28/10/09

Το παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν με τους μουλάδες του Ιράν

Ο τούρκος πρωθυπουργός διεκδικεί ηγετικό ρόλο κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη

Με «αέρα» (νεο-)οθωμανού σουλτάνου έφτασε στο Ιράν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι φανερό πως η Αγκυρα παίρνει όλο και πιο πολύ στα σοβαρά τον ρόλο του άτυπου ηγέτη και υπερασπιστή ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου.

«Σπάζοντας» τη διπλωματική απομόνωση της Τεχεράνης, που έχει ενταθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει στόχο όχι μόνον την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, αλλά και τη στήριξη του Ιράν στη διαμάχη του με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισε από τη Δευτέρα να κατηγορήσει τη Δύση ότι φέρεται «άδικα» στο Ιράν την κρίσιμη ώρα που οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ισλαμικής χώρας.

Οι Ιρανοί τον δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες- εμφανώς χαρούμενοι για τη συνεχιζόμενη «ψύχρανση» των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η συμμαχία των οποίων (από το 1996) είχε στο παρελθόν εξοργίσει την αντισημιτική ηγεσία της Τεχεράνης. Δεν είναι και λίγο πράγμα άλλωστε ο ηγέτης μιας χώρας του ΝΑΤΟ να επισκέπτεται το Ιράν στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία. Ετσι χθες ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε διαδοχικά με όλες τις κεφαλές της περσικής ιεραρχίας, περιλαμβανομένου του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος σπανίως συναντιέται με ξένους ηγέτες.

Η «ακρόαση» που παραχώρησε ουσιαστικά στον σουνίτη τούρκο πολιτικό είναι ένα ακόμη δείγμα των υψηλών προσδοκιών του ιρανικού καθεστώτος από το ανανεωμένο «φλερτ» με την Τουρκία. Είναι προφανής άλλωστε ο σκοπός του κ. Ερντογάν να παίξει τον ρόλο του (μουσουλμάνου) «αρχιμεσολαβητή» με τη Δύση: η επίσκεψή του στην Τεχεράνη αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός πως, αμέσως μετά το Ιράν, ο τούρκος πρωθυπουργός θα μπει στο αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία απέφυγε προσεκτικά κάθε σχόλιο γύρω από την - αναμφισβήτητα ενοχλητική για τους σχεδιασμούς της- επίσκεψη.

Και η οικονομική σημασία της επίσκεψης δεν είναι διόλου αμελητέα: ο τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από μεγάλη εμπορική και οικονομική αντιπροσωπεία 200 και πλέον ατόμων, που περιλαμβάνει τρεις υπουργούς (Εξωτερικών, Εμπορίου και Ενέργειας), 18 βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ και δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν φτάσει ήδη τα 12 δισ. δολάρια τον χρόνο, και τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν επιθυμούν να τις αυξήσουν πάνω από τα 20 δισ. δολάρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως στους κλάδους των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.

Και στην ενέργεια, αυτόν τον τόσο κρίσιμο για τον νέο «αυτοκρατορικό» ρόλο της Τουρκίας κλάδο, οι τουρκοϊρανικές σχέσεις πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Ηδη τουρκικές επιχειρήσεις αντλούν φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο πεδίο του νοτίου Παρς, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν πέρσι προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά στην Ευρώπη, μέσω τουρκικών αγωγών, περσικού αερίου αξίας 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως.

ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για Ερντογάν στο Ιράν)Το άρθρο είναι τουλάχιστον παρωχημένο. Ο Ερντογάν πάει στην Τεχεράνη όταν είναι στα πρόθυρα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Ερντογάν θα πάει-όπως λέει το ίδιο το άρθρο- αμέσως μετα στις ΗΠΑ. Προφανώς για να μεταφέρει τα πιο πρόσφατα μηνύματα των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι,λοιπόν, διόλου τυχαίος ο αναβαθμισμένος τρόπος που έγινε δεκτός από την ιρανική ηγεσία. Το να υποτιμούμε το ρόλο ενός αντίπαλου δεν μας προσφέρει υπηρεσία,αντιθέτως μας αποκοιμίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά παίζει μπάλα η Τουρκία.

    Εμείς τι κάνουμε;

    Εμείς, οι κατά τα άλλα με ένδοξο παρελθόν τι κάνουμε;

    Ποιος είναι ο πολιτισμός μας σήμερα;

    Το διαμέρισμα στην πόλη αγορασμένο με δάνειο, το καινούργιο αυτοκίνητο αγορασμένο με δάνειο κι αυτό, οι διακοπές με δάνειο, και η γκόμενα;

    Τι παράγουμε; Τι στόχο έχουμε για το μέλλον;

    Διαθέτουμε το πιο ισχυρό όπλο, την Ορθοδοξία. Ας ξυπνήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28 Οκτώβριος 2009 12:21 μμ
    Διαθέτουμε το πιο ισχυρό όπλο, την Ορθοδοξία. Ας ξυπνήσουμε!

    Μαλλον δεν σου χει περασει απο το μυαλο οτι οι ορθοδοξες χωρες ειναι και οι πιο υπαναπτυκτες (Αρμενια, Γεωργια, ΠΓΔΜ, Ουκρανια, ο συγχρονος μεγαλος ασθενης Ρωσια κλπ). Το πιο ισχυρο μας οπλο ειναι η αρχαιοελληνικη φιλοσοφια κι ουχι τα παραληρηματα των γιδοβοσκων της ερημου και των αγαμητων ντοπιων ανθρωπαριων που τα ασπαστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μαλλον δεν σου χει περασει απο το μυαλο οτι οι ορθοδοξες χωρες ειναι και οι πιο υπαναπτυκτες (Αρμενια, Γεωργια, ΠΓΔΜ, Ουκρανια, ο συγχρονος μεγαλος ασθενης Ρωσια κλπ). Το πιο ισχυρο μας οπλο ειναι η αρχαιοελληνικη φιλοσοφια κι ουχι τα παραληρηματα των γιδοβοσκων της ερημου και των αγαμητων ντοπιων ανθρωπαριων που τα ασπαστηκαν."

    Αγαπητέ Αρχαιολάτρη, θα πρέπει να προβληματιστείς σοβαρά για το γεγονός ότι εσύ και οι συνάδελφοί σου, δεν λέτε τίποτα για το γεγονός ότι η Ελλάδα υποτάχθηκε στην Δύση και την Τουρκία, ενώ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ σας εχθρός είναι οι Ορθόδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Μαλλον δεν σου χει περασει απο το μυαλο οτι οι ορθοδοξες χωρες ειναι και οι πιο υπαναπτυκτες (Αρμενια, Γεωργια, ΠΓΔΜ, Ουκρανια, ο συγχρονος μεγαλος ασθενης Ρωσια κλπ). Το πιο ισχυρο μας οπλο ειναι η αρχαιοελληνικη φιλοσοφια κι ουχι τα παραληρηματα των γιδοβοσκων της ερημου και των αγαμητων ντοπιων ανθρωπαριων που τα ασπαστηκαν."

    Μάλλον εσένα δεν σου πέρασε από το μυαλό αγαπητέ προβοκάτορα ότι η πιο ισχυρή στρατιωτικά δύναμη του πλανήτη -και η μόνη που μπορεί να συντρίψει την Αμερική- είναι η Ρωσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι "γιδοβοσκοί της ερήμου" είναι Μουσουλμάνοι! Και η Δύση στηρίζει το Ισλάμ! Και Δύση και Ισλάμ θέλουν να αφανίσουν τους Ορθόδοξους!

    Ξυπνάτε Δωδεκαθειστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1:35 μμ
    Ο ΔΙΑΑΑΑ!!!
    Ο ΑΘΗΝΑΑΑΑ!!!
    ΤΡΙΛΑΡΟ ΤΡΙΑΛΑΡΑ!!!
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ!!!
    ΣΠΟΝΔΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΧ..ΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1:35 μμ
    "των αγαμητων ντοπιων ανθρωπαριων που τα ασπαστηκαν."

    Πολύ 'γαμήκουλας" μας βγήκες ρε φίλε!!
    δεν πας πουθενά αλλού, να σχολιάσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κλασσικοί νεοπαγανιστές!οργανωμένοι με χρήματα του Σόρρος και απέξω κινούμενοι προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα του Έθνους λέγοντας αηδίες ανιστορισίας και ημιμάθειας!
    Τι θα πει "αρχαιοελληνική φιλοσοφία" φίλτατε ειδωλολάτρη;ποια απ'όλες;του Αριστοτέλη;του Πλάτωνα;μα εσείς καταδικάζετε Αριστοτέλη και Πλάτωνα,αντίθετα με την Εκκλησία...μήπως του Πυθαγόρα;μήπως των Κυνικών;και για το αρχαίο θέατρο που ξεμπροστιάζει τους "θεούς" σας τι λέτε;είναι πολύ πιο χριστιανική απ'όσο φαντάζεστε η αρχαία ελληνική σκέψη!
    Και δεν μας λέτε τι ακριβώς είναι αυτοί οι "θεοί" σε τι ακριβώς πιστεύετε;τι τελετές κάνετε;σίγουρα όχι αυτά που έκαναν οι αρχαίοι...που ακόμα κι αυτοί τις εγκατέλειψαν τις δικές τους!αλλά εσείς εκεί!με βάση και μόνο την ημιμάθειά σας,το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των περισσοτέρων και την έλλειψη αυτοπεποίθησης που συμπληρώνεται από την προγονολατρεία άρα την εαυτολατρεία νομίζεται ότι έχετε οποιαδήποτε σχέση με αρχαίους...χαχα!Δυστυχώς χρειάζεστε ομαδική επίσκεψη και θεραπεία ψυχολόγου-ψυχιάτρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.