10/11/09

Εκκληση Γκιουλ για τους Τουρκοκύπριους στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης,


Την υποστήριξη των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την άρση των άδικων πιέσεων στους Τουρκοκύπριους ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.(εδώ με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ).
Στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στη σύνοδο της εμπορικής και οικονομικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Θέλω να επαναλάβω την παράκλησή μας, οι χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για την άρση των άδικων πιέσεων και περιορισμών, που εφαρμόζονται επί των Τουρκοκυπρίων αδελφών τους», είπε.

Ο Γκιουλ ανέφερε πως «η τουρκική πλευρά το 2004 στήριξε το σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ και έδειξε ξεκάθαρα στον κόσμο ότι θα είναι υπέρ της λύσης. Δυστυχώς, δεν βρέθηκε τότε η λύση, επειδή η απέναντι πλευρά δεν αποδέχθηκε το σχέδιο».

Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ έπειτα και από τις ενστάσεις που προέβαλε η Ε.Ε., η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπασίρ, για τον οποίο εκκρεμεί διεθνές ένταλμα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, τελικά δεν θα λάβει μέρος.

Ο Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε ήδη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, για δεύτερη φορά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, και συζήτησαν διάφορα θέματα, ανάμεσά τους και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Προχθές, ο Τούρκος πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι ο πρόεδρος του Σουδάν θα μπορούσε να οργανώσει μια γενοκτονία στο Νταρφούρ, λέγοντας ότι «κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να διαπράξει γενοκτονία».Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ισλαμική Διάσκεψη
Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στην Τουρκία βρίσκονται όλοι οι ηγέτες των ισλαμικών χωρών και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε ακόμα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα τις εργασίες της Συνόδου, τις διμερείς σχέσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Συνάντηση που δίνει έναυσμα στην Τουρκία να συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ο νέος διαμεσολαβητής, μεταξύ δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και λαών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι της συνδιάσκεψης μπαίνει η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Την επίσκεψή του στην Τoυρκία για τις εργασίες της Συνόδου ακύρωσε την Κυριακή ο Σουδανός πρόεδρος, Ομάρ Ελ Μπεσίρ, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του, με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Σουδάν, για να «μην προκαλέσει προβλήματα στην Τoυρκία». Την ίδια στιγμή ο Ρ. Ερντογάν δήλωσε ότι δε θεωρεί ότι ευσταθούν οι κατηγορίες που απευθύνονται στο Σουδανό πρόεδρο.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.