26/11/09

Nταβούτογλου: Λύση Κυπριακού, σταθεροποίηση στη Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών αναφέρθηκε στο 2004 λέγοντας πως σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν υπήρχε λύση του Κυπριακού. Κατέληξε λέγοντας πως η ευρωπαϊκή ένταξη έγινε χωρίς να εξεταστούν τα συνοριακά προβλήματα της χώρας.
Με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν και προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ Τουρκίας, δηλαδή το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της τρόϊκας ΕΕ Τουρκίας με τη συμμετοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Ισπανίας -της σημερινής και της επόμενης Προεδρίας στην ΕΕ- Καρλ Μπιλντ και Ντιέγκο Λόπεζ Γκαβρίντο αντίστοιχα και το εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, Μαρκ Πιερίνι.
Μετά τη μεσημβρινή συνάντηση, έγινε κοινή συνέντευξη Τύπου και ακολούθησε το δεύτερο μέρος της συνάντησης της τρόϊκας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι μία λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, το πλαίσιο που προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών στην Κύπρο στις 26 Μάιου 2008 και με βάση τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα».
Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είπε ότι «το ζήτημα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εάν το 2004 είχε βρεθεί η λύση, δεν θα υπήρχε αυτή τη στιγμή πρόβλημα ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, όταν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε αυτή τη συνολική προσέγγιση και περιμένουμε από την ΕΕ να έχει και αυτή, συνολική προσέγγιση. Όλα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην ΕΕ η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα».
Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα «να υπάρξει μία απόφαση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μας ικανοποιεί όλους».
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, αναφερόμενος σε θέματα Κύπρου, είπε ότι το θέμα των λιμανιών θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 7 Δεκεμβρίου, και έκανε λόγο για υποστήριξη της ΕΕ προς τις συνομιλίες στην Κύπρο. Υπογράμμισε και ο ίδιος τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αλλά και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για Μέση Ανατολή
Ο Αχ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας της τρόϊκας, έκανε λόγο για τη Μέση Ανατολή και θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη πολιτική, όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Καυκασία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για περιοχές, που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ και της Τουρκίας».
«Με τη δραστήρια εξωτερική μας πολιτική στις περιοχές αυτές, προσφέρουμε δυνατότητες στην ΕΕ», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Ισπανός Ντιέγκο Λόπεζ Γκαβρίντο, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «η πρόοδος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις φέρνουν πιο κοντά την Τουρκία στην ΕΕ».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου τέθηκε και θέμα Ιράν. Ο Αχ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «με την προϋπόθεση να είναι ειρηνικό το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διπλωματικό τρόπο. Τα τρία βασικά σημεία αναφοράς είναι πρώτον όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα για ειρηνική πυρηνική ενέργεια, δεύτερον, τα πυρηνικά όπλα είναι απειλή για όλους και τρίτον, η διπλωματία είναι η βάση για την επίλυση των προβλημάτων».
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός απάντησε σε ερώτηση για τη φημολογία περί επανενεργοποίησης της τουρκικής μεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις φήμες περί μεσολάβησης. Είπε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και να συνεχίσει από εκεί που έμεινε, εάν υπάρξει αίτημα των ενδιαφερόμενων πλευρών». Στη συνέχεια επισήμανε ότι τέτοιο αίτημα διατυπώθηκε από το Ισραήλ, δια στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εμπορίου, Μπενιαμίν Ελιέζερ, ο οποίος ήταν στην Άγκυρα πριν από δύο μέρες. Σημειώνεται ότι το ανάλογο αίτημα της Συρίας, είναι δεδομένο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. ->Όλα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην ΕΕ η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα».

    Παρα πολυ σωστα τα λες κ.Νταβουτογλου.
    Και πως μπορουμε να λυσουμε τα..συνοριακα της προβληματα?
    Μα με την αποχωρηση των κατοχικων στρατευματων που κατα..τυχη ειναι Τουρκικα,την διαλυση του κατοχικου μορφωματος στον βορρα που ειναι προιον εποικισμου,αρα εγκλημα πολεμου,και με σεβασμο των ψηφισματων του ΟΗΕ ολων των περι Κυπρου και οχι επιλεκτικα.
    Ηλθατε να αποκαταστησετε..την συνταγματικη ταξη το 74 μιας χωρας που δεν την αναγνωρησατε ποτε?
    Τωρα απεκατεσταθη.Αντε στο καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://egersis.blogspot.com/2009/11/blog-post_7447.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το στριγκάκι μέχρι το εσώρουχο και το παντελόνι υπάρχει άραγε μεγάλη ή μικρή απόσταση;
    Δυστυχώς στην Ελληνική έως τώρα κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχει συνέπεια υποστήριξης των συμφερόντων μας αλλά μια εμφανέστατη δουλοπρέπεια σε εργοδοτικά ξένα γνωστά ακατονόμαστα κέντρα.
    Κορυφή ελληνικού παραδοσιακού κυβερνητικού μαζοχισμού από την λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου οι Γερμανικές ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις ενός χρέους που θα έλυνε όλο το εθνικό δημόσιο χρέος που αυξάνει τοκογλυφικά ανεξέλενκτα

    Το ΝΑΤΟ ειχε πάντα κανιβαλιστικές πρακτικές, τώρα θα πάψει με πρόεδρο της Ε.Ε. που θέλει να απαξιώσει ως υπηρέτης της παγκόσμιας κυβέρνησης αυτήν την ίδια την Ευρώπη που μόλις ανέλαβε το τιμόνι της ;
    Για να τους δούμε πως και με τι θα πολεμούν στον πόλεμο των άστρων που ασύδοτα προκαλούν αδιάντροπα από όταν ξεκίνησαν με τον καουμπόη τον Ρέιγκαν. Θα τους εξευμενίσει η Χίλαρη με τον Δία μας ή θα βογκήξει από μαζοχιστική Ηδονή;
    Γιατί ετοιμάζει η τουρκία τόσα υπερσύγχρονα αποβατικά στον εύρο, για τουρισμό τύπου Νταβούτογλου;
    Ο πόλεμος των εξοπλισμών έχει πάντα υποκινητές ακατονόμαστους σε μέγεθος εγκληματίες, κατά του πολιτισμού , ο οποίος πολιτισμός έχει μόνο ελληνικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να ταυτισθεί με μαζοχισμούς.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.