25/10/09

Γκλιγκόροφ: "Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχη"

"Αδειάζει" την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ο Κίρο Γκλιγκόροφ με συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. "Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχη", δηλώνει χαρακτηριστικά, ο 92χρονος πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων.

"Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια", τονίζει και επισημαίνει "αυτά είναι αστειότητες. Κομμάτι της Ελλάδας είναι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στα εδάφη αυτά και βεβαίως το δικαίωμά της να τα διατηρήσει. Πρέπει όμως να καταλάβεται", αναφέρει ο κ. Γκλιγκόροφ, "πως ζούμε σε μια περιοχή που αποκαλείται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε "Μακεδόνες" χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα".

" Ετσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχθεί 'ότι ο Παράδεισος είναι "Μακεδονικός" και ιδιοκτησία μας..." δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κίρο Γκλιγκόροφ athina984.gr

Συνέντευξη του πρώτου προέδρου των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόροφ στον Παναγιώτη Σαββίδη για το «Πρώτο Θέμα»

-Κύριε πρόεδρε, πώς είδατε την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Πιστεύετε πως δημιουργούνται πλέον συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας;
"Εγώ ανήκω ιδεολογικά στον ίδιο χώρο, οπότε χάρηκα. Για το ενδεχόμενο λύσης, ωστόσο, είμαι απαισιόδοξος, αφού πληροφορήθηκα πως και η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει."

-Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.
"Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια."

-Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επίσημα πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;
"Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό - αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή... Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας..."

-Τι ακριβώς συνέβη με αυτή την περιβόητη ιστορία με τη βαλίτσα και το ένα εκατομμύριο δολάρια το 1993; Επιχειρήθηκε να σας εξαγοράσει η τότε ελληνική κυβέρνηση;
"Την εποχή εκείνη πληροφορήθηκα πως χωρίς να το γνωρίζω αντιπροσωπίες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών. Όταν το έμαθα κάλεσα στο γραφείο μου τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι και ζήτησα εξηγήσεις. Εκείνος μου είπε πως επρόκειτο για μια «φυσιολογική» διαδικασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Στην ίδια συζήτηση πληροφορήθηκα ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια γιατί είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα προκειμένου να μη δικαστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας."

-Ξέρατε ότι ο κ. Γρυλλάκης ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;
"Ασφαλώς. Γι' αυτό και ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείψει ο κ. Γρυλλάκης άμεσα τη χώρα. Ύστερα από δύο εβδομάδες ένας φίλος με πληροφόρησε ότι ο κ. Γρυλλάκης εξακολουθούσε να βρίσκεται στα Σκόπια και μάλιστα να συναντιέται με διάφορους δικούς μας και να συλλέγει πληροφορίες. Ξανακάλεσα τον υπουργό Εσωτερικών στο γραφείο μου και σε έντονο ύφος τού ζήτησα να εγκαταλείψει ο απόστρατος Έλληνας στρατηγός τη χώρα μέσα σε 24 ώρες."

-Τελικά εγκατέλειψε τα Σκόπια ο κ. Γρυλλάκης;
"Όχι μόνο δεν τα εγκατέλειψε, αλλά άρχισε να μου στέλνει και «δώρα»..."

-Δηλαδή;
"Κάποια στιγμή και αφού πίστευα ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα, έρχεται στο γραφείο μου ο υπουργός Εσωτερικών Φριτσκόφσκι με έναν αστυνομικό που κρατούσε στα χέρια ένα μικρό δέμα στολισμένο με κορδέλα. «Αυτό, κύριε πρόεδρε, είναι ένα δώρο για εσάς από τον κ. Γρυλλάκη επειδή του σώσατε το κεφάλι», μου είπε και διέταξε τον αστυνομικό να το ανοίξει. Ήταν ένα χρυσό ρολόι Rolex. Εγώ αντέδρασα λέγοντάς του ότι «δεν έσωσα κανένα κεφάλι» και ότι, παρόλο που ζήτησα να εγκαταλείψει τη χώρα, εκείνος βρισκόταν ακόμη στα Σκόπια. Ο υπουργός με τον αστυνομικό πήραν το Rolex κι έφυγαν."

-Υπήρξαν και άλλα «δώρα» από τον κ. Γρυλλάκη;
"Ο υπουργός επιστρέφει στο γραφείο μου, ύστερα από τρεις εβδομάδες, με τον αστυνομικό του να κρατάει ένα μεγάλο πακέτο. Το ανοίγει και βλέπω έκπληκτος έναν αρχαίο αμφορέα ανυπολόγιστης αξίας. «Τον ψάρεψαν από βάθος 2.000 μέτρων», μου είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Ένα μικρό δώρο από τον κ. Γρυλλάκη για τη βοήθεια που του παρέχουμε». Εγώ βέβαια έβαλα τις φωνές, λέγοντάς του πως δεν εξαγοράζομαι και ότι οι ενέργειες του Έλληνα στρατηγού αποτελούν προσβολή για το πρόσωπο μου. Με σκυμμένο το κεφάλι ο υπουργός μου πήρε τον αρχαίο αμφορέα και έφυγε από το γραφείο μου, για να επιστρέψει ξανά σε δύο εβδομάδες."

-Με καινούριο «δώρο»;
"Με έναν χαρτοφύλακα ασφαλείας. Έρχεται, τον αφήνει στο γραφείο μου, ρυθμίζει τον κωδικό, ανοίγει τη βαλίτσα και μου λέει: «Έχετε ξαναδεί τόσα χρήματα στη ζωή σας, κύριε πρόεδρε;». Μέσα στον χαρτοφύλακα υπήρχε 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Πήρε με τις δύο χούφτες του χαρτονομίσματα και τα σκόρπισε στον αέρα. «Γιατί δεν τα αποδέχεσαι;», με ρώτησε. Εγώ είχα κοκκινίσει από το κακό μου. Του απάντησα, λοιπόν: «Μάζεψε τα και σήκω φύγε. Ο πρόεδρος δεν εξαγοράζεται. Αυτή την ώρα παραβιάζεις το Σύνταγμα»."

-Κλείνοντας, κύριε πρόεδρε, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες;
"Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και να κυριαρχήσει η λογική ώστε να βρεθεί μια λύση. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε από κοινού. Είμαστε γείτονες, ζούμε δίπλα-δίπλα. Εδώ τα βρήκε η Αρμενία με την Τουρκία, που οι διαφορές τους ήταν μεγαλύτερες και βαθύτερες, γιατί να μην τα βρούμε εμείς; Η επιμονή σε μία μόνο θέσης -ανεξάρτητα από ποια πλευρά προέρχεται- δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύω σε έναν τίμιο συμβιβασμό."
newstime.gr

19 σχόλια:

  1. Μα τα ειχε πει και σαν προεδρος των σκοπιων αυτα και αντι να τα κανουμε σημαια τα θαψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω την δήλωση σε βίντεο, αλλά την έστειλα, έτσι για να σκάσουν στο ουράνιο τόξο, και σε σκοπιανούς που μου γράφουν οτι είναι Μακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Πρέπει όμως να καταλάβεται", αναφέρει ο κ. Γκλιγκόροφ, "πως ζούμε σε μια περιοχή που αποκαλείται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε "Μακεδόνες" χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα".'

    Εδώ κάνει λάθος ο κ. Γκλιγκόροφ. Η περιοχή των Σκοπίων δεν ανήκει γεωγραφικά στην Μακεδονία όπως ισχυρίζεται. Η περιοχή αυτή πριν την έλευση των Σλάβων, από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, ονομαζότανε Παιονία και οι κάτοικοί της Παίονες. Αυτό υποδεικνύουν στην επιστολή τους στον Ομπάμα οι περισσότεροι από 300 πανεπιστημιακοί που την υπογράφουν.

    Επομένως ούτε γεωγραφικός όρος με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στέκει για το κράτος των Σκοπίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπητέ ΔΤ, γραψε μας το λινκ του βιντεο για να την αναρτησω στο μπλογκ μου σε παρακαλω.
    δεν την ηξερα αυτην τη δηλωση.
    θα επρεπε να την εκμεταλλευτει η Ελλαδα...αλλα μυαλο κουκουτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεχθεί κάποιος ότι είναι Μακεδόνας δηλαδή Έλληνας μπορεί να γίνει μέλος αυτού του αρχαιότερου τόπου που ανθρωποποιήθηκε www.aee.gr. Αλλιώς έχει προέλευση από τον Αδάμ. Η υστερία των ανιστόρητων που θέλουν να πλήξουν αυτούς που αποκαλούν αρχαίους τους προγόνους τους δηλαδή αρχικούς ( πρωταρχικούς ), είναι παθολογική, αφού με ψέματα θέλουν να εξαλείψουν την διαχρονικότητα που γέννησε πολιτισμό χαράς και όχι μίσους, όπως με ( μυημένους ) βαπτισμένους δούλους του θεού τους. Μάλιστα επιμένουν να θέλουν να μας θάβουν σαν δούλους του θεού, εμάς που διδάξαμε στην ανθρωπότητα τις αρετές και την ελευθερία ως μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅλοι θέλουν παραθαλάσσια οἰκόπεδα, γι' αὐτὸ κάνουν ὅτι μποροῦν νὰ ἀποκτήσουν ἕνα.
    Ἐμεῖς δέ, γιὰ νὰ κρατήσουμε τὸ δικό μας μέχρι ποὺ φοβηθήκαμε τὰ σκόπια καὶ λαδώσαμε τὸν τότε πρωθυπουργό τους.
    Νὰ δοῦμε τί ἄλλο θὰ ποῦν ἀκόμη.
    Ἐγῶ ξαναρωτῶ: Ἔχει σχέδιο ἡ Ἑλλὰς σὲ περίπτωση αὐτοδιαλύσεως τῶν Σκοπίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τεράστια παγίδα αυτό που λέει ο κύριος Γλιγκόρωφ πως επειδή κατοικούν σε μία περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία,μπορούν να δηλώνουν και να αναγνωρίζοντε ως Μακεδόνες,χωρίς αυτό να δημιουργεί κανένα πρόβλημα!Μπορεί η στάση του να δικαιώνει πανηγυρικά πολλά από τα ελληνικά επιχειρήματα αλλά επί της ουσίας είναι το ίδιο άκαμπτη και οριοθετημένη επί των αρχικών επιδιώξεων...Ίσως γι αυτό άλλωστε να αποφεύγει να επισημάνει όσα πολύ σωστά επισήμανε ο φίλος παραπάνω περί Παιονίας...Η στάση του θα μπορούσε να υιοθετηθεί μελλοντικά για να υπάρξει προσέγγιση αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συγκλονιστικα τα οσα διαβασαμε, αλλα παλι εχω ξαναγραψει πως το ζητημα ειναι στη δυναμη της κοινης γνωμης & δυστυχως η διεθνης κοινη γνωμη υιοθετησε τη μακεδονια στη θεση των σκοπιων. Ολοκληρη η αποψη μου στο θεμα που απασχολησε το yannidakis live την περασμενη εβδομαδα http://yannidakis.spaces.live.com/blog/cns!2D4F10A6CF3CD222!18819.entry :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να "μιλήσω" υποκειμενικά :
    πολλά τα ξέραμε ,ήταν γνωστά από τότε...,τα λέγαμε (Α' περιοδος Σαμαρά),και βρεθήκαμε στα...σπίτια μας.
    Στην ιστορία πρέπει να είναι καταγεγραμμένα
    (με κανονικά και όχι με ψιλά γράμματα)και τα....
    "πρόστυχα παιχνίδια ".
    Το θέμα είναι ότι κόντεψαν να μας πουλήσουν
    για μια "μερίδα μπουγάτσα"!!
    Λέει ο Σαμαράς: γιατί μεχρι σήμερα που απο τότε πέρασαν τόσοι υπουργοί εξωτερικών και πρωθυπουργοί ,ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΑΔΙΚΟ ,
    δεν άλλαξε τίποτα ?
    (αυτά τα "ολίγα" ηθιελα να επισημάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να "μιλήσω" υποκειμενικά :
    πολλά τα ξέραμε ,ήταν γνωστά από τότε...,τα λέγαμε (Α' περιοδος Σαμαρά),και βρεθήκαμε στα...σπίτια μας.
    Στην ιστορία πρέπει να είναι καταγεγραμμένα
    (με κανονικά και όχι με ψιλά γράμματα)και τα....
    "πρόστυχα παιχνίδια ".
    Το θέμα είναι ότι κόντεψαν να μας πουλήσουν
    για μια "μερίδα μπουγάτσα"!!
    Λέει ο Σαμαράς: γιατί μεχρι σήμερα που απο τότε πέρασαν τόσοι υπουργοί εξωτερικών και πρωθυπουργοί ,ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΑΔΙΚΟ ,
    δεν άλλαξε τίποτα ?
    (αυτά τα "ολίγα" ηθιελα να επισημάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Γκλικγόρωφ είναι έξυπνος και σοβαρός. Ξέρει ότι με τις ανοησίες της παραποίησης της Ιστορίας δεν πείθει κανέναν. Δεν είναι ένα φαντασμένο κοκοράκι, σαν τον Γκρουέφσκι.
    Ωστόσο, θέτει "αθώα" το ζήτημα: Μακεδονία ήταν το κομμάτι που πήρε η Σερβία, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Αφήστε την Παιονία των αρχαίων χρόνων. Μακεδονία ήταν όλη αυτή η περιοχή γεωγραφικά και μοιράστηκε, όπως είχε συμφωνηθεί.
    Αυτό που παραβλέπει είναι ότι το σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων, απλώς ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ και την περιοχή εκείνη της Μακεδονίας που περιήλθε σε σερβική κυριαρχία, εκτείνεται όμως και πέραν αυτής. Ασχέτως όλων αυτών, ο Γκλιγκόρωφ καταλήγει σε μία μη αποδεκτή για μας ονομασία, απλώς το κάνει με ποιο διπλωματικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απλά αναρωτιέμαι ως πότε θα κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας όταν οι Σκοπιανοί απλά επαναλαμβάνουν μόνο ότι θέλουν να πουν ....
    Ως πότε θα μας νοιάζει το περιτύλιγμα και όχι η ουσία.
    Οπως και να ειπωθεί είτε ευγενικά είτε ειρωνικά το αποτέλεσμα είναι ένα θέλουν όπωσδήποτε την ονομασία ΜΑκεδονία (σαφώς αν μπορούσαν έτσι να το πουν χωρίς διπλές τριπλές ονομασίες θα τους χαροποιούσε περισσότερο ) να την έχουν στο κράτος τους.
    Ετσι κάναμε και με το Κυπριακό φερθήκαμε και ακόμα δημοκρατικά να το συζητήσουμε να πούμε να βγάλουμε το τόνο από την μία λέξη να την πάμε στην δίπλα ,για όνομα του θεού.
    Τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα προσπαθώ να καταλάβω και το μόνο που βλέπω είναι κουμπαριές ζειμπέκικα και άλλα΄.Σε λίγο θα πρέπει να μάθουμε μήπως και τους τοπικούς χορούς των Σκοπίων;
    Σαν Έλληνίδα το θεωρώ μεγάλη προσβολή να βλέπω βατραχάνθρωπο των ΟΥΚ να κλαίει γιατί δεν τον άφησαν να επιτελέσει το καθήκον που τον έμαθαν και έχει σε ύψιστο βαθμό ,όπως και όλοι οι στρατιωτικοί θέλω να πιστεύω, και του είπαν να πάρει την σημαία από τα Ιμια.Ελπίζω να μην το ξαναδώ για την Μακεδονία , τη Θράκη και όποιο άλλο σημεί της Ελλάδος.
    Αν το ζήσουμε τώρα με το όνομα θα είναι όλοι τους για φτύσιμο το λιγότερο...για να μη πω για κρέμασμα στην πλ. Συντάγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό.
    ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ οι θέσεις Γκλιγκόρωφ ήταν κοινώς αποδεκτές στα Σκόπια και άλλαζαν τα βιβλία τους και εξηγουσαν στον κόσμο και στους πολίτες τους πως τους έλεγαν ψέματα τόσα χρόνια.
    ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ αποδεχόντουσαν πως δεν υπάρχουν σκλαβομένα αδέλφια τους και υπόδουλες πατρίδες τότε θα μπορούσε κανείς να συζητήσει το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.