30/10/09

Υπεγράφη στρατιωτική συμφωνία που επιτρέπει την πρόσβαση του αμερικανικού στρατού σε επτά κολομβιανές βάσεις. Αντιδράσεις των γειτονικών χωρών

Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα στην Μπογκοτά στρατιωτική συμφωνία η οποία επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να κάνει χρήση τουλάχιστον επτά βάσεων στο κολομβιανό έδαφος, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούντες και τον αμερικανό πρεσβευτή στην Μπογκοτά Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ, στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής κεκλεισμένων των θυρών στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο σύμφωνα με τις δύο κυβερνήσεις αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κατά των ενόπλων ομάδων, δεν έχει γίνει γνωστό στο σύνολό του.
Η συμφωνία που θα έχει δεκάχρονη διάρκεια, θα επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί τουλάχιστον επτά βάσεις στην Κολομβία, χώρα που έχει κοινά σύνορα με τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, το Περού και τον Παναμά, και προβλέπει την παρουσία 800 στρατιωτικών και 600 πολιτών των ΗΠΑ στο κολομβιανό έδαφος.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος προειδοποίησε ότι αυτή θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια αμερικανική εισβολή στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του, κίνδυνο που απορρίπτουν τόσο η Μπογκοτά, όσο και η Ουάσινγκτον.
express.gr

1 σχόλιο:

  1. The USA has considerably increased its defense spending. President Barack Obama signed the new defense budget October 28. The defense budget of the United States made up $650 billion in 2009, but for 2010 it will be increased by $30 billion – to $680 billion.

    PRAVDA

    ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.