πάψτε να κοροϊδεύετε το Θεό και συμβατικά να ζείτε δήθεν με το νόμο Του. Ο Θεός δεν το θέλει αυτό. Επιστρέψτε στην δύσκολη και ανηφορική οδό της αρετής. Δώστε τέλος στην ανίερη ζωή σας που προκαλεί την οργή του Θεού. Φθάνει πια ο νόμος της διαφθοράς έπληξε και έπνιξε τον πλανήτη. Να θυμάστε πάντα πως ο ουρανός είναι οπλισμένος για να παράσχει την ανεξαρτησία σας. Να προσεύχεσθε για τους πιο ταλαιπωρημένους από εσάς και για τους αρρώστους. Να μην χαλάτε τα σπίτια σας. Σκεφθείτε τι θα απογίνουν τα παιδιά σας. Αναρωτηθείτε αν είσαστε εσείς στη θέση τους. Όλοι συγκεντρώστε την υπομονή ή είστε άνδρας ή είστε γυναίκα που χαλά το σπίτι. Η οικογένεια είναι Εκκλησία δεν είναι... συμβόλαιο, όπως θέλουν ορισμένοι. Μην τη μολύνετε. Να θυμάστε πως μόνο η επιστροφή στην πίστη θα σώσει τη ψυχή σας από την άσωτη ζωή. Ο Χριστός μας δίδαξε να είμαστε ταπεινοί και να πιστεύουμε τις ουράνιες βοήθειες. Να προσεύχεσθε να λυπηθεί ο Θεός την καινούργια γενιά γιατί οι αρρώστιες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η πίστη είναι η ελπίδα των λαών. Προσεύχεσθε στον πολυεύσπλαχνο Κύριο και θα δείτε μια ημέρα καλή. Το Άγιον Πνεύμα είναι κοντά. Αμήν.

    ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΕΑ...


    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"
    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ.


    ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.ΑΠΑΞΙΩ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα και η απόλυτη ύβρης. Στην επίσημη αφίσα του ΓΕΣ/7ο ΕΓ για την επέτειο του ΟΧΙ που έχει αποσταλεί παντού, έχουν βάλει μια φωτογραφία του Δαμασκηνού του διαδόχου του Χρύσανθου η οποία έχει τραβηχτεί μετά το 1944 (στρατιώτες με στολή μπάτλ-ρες και κράνη Αγγλικού τύπου) με την υποσημείωση «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ευλογεί τους μαχητές του 1940».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο ο Θουκυδίδης με το έργο του μας δίδαξε ότι υπάρχουν πολλές ιστορικές αλήθειες.Αυτές βρισκονται σε άμεση σχέση και συνάφεια με τον χρόνο που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα.Υπήρξε ο αρχιεπίσκοπος των πέντε όχι και αυτή είναι η αλήθεια. Αναφορικά δε με την μετέπειτα στάση του ο καθένας μπορεί να το κρίνει.Το αντίπαλο δέος για την χρονική στιγμή που αναφέρεσαι είναι ο Ιωακείμ Κοζάνης. Αλλά είναι άλλη χρονική στιγμή.Μην λοιπόν στρογγυλοποιήσεις και συμψιφησμούς.Ας στεκόμαστε στα γεγονότα κιαν μας έχει ο Θεός καλά και φτάσουμε στην Οργάνωση Χ και τα ταγματα ασφαλείας ας τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα.Αλλά θα είναι ιστορικό γεγονός σε άλλη χρονική στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.