30/11/09

Έγκλημα στο Νιέφσκι Εξπρές

Ως την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων 5 χρόνων στη Ρωσία- εκτός της περιφέρειας Βορείου Καυκάσου χαρακτηρίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι τον εκτροχιασμό του «Νιέφσκι Εξπρές», καθώς στις ράγες εντοπίστηκαν υπολείμματα αυτοσχέδιας βόμβας. Η χώρα έχει βυθισθεί στο πένθος και όλοι αναρωτιούνται εάν πρόκειται για την αρχή ενός νέου κύκλου βίας.

O απολογισμός από τον εκτροχιασμό του τρένου που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη, την Παρασκευή το βράδυ, είναι μέχρι στιγμής 25 νεκροί, 85 τραυματίες - εκ των οποίων 21 σε σοβαρή κατάσταση-, ενώ αγνοούνται 26. Κάτω από την αμαξοστοιχία εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα ισχύος αντίστοιχης με 8 κιλά ΤΝΤ, προκαλώντας κρατήρα βάθους 2 μέτρων στις ράγες εκτροχιάζοντας τα 3 τελευταία βαγόνια σχεδόν στο μέσο της διαδρομής.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα όλο το Σαββατοκύριακο ματαίωσαν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα και σε όλους τους χθεσινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Σκηνές θρήνου εκτυλίχθηκαν στα νεκροτομεία καθώς συγγενείς κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Το υψηλής ταχύτητας τρένο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας το προτιμούν συνήθως εύποροι τεχνοκράτες. Μεταξύ των νεκρών, ένας πρώην γερουσιαστής και ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Στις αρχές της δεκαετίας στη Ρωσία ξέσπασε κύμα βομβιστικών επιθέσεων, καθώς φανατικοί μουσουλμάνοι από την Τσετσενία χτυπούσαν τρένα και δημόσιους χώρους εντός και εκτός Μόσχας. Όμως στη συνέχεια τα πράγματα ηρέμησαν. Ωστόσο το 2007 βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή τραυματίζοντας 27 ανθρώπους και οι αρχές τότε συνέλαβαν δύο Ινγκουσετίους, θεώρησαν όμως ότι πίσω από την επίθεση κρυβόταν ο Πάβελ Κοσολάποφ, συνεργάτης του αρχηγού των Τσετσένων ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ, ο οποίος είχε σκοτωθεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Φοβούνται νέο κύμα επιθέσεων ισλαμιστών σε μεγάλες πόλεις
Μπορούν οι ισλαμιστές να πραγματοποιήσουν τέτοια επίθεση;


Οι ένοπλες ομάδες του Βόρειου Καυκάσου είναι ικανές για τέτοιου είδους επιθέσεις.Όμως η απόσταση από τον Βόρειο Καύκασο και η περιπλοκότητα της κατασκευής βόμβας προκειμένου να εκτροχιαστεί τρένο υψηλής ταχύτητας κάνουν το «Νιέφσκι Εξπρές» ασυνήθιστο στόχο γι΄ αυτές τις ομάδες, που στο παρελθόν προτιμούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την άλλη, ένα τρένο που την Παρασκευή το βράδυ μεταφέρει κυρίως επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους μπορεί να προσφέρει σε ισλαμιστικές ομάδες την προβολή που επιζητούν. Όμως, ακόμα και εάν μια ισλαμιστική οργάνωση αναλάβει την ευθύνη, δεν είναι σίγουρο ότι είναι υπεύθυνη.

Οι Τσετσένοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη τον περασμένο Αύγουστο για την καταστροφή ενός φράγματος στη Σιβηρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 75 ανθρώπων, όμως οι ειδικοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι η αρχή ενός νέου κύκλου αίματος;
Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις στην καρδιά της Ρωσίας έγιναν το 2004 με μια σειρά βομβιστών καμικάζι που είχαν ως στόχο αεροπλάνα και σταθμούς μετρό στη Μόσχα. Βίαια περιστατικά στην Τσετσενία και την Ινγκουσετία φέτος έκαναν κάποιους αναλυτές να προβλέψουν ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα. Τον Σεπτέμβριο ρωσικά ΜΜΕ έγραψαν για συλλήψεις βομβιστών που προετοίμαζαν επίθεση στη Μόσχα.

Τι σημαίνει αυτή η επίθεση για τη Ρωσία;
Ένα νέο κύμα επιθέσεων ισλαμιστών εναντίον στόχων στη Μόσχα και άλλες μεγάλες πόλεις θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, προκαλώντας φόβους για πολιτική αστάθεια αλλά και υπονομεύοντας τη ρωσική οικονομία, τις χρηματαγορές και το νόμισμά της. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επαίρεται για το ότι ήλεγξε το θέμα των Τσετσένων όταν ήταν πρόεδρος και ένα νέο κύμα επιθέσεων θα υπονομεύσει τη θέση του. Μια σειρά προβεβλημένων επιθέσεων θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αρχίσει καινούργιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, αυξάνοντας την ένταση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.ΝΕΑ

Ρωσία: Νέα έκρηξη βόμβας σε τρένο
NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 13:22

Νέα έκρηξη βόμβας σε ρωσική αμαξοστοιχία μόλις τρεις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην υπερταχεία Εξπρές Νιέσφσκι, που προκάλεσε το θάνατο 25 ανθρώπων.

Αυτή τη φορά η έκρηξη σημειώθηκε σε αμαξοστοιχία που βρισκόταν στην περιοχή του Νταγκεστάν, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει θύματα.Το τρένο είχε ξεκινήσει από την πόλη Τιουμέν της Σιβηρίας με προορισμό την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. «Παρά την έκρηξη το τρένο συνέχισε το δρομολόγιό του, κανείς επιβάτης δεν τραυματίστηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν.

4 σχόλια:

  1. Το χτύπημα έχει μια σειρά από συμβολισμούς. Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία είναι υψηλών ταχυτήτων με βαγόνια πολυτελείας. Είναι κάτι σαν το «δυτικό πρόσωπο» των ρωσικών σιδηροδρόμων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προσπάθειες στη Ρωσία για την ανάπτυξη τρένων υψηλών ταχυτήτων με μεταφορά ανάλογης τεχνογνωσίας από την Γερμανία. Το χτύπημα θέλει ακριβώς να δώσει το μήνυμα της ανασφάλειας και να εμπνεύσει την εσωστρέφεια στην ρωσική κοινή γνώμη. Είμαι σίγουρος ότι το τρομοκρατικό χτύπημα θα απαντηθεί κατάλληλα και ανελέητα επώδυνα σ’ αυτούς που το εμπνεύστηκαν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία που δίδεις, Ελευθέριε Β., όμως είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε κατά την γνώμη μου. Το αίσθημα της ανασφάλειας δεν είναι κάτι που δεν ευνοεί τον Πούτιν για παράδειγμα. Και στην τελευταία σου πρόταση θα έβρισκα έναν ωραίο τρόπο να (ξανα)ανέβει η δημοτικότητα του Πούτιν, δηλαδή η πίστη στο νεοτσαρικό σύστημα διακυβέρνησης. Επίσης τα οικονομικά συμφέροντα σε αυτήν την χώρα είναι τεράστια και συχνά υποκρύπτονται πίσω από "τρομοκρατικές" επιθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι Τσετσένοι έχουν σμπαραλιαστεί στο εσωτερικό της περιοχής τους, και δεν τους έχουν απομείνει καν αρχηγοί. Λίγοι ζωντανοί αντάρτες ζουν στην Τσετσενία και κάποιοι έχουν βρει καταφύγιο στην άσπονδη φίλη Βρετανία...Ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, αποδιδόμενες σε Τσετσένους, η Ρωσία δεν θα είχε έρεισμα να ξεκινήσει τον Β Τσετσενικό πόλεμο, αφού στον πρώτο, επί Γέλτσιν, είχει υποστεί ηθική και υλική καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΡΩΣΙΑ, ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ.
    ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ.
    Η ΝΕΟΑΝΑΔΥΘΕΙΣΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ "ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ" ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ. ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.
    ΟΛΗ Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΓΑΛΟΥΧΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ KGB ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.
    ΜΗΝ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΕΙΤΕ! ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΙΑ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ! ΚΡΑΤΙΚΟΜΟΝΩΠΟΛΙΑΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ. ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ, 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ελευθέριος Β.

    "το τρομοκρατικό χτύπημα θα απαντηθεί κατάλληλα και ανελέητα"

    Ναι, και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
    Συγγνώμη, κύριε Ελευθέριε, με όλον το σεβασμό, αλλά τι νομίζετε ότι είναι οι Ρώσοι; Αμερικανοί ή Ισραηλινοί που τρέμουν μήπως τους την πούνε οι ΜΚΟ;
    Ξέρετε τί καταγγελίες υπάρχουν για δράσεις (απαγωγές-δολοφονίες) των ρωσικών υπηρεσιών στην περιοχή κατά ύποπτων ανταρτών ή και συγγενών τους; Ξέρετε πόσοι ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μόνο από το 2002;
    Μην παρεξηγηθώ, δεν τους κρίνω. Υπερασπίζονται την πατρίδα τους.
    Το θέμα είναι ότι παρόλα αυτά, στην ίδια γραμμή έχει ξανασυμβεί τρομοκρατική επίθεση, το 2007 νομίζω.
    Και τι να πεις όταν ο ένας εκ των θυμάτων είναι ο Boris Yevstratikov (όπως και οι κρατικοί Sergei Tarasov Lyudmila Mukhina)

    Για animation εδώ:
    http://www.rian.ru/video/20091128/195918643.html

    Πάντως, κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν:
    όταν ισλαμιστές τρομοκράτες χτυπούν τη Ρωσία είναι κακοί. Όταν, όμως, χτυπούν το Ισραήλ είναι καλοί πατριώτες.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.