30/10/09

ΜΕΤΚΑ: Συμφωνία για κατασκευή σταθμού ηλεκτρ.ενέργειας στην Τουρκία

iKypros.Υπεγράφη μεταξύ της ΜΕΤΚΑ και της RWE & Turcas Guney Elektrik Uretim AS, στο Έσσεν της Γερμανίας, η σύμβαση EPC που αφορά στην κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 775 MW, πλησίον της περιοχής Ντενιζλί στην Τουρκία, με τα εξής χαρακτηριστικά:

Αναθέτων Φορέας: Το νεοσυσταθέν Joint Venture που δημιουργήθηκε από την RWE AG, η οποία κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας και την Turcas Elektrik Uretim A.S., θυγατρική της Turcas Petrol AS (Turcas), από τις σημαντικότερες εταιρίες της ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ανάδοχος του Έργου: METKA Α.Ε.

Βασικά Χαρακτηριστικά Έργου: Το έργο αφορά στη μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 775 ΜW, πλησίον της περιοχής Ντενιζλί στην Τουρκία. Η νέα μονάδα θα βασίζεται σε τεχνολογία Siemens (SGT5-4000F gas turbine technology), και διάταξη δύο - δυο - ένα (2 αεριοστρόβιλοι, 2 λέβητες και ένας ατμοστρόβιλος).

Χρονοδιάγραμμα: Το έργο θα εκτελεστεί σε φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και ενέργειες σχετικά με την αδειοδότηση, για να ακολουθήσει το στάδιο κατασκευής. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2012. Προϋπολογισμός : Η καταρχήν συμβατική αξία για τη ΜΕΤΚΑ προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ ενώ ο πελάτης έχει το δικαίωμα ανάθεσης πρόσθετων εργασιών κατά την 1η φάση του έργου συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ΜΕΤΚΑ, στην επίσημη ανακοίνωσή της, δηλώνει περήφανη για τη νέα αυτή ανάθεση, από ένα πελάτη τόσο υψηλού επιπέδου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί αναγνώριση των δυνατοτήτων της ΜΕΤΚΑ στο διεθνές στερέωμα του κλάδου EPC. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ προσεγγίζει πλέον τα 2,3 δισ. ευρώ (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα) εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ προέρχονται από συμβάσεις έργων στο εξωτερικό, γεγονός που τοποθετεί τη ΜΕΤΚΑ ανάμεσα στις σημαντικότερες εξαγωγικές εταιρίες της χώρας.

3 σχόλια:

  1. Είναι ΕΓΚΛΗΜΑ Ελληνικά κεφάλαια να χρηματοδοτούν την Τουρκική οικονομία, και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, και μάλιστα όταν η Ελλάδα χρωστάει ένα τεράστιο χρέος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
    ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΥΛΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΜΕΤΚΑ ΑΝΑΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ..ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ...ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.