26/10/09

Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της FRONTEX ζητούν Γαλλία-Ιταλία

Την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση του έργου FRONTEX, της ειδικής δηλαδή ομάδας επιτήρησης των κοινοτικών συνόρων που δρα και στο Αιγαίο, ζήτησαν από την Σουηδική προεδρία και την Κομισιόν η Γαλλία και η Ιταλία. Μάλιστα, το Παρίσι και η Ρώμη αξίωσαν η υιοθέτηση αυτών των πρόσθετων μέτρων να γίνει τη προσεχή Παρασκευή από το ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών.

Σε επιστολή τους προς την Σουηδική προεδρία και την Κομισιόν που την υπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζουν μεταξύ άλλων την επιθυμία τους «να δώσουν οι 27 κοινοτικοί ηγέτες μια συγκεκριμένη και φιλόδοξη συνέχεια στην δέσμευση που ανέλαβαν οι 27 το περασμένο Ιούνιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο».

«Είναι πλέον αναγκαίο να δοθούν -γράφουν στην επιστολή τους- σαφείς και ακριβείς πολιτικοί προσανατολισμοί στην Frontex, οι οποίοι πρέπει να υιοθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν». Μεταξύ δε αυτών των νέων προσανατολισμών, οι κ.κ.Σαρκοζύ και Μπερλουσκόνι προτείνουν ένα «σαφές και ξεκάθαρο δόγμα ανάληψης δράσης από όλους για τις ναυτικές -θαλάσσιες- επιχειρήσεις, μια συνεργασία μεταξύ της Frontex με κάθε μια χώρα ορμητήριο των λαθρομεταναστών προς την Ένωση». Αξιοσημείωτη είναι μεταξύ άλλων και μια αναφορά της επιστολής για πρόταση των Κοινοτικών προς την Τουρκία για στενή αεροναυτική συνεργασία των δυνάμεών τους μαζί της στα πλαίσια της Frontex, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, κάτι για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί επίσημα η Ελλάδα.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων των εργασιών του συμβουλίου κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής στις Βρυξέλλες, η Σουηδική προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη πολλών κρατών-μελών, επικροτεί την προσπάθεια της Τουρκίας για τον έλεγχο και περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, ενώ είναι γνωστή η μέχρι τώρα αρνητική συμπεριφορά της και η άρνηση συνεργασίας της στο τομέα αυτό με την Ελλάδα. Με άλλα λόγια οι κοινοτικοί εταίροι της χώρας μας επιχειρούν μια λεκτική φυγή προς τα εμπρός υπέρ της Τουρκίας, επειδή αυτή δήλωσε χωρίς να έχει δεσμευθεί σε τίποτε το συγκεκριμένο προς το παρόν, ότι θα προσυπογράψει ύστερα από διαβουλεύσεις με τους 27 μια συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που φεύγουν από το έδαφος της με κατεύθυνση τις χώρες της Ένωσης. Η Αθήνα είναι αντίθετη σ' αυτό το «λιβάνισμα» της Τουρκίας, η οποία είχε «θυμώσει» από τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου στα οποία οι κοινοτικοί ηγέτες την ανέγραφαν μαζί με την Λιβύη ως χώρες–προβλήματα στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα. Η Αθήνα σκοπεύει να ζητήσει τη αναδιαμόρφωση του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής σ' αυτό το σημείο τους.

Στην ίδια πάντα επιστολή τους, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί προτείνουν τη από κοινού ναύλωση σε τακτικά διαστήματα αεροπλάνων για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών που έχουν συλληφθεί στο κοινοτικό έδαφος προς τις χώρες προέλευσης τους και παράλληλα τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος τύπου «'Ερασμος» για την μετεκπαίδευση των συνοριοφυλάκων σε διάφορες κοινοτικές χώρες.

Οι κ.κ. Σαρκοζύ και Μπερλουσκόνι θέλουν επίσης και την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Λιβύη για την τόνωση της δέσμευσής της να ενισχύσει την δράση της εναντίον της λαθρομεταναστών που ξεκινούν τη πορεία τους προς την Ευρώπη από το έδαφος της. Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της «Συμφωνίας για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου» που υιοθέτησαν οι 27 τον Οκτώβριο του 2008, προκειμένου να ελεγχθούν κατά το δυνατόν τα τριτοκοσμικά λαθρομεταναστευτικά κύματα προς τις κοινοτικές χώρες, έχει καταγγελθεί έντονα τόσο από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσο και από ορισμένες χώρες της νότιας, μεσογειακής Ευρώπης, χωρίς βεβαίως να υπάρξει έκτοτε κάποια αλλαγή του περιεχομένου του.

newstime.gr

5 σχόλια:

  1. Άσχετο αλλά ρωτάω μήπως έχει κανείς υπ' όψιν του, σχετικά με τις σχολικές γιορτές. Νομίζω ότι κάτι άλλαξαν από φέτος με εγκύκλιο του υπουργείου, θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα και θα γίνει μόνο μια αναφορά για την επέτειο κάποιες ώρες!!!
    Άκουσε κανείς τίποτα;
    Αριστοτέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.infowars.com/are-you-ready-for-the-next-crisis/#


    Are You Ready for the Next Crisis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OI LATHROMETANASTES TO EMATHAN TO PARAMITHI . OTAN TOUS PIASOUN LENE OTI MESO ELLADAS EXOUN EISELTHOI STIN EE KI ETSI OI GERMANOI KI OI OLANDOI TOUS STELNOUN PISO STIN ELLADA .OPOU ELEYTHERA DIMIOURGOUN THN DYKH TOUS APOIKIA.EIMASTE MIA ELEYTHERI XORA KI GIATI NA TO KRIPSOMEN!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα εξηγείται γιατί το δεξιό, αντιλαικό ΚΚΕ-ΠΑΜΕ επιθυμεί τη μη ενίσχυση της FRONTEX και διοργανώνει για αυτό το λόγο διαμαρτυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ ΦΙΛΕ 26 Οκτώβριος 2009 11:06 μμ
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΙΣΧΥΕΙ.ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗ(ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ).ΑΠΛΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.