30/10/09

Η ΕΕ δεν αποτελεί στόχο εκ των ων ουκ άνευ, και σίγουρα όχι μία διαδικασία για την οποία θα παραγνωρίσουμε ένα νησί σαν την Κύπρο, δηλώνει ο Ε. Μπαγίς

H ΕΕ αποτελεί για την Τουρκία έναν πολύ σημαντικό στόχο, «αλλά όχι στόχο εκ των ων ουκ άνευ και σίγουρα όχι μία διαδικασία για την οποία θα παραγνωρίσουμε ένα νησί σαν την Κύπρο που μας κληροδοτήθηκε», υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς σε αποκλειστική συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν».

Ο κ. Μπαγίς δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ στην παρούσα συγκυρία, διότι «για πρώτη φορά υπάρχουν τόσο στην Αθήνα, όσο και στην 'Αγκυρα σταθερές, ισχυρές και θαρραλέες κυβερνήσεις».
Προσθέτει ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, καθώς και με την κα Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία, όπως αναφέρει η Τ/Κ δημοσιογράφος, «αναμένεται να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
«Με τον τρόπο αυτό θα δώσω το μήνυμα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Επίσης, εκφράζει την προθυμία της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/Κ, «αρκεί να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις που της δόθηκαν» από την ΕΕ περί άρσης της "απομόνωσης" των Τ/Κ.
Ο κ. Μπαγίς προειδοποιεί τους Ε/Κ «να ξεφύγουν από τη λογική ότι, επειδή η Τουρκία επιδιώκει τη λύση, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
Ο Τούρκος υπουργός σημειώνει ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον μία κυβέρνηση που επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβλήματος ή στο να το καταστήσει μία χρονία κατάσταση.
Δεν έχει πρόθεση να σκουπίσει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να τα εντοπίσει και να τα λύσει».

Τονίζει πως σημασία έχει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει μία κοινή συμφωνία των δύο ηγετών, την οποία μπορούν να καταστήσουν αποδεκτή.
Παράλληλα, εκφράζει την απόλυτη πεποίθησή του ότι «ο κ. Ταλάτ, ο οποίος έχει αναλώσει τα χρόνια του σε έναν αγώνα, δεν πρόκειται να φέρει προς έγκριση σε δημοψήφισμα μία λύση που οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν και την οποία δεν θα μπορούν να χωνέψουν».
Στο θέμα αυτό επανέρχεται σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφέροντας ότι «η 'Αγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μία λύση που ο κ. Ταλάτ θα μπορέσει να καταστήσει αποδεκτή από το λαό του.

Όμως, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος από την 'Αγκυρα να υποστηρίξει μία λύση, την οποία ούτε καν το λαό του δεν θα μπορούσε να πείσει να αποδεχθεί.
Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας ως όπλο εναντίον μας για να επιτύχει μία λύση, όπως τη θέλει».
Ο Τούρκος υπουργός αποδέχεται ότι, στο πλαίσιο του δημοκρατικού παιχνιδιού, ο κ.
Ταλάτ μπορεί να χάσει τις επόμενες "προεδρικές εκλογές", επισημαίνει, όμως, ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενη επικράτηση του αντιπάλου του δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο στην τουρκική πλευρά, αλλά και στην ε/κ, καθώς και στην ΕΕ.
express.gr

11 σχόλια:

  1. Με βάση τη νεο-Ωθομανική ιδεολογία της Τουρκίας, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να μπει στην ΕΕ. Ο μόνος ίσως λόγος θα ήταν αν η ΕΕ σκοπεύει να τους δώσει πολλά χρήματα ή να τους αναθέσει να "αναλάβουν" οι Τούρκοι τα Βαλκάνια, και τα Βαλκάνια να γίνουν ζώνη επιρροής της Τουρκίας. Αλλά υπάρχουν και τοπικά αντικρουόμενα συμφέροντα με Γαλλο-γερμανούς και Ιταλούς, οι οποίοι επίσης επιθυμούν τον έλεγχο της Βαλκανικής.

    Η Τουρκία έχει σαν μακροπρόθεσμο σχέδιο την ένωση των Μουσουλμάνων. Και η Δύση στηρίζει τα σχέδια αυτά, και θα χρησιμοποιήσει τους Μουσουλμάνους σαν στρατό αδίστακτων σφαγιάδων λύκων κατά των Ορθοδόξων.

    Ας ξυπνήσουμε! Δύση και Ισλάμ είναι ένα, και θέλουν να αφανίσουν τους Ορθόδοξους!

    Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι όχι με την ΕΕ, αλλά με τις Ορθόδοξες χώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε τί πίνουν και λένε τέτοιες μακακίες;
    Θα απαντήσουν ποτέ οι δικοί μας σε αυτές τις γελοιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος Μπαγίς θεωρεί κατά πάγια τακτική του ότι απευθύνεται σε ηλιθίους. Όποιος και να εκλεγεί στα κατεχόμενα θα είναι ενεργούμενο της Άγκυρας. Αντίθετα για την Ελλάδα και την Κύπρο η διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής δημοκρατίας υπό Ελληνικό έλεγχο είναι εκ των ών ουκ άνευ, ανεξάρτητα εάν κάποιοι στην Ελληνική πολιτική ελίτ επιθυμούν ανερυθρίαστα να απαλλαγούν όπως όπως από το Κυπριακό "βαρύδι".
    ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 4:42 μμ

    Ενώ στην πρώτη παράγραφο τα πήγες πολύ καλά, μετά σε πήρε από κάτω το delirium ortodoxum και τα χάλασες.

    Έχει κανέναν λόγο η δύση να υποστηρίζει τα σχέδια των Τούρκων για μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει, ει δυνατόν, όλους τους μωαμεθανούς; Και το "διαίρει και βασίλευε" που είναι σαφώς δικό της εφεύρημα και της πρόσφερε τόσα πολλά, θα το εγκαταλείψει; Κατάλαβες πού ακριβώς ψιλοχάνεις;

    Μετά, προς το τέλος, είσαι πλεόν εκτός εαυτού. Ελπίζω να μην είσαι μόνος στο σπίτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Έχει κανέναν λόγο η δύση να υποστηρίζει τα σχέδια των Τούρκων για μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει, ει δυνατόν, όλους τους μωαμεθανούς; Και το "διαίρει και βασίλευε" που είναι σαφώς δικό της εφεύρημα και της πρόσφερε τόσα πολλά, θα το εγκαταλείψει; Κατάλαβες πού ακριβώς ψιλοχάνεις;"

    Και βέβαια η Δύση έχει ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να στηρίξει τα Νεο-Οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, και να στηρίξει τους Ισλαμιστές, κατά της Ρωσίας και των Ορθοδόξων!

    Πάντα η Δύση στήριζε την Τουρκία, ακριβώς για να την χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τέτοιους αρχηγούς εδώ πολλά βήματα μπροστά θα είσαι...και πίσω μας θα είσαι...πανταχού παρών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας ξυπνήσουμε! Ορθοδοξια και Ισλάμ είναι ένα, και θέλουν να αφανίσουν τον Πολιτισμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Μετά, προς το τέλος, είσαι πλεόν εκτός εαυτού. Ελπίζω να μην είσαι μόνος στο σπίτι!!"

    Εγω ελπιζω να ειναι μονος στο σπιτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αδέλφια ορθόδοξοι μην μασάτε! Αφήστε τους μανιασμένους αντι-Ορθόδοξους! Και μην τους δίνεται καμία σημασία! Και ένας να πειστεί είναι η μεγαλύτερη προσφορά στην Ορθοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Einai endiaferon oti apo tin mia o Bin Landen leei oti i Disi kai( i Posia stin tsetsenia) leitourgoun ennaia gia na eksontosoun tous mousoulmanous eno kapoioi grafikoi (oi opoioi diastevlonoun tis Orthodoxia gia tous dikous tous skopous kai moiazoun anatrixiastika me "othodoxa" kaketupa tou ) pisteuon oti i disi kai to Islam leitourgoun enomenoi enantion ton Orthodoxon! Einai na gelaei kaneis!Sinfono vevaia oti mporoume na xreisimopoihsoume tin Possia os moxlo piesis alla oxi tifli empistosini se KANENAN! OUTE SE POSOUS OUTE SE AMERIKANOUS OUTE SE EUROPAOIUS!As thimithoume ta Orlofika iton tyropo me tyon opoio metaxeiristikan tous "simaxous" metapolemika p.x. Ougaria kai Polonia.... Episis na thimiso oti i E.E. exei voithisei se arketa jitimata p.x. paroxi xrimaton. episis einai thivero eno oi tourkoi kanoun ama kai pos na mpoun kapoioi na theloun na vgoume apo tin E.E. kai na pame stis storgikes upotithetai agalies tis Rosias gia rotiste tous oukranous, lithouanous ktl. an tous apese! oxi stis iliothiotites tou Hundighton "Conflict of CAivilisations" Sito i eleutheri kai akidemoneuti Ellada kai i akapileuti orthodoxia
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 7:44 μμ
    4:12 πμ
    7:33 πμ

    ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.......ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ "ΧΑΪΡΙ"....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:ΜΕ ΤΟ "ΜΠΑΡΔΟΝ" ΔΗΛΑΔΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.