23/11/09

Ευρέθη πολιτικός νάνος


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Η επιλογή των άχρωμων και με μηδενικό πολιτικό κύρος Χέρμαν βαν Ρομπέι και Κάθριν Αστον για τη θέση του προέδρου και ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συντείνει στην περαιτέρω απαξίωση των οργάνων και των θεσμών της

Σκληρή, με ασυνήθιστα επιθετική γλώσσα, η ανάλυση της ηλεκτρονικής έκδοσης της σοβαρής εβδομαδιαίας εφημερίδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών διανοουμένων «Ντι Τσάιτ» για τον Βέλγο πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρομπέι, τρεις - τέσσερις ώρες πριν ανακοινωθεί η επιλογή του ως πρώτου «προέδρου της ΕΕ» από τους 27 ηγέτες των χωρών - μελών της. «Ζητείται πολιτικός νάνος» ήταν ο ανελέητος τίτλος και ανάλογη η συνέχεια για τον Βέλγο πολιτικό: «Μέσα στην ασημαντότητά του, στέκεται ως πρώτος μεταξύ ίσων στην ομάδα των πολιτικών νάνων... Χωρίς φιλοδοξίες, εχέμυθος, τρομαγμένος ενώπιον των Μεγάλων, φοβικός μπροστά στις κάμερες. Εν ολίγοις, ένα γκρίζο και αξιόπιστο ποντίκι, το οποίο δεν κλέβει από κανέναν τους προβολείς της δημοσιότητας»!

Ιδια και χειρότερη η επιλογή των «27» για τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε. Η Βρετανή λαίδη Κάθριν Αστον των Εργατικών δεν έχει την παραμικρή ιδέα από εξωτερική πολιτική! Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι είναι βέβαιο ότι θα κάνει ό,τι του λένε το Βερολίνο και το Παρίσι. Η Κάθριν Αστον θα κάνει ό,τι της υπαγορεύει το Φόρεϊν Οφις και φυσικά κανένας άλλος δεν θα τη λαμβάνει υπόψη του παρά μόνο αν θέλει να την αξιοποιήσει σε κάποιο θέμα.

Στρατηγική επιλογή για τον τρόπο οικοδόμησης του μέλλοντος της Ευρώπης εκ μέρους των μεγάλων χωρών της ηπείρου μας, συνιστούν αυτές οι δύο τοποθετήσεις. Η επιλογή ατόμων με μηδαμινό προσωπικό πολιτικό κύρος, άρα ανίκανων να ασκήσουν δική τους πολιτική, να επηρεάσουν καταστάσεις ή να επιδράσουν στις συνειδήσεις του μισού δισεκατομμυρίου Ευρωπαίων πολιτών, σημαίνει ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών αποφάσισαν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο αυτόν. «Νίκησε η υπεροχή του εθνικού κράτους - Οι κυβερνήτες έδειξαν ελάχιστη διάθεση να δημιουργή­σουν στις Βρυξέλλες νέες θέσεις εργασίας υψηλής προβολής» έγραψαν εύστοχα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.

Φωτιά και λάβρα εναντίον των δύο επιλογών είναι σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος. Σωστά επισημαίνει ότι ο Βαν Ρομπέι και η Αστον θα συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση των οργάνων και των θεσμών της ΕΕ. Τους Ευρωπαίους ηγέτες όμως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτή η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, στη σημερινή φάση. Τους αρκεί πως κατοχυρώνονται τα δύο νέα αξιώματα χωρίς αντιδράσεις, ότι περιορί­ζουν ακόμη περισσότερο την εθνική κυριαρ­χία των κρατών - μελών. Αργότερα, όποια στιγμή θελήσουν, μπορούν να αντικαταστή­σουν τους άχρωμους σημερινούς κατόχους των αξιωμάτων του προέδρου και του υπουρ­γού Εξωτερικών της ΕΕ με πολύ ισχυ­ρές προσωπικότητες από μεγάλες χώρες.

Ενας Γερμανός πρόεδρος της ΕΕ σήμερα θα προκαλούσε παγωμάρα, ανησυχία, αντι­δράσεις. Ποτάμια μελανιού θα χύνονταν σε αναλύσεις, άρθρα, διατριβές για τους κινδύ­νους της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώ­πη. Με τον ασήμαντο Βέλγο, όμως, κανείς δεν θίγει τέτοια θέματα. Η ασημαντότητα των πρώτων επιλογών ήταν εσκεμμένη και φυσικά προαποφασισμένη. Ακριβώς γι’ αυτό δεν υποβλήθηκε απολύτως καμία σοβαρή υποψηφιότητα από μεγάλη χώρα. Ακόμη κι αυτή του «ξοφλημένου» Τόνι Μπλερ είχει ήδη «καεί» εκ των προτέρων.

Η Ελλάδα χάνει από τον διορισμό της άσχετης λαίδης Αστον ως υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια η καθημερινή άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχει εναποτεθεί στον χειρότερο εφιάλτη της χώρας μας - στους Αγγλους! Είναι προφανές ότι στα μεγάλα θέματα θα αποφασίζουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, τα Σκόπια κ.λπ. όμως δεν είναι μεγάλα προβλήματα για την ΕΕ και εκεί το Φόρεϊν Οφις θα έχει τον πρώτο λόγο. Δύσκολοι καιροί μας περιμένουν.

Δυστυχής παρηγορία η μέχρι τώρα σθε­ναρή αντιτουρκική στάση του Βέλγου προέ­δρου της ΕΕ. «Η Τουρκία δεν αποτελεί τμή­μα της Ευρώπης και ποτέ δεν θα γίνει τμήμα της Ευρώπης» είχε πει στη βελγική Βουλή ο Βαν Ρομπέι, τον Δεκέμβριο του 2004. «Μια διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει την Τουρκία, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ακό­μη διεύρυνση. Οι γενικές αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη και οι οποίες είναι επίσης θεμελιώδεις αξίες του χριστιανισμού, θα χάσουν σε σφρίγος με την είσοδο μιας μεάλης ισλαμικής χώρας όπως η Τουρκία». Θα διατηρήσει όμως ο Βαν Ρομπέι αυτές τις θέσεις του και ως πρόεδρος της ΕΕ; Οψόμεθα, αν και πολύ αμφιβάλλουμε.
ethnos.gr

6 σχόλια:

  1. Τι την ήθελαν την Άστον; Δεν έβαζαν την Κλίντον κατ' ευθείαν ΥπΕξ της ΕΕ, που να μην γίνει και κανένα λάθος στην μεταβίβαση εντολών;

    Μπορεί ποτέ κανείς να πάρει στα σοβαρά αυτό μόρφωμα που πάνε να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ; Έτοιμο το βρήκαν, άλλοι το είχαν δημιουργήσει, αλλ' εκείνες το έκαναν πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΤΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε μην τ ακουτε αυτα! Ο Βελγος το 2004 ειχε μιλησει εναντιον της Τουρκιας στο βελγικο κοινοβουλιο!

    Τωρα ποιος τον κραταει! Θα πεταξει την Τουρκια κλωτσηδον εξω! Αγαλλιαστε Ελληνες! Με το που θα δει το Δεκεμβριο τον Ερντογαν θα του πει "Ακουσε εδω Ταγιπ, ως εδω και μη παρεκει. Τερμα τα διφραγκα για σενα. Ειμαι εγω τωρα εδω. Αν θες και μονο να ξαναπερασεις το κατωφλι του κυλικειου, θα αρεις πρωτα το καζους μπελι εναντιον των Ελληνων. Μετα, ΙΣΩΣ σε αφησω να παρεις ειδικη σχεση με την Ε.Ε.".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός θα τα πεί όλα αυτα???ο Βέλγος??ναι, και μετά θα φορέσει και τη στολή του Superman και θα καταρρίψει και 5-10 τούρκικα πάνω απτο Αιγαίο..!!!Μόλις ξυπνήσει όμως, θα του τραβήξει το αφτί η μαμά του και θα φάει και τα χαστούκια του και θα ξεχάσει τι είχε πεί παλαιά και θα περιοριστεί σε καμια δήλωση του στύλ....οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και στις συνόδους κορυφής.....και δεν μπορώ να σχολιάσω τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών...!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κυρία Κλ-Αστον και ο Ρόμπας Χέρμαν, διορισμένοι-επιλεγμένοι, είναι πρακτική εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην πολιτική έκφραση της Ε.Ε.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά τήν παροιμία τών προγόνων,
    "Αμυνταίον τό πράγμα,όστις γε ενόρχης εστί ανήρ".Αρα,χρειαζόμαστε έναν τέτοιο αρχηγό καί μετά θά δούν πού θά γράψουμε τήν Αστον(πώς είναι έτσι βρέ παιδιά ή φάτσα της)καί τόν άχρωμο Βέλγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχής παρηγορία η μέχρι τώρα σθε­ναρή αντιτουρκική στάση του Βέλγου προέ­δρου της ΕΕ.

    Ας μη κατακρεουργούμε και τον Εθνικό μας Υμνο !!!

    (Δυστυχής! Παρηγορία μόνη σου
    σου έμενε να λες ... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.