29/10/09

Ώρα για τους "υπερπατριώτες" να μπουν στο περιθώριο

Στις 11 Οκτωβρίου στην Ελβετία οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας υπέγραψαν Συμφωνία η οποία αποκαθιστά τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει δικαίως επικροτήσει το διπλωματικό αυτό επίτευγμα.

Πρόκειται για μία διπλωματική νίκη της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν. Η τουρκική κυβέρνηση κατήργησε τη ρήτρα, σύμφωνα με την οποία η Αρμενία έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όταν και οι δύο κυβερνήσεις επικυρώσουν τη συνθήκη, θα ανοίξει το μέχρι σήμερα κλειστό σύνορο μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας και θα επαναλειτουργήσει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που κάποτε τη συνέδεε με την Ευρώπη. Η Αρμενία δεν θα βασίζεται πλέον στα στενά περάσματα που συνδέουν τη Γεωργία με το Ιράν, που κατά καιρούς, είναι απροσπέλαστα.

Αν πρόκειται για νίκη της Αρμενίας, τότε γιατί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καλόπιανε για δύο ώρες τον Αρμένιο ομόλογό της Ναλμπαντιάν προκειμένου να τον πείσει να εμφανιστεί στην τελετή υπογραφής της συνθήκης; Γιατί ο Αρμένιος ΥΠΕΞ φαινόταν λες και περπατούσε προς την αγχόνη; Και γιατί από τότε χιλιάδες Αρμένιοι διαδηλώνουν στους δρόμους;

O πρώτος λόγος είναι ότι η συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας παγιώνει τη σημερινή συνοριακή γραμμή μεταξύ των χωρών. Για εκατομμύρια Αρμένιους της διασποράς, το Αρμενικό Έθνος εξαπλώνεται πολύ πιο πέρα από το μικροσκοπικό κράτος της Αρμενίας. Έτσι, όποιος Αρμένιος πολιτικός φανεί να τολμά να παραχωρήσει, έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό της αρμένικης ιστορικής κληρονομιάς, ακόμα και αν πρόκειται για κάποιο φτωχό και απομακρυσμένο χωριό εκτός συνόρων, γεμάτο Τούρκους και Κούρδους, αυτομάτως θα γίνει ευάλωτος απέναντι στους εχθρούς του.

Επιπλέον, η δημιουργία μίας Επιτροπής για την από κοινού έρευνα της Ιστορίας συνιστά κι αυτή, για πολλούς, προδοσία. Το άνοιγμα ιστορικού διαλόγου σημαίνει ότι οι Αρμένιοι αποδέχονται το τουρκικό επιχείρημα ότι η ιστορία έχει δύο όψεις, δύο πλευρές που και οι δύο αξίζει να εξεταστούν. Η Αρμενική Γενοκτονία όμως, για τους Αρμένιους είναι ιερή ιστορία. Τιμάται και θεωρείται αυτονόητη, δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Από την άλλη μεριά, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι πως η Αρμενία δεν είχε καμία ελπίδα να ανακαταλάβει ποτέ τα χαμένα της εδάφη. Δεν υπήρχε, επίσης, καμία πιθανότητα να μπορέσει να επιβάλει μονομερώς στους Τούρκους μια διαφορετική και καθόλου κολακευτική για τους ίδιους εκδοχή της ιστορίας. Άρα, με την μεγάλη διαπραγματευτική δεξιοτεχνία που επέδειξε ο Αρμένιος Πρόεδρος (και πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών) Σερζ Σαργκισιάν, ουσιαστικά "αντάλλαξε" δύο Αρμενικές ψευτοπαραχωρήσεις με μια πολύ σημαντική Τουρκική, την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και για την Τουρκία, η παραχώρηση στην οποία προέβη δεν είχε και κάποιο φοβερό κόστος. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια και με τα τουρκοαρμενικά σύνορα κλειστά, οι Αρμένιοι δεν είχαν κάνει καμία παραχώρηση σε σχέση με τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τα οποία χάθηκαν στον πόλεμο του Καραμπάχ. Ο θυμός των Αζέρων για την τουρκική «προδοσία» κάποια στιγμή θα κοπάσει. Επίσης, οι πιο στενές σχέσεις μεταξύ Αρμένιων και Τούρκων μπορεί μια μέρα να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να προωθήσουν μια συμφωνία στο Καραμπάχ. Μέχρι τότε, το άνοιγμα των δρόμων ωφελεί τους Τούρκους επιχειρηματίες και επίσης καθησυχάζει την ΕΕ.

Διαδήλωση Διαμαρτυρίας στην Αρμενία κατά της Συμφωνίας Διαδήλωση Διαμαρτυρίας στην Αρμενία κατά της Συμφωνίας Συμπερασματικά, τα Πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας υπεγράφησαν γιατί τελικά υπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών. Οι αντιδράσεις στην υπογραφή της Συμφωνίας προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι Αρμένιοι της διασποράς είναι που χρηματοδοτούν έναν ολόκληρο στρατό από "επαγγελματίες πατριώτες". Αυτοί οι "επαγγελματίες πατριώτες" είναι κυρίως που δίνουν ζωή στις ελπίδες περί τιμωρίας της Τουρκίας, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους χρηματοδότες τους και η διασπορά να ασχολείται με την μακρινή και άγνωστη πατρίδα. Οι ελπίδες, όμως, αυτές είναι φρούδες.

Τα χρήματα των Αρμενίων της διασποράς θα στερέψουν πολύ σύντομα. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία αυτή ως μία καλή δικαιολογία για να αναβάλει επ΄αόριστον την υιοθέτηση ψηφίσματος που θα αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, μέχρι τουλάχιστον η Κοινή Ιστορική Επιτροπή να αποφανθεί για το θέμα. Αυτός ο ιστορικός διάλογος φυσικά θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, όχι γιατί το θέμα είναι γεμάτο ασάφειες αλλά γιατί η τουρκική κοινωνία δεν είναι ώριμη ακόμα να δεχτεί μια "μετα-εθνικιστική" θεώρηση της Ιστορίας της.

Το πολιτικό σθένος που έδειξε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κύριος Σαργκισιάν, αντιστεκόμενος στις πιέσεις των εθνικιστών της χώρας του, μπορεί να πάει χαμένο. Πριν επικυρώσει τα Πρωτοκόλλα της Συμφωνίας, το κόμμα του Ερντογάν επιμένει ότι οι Αρμένιοι της περιοχής του Καραμπάχ θα πρέπει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στους δεκάδες χιλιάδες Αζέρους που άφησαν άστεγους. Οι κάτοικοι του Καραμπάχ όμως αρνούνται να δώσουν ως αντάλλαγμα εδάφη, αν δεν εξασφαλίσουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από το Αζερμπαϊτζάν. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική λύση του ζητήματος θα είναι δύσκολες. Τα πρώτα 35 χρόνια διαμάχης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια της διαπραγματευτικής ειρηνευτικής διαδικασίας για τη λύση του Κυπριακού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα συμβεί τελικά μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του ως προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε να υπενθυμίσει στον Τούρκο ομόλογό του το σθένος της αρμενικής κυβέρνησης. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν τους δικούς τους "επαγγελματίες πατριώτες". Αν σημειωθεί πρόοδος τις επόμενες δεκαετίες στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου, αυτό θα οφείλεται στο ότι τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Ερντογάν, θα είναι εξίσου θαρραλέοι και ρεαλιστές ώστε να βάλουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη προσφέρει η μη λύση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

newstime.gr

3 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας) Το κείμενο είναι υπόδειγμα για το που θ αβασιστεί η λύση Κυπριακού-Αγαίου-Θράκης. Λέει πόσο "ασήμαντα" ήταν αυτά που χώριζαν Τουρκία και Αρμενία, πόσο ανεδαφικό είναι να είσαι "υπερ"πατριώτης...και όσο μάταιο...Δεν λέει βεβαίως τι ακριβώς κερδίζει η Τουρκία, ούτε τι κερδίζει η Αρμενία. Ούτε κυρίως τι κερδίζει αυτός ή μάλλον αυτοί που επε΄βαλλαν τη συμφωνία, ΗΠΑ, Ρωσία κ.α. Να ξέρουμε τι μας περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ...

    ΒΟΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ.ΤΗΝ ΥΒΡΙΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ.


    ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια φωτογραφια,χιλιες λεξεις.Ο Γκιουλ κοιτωντας τον 'θλιβερουλη' Αρμενη ειναι σαν να του λεει 'μπαγασακο,ειδες ποσο ευκολο ηταν,μπραβο καλο παιδι' ενω ο 'αρχιτεκτονας' και πρωτος σχεδιαστης της φιρμας του αρχιτεκτονικου γραφειου ομπαμα,χαμογελα ευχαριστημενος σκεπτομενος το μπονους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.