28/10/09

Καλπάκι: Ένας τόπος πολύ γνωστός από τις ηρωικές μάχες

Η διαταγή καταλήγει με τα παρακάτω λόγια: “ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ. ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑΣ”.

Το στρατιωτικό Μουσείο του πολέμου 1940 - 41 που βρίσκεται στο Καλπάκι, έναν τόπο πολύ γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ στην πρώτη φάση του ελληνοιταλικού πολέμου του 40-41, στις οποίες οι λιγοστές Ελληνικές δυνάμεις πέτυχαν με την σθεναρή τους αντίσταση να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στον χώρο της Ηπείρου, επισκέφθηκε η κάμερα του Εθνικού Πρακτορείου.

Ο χώρος μικρός αλλά πολύ υποβλητικός, καθώς τα εντυπωσιακά εκθέματα μας ταξιδεύουν στον χρόνο--ανάμεσα τους πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, φορητός οπλισμός, στολές, μετάλλια, φωτογραφίες , χάρτες και άλλα αντικείμενα της εποχής.

Εδώ βρίσκεται και η φωτογραφία του ανθυπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που «έπεσε» στο ελληνοαλβανικό μέτωπο (ο Ελύτης έγραψε στη μνήμη του το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο»), καθώς και ο κινητήρας του αεροπλάνου του υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από άνιση αερομαχία με τέσσερα ιταλικά αεροπλάνα.

Μέσα από τη γραφική αναπαράσταση και την προβολή ντοκιμαντέρ για τις μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου ο επισκέπτης αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, καθώς βρίσκεται στον τόπο όπου έγινε πράξη το ηρωικό ΟΧΙ.

Το μουσείο χτίστηκε το 1975 και σήμερα ο Δήμος Καλπακίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προωθεί την επέκταση του, αλλά και συνολικά την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του αλβανικού μετώπου.

Απέναντι από το Μουσείο υπάρχουν οι προτομές του Αλέξανδρου Παπάγου, του Γεωργίου Β’ και του Ιωάννη Μεταξά.

Τέλος πολύ κοντά στο μουσείο βρίσκεται και η σπηλιά που στη διάρκεια του πολέμου ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ο οποίος με την επιμονή του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας - Καλαμά (παρά τις αντίθετες διαταγές) καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και «έγραψε» μαζί με τη Μεραρχία του το αθάνατο έπος του '40.

Εκεί υπάρχει η προτομή του Κατσιμήτρου και μια πλάκα που θυμίζει το απόσπασμα διαταγής της 8ης Μεραρχίας της 30ης Οκτωβρίου του 1940.

Η διαταγή καταλήγει με τα παρακάτω λόγια: “ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ. ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑΣ”.
ΑΠΕ

9 σχόλια:

  1. Πράγματι, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου, είναι επιβλητικό και σου προξενεί μεγάλη συγκίνηση.

    Θα δείτε αναπαράσταση του Αγώνα κατά την Ιταλική εισβολή και μετά την Ελληνική αντεπίθεση, σε χάρτη με φωτάκια και σπουδαία ξενάγηση, από σύγχρονους Έλληνες πολεμιστές της Προκάλυψης.

    Εμάς μας ξενάγησε θαυμάσια ένας Δεκανέας Πεζικού.

    Βγήκαμε έξω συγκλονισμένοι ........!

    Μεταξύ των άλλων, θα δείτε όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ηρωϊκό Ελληνικό Στρατό και στολές αξιωματικών που φέρουν τις οπές από βλήματα και θραύσματα.

    Με εντυπωσίασαν τα τυφέκια Mannlicher Schoenauer Γερμανικής κατασκευής.

    Ναι, με Γερμανικά όπλα πολεμήσαμε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου μας τους Ιταλιάνους, διότι οι Άγγλοι "σύμμαχοι" δεν μας πωλούσαν όπλα, αλλά ούτε και αγόραζαν Ελληνικά προϊόντα.

    Αντιθέτως, οι Γερμανοί οι οποίοι αγόραζαν τα προϊόντα μας (καθώς και τα τουρκικά προϊόντα!), μας χρωστούσαν πολλλά εκατομμύρια μάρκα.

    Έτσι, βάσει του clearing που τότε είχε εισάγει η Γερμανία, η οποία δεν διέθεται χρυσό αλλά ήταν παραγωγική χώρα, μας έδωσε επ' ανταλλαγή πολεμικό υλικό.

    Τα τυφέκια αυτά έχουν μεγάλο μήκος και εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τι .... αντιμετώπιζαν οι Ιταλιάνοι με τις κοντές ιταλικές αραβίδες Balila με τις οποίες δεν έφθαναν τους δικούς μας στρατιώτες.

    Εαν πάτε στα Ιωάννινα επισκεφθείτε το εξαιρετικό αυτό Μουσείο.

    Φίλε sub92 Σε συγχαίρω που το ανάρτησες στο Ιστολόγιο.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Κατά την επίσκεψή μας στην παρέα βρισκόταν και ένας δυστυχής κομμουνιστής ο οποίος επανελάμβανε συνεχώς ... ότι οι Ιταλοί δεν πολέμησαν..Δεν ήθελαν να πολεμήσουν ...!

    Οποία πλάνη !

    Αδικούσε τόσο τους Ιταλούς στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων πολέμησαν σκληρότατα, π.χ. αυτοί στις επίλεκτες μονάδες των Αλπινιστών, ή των Μελανοχιτώνων, ή της Τζούλια και αλλες πολλές, αλλά κυρίως των δικών μας στρατιωτών.

    Η ιταλική αντεπίθεση παρουσία του Μουσολίνι ήταν τρομερή.

    Οι μάχες π.χ. στο Μπούμπεσι, κάτω από τρομερές καιρικές συνθήκες, ήσαν σκληρότατες.

    Δεν επιθυμώ να επεκταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό.

    Οι Ιταλοί πολέμησαν γενναία και είχαν κοντά στους 60.000 νεκρούς.

    Οι Έλληνες πολέμησαν γενναιότερα υπέρ βωμών και εστιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου υπάρχει και η προτομή του πρώτου Έλληνα Αξιωματικού που έπεσε στον πόλεμο του Μορδοχαίου Φριζή , αλλά αυτόν δεν τον αναφέρουμε διότι ο φουκαράς ήταν μισός Εβραίος και εμείς είμαστε έθνος καθαρόν βεβαίως-βεβαίως. Ρε τσι πουστηδε τσι εβραίοι.

    Μια γλυκόπικρη ιστορία:

    Επίσης το πολεμικό μουσείο καλπακίου ήταν επι δεκαετίες και μέχρι το 2000 ένα καταγέλαστος χώρος με εκθέματα ατάκτως ερρημένα , επιπέδου μαθητικού μουσείο με συλλογές πεταλούδας.

    Το 1999-2000 μια παρέα από έφεδρους δόκιμους αξιωματικούς υπο εμπνευσμένη καθοδήγηση ενός αντισυνταγματάρχη ,διαμόρφωσε τον χώρο από το μηδέν, συνέλεξε νέα εκθέματα, κατασκεύασε προθήκες, διαμόρφωσε τον προαύλιο χώρο , έκανε πολύγλωσσες αφηγησείς στο "Ηχος και Φώς" πρόσθεσε video/audio show, έκανε τον μηχανισμό από αναλογικό ψηφιακό, ανέβοκατέβαινε επι μήνες στα βουνά για να φέρει πέτρες για να γίνει πετρόχιστος ο χώρος και τα δάπεδα του προαύλιου χώρου, έχτισε βρύσες, μέχρι και μια μικρή λίμη με ψάρια είχε κάνει τότε (αργότερα την "ξεράθηκε" )

    Σε μια γωνίτσα του βίντεο , στο τέλος, με ψιλά γραμματάκια η παρέα έβαλε τα ονόματα των Δοκίμων και του Διοικητού τους.

    Όταν ο Διοικητής έφυγε και οι δόκιμοι "απολύθηκαν" ο Ελληνικός Στρατός διέγραψε τα ονόματα από το βίντεο....

    Τι να πει κανείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1:36 κράτα την υπομονή σου θα υπάρξει ανάρτηση σχετικά με τον Φριζή.Δέν ήταν ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που επεσε όμως.Δεν με νοιάζει τι καταγωγής ήταν με νοιάζει οτι πολέμησε και έπεσε για την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας κανουμε εναν παραλληλισμο της ενεργειας του Κατσιμητρου και του Λιμπερη στα Ιμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ 1:36!

    Μακάρι να γίνει αφιέρωμα στον Φριζή! Γνωρίζω την διχογνωμία περί του αν ήταν ο "πρωτος" η όχι! Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση!

    Με την ευκαιρία ζητώ συγγνώμη για τον κάπως άκομψο λόγο μου προηγουμένως καθώς και για το "παράπονο" μου περί του Μουσείου.

    Σε τελική ανάλυση οι εν λόγω δόκιμοι για την πατρίδα μας δούλεψαν , έστω και αν δεν το αναγώρισε κανείς.....

    Παρακαλώ τέλος για αφιέρωμα στον Μεγάλο Κατσιμήτρο και για την απειθια του στις διαταγές της κεντρίκής διοίκησης που οδήγησε στην μεγαλουργία της 8ης Μεραρχίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ 8:34
    1)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/1940_2249.html
    ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 και ο στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος

    2)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_8368.html
    Δαβάκης, Κατσιμήτρος, Κωστάκης, και οι ανώνυμοι λησμονημένοι πολεμιστές.

    3)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/1940-1941.html
    ΚΑΛΠΑΚΙ-ΠΙΝΔΟΣ-ΑΛΒΑΝΙΑ 1940-1941

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σας sub92. Καταπληκτικά άρθρα... μου ξέφυγαν στην πρώτη του δημοσίευση χθες. Τα απόλαυσα σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΥΓΕ ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΣ.
    ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ, ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΑΠΟ ΗΜΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΤΥΧΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΣ, Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΒΕΣΤΗ ΣΤΙΣ ΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΔΕ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΥΨΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΣΑΝΤΕΣ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ, ΑΝΕΜΙΖΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο,ΤΙ ΕΥΡΙΣΚΑΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΝΤΩΣ ΣΚΗΝΕΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΗΓΗΣΗ.
    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΝ ΑΠΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΣ. ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΑΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ, ΟΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ, ΚΑΤ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ??
    ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ, ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ, ΜΑΖΥ ΜΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΑΣ ΝΕΚΡΩΝ, ΗΓΗΤΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ Α Κ Ο Μ Η ΕΛΛΗΝΕΣ !!!
    Ζ Η Τ Ω Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ
    ΘΕΟ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ !!!!
    ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ,
    ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ Μ Ο Ν Ο Ν Μ Ι Α !!!
    Αλ.

    ΥΓ. ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΘΕΗ, ΟΔΟΣ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ,
    ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ Μ Ο Ν Ο Ν Μ Ι Α !!!

    Nα συμπληρώσω,

    Η ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.