27/10/09

Οι συντεταγμένες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Στο τιμόνι της γερμανικής διπλωματίας: Αν. Μέρκελ και Γκ. Βέστερβελε.
Με συνέπεια και συνέχεια η νέα κυβέρνηση Μέρκελ και ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε θα ακολουθήσουν στην εξωτερική πολιτική τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τις αναφορές στην εξωτερική πολιτική στο κυβερνητικό πρόγραμμα διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Μέρκελ είναι κατά κύριο λόγο η διασφάλιση της συνέχειας.

Οι βασικοί άξονες της εξωτερική πολιτικής:
■Σημαντικότεροι εταίροι της Γερμανίας είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
■Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την καλή συνεργασία με τη Ρωσία.
■Στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναφέρεται η ιδιαίτερη σχέση Γερμανίας-Ισραήλ, καθώς και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην λύση των δύο κρατών.
■Εκτός αυτού στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία καθίσταται σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό αποτέλεσμα αποκλείοντας τον «αυτοματισμό», σύμφωνα με τον οποίο η κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα η ένταξη.
■Ως προς το Ιράν η νέα γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τη συνέχιση του διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς να αποκλείει πιο αυστηρές κυρώσεις.
■Παράλληλα το δίδυμο Μέρκελ - Βέστερβελε θα επιδιώξει σε περίπτωση μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια θέση μέλους για την ΕΕ.


Σταθερή πορεία για την γερμανική διπλωματία
Ο πρώην υπΕξ Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και ο διάδοχός του Γκ. ΒέστερβελεΕίναι σαφές πως δεν αναμένονται εκπλήξεις στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Ας μην λησμονούμε ότι η Αγκελα Μέρκελ θεωρείται προσωποποίηση της σταθερότητας στην γερμανική εξωτερική πολιτική. Την ίδια στιγμή όμως ο νέος υπουργός Εξωτερικών θέλει να αποκτήσει προσωπικό στίγμα στην γερμανική διπλωματία. Φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα ίχνη του ο Χανς Ντίντεριχ Γκένσερ, ιστορικό στέλεχος των Φιλελευθέρων και επί 18 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (1974-1992).

Ο Γκίντο Βέστερβελε ξεκινά την προσπάθειά του από την πολιτική ασφαλείας: «Επιδιώκουμε την απόσυρση και των τελευταίων πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε σχετικές συζητήσεις με τους εταίρους μας».

Ο λόγος για περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές που σταθμεύουν στη δυτική Γερμανία για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Όμως εδώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τοποθετηθεί υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού.

Προσήλωση στην αποστολή στο Αφγανιστάν
Η νέα κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συνέχισης της αποστολής ως έχει, χωρίς να αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Υπογραμμίζει μάλιστα τη σύμπνοια με το ΝΑΤΟ, το οποίο και θα αποφασίσει σε διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Nina Werkhäuser/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.