11/10/09

Οι Ελληνες απαιτούν έργα

Μήπως βιάστηκε ο νέος πρωθυπουργός με το άρον-άρον ταξίδι στην Τουρκία; Είναι ευχή και ελπίδα να μην αντιμετωπίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως πριν δέκα χρόνια. Διότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι κυριολεκτικά “killers” στα θέματα που θεωρούν «εύκολα». Ο επερχόμενος συμβιβασμός με την Αρμενία και τους Κούρδους τους έκανε ακόμα πιο σκληρούς για τα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com

Οι Ελληνες απαιτούν έργα
Οκ. Γιώργος Παπανδρέου είναι ο θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών και ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει τη μεγαλειώδη νίκη του με βλακώδη επιχειρήματα του στύλ ότι ο λαός τιμώρησε τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν επιβράβευσε το πρόγραμμα του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και νέου πρωθυπουργού. Η νίκη είναι νίκη και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων. Από την άλλη πλευρά, η εκλογική ταπείνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι μεν απόλυτη, αλλά δεν θα αργήσει να ανασυνταχθεί, διότι αυτό απαιτεί το πολιτικό και κομματικό συμφέρον των στελεχών και των μελών της. Είναι υποχρεωμένοι να λουφάξουν, άρα «θα τα βρουν».

Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες που έδωσαν την πολύτιμη ψήφο τους στον κ. Παπανδρέου πίστεψαν πως έχει έτοιμες λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Και το βασικό ζήτημα είναι η τσέπη τους, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι τρύπια, όχι αναγκαστικά με συνολική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Η παγκόσμια οικονομία πληρώνει την αρρωστημένη ψυχροπολεμική πολιτική και στάση του Μπους και του Τσέινι, καθώς η Αμερική συνεχίζει να ξοδεύει καθημερινά 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πολέμους που ξεκίνησαν οι πρώην κυβερνώντες την υπερδύναμη.

Βέβαια, όσοι υποστηρίξουν πως η οικονομία είναι το μόνο πρόβλημα που έριξε στα τάρτατα της πολιτικής συνταξιοδότησης τον πρώην πρωθυπουργό, κάνουν λάθος. Βασικοί υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι απαξίωσαν τον Καραμανλή ως πρωθυπουργό και τον ανάγκασαν να απολογείται και να αμύνεται για τα εγκληματικά λάθη τους. Αλλά φταίει ο ίδιος. Επρεπε να τους «κόψει» τα πόδια και να τους απολύσει επί τόπου. Δεν το έπραξε και το πλήρωσε ακριβά. Τα σκάνδαλα της ΝΔ θα καταγράψει η πολιτική ιστορία με μελανά χρώματα.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Ο κ. Καραμανλής έδειχνε στον ανεξάρτητο παρατηρητή ότι έκανε αγγαρεία. Και αυτή την εικόνα, ακόμα και αν δεν ήταν 100% ορθή, εισέπραττε όποιος τον παρακολουθούσε. Ο ανεξάρτητος παρατηρητής μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί ότι ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός ένιωθε απελπιστικά μόνος, χωρίς συνεργάτες, χωρίς σοβαρούς συμβούλους, ένας μοναχικός άνθρωπος που πλήρωνε τα λάθη τους. Αλλά ήταν δικό του δημιούργημα τούτο το περίεργο συνοθύλευμα που ονόμαζε «η κυβέρνησή μου».

Ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε το καινούργιο και το διαφορετικό. Αρα, έδωσε στον ελληνικό λαό να καταλάβει πως δικαιούται να περιμένει θαύματα. Τον έπεισε ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή της αξιοκρατίας, της εθνικής υπερηφάνειας, της λύσης των προβλημάτων. Ηταν προσεκτικός και ίσως να απέφυγε τις κλασικές προεκλογικές υποσχέσεις. Ομως, ο λαός περιμένει με αγωνία «το καινούργιο και διαφορετικό»: στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στο περιβάλλον. Περιμένει μία καινούργια και διαφορετική Ελλάδα.

Η μεγάλη στιγμή για τον Γιώργο Παπανδρέου ήρθε την 4η Οκτωβρίου. Ηταν ο τυχερός μήνας του πατέρα του, του μεγάλου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το 1981 επανέφερε την υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό. Ηταν τέτοια η επιρροή του στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του, πολλοί άνθρωποι δηλώνουν χωρίς φόβο και πάθος πως «είναι και σήμερα ανδρεϊκοί».

Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να λύσει τα προβλήματα της χώρας και του λαού άμεσα. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες κουράστηκαν με τη μικροπολιτική. Απαιτούν έργα. Είτε αυτά αφορούν την τρύπια τσέπη τους, είτε τα εθνικά θέματα και το περιβάλλον. Απαιτούν ηθική στην πολιτική. Η προηγούμενη κυβέρνηση χάθηκε μέσα στα ανομήματα κάποιων στελεχών της, που δεν θα μπορέσουν να περάσουν ξανά το τεστ της ετυμηγορίας του λαού. Ο κ. Παπανδρέου και η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. Πρέπει να δώσει λύσεις εδώ και τώρα, όπως υποσχέθηκε, για να μην βρεθεί ποτέ στη θέση του κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μήπως βιάστηκε ο νέος πρωθυπουργός με το άρον-άρον ταξίδι στην Τουρκία; Είναι ευχή και ελπίδα να μην αντιμετωπίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως πριν δέκα χρόνια. Διότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι κυριολεκτικά “killers” στα θέματα που θεωρούν «εύκολα». Ο επερχόμενος συμβιβασμός με την Αρμενία και τους Κούρδους τους έκανε ακόμα πιο σκληρούς για τα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.