31/10/09

Ο Παπανδρέου και η Ασφάλεια της Κύπρου

του Μάριου Ευρυβιάδη
Αυτό που αποκομίζουμε από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο είναι η διάθεση και βούληση του «να αναλάβει πρωτοβουλίες», όπως υπογράμμισε για την επίλυση του κυπριακού, τόσο προς την πλευρά της Τουρκίας όσο και προς την διεθνή κοινότητα.
Οι όποιες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να παντρεύουν την πρακτική και την φαντασία. Θα πρέπει επίσης οι πρωτοβουλίες αυτές να κερδίσουν το ηθικό πεδίο της μάχης χωρίς την κατοχή του οποίου κανένας πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί.
Θα περιοριστώ στην φαντασία. Κατά την παραδοχή όλων που γνωρίζουν την πολιτική διαδρομή του Παπανδρέου και τον ίδιο προσωπικά, (από το 1993-95 όταν υπηρετούσε ως Υφυπουργός Εξωτερικών, διετέλεσα σύμβουλός του) ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπερδιαθέτει φαντασία. Κάτι τέτοιο του επιτρέπει να αναστοχαστεί και κυρίως να ξεφύγει από την συμβατική σοφία. Η φαντασία σε έναν ηγέτη (ή ακόμη και σε μια συλλογική ηγεσία) μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα και πολιτικό όπλο, κατά ένα από τους πιο αναγνωρισμένους ιστορικούς του 20ου αιώνα, του Αμερικανού Ernest May. Ο May (πέθανε πρόσφατα) τεκμηριώνει τη θέση του αυτή στο έργο του Strange Victory: Hitler’s Conquest of France (2000). Η νίκη των Γερμανών επί των Γάλλων υπήρξε «παράξενη», κατά τον May, διότι οι Γάλλοι διέθεταν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των Γερμανών καθώς επίσης αριθμητική και οπλική υπεροπλία στο μέτωπο. Αλλά δεν διέθεταν τη «φαντασία» των Γερμανών. Οι τελευταίοι μέσω μελετών και ανάλυσης, αλλά και οργανωμένης και σκληρής δουλειάς διέγνωσαν τις αδυναμίες των Γάλλων, όχι μόνο τις στρατιωτικές αλλά και τις πολιτισμικές. Και εφάρμοσαν μια στρατηγική πολέμου που τις έλαβε υπόψη του. Οι Γερμανοί προέβλεψαν ορθά ότι οι Γάλλοι δεν θα ήταν σε θέση να αντιδράσουν σωστά και αποτελεσματικά όταν οι εξελίξεις και τα γεγονότα θα συγκρούονταν με τον συμβατικό τρόπο σκέψης τους και με τις συνήθειές τους. Είναι πράγματι εκπληκτικό, αλλά όπως μας πληροφορεί ο May, πήρε τους Γάλλους τέσσερις ολόκληρες μέρες να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν χάσει τον πόλεμο που διήρκησε μόνο έξι βδομάδες.
Στην περίπτωση της Τουρκίας ο Παπανδρέου πρέπει να μετατρέψει το φαινομενικά μεγάλο πλεονέκτημά της στην Κύπρο, τα 43.000 αμερικανοτροφοδοτούμενα και νατοϊκά εκπαιδευμένα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, σε μειονέκτημα, που δυστυχώς σήμερα δεν είναι.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «παράδοξο» η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνυπεύθυνη για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, να διαθέτει κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο κατά παράβαση της καταστατικής Χάρτας του Οργανισμού. «Παράδοξο» είναι το λιγότερο που μπορούσε να ειπωθεί. Εδώ έχουμε την Τουρκία να λειτουργεί και ως αστυνόμος και ως δολοφόνος. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν πληρώνει τελωνείο αλλά ζητά και μπόλικα ρέστα.
Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου πρέπει και μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση, με λίγη, όχι μεγάλη φαντασία.
Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να πράξουν επί τούτου, ότι η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις Συνθήκες του 1960, τις οποίες η Τουρκία καταπατεί ανοιχτά και αδιάντροπα, νομιμοποιεί την σημερινή κατοχική παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο (και αυτή των Εγγλέζων).
Το νομικό καθεστώς του συστήματος εγγυήσεων του 1960 είναι παρωχυμένο. Αυτό το ανεγνώρισε ευθέως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην, μεταξύ άλλων, δήλωσή του ότι δεν νοείται τέτοιο καθεστώς για μία χώρα μέλος της ΕΕ και ότι πρέπει τα τουρκικά (αμερικανο-νατοϊκα) στρατεύματα κατοχής να αποχωρήσουν.
Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 βασίζεται σε τρεις πυλώνες για να παραμένει όρθιο και νομιμοποιημένο: το ελληνικό το τουρκικό και το βρετανικό. Εάν ένας εκ των τριών πυλώνων «καταρρεύσει», θα καταρρεύσει, εξ ορισμού, το όλον οικοδόμημα των εγγυήσεων. Έτσι και αλλιώς και από πρακτικής πλευράς, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο, εάν εκδηλωθεί εκ νέου τουρκική επιδρομή. Ας κάνει λοιπόν την ανάγκη αρετή και ας καταγγέλλει μονομερώς τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας. Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό για «διπλωματικούς» λόγους, ας επικαλεστεί άλλους. Ας μεθοδεύσει πράξεις που να καθιστούν τις παραπάνω συνθήκες ανενεργές. Ας επικαλεστεί αδυναμία εξυπηρέτησης. Ας επικαλεστεί το Ελληνικό Σύνταγμα που δεν επιτρέπει σε ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται και να λειτουργούν ως «εγγυητές» τρίτων κρατών.
Πάντως ακόμη και η μονομερής αποποίηση των λεγόμενων εγγυητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Κύπρο, και μια ξεκάθαρη τοποθέτησή της ότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει μελλοντικά σε τέτοιου είδους και μορφής καθεστώς δουλείας, θα δυναμιτίσει το υφιστάμενο και τυχόν μελλοντικό σύστημα εγγυήσεων, που οι διάφοροι καλοθελητές επεξεργάζονται να επιβάλλουν στην Κύπρο.
Κυρίως μια τέτοια θέση και στάση της Ελλάδος θα ξαφνιάσει και θα αποσυντονίσει. Θα είναι κάτι το αναπάντεχο. Εάν η θέση αυτή ενταχθεί σε μία στρατηγική φαντασίας και ευρηματικότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης στην Κύπρο. Από τους μεταπολεμικούς Πρωθυπουργούς της Ελλάδας ούτε ακόμη και αυτός ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί.

6 σχόλια:

  1. ...>>>Από τους μεταπολεμικούς Πρωθυπουργούς της Ελλάδας ούτε ακόμη και αυτός ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί.

    Πραγματι ο Γιωργος μπορει.
    Το απεδειξε αλωστε υποστηριζοντας το προδοτικο ΑΝΑΝ αφου το διαβασε και το ανελυσε με την φαντασια του.
    Ο Ανδρεας δεν ειχε φαντασια,στριμωξε τον εαυτο του στο ΕΑΔ και μετα η φαντασια του Σημιτογιωργου με τον ευφανταστο Κληριδη το εκαναν ..φαντασμα.
    Στερεψε και η φαντασια των Τουρκων,τελματωσαν,και το Γιωργο τους εδωσε νεο οδικο χαρτη.
    Απο το 60 και μετα η φαντασια της εξωτερικης πολιτικης μας δεν μας αφησε να ...φανταστουμε μια Ελληνικη Κυπρο να παρακαλαει την Τουρκια για λυση δυο κρατων, και εκεινη ακομα να μην θελει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ασφάλεια εξασφαλίζεται από την στρατιωτική ισχύ.

    Η Κύπρος στηρίζει την άμυνά της στους στρατιώτες. έχει 2 χρόνια υποχρεωτική θητεία.

    Όμως ακόμα και αν ΟΛΟΙ οι Κύπριοι γίνουν στρατιώτες, η Τουρκία αρκεί να συντρίψει την Κύπρο με μερικούς πυραύλους!

    Η Κύπρος όμως μπορούσε να γίνει η πιο ισχυρή δύναμη της περιοχής και να είναι η Τουρκία που θα φοβάται!

    Η Κύπρος (και η Ελλάδα) πρέπει να σταματήσει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για την διατήρηση τόσων άχρηστων στρατιωτών, και να επενδύσει σε ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ εξοπλισμούς!

    Η τωρινή δομή των ενόπλων δυνάμεων παραπέμπει στο 1940 ή τους Βαλκανικούς πολέμους.

    Η Κύπρος και η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσουν σε S300 αεροπλάνα, κτλ.

    Εάν για παράδειγμα Ελλάδα και Κύπρος έχουν πχ 10πλάσια αεροπλάνα από την Τουρκία, ακόμα και αν αφήσουν αφύλακτα τα σύνορα, η Τουρκία θα ξέρει ότι μπορεί να καταλάβει αιφνιδιαστικά κάποια-ες βραχονισήδες, αλλά μετά θα ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΤΟΥΡΚΙΑ!

    Αυτή την στιγμή Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν καμία ουσιαστική αμυντική ισχύ, ενώ πηρώνουν περισσότερα αναλογικά από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ!

    Η άμυνά μας έχει μείνει στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ SUKHOI 35-VIDEO

    http://www.liako.gr/news/home/14824-sukhoi.html

    Ζαζιτράβιε!!!!!!!!!!!

    Η Ρωσία μας παρακαλάει να μας εξοπλίσει και εμείς δίνουμε αμύθητα ποσά στην Δύση για άχρηστους εξοπλισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έξοχα!!! Αγαπητοί συνέλληνες σας προτείνω κατόπιν των παραπάνω απόψεων του κου Ευρυβιάδη να πάμε "ένα βήμα μπροστά", τυποποιημένη έκφραση, που χρησιμοποιούν πολύ τώρα τελευταία οι περί τον Νταβούτογλου Τούρκοι, και να προτείνουμε την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ από την Μεγαλόνησο... Καλά τα ανέκδοτα αλλά ας σοβαρευτούμε λίγο. Καλή και άγια η επίδειξη φαντασίας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, αρκεί να μη μεταπίπτει σε αθεράπευτη φαντασίωση και αυταπάτη αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες τουρκικές στοχεύσεις έναντι της χώρας μας.
    Για του λόγου το αληθές και ο κος Κληρίδης επέδειξε οιονεί φαντασία παραγγέλνοντας το "εξωτικό" για την Κύπρο σύστημα των S300 χωρίς απτά αποτελέσματα. Αντίθετα με τα ίδια χρήματα, αν σκεπτόταν ως "κοινός θνητός" θα μπορούσε χωρίς ιδιαίτερα έντονες εξωτερικές αντιδράσεις να εφοδιάσει το ΓΕΕΦ με αρκετά περισσότερα άρματα μάχης Τ80U και BMP3 που θα έδιναν χειροπιαστά αποτελέσματα στο τακτικό πεδίο μάχης. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.
    ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου εφερε το παραδειγμα του χιτλερ ας φαντασιωθουμε λιγο με αυτο,

    ο χιτλερ ηθελε επαναδιαπραγματευση των ορων που επιβληθηκαν μετα την ηττα της γερμανιας στο Α ππ και οι γερμανοι την θεωρουσαν αδικη
    για να επαναδιαπραγματευτεις πρεπει να το κανεις απο θεση ισχυος και στην σημερινη εποχη οπως και τοτε την ισχυ την δινει η οικονομια και ο στρατος
    οση φαντασια και να διεθετε ο χιτλερ το σχεδιο του θα ηταν ανεφικτο αν δεν στηριζονταν σε μια ακμαζουσα οικονομια και ενα λαο που με τον ενα ή αλλο τροπο ειχε πιστει για το δικαιο της υποθεσης και του ειχε ανεβασει το ηθικο

    θα ειμαστε τουλαχιστον αφελης να πιστευουμε οτι με λογοπαιγνια και δικονομικα κολπακια οσο και "φανταστικα" και αν ειναι θα πειστει η τουρκια να αποσυρει τα κατοχικα στρατευματα

    αν καποια στιγμη αυτο γινει
    εγω λεω οτι τοτε θα ειναι σιγουρο οτι η κυβερνηση θα ειναι υπο τον απολυτο τουρκικο ελεγχο

    την αποδυναμωση της θεση μας μπορουμε να την ενταξουμε εντεχνως σε ενα στρατηγημα και ενα βαθυτερο σκεπτικο που θα δινει αλλοθι στις αποτυχιες που θα χαρακτηριζονται προσκαιρες

    αυτο λεγεται "χειραγωγηση"

    επισης μπορει να γινει και τμηματικα ωστε να μην την χρεωθει καποιος

    ας πουμε την συνεχομενη χειροτερευση της θεσης μας εναντι της τουρκιας απο το 74 και μετα εκτος απο την χουντα των συνταγματαρχων μπορουμε να την χρεωσουμε και σε καποιον αλλον;

    δυσκολα θα μπορουσες να βρεις απαντηση στο ερωτημα αυτο


    καπως ετσι

    εγω παντως δεν μπορω να φανταστω το μελλον της Ελλαδας

    αλλα το δικο μου IQ δεν συγκρινεται με πρωθυπουργων και του χρυσοχοϊδη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Έτσι και αλλιώς και από πρακτικής πλευράς, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο, εάν εκδηλωθεί εκ νέου τουρκική επιδρομή."

    Από που προκύπτει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.