30/11/09

FT: Ελληνική Τραγωδία


Μετά το Ντουμπάι η Ελλάδα θα είναι η επόμενη; Τεχνικά πρόκειται για μία λάθος ερώτηση, καθώς η Dubai World δεν είναι κράτος, είναι μία κρατική εταιρία. Όμως αρκετοί επενδυτές, ορθώς, δεν ασχολούνται με τη διαφορά αυτή. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές άρχισαν να ασχολούνται με τη στάση πληρωμών εμπεριστατωμένα. Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;


Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, όταν τα spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης άρχισαν να διευρύνονται. Τον Φεβρουάριο ο κ. Peer Steinbruck, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σταμάτησε τη φημολογία τονίζοντας ότι η ευρωζώνη θα παρέμβει εάν κάποια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Δεν υπήρχε σχέδιο δράσης. Καμία κίνηση δεν έγινε προκειμένου να τροποποιηθούν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Δεν υπήρξε κάποιο κονδύλι στον προϋπολογισμό. Ήταν απλώς μία δήλωση. Οι επενδυτές τον πίστεψαν και όλα ήταν καλά, για ένα διάστημα.

Η φημολογία επιστρέφει, αλλά υπάρχει μία διαφορά. Η ευρωζώνη δεν θα καταφθάσει για να διασώσει την Ελλάδα, εκτός εάν η χώρα εφαρμόσει μία σειρά κανόνων τους οποίους θα επιβάλει η Ένωση τους επόμενους μήνες.

Οι αρχές της Ε.Ε. φοβούνται, λάθος ή σωστά, περισσότερο τους ηθικούς κινδύνους της διάσωσης παρά τη διάσπαση που μπορεί να προκαλέσει στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας. Εάν βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα να διατηρήσουν την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή την ακεραιότητα της Ελλάδας, μάλλον θα επιλέξουν το πρώτο. Προκειμένου να διασφαλίσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια, εάν, όμως, κάποια χώρα είναι αποφασισμένη να προσαρμοστεί σε κάποιους κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο φόβος ότι θα χαθεί η «ισορροπία» των προϋπολογισμών και σε άλλες πλευρές της ευρωζώνης. Καμία, δε, χώρα της ευρωζώνης δεν έχει παραβιάσει τόσο πολύ το Σύμφωνο όσο η Ελλάδα.

Ας δούμε τους αριθμούς. Φέτος το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανακαλύψουμε και νέα στατιστικά «κόλπα». Η Deutsche Bank υποστήριξε σε έκθεσή της ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 135% του ΑΕΠ. Το εξωτερικό χρέος -τα κεφάλαια που οφείλουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας σε ξένους- ήταν στο 149,2% του ΑΕΠ πέρυσι. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία έχει ενισχυθεί κατά 17% σε σύγκριση με το 2006, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της χώρας διολισθαίνει με ταχύτητα. Εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη θα πήγαινε κατευθείαν προς την πτώχευση.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2010 προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Όμως πρόκειται για παραπλανητικό αριθμό. Η μερίδα του λέοντος της μείωσης αναμένεται ότι θα προέλθει από φορολογικά μέτρα και κυρίως από μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι πάντα το πρώτο θέμα που βρίσκεται στο στόχαστρο των απελπισμένων κυβερνήσεων. Η Κομισιόν αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν ξανακούσει την ίδια ιστορία, ζητούν περισσότερο «έξυπνα» μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Το ίδιο και ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε τα 2/3 της μείωσης του ελλείμματος να προέλθουν από περικοπές στις δαπάνες. Εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει τον προϋπολογισμό εντός του επόμενου μήνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα θεωρήσει την όλη προσπάθεια μη ικανοποιητική και θα ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Πιθανώς να ζητήσει και διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στο συνταξιοδοτικό.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό, τότε θα ξεκινήσει διαδικασία penalty, βάσει των κανόνων του Συμφώνου. Έτσι αντί να βοηθήσει την Ελλάδα, η Ε.Ε. θα της ζητήσει να της καταβάλει πρόστιμο. Κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας, με δεδομένο, βέβαια, ότι η κυβέρνησή της θα δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο.

Η τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. έγκειται στην ενίσχυση της πολιτικής πίεσης -ακόμη και στη δημιουργία πολιτικής κρίσης- υπό τη λογική ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιεστεί να συμμορφωθεί. Είναι μία επικίνδυνη στρατηγική, η οποία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμη και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βλέπει με «συμπάθεια» τις απαιτήσεις της Ε.Ε., θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτική πίεση σε περίπτωση που αποφασίσει να εφαρμόσει μέτρα σκληρής λιτότητας. Άλλωστε, αυτό θα είναι το ακριβώς αντίθετο από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί τους δεν έχουν προετοιμάσει τους Έλληνες για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της ή δεν κατορθώσει να μαζέψει το χρέος της; Σχεδόν τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην κατοχή ξένων. Βάσει της Deutsche Bank, η Ελλάδα αναζητά την άντληση 31 δισ. ευρώ σε νέο δανεισμό και 16 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση χρέους το 2010. Εάν δεν υπάρξει βοήθεια από την ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε περίπτωση που αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους της.

Σε αντίθεση με την Αργεντινή, η Ελλάδα δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση, ενώ το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη δεν αποτελεί μία ρεαλιστική πολιτική λύση. Σκληρή λιτότητα αλά Λετονία είναι το μόνο που μπορεί να υπάρξει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Όμως ίσως είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρή λιτότητα η οποία έχει διαταχθεί από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. θα ήταν ευτυχής εάν την όλη υπόθεση αναλάμβανε το ΔΝΤ.

Όπως ακριβώς οι Έλληνες δεν είναι προετοιμασμένοι για αυστηρή λιτότητα, έτσι και οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για το τι τους περιμένει. Θα στοιχημάτιζα ότι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι απίθανο. Αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσον τα τρέχοντα ελληνικά spreads αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους.


ΠΗΓΗ: FT.com - euro2day.gr

6 σχόλια:

  1. Ακούγεται ότι υπάρχει απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση μείωση των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου και πλαφόν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα υπάρξουν πρόστιμα βάση του συμφώνου προσχώρησής μας στην ευροζώνη. Πιθανά πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα (της τάξης κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ και πιθανότατα να δεσμεύσουν πόρους της Ε.Ε. που είναι να δοθούν στην Ελλάδα) και θα επηρεάσουν καταλυτικά και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για αναχρηματοδότηση του χρέους. Αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την στάση πληρωμών πολύ ποιο γρήγορα απ’ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τις συναλλαγές της με το κράτος. Άρα το δίλημμα είναι απλούστατο. Ή συμμορφωνόμαστε έτσι ώστε να επιτύχουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδοτικής στήριξής μας αλλά με έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των εξόδων του Δημοσίου που είναι κυρίως μισθοδοσίες και κοινωνικές παροχές και όχι στρατιωτικοί εξοπλισμοί όπως πολλοί «προοδευτικοί» θέλουν να πιστεύουν ή κινδυνεύουμε με στάση πληρωμών και απαξίωση όλης της Ελληνικής οικονομίας με ότι συνεπάγεται για ευρεία κοινωνικά στρώματα που είναι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Νομίζω ότι αυτά που ακούγονται για την επιχειρούμενη μετακύλιση του δημόσιου χρέους στο μέλλον μέσω πώλησης ομολόγων σε κινεζικές τράπεζες έτσι όπως διαμορφώθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι καν επιλογή. Εννοείται πως σε ότι με αφορά προσωπικά ως εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, συμφωνώ με όποια δρακόντεια μέτρα ληφθούν τώρα αλλά με ξεκάθαρους δημοσιονομικούς στόχους και σε ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα. Μοιρασμένα δίκαια στις κοινωνικές ομάδες ανάλογα με την ωφέλεια που απόλαυσαν τα προηγούμενα χρόνια από αυτή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Διαφωνώ κάθετα με την επιχειρούμενη μετακύλιση των χρεών στο μέλλον.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι FT παίζουν καθαρά το παιχνίδι του Ηνωμένου Βασιλείου. Το είδαμε και στην περίπτωση της ανάδειξης του νέου προέδρου της ΕΕ, όπου το πρώτο τους μέλημα ήταν η στάση του απέναντι στην Τουρκία. Περίεργο για μία αμιγώς οικονομική εφημερίδα να μην ασχολείται με τα καθαρά οικονομικά στοιχεία και να εμπλέκεται στη γεωπολιτική.
    Τα σενάρια για πτώχευση είναι μυθεύματα όπως αποδεικνύεται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εάν συνεχίσουμε τα πανηγύρια, δεν θα γίνουν πραγματικότητα.
    Εν όψει του δύσκολου Δεκεμβρίου φαίνεται ότι κάποιοι σφύριξαν κλέφτικα στους FT να¨"ορμήσουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνη λύση είναι η περικοπή των δημόσιων δαπανών αλλά ποιος τολμάει να το κάνει.
    Εγώ θα πρότεινα να σταλούν οι δημόσιες δαπάνες στο εξωτερικό και οι προμήθειες των δημόσιων οργανισμός και οι παραγγελίες και να τα τακτοποιήσουν εκείνοι να δούμε τι καλά που θα βρισκόντουσαν τα λεφτά.
    Αλλά ο ΓΑΠ τολμάει να τα βάλει με το δημόσιο εεεε ποιος τολμάει να του κατεβάσουν τους διακόπτες να δεις τι έχει να γίνει.Αλλά και εκεί τολμάει να τους επιτάξει ;
    Τολμάει να κόψει όλα τα Δημόσια αμάξάκια και ότι σημαίνουν αυτά νακόψει τα δωρεάν τηλέφωνα φώτα νερά ταξίδια .
    Να κόψει από το κάθε υπουργείο όλες τις προμήθειες που κάνουν έτσι και τα λεφτά που πετάνε;
    Να προσλαμβάνει στο δημόσιο έναν υπάλληλο κάθε 10 που αποχωρούν;
    Απλά ακολουθεί την εύκολη λύση
    ΦΟΡΟ
    στους μισθωτούς, συνταξιούχους ακίνητα αλλά των μικρομεσαίων όχι από τους μεγαλοκαρχαρίες όχιιιι..
    Τόλμησε να πειράξει τις offshore εεεε τόλμισε ; πως να το κάνει όταν οι μισοί είναι μέσα ...
    Προδότες όλοι τους είναι προδότες και το χειρότερο είναι ότι εμέις δεν βγήκαμε με τα χασαπομάχαιρα να τους κρεμάσσουμε όλους μαζί στο ΓΟυδί και όσοι το σκάσουν να ανοίξουμε την ΜΑκρόνησο να τους πετάξουμε .
    Τζάμπα μάγκες είναι όλοι
    Κρίμαααααα και λέγονται άντρες κρίμααα και μετά κοροιδεύουν τους ομοφυλόφιλους τουλάχιστονν αυτοί είναι στο σώμα όχι στην ψύχή πουλημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Εγγλέζοι δεν αλλάζουν. Μια ζωή τα ίδια.

    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η (νόμιμη) μίζα και η πολιτική ασυλία των κυβερνητικών εγκαθέτων, κυρίως ενέχει ευθύνες στην χειροτέρευση των πάντων.
    Μας θέλουν σε αυτή την μιζέρια όμως γιατί αυτά τα έχουν επιβάλει κάποιες λέσχες στην κυβερνητική πολιτική.
    Όπως έχουν επιβάλει και την αποσιώπηση του γερμανικού χρέους για τα εγκλήματα του πολέμου. Το ξετσίπωμά μας μάλιστα ξεκίνησε με την αποδοχή αφαίρεσης της λέξης έγκλημα από τους κυβερνώντες, μέχρι που έφθασε να είμαστε πάλι υπό κατοχή και η αποικιακού χαρακτήρα Γερμανική τράπεζα τώρα να βάζει και όρους για επιτήρησή μας.

    ΕΦΗΒΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως λέτε, λύσεις υπάρχουν. Τόλμη όμως υπάρχει; Ο ΓΑΠ προεκλογικά είχε κατηγορήσει τη ΝΔ "ότι δεν είχε την βούληση να εφαρμόσει αποτελεσματική οικονομική πολιτική, να εισπράξει τους ανείσπρακτους φόρους κλπ". Τώρα που έχει το μαχαίρι και το καρβέλι στα χέρια του, τι θα τολμήσει να κάνει; Η μήπως όλη η τόλμη αναλώνεται στην επιβολή σκληράδας στους μικρομεσαίους εισοδηματίες,μισθωτούς-συνταξιούχους και ιδιοκτήτες 2-3 διαμερισμάτων; Ας τα βάλει με τις off-shore να του πούμε μπράβο!Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.