27/11/09

Η απομυθοποίηση του «απόλυτου φαβορί»

Όταν ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη σύγκληση συνεδρίου για την εκλογή νέου αρχηγού, η Ντόρα Μπακογιάννη εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα, το φαβορί είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Η πρωτοβουλία Αβραμόπουλου για εκλογή από τη βάση έπαιξε καθοριστικό ρόλο γι’ αυτή την αντιστροφή. Και βεβαίως, η εκ μέρους του δημόσια υποστήριξη της υποψηφιότητας του Μεσσήνιου βουλευτή την ενίσχυσε.

Η Μπακογιάννη προετοιμάζεται χρόνια γι’ αυτή τη μάχη. Το δικό της (οικογενειακό) σύστημα είναι συνεκτικό και οργανωμένο. Διαθέτει συγκροτημένη ομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ, εκτεταμένες προσβάσεις στα ΜΜΕ και συμμαχίες με άλλα εξωκομματικά κέντρα εξουσίας. Εκτός αυτών, διαθέτει και περίσσεια χρηματικών πόρων.

Όλα αυτά της δίνουν ένα πλεονέκτημα και ακριβώς γι’ αυτό κυριάρχησε αρχικά η εντύπωση ότι «η Ντόρα θα κάνει περίπατο». Μια εντύπωση που ώθησε –κατά κανόνα καιροσκοπικά– την πλειοψηφία των ανώτερων στελεχών να την υποστηρίξουν. Εάν τον αρχηγό εξέλεγε το συνέδριο, πιθανότατα θα κέρδιζε. Τώρα που ο αρχηγός θα εκλεγεί από τη βάση, αποφασιστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «γαλάζιων» δεν επιθυμεί η ΝΔ να ξαναπέσει στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη. Το διάχυτο αυτό αίσθημα, ωστόσο, δεν αρκεί για να εμποδίσει την εκλογή της. Η οργανωμένη μειοψηφία επικρατεί όταν έχει να αντιμετωπίσει μια πλειοψηφία που είναι σκορποχώρι.

Τώρα που ο αρχηγός θα εκλεγεί από τη βάση, αποφασιστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «γαλάζιων» δεν επιθυμεί η ΝΔ να ξαναπέσει στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη. Το διάχυτο αυτό αίσθημα, ωστόσο, δεν αρκεί για να εμποδίσει την εκλογή της. Η οργανωμένη μειοψηφία επικρατεί όταν έχει να αντιμετωπίσει μία πλειοψηφία που είναι σκορποχώρι.

Εάν ο Σαμαράς επέλεγε να δώσει τη μάχη με οργανωτικούς – ψηφοθηρικούς όρους, θα ήταν εκ των προτέρων χαμένος. Αυτό είναι προνομιακό γήπεδο για την Μπακογιάννη. Η μόνη δυνατότητά του να συσπειρώσει την πλειοψηφία γύρω από την υποψηφιότητά του ήταν να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο. Αυτό και κάνει. Λέει καθαρά τι ΝΔ θέλει, δίνει ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική διέξοδο.

Η σύμπτωση των δύο υποψηφίων στη ρητορική περί «κοινωνικού φιλελευθερισμού» κρύβει την πραγματικότητα. Από τη δημόσια παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια προκύπτει ότι ο Σαμαράς και η Μπακογιάννη εκφράζουν δύο διαφορετικές εκδοχές της Κεντροδεξιάς. Αυτό ισχύει και για τα εθνικά θέματα και για την οικονομική – κοινωνική πολιτική. Σχηματοποιώντας εκ των πραγμάτων, μπορούμε να πούμε ότι το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του Μεσσήνιου βουλευτή είναι πιο πατριωτικό και πιο λαϊκό, ενώ της θυγατρός Μητσοτάκη πιο «κοσμοπολίτικο» και πιο κοντά στο νεοφιλελευθερισμό.

Ορισμένοι «γαλάζιοι» στράφηκαν προς τον Σαμαρά, επειδή όλοι σχεδόν ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, έχουν συνταχθεί με την υποψηφιότητα της Μπακογιάννη. Κάποιοι άλλοι, επειδή φοβούνται ότι με την έρευνα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το σκάνδαλο Siemens, θα επανέλθει στο προσκήνιο η σχέση της ίδιας και των αδελφών της με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Όπως προαναφέραμε, η πλειοψηφία των ανώτερων στελεχών έσπευσε να συνταχθεί με την Μπακογιάννη. Ήταν αναμενόμενο να το πράξουν στελέχη που συνδέονται μαζί της ή που έχουν τις ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις. Ξένισε, όμως, η στάση στελεχών, όπως π.χ. οι Μιλτιάδης Έβερτ, Νικήτας Κακλαμάνης, Πάνος Καμμένος, που οι δημόσιες απόψεις τους θα έπρεπε να τους είχαν στείλει απέναντι. Οι επιλογές υποψηφίων, βεβαίως, δεν γίνονται με αμιγώς ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια. Παρεμβάλλονται πάντα οι προσωπικές σχέσεις και η πολιτική συναλλαγή. Στην περίπτωσή μας, όμως, το πράγμα παράγινε.

Η Μπακογιάννη στήριξε την υποψηφιότητά της στον αυθαίρετο ισχυρισμό ότι αυτή μπορεί να κερδίσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Ουσιαστικά, μιμείται τη συνταγή με την οποία ο πατέρας της έγινε αρχηγός της ΝΔ στη δεκαετία 1980. Προϋπόθεση, όμως, για βιώσιμη επιστροφή στην εξουσία είναι η κατάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας. Δηλαδή, να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει σχέδιο για τη χώρα κι ότι αυτό το σχέδιο είναι καλύτερο από την όποια κυβερνητική πολιτική.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ελπίδα της Μπακογιάννη είναι να παραμείνει μέχρι τέλος στην κούρσα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η υποψηφιότητά του κόβει ψήφους κατά κανόνα από τον Σαμαρά, αλλά κυρίως θολώνει το τοπίο. Εκφράζει μια καρικατούρα της ΝΔ και όχι ένα υπαρκτό τρίτο ρεύμα. Μ’ αυτή την έννοια, δεν έχει πολιτικό λόγο ύπαρξης. Το κίνητρο του νομάρχη Θεσσαλονίκης είναι άδηλο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι προσφέρει υπηρεσία στη θυγατέρα Μητσοτάκη.


του Σταύρου Λυγερού

13 σχόλια:

  1. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΤΟΡΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ ΣΟΥ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ "ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ"!!!
    ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ...ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
    ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ 1991!
    ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ!

    ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!!
    οΜΗΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτή η γυναίκα πήρε από τον πατέρα της έχει χρόνια μπροστά της να περιμένει κάποτε θα βγει.Το σίγουρο είναι ότι αν βγει τώρα από το χειρότερο που είναι η ΝΔ θα πάει στο χείριστο. Πάντος δεν υπάρχει αρχηγός άξιος να πάει την Ελλάδα μπροστά είναι πάρε τον έναν χτύπα τον άλλον γι αυτό και όλοι πλέον ψηφίζουν με την λογική από τα δυο κακα το μη χείρον βέλτιστον και γι αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=uWvq-7KUZiY&feature=related

    Ante ston genti Koule xaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστή ή άνάλυση τού κ. Λυγερού γιά τό πώς ή Μητσοτάκη προσπαθεί μέ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ νά άρπάξει τήν άρχηγία, καί γιά τό ρόλο Ψωμιάδη, πού έγώ πιστεύω ότι ύπάρχει δάκτυλος Καρατζαφέρη γιά τήν ύποψηφιότητά του.
    Ομως τό λυπηρό, τό θλιβερό, είναι ότι όπως φαίνεται άλλαξε θέση ό Σαμαράς γιά τή σύνθετη όνομασία. Αύτό προκύπτει από τή ρήση του περί κόκκινης γραμμής τού κόματος, προκύπτει από τή Μητσοτάκη πού είπε στό μεγκα ποιός έχει διαφορετική γραμμή στή ΝΔ κανείς, καί δέν τής άπαντήσανε, προκύπτει από τόν Αβραμόπουλο σήμερα στή ΝΕΤ πού στριμώχθηκε καί είπε έχουμε τήν κόκκινη γραμμή πού καθόρισε τό κόμμα, δηλαδή ό καραμανλής, όπότε τό παιχνίδι τελείωσε. Η Ντόρα πουλημένη, ό Σαμαράς πουλήθηκε πρόσφατα γιά νά πάρει τήν ήγεσία, ό Ψωμιάδης βαποράκι τής Ντόρας, ό Καρατζαφέρης λέει ότι πιά είναι τελειωμένη ύπόθεση τό σκοπιανό, άχ πατρίδα μου γλυκειά σέ ξεπουλάνε όλοι μαζί, αύτό τό συννοθύλευμα τού λεγόμενου πολιτικού κόσμου.
    Οσον άφορά τό δαχτυλίδι άφού είναι όλοι ίδιοι, αλλά ό Σαμαράς πιό φρέσκος, μάλλον άλλαξε χέρι.
    Αύτή είναι ή συνωμοσία τών μηχανισμών, καί άς άφήσουν τά παραμύθια τής έκλογής από τή βάση.
    Ο Σαμαράς άνέλαβε νά έπαναπατρίσει τό ένα έκατομύριο καί σάν άμοιβή νά πάρει τό κόμμα. Μασσάει ή κατσίκα ταραμά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιωάννη,

    >δάκτυλος Καρατζαφέρη<

    Μα πόσα ... δάκτυλα έχει τέλος πάντων εκείνος ο Καρατζαφέρης;;(!) Όπου ο δάκτυλος δεν είναι εβραϊκός, είναι του Καρατζαφέρη!!! Έλεος.

    Ο Άγιος Δημήτριος ο Καγκελαρίτης να μας φυλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την Δευτέρα θα χορεύει η Ντόρα μας Καλαματιανό κι ο Μητσοτάκης ελπίζοντας στο μέλλον, θα χορεύει μαντινάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορω να θυμηθω που διαβασα οτι η Ντορα ειναι ο.....ξενιστης του Μητσο-virus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 12:42
    Οί συναντήσεις Καρατζαφέρη Ψωμιάδη πού έχω δεί ώς τώρα στήν TV είναι ίδιαίτερα διαχυτικές όπως καί οί διάλογοι.
    Ο Καρατζαφέρης ώς προερχόμενος από τή ΝΔ παίζει πολλά παιχνίδια μαζί της μέ τα στελέχη της καί είς βάρος της, γιά ίδιον όφελος.
    Δέν άκυρώνω τήν παρουσία του ώς κόμμα άφού είμαι από τούς ψηφοφόρους πού δημιούργησαν αύτό τό κόμμα γιά νά σταματήσει ή διαρροή τής ΝΔ πρός τό πασοκ καί τά άλλα άριστερά κόμματα. Πίστευα ότι δύο κόμματα στή συντηρητική παράταξη θά τήν έκαναν πιό ίσχυρή. όμως δέν τό πίστευαν οί ήγέτες τών δύο κομμάτων,περισσότερο ό Καραμανλής. Εχω άρει όμως τήν έμπιστοσύνη μου στόν Καρατζαφέρη διότι θεωρεί τό σκοπιανό τελειωμένη ύπόθεση. Επίσης διότι θεωρεί τό κόμμα του πολυσυλλεκτικό, μήν τρελλαθούμε κι όλας. Ο πατριώτης είναι μόνο πατριώτης. Νά έπανέλθει στήν περίοδο πού ήταν εύρωβουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέρα από κάποια σχόλια του τύπου 'όλοι ίδιοι είναι', που θολώνουν τα νερά και με επιθυμητό στόχο τη μείωση της διαφοράς, τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε δύο επιλογές, τους αποδεδειγμένα πουλημένους και εθελόδουλους και αυτούς που δεν είναι πουλημένοι και εθελόδουλοι.

    ΤΩΡΑ είναι η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To ποιός είναι πουλημένος και ποιός όχι θα φανεί. Για μένα είναι ίδιοι.

    Ο Παπανδρέου πούλησε ελπίδα και πέτυχε. Το ίδιο νομίζω και ο Αντώνης.

    Με την κατάλληλη βοήθεια από τα ΜΜΕ οι συσχετισμοί αλλάζουν κατακόρυφα. Η περίπτωση του Σαμαρά είναι μιά πασιφανής περίπτωση μεθόδευσης. Από εξαφανισμένος για 15 χρόνια γίνεται υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε μερικούς μήνες γίνεται πρόεδρος της ΝΔ. Το τέλειο πλυντήριο.

    Φυσικά η Ντόρα φαινόταν από την αρχή καμένο χαρτί. Έχει δώσει στα αφεντικά της ότι μπορούσε να δώσει και τώρα ο μόνος ρόλος που είχε να παίξει είναι του φαβορί που χάνει από το ελπιδοφόρο αουτσάιντερ.

    Ακόμη και να βγεί τώρα η Ντόρα, ο Αντώνης έχει ακόμη πολλά να 'προσφέρει' αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το χαμόγελο στα χείλη,
    πάει η κόρη στα βαθειά.
    Το χέρι σας γνέφει τεντωμένο,
    λέγοντας, το έχε γειά.
    Και ο μπαμπάκας της θυμώνει
    στα γυαλικά σας πάλι θα ξεσπά.
    Αυτόν τον έρμο τον Αντώνη,
    απο Δευτέρα, ηγέτη
    θα χειροκροτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ioannis,

    Προφανώς σε μένα (12:24 μμ) απαντάς.
    Ο Καρατζαφέρης θεωρεί το Σκοπιανό τελειωμένο, μ' αυτούς που το χειρίζονται κι έχει δίκιο. Διαφορετικά, δεν θα οργάνωνε το ένα εκ των δύο συλλαλητηρίων στην Θ/νίκη πέρυσι, που υποχρέωσαν τον Καραμανλή να τηρήσει στο Βουκουρέστι, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στάση στοιχειωδώς αξιοπρεπή.

    Λες ότι τον ψήφισες για να σταματήσεις την διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς ΠαΣοΚ και αριστερά (όχι "αριστερότερα", διότι το ΠαΣοΚ δεν είναι αριστερά). Μα αυτοί που πάνε προς τα εκεί, δεν ψηφίζουν ΛαΟΣ, διότι τον θεωρούν (κακώς) ακροδεξιό. Κουβέντες του αέρα, άνευ νοήματος.

    Εγώ τον ψήφισα όχι για να στηρίξω την ΝΔ, όπως εσύ, αλλά διότι ήθελα να ξεφορτωθώ τον δικομματισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά η διακυβέρνηση της χώρας από τρεις οικογένειες εδώ και 35 χρόνια.

    Επιπλέον, ήθελα κάποιον στην Βουλή, ο οποίος να μιλήσει για εθνικά θέματα, του μεταναστευτικού συμπεριλαμβανομένου, τα οποία μέχρι τον Σ/μβριο 2007 ήσαν ταμπού.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. το έκανε αυτό, είναι το μόνο κόμμα που το κάνει και γι αυτό εξακολουθώ να τον στηρίζω.

    Ποτέ πια ΝΔ ή ΠαΣοΚ. Είναι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Γι αυτό και όλη αυτή η φασαρία με τον Σαμαρά και την Μπακογιάννη με αφήνει παγερά αδιάφορο. Καλύτερος βέβαια ο Σαμαράς, ούτε λόγος, αλλά τι θα αλλάξει και μ' αυτόν σε ένα κόμμα ήδη (διε)φθαρμένο και ξεπουλημένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΤΈΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΔΗΛΩΣΕ "ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.