29/10/09

Δεν θέλει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το όνομα ο Σολάνα


Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής. Ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν».

Ο Χ. Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα θα καταφέρουν να συμφωνήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει «κάποια μαγική φόρμουλα» για το ζήτημα, όπως είπε. Δήλωσε πως πιστεύει ότι τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου -σημείωσε ότι τον ξέρει καλά και τον θεωρεί φίλο του- θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Διαφώνησε όμως με το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία να αποτελέσει το αντικείμενο δημοψηφίσματος στα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θεσμό που δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στη λύση.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά τις πρόσφατες, μόλις πριν από δύο ημέρες, αλυτρωτικές δηλώσεις ενωπίον Σλαβομακεδόνων ομογενών, δήλωσε ότι έχει κάθε πρόθεση να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έδωσε συνέντευξη στο Reuters, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν λυθεί πρώτα η εκκρεμότητα με το όνομα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. Ο Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο Γκρούεφσκι απάντησε θετικά και, έτσι, αναμένεται να τα πουν από κοντά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της κοινότητας αύριο ή μεθαύριο.



    http://veto300.blogspot.com/2009/10/blog-post_5103.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την υποψία ότι αυτό που έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα το αποδεχθεί ο ΓΑΠ (να θυμίσω ότι ο Καραμανλής ήθελε το "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" που είναι διαφορετικό και τα Σκόπια δεν το αποδέχονταν ζητώντας το πρώτο).Τώρα πισταύω ότι ο ΓΑΠ θα δεχτεί το πρώτο που είναι ξεκάθαρα μια αποτυχία απλά όλοι θα το κάνουν γαργάρα ή στην χειρότερη θα το παρουσιάσουν ως επιτυχία...
    Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στον Ελληνισμό με τα media να αποπροσανατολίζουν τόσο την κατά τα άλλα αδιάβαστη κοινή μας γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Διαφώνησε (o Σολάνα) όμως με το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία να αποτελέσει το αντικείμενο δημοψηφίσματος στα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θεσμό που δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.'

    Αυτή είναι η λογική αυτών που μας 'μαντρώσανε' στο καθεστώς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Ο λαός ενοείται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, εκτός να διαλέγει από τους προβαλλόμενους από τα στημένα ΜΜΕ πολιτικούς.

    Από 'κεί και πέρα όλα είναι στο αυλάκι της Νέας Τάξης και καμμία παρέκκλιση δεν επιτρέπεται. Ο λαός πλέον πρέπει να το 'βουλώνει' και να δέχεται ότι του πασάρουν οι 'εκλεγμένοι' του, που στην πραγματικότητα είναι εκλεγμένοι από άλλους (βλ. περίπτωση Γιαννάκου).

    Και αν τολμήσει να μιλήσει κανείς για δημοκρατία και δημοψήφισμα ή λαϊκή κυριαρχία, τότε του λένε ότι αυτό δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Δηλαδή 'τώρα βούλωστο'

    Αυτό καταλαβαίνω ότι ισχύει για όλους του λαού της Ευρώπης (και του κόσμου) και τους κυβερνήτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός είναι ο σολάνα ;;Μην ξεχνιέστε,είναι αυτός που ευλόγησε τους βομβαρδισμούς στην Σερβία, παραβιάζοντας κάθε καταστατική διάταξη του ΝΑΤΟ.Δλδ τζουτζέκι των αμερικάνων.Είναι δυνατόν να εργάζεται για την Ευρώπη ;;;το κοπρόσκυλο,γιατί περί τοιούτου υποκειμένου προκεται(νομίζω).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Το δημοψηφισμα ειναι θεσμος που δεν συναδει με την αντιπροσωπευτικη δημοκρατια' δηλαδη στον φασισμο που σας 'φορεσαμε'ντυνοντας τα πιονια μας με το καλσον της δημοκρατιας,ποιος τον γαμ...τον λαο.Αυτοι ειναι οι 'ηγετες' της Ε.Ε. και εμεις τα χαιβανια περιμενουμε απο αυτους καλλιτερες ημερες.Ασε που αν γινοταν στα σκοπια δημοψηφισμα μετα θα θελαμε και εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.