2/12/09

Ε. Βενιζέλος: "Θα σπάσουμε τον "φαύλο κύκλο""

Η εθνική άμυνα και η εθνική οικονομία της χώρας μας ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο "20ο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου" για την ώρα της ελληνικής οικονομίας.Στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να σπάσει τον "φαύλο κύκλο", κάτι που δεν είναι εύκολο γιατί δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά, γιατί απαιτείται βαθιά αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, "Κάνουμε και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πιο κρίσιμο είναι η διαρθρωτική σύγκρουση μεταξύ τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών της χώρας. Πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο διότι μειώνει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της χώρας.". Συμβολή του Αμύνης στην οικονομία
Αναφερόμενος στην συμβολή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην οικονομία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επαναξιολογείται -χωρίς προκαταλήψεις- το τρέχον και το επόμενο ΕΜΠΑΕ, ώστε έτσι το 2011 και το 2012 να υπάρξει "ραγδαία αποκλιμάκωση παραλαβών", συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην δημοσιονομική προσπάθεια.

Επίσης, παρατήρησε ότι δεν πιέζει κανείς την κυβέρνηση να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες και ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εκλογίκευσης και στοχευμένες λύσεις μεγάλης αμυντικής αποτελεσματικότητας.

Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα

Για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας, συμπαραγωγές -στο μέτρο του δυνατού- και βιομηχανικές συνεργασίες, "όχι μέσα από συναρμολογήσεις", όπως είπε με έμφαση!

Επιλογές κοινωνικού χαρακτήρα
Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης συμβάλει στην κατάρτιση του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας, μέσω σειράς μέτρων που ελήφθησαν για την θητεία των στρατευσίμων και που ως σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τον νέο για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

Καταγράφεται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από την οποία μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος, εφ' όσον συνδέεται με χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η παραχώρηση ακινήτων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει εφ' όσον μας διαβεβαιώσει για το επόμενο βήμα.

Τα Γενικά Επιτελεία εξετάζουν σχέδια, ώστε η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στα θέματα πολιτικής προστασίας, να είναι πιο αποτελεσματική.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ξεκαθάρισε ότι "Αντιμετωπίζουμε τα θέματα με στρατηγική ψυχραιμία. Δεν αντιδρούμε με νευρικότητα σε μικρές προκλήσεις ρουτίνας, όταν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Υπερασπιζόμαστε -χωρίς δισταγμούς, με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό- τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και τις διοικητικές αρμοδιότητες που έχει βάσει αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Χωρίς να παραβλέπουμε την καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, τις υπερ-πτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για λύσεις, στο πλαίσιο των διακηρυγμένων εθνικών θέσεων. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας, προοπτική που με την σειρά της θα αλλάξει τα δεδομένα και στα εξοπλιστικά προγράμματα.".

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ


7 σχόλια:

  1. Το συνεχές ξεβράκωμα των προηγούμενων της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το σχολίαζαν νυχθημερόν και μίλαγαν για....περήφανη εξωτερική πολιτική.
    Τώρα ρε λεβέντες του ΠΑΣΟΚ που πήγε η περήφανη εξωτερική πολιτική ;
    Εγίνε ...... "στρατηγική ψυχραιμία".
    Χαιρετίσματα κ. Βενιζέλο ή αλλιώς .....του κώλου τα εννιάμερα.....
    Γρήγορα θα το φάτε το κεφάλι σας...

    Ζήτω η Ελλάδα
    Εξω οι μεγαλοψεύτες του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ = ΑΨΟΓΟΣ ΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ =ΣΚΥΦΤΗ(ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ) ΣΤΑΣΗ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ: ΒΡΕ ΟΥΟΥΟΥΣΤ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας, προοπτική που με την σειρά της θα αλλάξει τα δεδομένα και στα εξοπλιστικά προγράμματα"

    E βέβαια άμα διαλύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις θα αλλάξουν τα δεδομένα στα εξοπλιστικά.
    Τρία πουλάκια κάθονταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί διαμαρτύρεστε παλληκάρια ??
    Δεν έχουμε λεφτά !! χωρίς λεφτά, δεν έχουμε όπλα και στρατό !! χωρίς στρατό, δεν μπορούμε να κάνουμε το μάγκα... ΤΕΛΟΣ


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα παχύδερμα διακρίνονται από μία "αφασιακή" νιρβάνα.
    Οι πολιτικοί "μας" τρώνε το φτύσιμο της ζωής τους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ψιχαλίζει.
    Καλά κάνουν αυτά τα καλόπαιδα οι "βολευτές" μας και μας ταΐζουν μαλακίες του τύπου "Στρατηγική Ψυχραιμία".
    Συνταγματολόγος λέει . . .

    Άσπροι σκύλοι - μαύροι σκύλοι, όλοι οι σκύλοι μια γενιά. Άσχετο ;

    Ας όψονται αυτοί που έδωσαν τα άγια τοις κυσί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.