23/11/09

«Ονειρο ή καταδίκη» η εργασία στο Δημόσιο;


Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Τα δημόσια οικονομικά καταρρέουν. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από την πτώχευση. Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζαμε. Ακόμα κι αν δεν το είχαμε προβλέψει εδώ και χρόνια, το βέβαιο είναι ότι δεν θα μας άφηναν να το ξεχάσουμε. Ούτε οι κυβερνώντες, που έχουν κάθε συμφέρον να διεκτραγωδήσουν την κατάσταση, για να δικαιολογήσουν την εγγενή αδυναμία τους να δημιουργήσουν μια χώρα ευημερίας κι αφθονίας.

Ούτε ο Τρισέ, ο Αλμούνια και τα άλλα κοινοτικά παλικάρια, που δεν παύουν να προειδοποιούν ότι η Ελλάδα είναι το «κακό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το «μαύρο πρόβατο» που δεν πρόκειται να το συγχωρήσουν, μέχρις ότου συμμορφωθεί κι αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Ο ίδιος λόγος είναι που κι οι αγορές μάς δίνουν και καταλαβαίνουμε καθημερινά. Οι μεγάλες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από κορυφαίους διεθνείς οίκους, όπως η Citibank κι η Morgan Stanley, οδηγούν σε μεγάλη αύξηση τη διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα. Και τα χειρότερα έρχονται.

Αυτή την κατάσταση κάποιοι την έχουν αντιληφθεί και την έχουν κάνει κτήμα τους. Και γι' αυτό επικρίνουν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για ανετοιμότητα και για μεγάλη αργοπορία να προωθήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν και την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά και θα περιορίσουν την αιμορραγία των δημοσίων οικονομικών. Από την άλλη, όμως, η αναποφαστικότητα κι ο φόβος μπροστά στην πτώχευση των κυβερνώντων ενισχύονται από την αυθαιρεσία και τον λαϊκισμό των συνδικάτων και των οργανωμένων συμφερόντων.

Ακούμε, για παράδειγμα, τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να λένε ότι γι' αυτούς «κόκκινη γραμμή» στις όποιες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι να μην αγγίξει η κυβέρνηση τα όρια ηλικίας, το ύψος των εισφορών αλλά και το ύψος των συντάξεων. Ομως, τότε τι αλλαγές μπορούν να γίνουν; Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν εμφανισθεί «μαγικές συνταγές» για το Ασφαλιστικό. Από τότε που ο Μπίσμαρκ καθιέρωσε την κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία, τα όρια ηλικίας έπρεπε να είναι υψηλά. Εμείς εδώ συνέχεια τα κατεβάζαμε.

Και φθάσαμε σήμερα, όπως ο έγκυρος αναλυτής, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, ομολογεί δημοσίως, το I ΚΑ να χρειάζεται 800 εκατομμύρια τον μήνα για να πληρώνει συντάξεις, αλλά τα εισοδήματα του δεν υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια. Ποιος άραγε θα πληρώσει τα επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως; Ποιος θα καλύπτει ένα ποσό που ισοδυναμεί με ολόκληρη την έκτακτη εισφορά που επεβλήθη φέτος στα φυσικά πρόσωπα;

Ομοίως ακούω με ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των stagers, δηλαδή εκείνων των ανθρώπων που επί 5,5 ολόκληρα χρόνια τούς είχαν διορίσει οι κυβερνώντες της Ν.Δ. σε θέσεις «μαθητείας» στο Δημόσιο με αμοιβή που κυμαινόταν μεταξύ 400 έως 600 ευρώ μηνιαίως, ανασφάλιστους, να διαδηλώνουν εναντίον της σημερινής κυβέρνησης που δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι «έτσι διαλύουν τα όνειρα μας». Ποιο είναι άραγε το «όνειρο» τους; Προφανώς να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αποκτώντας χάρις στη «μαθητεία» αυξημένη μοριοδότηση. Ας δεχθούμε ότι έχουν δίκιο.

Ας δεχθούμε ότι όνειρο τους είναι να μπουν στο Δημόσιο μόνιμα. Αν είναι για να έχουν μόνιμη εργασία και να μην εργάζονται, αλλά να έχουν σίγουρο εισόδημα και σύνταξη εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, κι αν μάλιστα τα καταφέρουν, τότε δεν αποκλείεται να κονομάνε κι από το «γρηγορόσημο», τότε είναι κοινωνικά κατακριτέοι.

Αν θέλουν να μπουν στο Δημόσιο για να εργασθούν σκληρά και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, τότε να το δεχθούμε. Αλλά πώς δικαιολογείται τότε που οι συνάδελφοι τους συνδικαλιστές, όταν τίθεται θέμα εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών-ανδρών, κι άρα οι γυναίκες δεν θα μπορούν να βγαίνουν στην σύνταξη το αργότερο στα 50 τους χρόνια, να φωνασκούν και να διαμαρτύρονται ότι μας «καταδικάζουν σε επιπλέον χρόνια εργασίας στο Δημόσιο». Ας αποφασίσουν οι συνδικαλιστές, στους οποίους ο λαϊκισμός προφανώς περισσεύει, τι είναι η εργασία στο Δημόσιο, «όνειρο ή καταδίκη»; Μάλλον είναι όνειρο μέχρι να «βολευτείς» κι αμέσως μετά γίνεται «καταδίκη».

Τι να κάνουμε, όμως; Παγκοσμίως δεν έχει εφευρεθεί το σύστημα στο οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων θα διορίζονται στο Δημόσιο για να κάθονται και να μισθοδοτούνται χωρίς να προσφέρουν και να βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα από όλους τους άλλους.

Μπορεί αυτό το σύστημα να το συντηρούσαν λάικιστές πολιτικοί και συνδικαλιστές, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, με δανεικά επί δεκαετίες τώρα. Δυστυχώς, όμως, τα δανεικά εξαντλήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής. Κι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ώρα. Για όλους μας.

Αξια 21/11/09

4 σχόλια:

  1. Κι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ώρα. Για όλους μας.

    Aυτό είναι το κακό ότι τα λεφτά και τα δανείκά τα έφαγαν λίγοι το μάρμαρο θα το πληρώσουμε όλοι μαζί και περισσότερο μισθωτοί (του Ιδ. Τομέα που δεν έχουν τα αφορολόγητα επιδόματα) συνταξιούχοι και μικροεπιχειρηματίες.

    Κράτος δικαίου σημαίνει να πληρώνει όποιος τρώει και όχι οι λοιποί συγγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Χριστίνα,

    αλλά την οικονομία της Ελλάδας δε τη ροκανίζουν μόνο όσοι "έφαγαν χοντρά" αλλά και ο κάθε δημόσιος υπάλληλος που κάνει μισή δουλειά (υπάρχουν εξαιρέσεις) και παίρνει χαμηλό μισθό, όπως επίσης και ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας που φοροδιαφεύγει (δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εξαιρέσεις).
    Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη λανθασμένη ατομιστική νοοτροπία του Έλληνα την έχουν καλλιεργήσει και ενθαρρύνει επί δεκαετίες οι ανάξιες κυβερνήσεις-αντιπολιτεύσεις, συνδικαλιστικά μας όργανα, η έλλειψη παιδείας κ.τ.λ.
    Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κάθε ένας από εμάς δε πρέπει να επωμιστεί τις ευθύνες του επιτέλους!

    Φιλικά

    Θεόδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεόδωρε θα με βρεις σύμφωνη γι αυτό και είδες ότι μίλησα για μισθωτούς και δει του Ιδ. Τομέα Συνταξιούχους και Μικροεπιχειρηματίες.
    Εν γνώσι μου ανέφερα μόνο αυτούς τους τομείς γιάτί είναι οι μόνοι που δεν έχουν τις δυνατότητες που ανέφερες και οι οποίες είναι σωστές καθ' όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες να ερθει η ευλογημενη ωρα να δουμε ολα αυτα τα σκουληκια που με μανια μας βασανιζουν επι δεκαετιες και κρατουν τη χωρα σε υπαναπτυξη και εξαρτηση, να μεινουν χωρις μισθο και...συνταξη.
    Ενα πιθανο καλο της κρισης ειναι η εφαρμογη του 'Καιαδα' για τις ορδες αχρηστων και 'βολεμενων' που εφαγαν τις σαρκες και το μεδουλι της δολιας πατριδας, χωρις να υπολογιζουν ουτε το μελλον των ιδιων των κακομαθημενων παιδιων τους.
    Ποσες χιλιαδες αξιοι Ελληνες ελιωσαν κυριολεκτικα στα χερια των θρασυδειλων της λεγομενης Δημοσιας Διοικησης και αναγκαστηκαν η να φυγουν η να μπουν στο περιθωριο?
    Αυτοι ειναι που σιωπουν προ οποιουδηποτε εγκληματος εις βαρος του Δημοσιου συμφεροντος απο τους διαχρονικους τσαρλατανους που αυτοι μετα μανιας εγκαθιστουν στην εξουσια για να διορισουν καιτα τρισεγγονα τους ως αντιπαραγωγικα παρασιτα στην πλατη της κοινωνιας.
    Ειναι απογονοι αυτων που την ωρα που η Πολη κινδυνευε ετρεχαν να φυλαξουν τις λιρες αντι να παν στα τειχη διπλα στον Παλαιολογο...απογονοι της εθνοκαταστροφικης αυτης νοοτροπιας που κουβαλα μεγαλο μερος του πληθυσμου και φαλκιδευει τις προσπαθειες των αξιων και των αριστων αυτου του τοπου.
    Δεν πρεπει να γινεται καταχρηση του χωρου και σταματουμε εδω. Αν υπαρχει κανενας 'θιγμενος' αναμενωμε την αντιρηση του για να απαντησωμε αρμοδιως.


    Ελληνες δημιουργοι, οραματιστες, βιοπαλαιστες, βιοτεχνες, φιλοτεχνες κλπ κλπ κλπ κατηγοριες αδικως ταλαιπωρουμενων πολιτων που ελπιζουν καποτε να γινωμε κρατος δικαιου, εργασιας και προοδου αφαιρωντας ολα τα παρασιτα-ζιζανια που το κρατουν στη θεση της Ουγκαντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.