16/11/09

Θα... καθαιρέσουν τον πρόεδρο;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Χαρακτηριστικά οπερέτας προσλαμβάνει η πολιτική διαμάχη στη γειτονική Βουλγαρία, με καθόλου ασήμαντες όμως επιπτώσεις για τη χώρα. Ο διαβόητου παρελθόντος Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δεν αρκείται στο ότι κατόρθωσε να σχηματίσει στα τέλη Ιουλίου κυβέρνηση μειοψηφίας (το κόμμα του διαθέτει τις 116 από τις 240 έδρες του Κοινοβουλίου), με τη στήριξη δύο μικρών δεξιών και ενός ακροδεξιού κόμματος.

Τώρα έχει βάλει στόχο να... καθαιρέσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Δημοκρατίας! Επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο Μπορίσοφ καταφεύγει σε γκανγκστερικές μεθόδους: έβαλε τα κόμματα που τον στηρίζουν και τα οποία δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να ζητήσουν την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του προερχόμενου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα προέδρου της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με το εξωφρενικό πρόσχημα ότι... έκανε δηλώσεις που θίγουν την κυβέρνηση!

Ο δεξιός πρωθυπουργός Μπορίσοφ, παριστάνοντας ο ίδιος τον «καλό» της ιστορίας, έκανε την Πέμπτη μια «προσφορά συμβιβασμού» στον πρόεδρο Παρβάνοφ: ο Μπορίσοφ θα εμποδίσει την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου, αν ο Παρβάνοφ ζητήσει συγνώμη από τον Μπορίσοφ για όσα είπε κατά της κυβέρνησής του! Η... μεγαλοψυχία του Μπορίσοφ οφείλεται, όπως δήλωσε ο ίδιος, στο ότι μια καθαίρεση του Παρβάνοφ «θα βλάψει την εικόνα της Βουλγαρίας στο εξωτερικό».

Το «έγκλημα» του Παρβάνοφ είναι ότι επέκρινε την κυβέρνηση Μπορίσοφ, επειδή κατά τη γνώμη του δεν κινείται αποφασιστικά εναντίον των κορυφαίων γκάνγκστερ του βουλγαρικού υποκόσμου, ενώ αντιθέτως καταδιώκει συστηματικά τον μέχρι τον Ιούλιο πρωθυπουργό της χώρας, τον κεντροαριστερό Σεργκέι Στανίσεφ.

Το κωμικοτραγικό έγκειται στο ότι το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν τον Μπορίσοφ έχει τις 162 από τις 240 έδρες της Βουλής, άρα δύο περισσότερες από τα δύο τρίτα του συνόλου (160) που είναι αναγκαίες για να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο το μπλοκ του Μπορίσοφ μπορεί να τον παραπέμψει με την κατηγορία της «παραβίασης του Συντάγματος».

Το γεγονός ότι ο Παρβάνοφ εξελέγη απευθείας από τον λαό τον Οκτώβριο του 2006, και είναι ο πρώτος πρόεδρος που επανεξελέγη και μάλιστα με το εκπληκτικό ποσοστό του 75% και πλέον, ελάχιστη σημασία έχει, προφανώς, για τα βουλγαρικά πολιτικά ήθη. Ο Μπορίσοφ, με το 39,7% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές και με τη συνδρομή δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων του 4% ή του 6,5% (συν το 9% της φασίζουσας «Ατάκα»), μπορεί όντως να τον καθαιρέσει, αν το αποφασίσει, αλλάζοντας έτσι ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η συνέχεια αυτής της θλιβερής ιστορίας.

Για την ώρα, πάντως, όπως μεταδίδεται τουλάχιστον από τη Βουλγαρία, πρώτος στόχος του Μπορίσοφ είναι να εκβιάσει τον Παρβάνοφ με την απειλή της καθαίρεσης και να τον αναγκάσει να προχωρήσει στην ανάκληση των Βούλγαρων πρεσβευτών στην Ουάσιγκτον και στην Αγκυρα και να τους αντικαταστήσει με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Ο Παρβάνοφ για την ώρα αρνείται να τους ανακαλέσει.

Στη Βουλγαρία η τοποθέτηση και ανάκληση πρεσβευτών συμπεριλαμβάνεται στις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας και όχι της κυβέρνησης. Ο Μπορίσοφ θέλει φυσικά άνθρωπό του στην Ουάσιγκτον για τις επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η θέση του Βούλγαρου πρεσβευτή στην Τουρκία. Πρώτον, γιατί η Αγκυρα επηρεάζει ισχυρότατα τη βουλγαρική πολιτική σκηνή μέσω της σχεδόν μόνιμης συμμετοχής του κόμματος της τουρκικής μειονότητας στις βουλγαρικές κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας.

Δεύτερον, γιατί στην Τουρκία ψηφίζουν πολλές δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι, τουρκικής καταγωγής, και ο εκάστοτε Βούλγαρος πρεσβευτής εκεί παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάπραξη σοβαρής νοθείας υπέρ του βουλγαρικού κόμματος της τουρκικής μειονότητας, προσθέτοντας χιλιάδες εικονικούς ψηφοφόρους και φουσκώνοντας το ποσοστό του.

Πολιτική αιχμαλωσία
Στο βάθος πάλι η Αγκυρα

Την πολιτική αιχμαλωσία της βουλγαρικής πολιτικής ζωής από την Τουρκία αναδεικνύει για ακόμη μία φορά ως σημαντικό παράγοντα της κρίσης η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπορίσοφ να εκβιάσει με καθαίρεση τον πρόεδρο Παρβάνοφ. Ο Μπορίσοφ εξελέγη με κύριο σύνθημα την απομάκρυνση του βαθύτατα διεφθαρμένου κόμματος της τουρκικής μειονότητας από την κυβέρνηση και πραγματικά τήρησε την υπόσχεσή του.

Απειλώντας όμως τον Παρβάνοφ με καθαίρεση, ρίχνει αυτόν και τους σοσιαλιστές στην αγκαλιά των Τούρκων, αφού μόνο με τις 38 έδρες των μειονοτικών και τις 40 των σοσιαλιστών υπάρχει ελπίδα, αν βρεθούν ή εξαγοραστούν άλλοι 2 βουλευτές, να φτάσει ο Παρβάνοφ τις 80 ψήφους που μπλοκάρουν την καθαίρεση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.