26/11/09

Ο νέος ρόλος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Η στροφή μίας χερσαίας δύναμης σαν την Τουρκία προς την θάλασσα δεν προκαλεί απορία στους στρατιωτικούς αναλυτές, δεδομένων των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην ευρύτερη περιοχή.

Την αρχή της νέας στρατηγικής έκανε ο πρώην Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Οζκιόκ, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι "οι θάλασσες πάντα προσφέρουν στα κράτη ασφάλεια και ευημερία και η Τουρκία με την σπουδαία γεωστρατηγική θέση θα αποκομίσει τεραστία οφέλη ως ασφαλής ενεργειακός κόμβος με ισχυρό πολεμικό ναυτικό".

Έτσι ξεκίνησε η στρατηγική αναβάθμισης της θαλάσσιας ισχύος (πολεμικό ναυτικό) της Τουρκίας με στόχο να κερδίσει το «ζωτικό χώρο» που πιστεύει ότι της αντιστοιχεί στη περιοχή.
Η Τουρκία χτίζει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τις πυκνοκατοικημένες τουρκικές ακτές του Αιγαίου, προωθεί την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας και επιδιώκει την ανάληψη του ρόλου του περιφερειακού χωροφύλακα των ενεργειακών πόρων που περνούν από το έδαφος της.

Αξιοποιώντας το βιομηχανικό και στρατιωτικό της δυναμικό επιδιώκει να καταστεί ο μοναδικός εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης για τους ενεργειακούς πόρους που περνάνε από το έδαφος της. Επιδιώκει να ελέγχει τις διόδους του διεθνούς εμπορίου να εξαναγκάζει τις εταιρείες και τα συμμετέχοντα κράτη της περιοχής να αποδέχονται την παρουσία της σε πιθανά επενδυτικά σχέδια.

Ο νέος ρόλος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής είναι η προστασία των τάνκερ στους τερματικούς σταθμούς του Τζεϊχάν καθώς και στο ταξίδι τους προς τη Δυτική Μεσόγειο, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο του ενεργειακού προστάτη.

Για την υλοποίηση του νέου του ρόλου, το τούρκικο ναυτικό εκτιμάται ότι έως το 2010 θα διαθέτει 2 Καταδρομικά τύπου Spruance (σ.σ. ακυρώθηκε η μεταβίβαση), 16 Φρεγάτες (8 FFG-7, 8 MEKO-200), 2 νέες Κορβέτες Milgem και 4 Κορβέτες Α69.

Επικαλυπτικά επίσης δημιούργησε μια ομπρέλα ασφαλείας την οποία ονόμασε Μεσογειακή Ασπίδα (Mediterranean Shield) στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Κλάδοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Διεξαγάγει κάθε χρόνο την άσκηση Eternity με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία των αγωγών και των γραμμών ναυσιπλοΐας των τάνκερ που ξεκινούν από το Τζεϊχάν με κατεύθυνση την Μεσόγειο.

Η Μεσογειακή Ασπίδα δεν αφορά μόνο προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλους κινδύνους, αλλά και από την πιθανότητα πολέμου με το Ιράν. Η Τουρκία ανέλαβε αυτή τη δέσμευση με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπακού –Τσειχάν (άρθρο 12) και δείχνει να την αξιοποιεί προς ίδιον όφελος αυξάνοντας στρατιωτικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Toυ Ταξιάρχου ε.α. Χρ.Κουτσογιαννόπουλου, πρώην Δντή Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

6 σχόλια:

  1. "Η Μεσογειακή Ασπίδα δεν αφορά μόνο προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλους κινδύνους, αλλά και από την πιθανότητα πολέμου με το Ιράν."

    Τι οπισθοδρομικός λαός! Βρε εμείς καταργήσαμε το δικό μας ναυτικό κι αυτοί το πριμοδοτούν; Αλλά ξέχασα, για το ... Ιράν το κάνουν :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΦΡΕΜ.
    ΑΦΟΥ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ.
    ΠΑΛΙ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΜΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΦΙΡ ΑΘΗΝΩΝ .
    ΝΑ ΔΩ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΘΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ .
    ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλα αυτά. Η Τουρκία μεγάλη ναυτική δύναμη. Θα μπορούσε κάποιος ειδικός να με πληροφορίσει με ποιόν τρόπο το τουρκικό ναυτικό θα μπορέσει να βγεί απο τα στενά και να ελιχθεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ή εάν πρόκειται για μία ναυτική δύναμη καταδικασμένη σε αποκλεισμό μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά ή έξω απο το Αιγαίο να κόβει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aς αγοράσουν όσα πλοία θέλουν το ναυτικό για την Τουρκία είναι άχρηστο αφού είναι καταδικασμένο σε αποκλεισμό. Αν νομίζουν ότι όταν χρειαστεί θα μπορούν να βγούν στο Αιγαίο και να σουλατσάρουν, κάνουν μεγάλο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο όσο μπορώ να ξέρω αν ποτέ γινόταν πόλεμος θα κρινόταν απο αέρος όσο αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.Αν θυμάμαι καλά αυτό άκουγα πάντα και αυτό συζητούσαν παλαιότερα.
    Αν λοιπόν οι ΄Τούρκοι εξοπλίζονται καί αλλάζουν ρόλο απο την θάλασσα εμείς γιατί δνε κάνουμε το ίδιο απο αέρος δεν το καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 26 Νοέμβριος 2009 10:40 μμ

    Πού βασίζεις την άποψή σου.

    @ Χριστίνα

    Όχι, αεροναυτικός θα είναι ο πόλεμος. Γι αυτό καταργήσαμε κι εμείς ΠΑ και ΠΝ. Προφανώς θεωρούμε εκ των προτέρων ότι έχουμε χάσει. Ειλημμένη απόφαση η μη προβολή αντίστασης. Τα περί εκσυγχρονισμού, είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.