14/12/09

Στρατιωτικές Βάσεις: Θανάσιμος κίνδυνος αφανισμού της Κύπρου

Η ανανεωμένη πρόταση των Βρετανών να μειώσουν κατά 45 τ.μίλια τις βάσεις τους, καθιστά επίκαιρο το θέμα και επιβάλλεται να εξετασθούν οι επιπτώσεις των Βάσεων.Είναι γνωστό ότι τις Βρετανικές Βάσεις στη Κύπρο, οι Άγγλοι τες παραχωρούν, Κύριος οίδε έναντι ποίων ανταλλαγμάτων, και τες χρησιμοποιούν τόσο οι Αμερικανοί όσο και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, όλοι οι Αγγλο-αμερικανικοί πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών έχουν διεξαχθεί από τις Βάσεις στη Κύπρο. Του Σουέζ, του Κουβέιτ, του Αφγανιστάν και τελευταίο του Ιράκ. Εάν δε ξεκινήσουν νέο πόλεμο, όπως απειλούν, εναντίον του Ιράν, που είναι πολύ πιθανόν, πάλι από την Κύπρο θα τον διεξάγουν. Ακόμα και αν κάποια μέρα έλθουν σε ρήξη με τη Ρωσία και μπουν σε πόλεμο, κι εκείνο από τις Βάσεις της Κύπρου θα τον διεξάγουν.

Όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος, ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ έγινε διότι οι Αγγλο-αμερικανοί πίστευαν, είπαν, ότι το Ιράκ είχε κατασκευάσει και αποθηκεύσει ατομικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και έπρεπε να τα αχρηστεύσουν.
Εάν το Ιράκ είχε πράγματι ατομικά όπλα και αποφάσιζε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των επιδρομέων του, θα κτυπούσε ασφαλώς τη Βάση από την οποία ξεκινούσαν οι επιθέσεις εναντίον του, δηλ. της Κύπρου. Και μια μόνο, μικρή έστω, ατομική βόμβα, απλή ή με χημική γόμωση, θα ήταν αρκετή να σβήσει από προσώπου της κυπριακής γης κάθε ζώσαν ύπαρξη.

Αυτός ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός σήμερα, αν αρχίσουν, όπως απειλούν, ένα νέο πόλεμο εναντίον του Ιράν το οποίο, ως πιστεύεται, διαθέτει ατομικά όπλα και ασφαλώς δεν θα καθίσει με δεμένα χέρια. Χρησιμοποιούντες τις Βάσεις στην Κύπρο για πολέμους τους, στην κυριολεξία θυσιάζουν εμάς, ενώ οι απομακρυσμένες δικές τους χώρες είναι ασφαλείς. Γι’ αυτό και τους είναι πιο εύκολο ν’ αποφασίσουν έναν πόλεμο, γνωρίζοντες ότι δεν κινδυνεύουν οι δικές τους πατρίδες.

Σήμερα είμαστε, έστω και κολοβωμένο, ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να συγκατατεθούμε στη διατήρηση στο έδαφός μας ξένων επιθετικών Βάσεων και μάλιστα στο διηνεκές, εκθέτοντας, χωρίς κανένα όφελος, σε θανάσιμο κίνδυνο τα παιδιά μας και τις επερχόμενες γενιές, οσησδήποτε έκτασης και να είναι. Είτε 99 τ.μίλια είναι, είτε 54 όπως προτείνουν τώρα, με όλους εκείνους τους επαχθείς όρους που περιέλαβαν στο Σχέδιο Ανάν και μάλιστα όταν θα έχει λυθεί το Κυπριακό στα μέτρα τους και όχι τώρα προς την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ο ιδιοκτήτης, είτε 20 τ.μίλια (που είναι υπεραρκετά να διεξαχθεί ένας μεγάλος πόλεμος) για μας θα επικρέμαται πάντα ο ίδιος κίνδυνος με όλες του τις συνέπειες. Μεγάλους πολέμους διεξάγουν σήμερα ακόμη και από σύγχρονα πολεμικά πλοία.

Στη Μάλτα διατηρούσαν οι Βρετανοί μία μικρή στρατιωτική Βάση έκτασης, κατά τις πληροφορίες μας, 15 τ.μιλίων για την οποία τής κατέβαλλαν ετησίως ως ενοίκιο, £17 εκ. στερλίνες και πρόσθετα £10 εκ. για τη χρήση των δρόμων, λιμένων, αεροδρομίων και άλλες υπηρεσίες, σύνολο £27 εκ. ετησίως. Και όμως οι περήφανοι Μαλτέζοι πήραν πίσω τη Βάση, ακριβώς για ν’ αποφύγουν τον κίνδυνο στον οποίον εξετίθετο η νήσος τους. Στην Κύπρο, για Βάσεις 99 τ.μιλίων πλέον 20 τ.μίλια ως διευκολύνσεις, σύνολο 119 τ.μίλια, και παρά τη χρήση τους για τέσσερις πολέμους μέχρι τώρα που τους στοίχισαν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν μας πληρώνουν ούτε ένα σεντ.

Αν πλήρωναν κι εμάς με βάση το τι πλήρωναν τη Μάλτα, θα έπρεπε να μας κατέβαλλαν κατ’ αναλογίαν έκτασης £216 εκ. στερλίνες το χρόνο. Και για τα 49 μέχρι τώρα χρόνια το ποσό με ετήσιο επιτόκιο μόνο προς 7% όχι 9% που ίσχυε τότε και νόμιμο ανατοκισμό (compounded), θα έφθανε σήμερα το ποσό των £87,59 δις, στερλίνες, = €97,33 δις.
Αλλά και αν μας πληρώσουν σήμερα έστω και τα συμφωνηθέντα £10 εκ. (κυπριακές λίρες), το χρόνο των οποίων την πληρωμή αρνούνται, θα έπρεπε να μας καταβάλουν, για τα 49 καθυστερημένα χρόνια μαζί με τους νόμιμους τόκους/επιτόκια (compounded) το ποσό των ΚΛ4,055 δις = €6.93 δις.

Αντί αυτού, σ' εμάς τους γενναιόδωρους οικοδεσπότες τους, δεν πρόσφεραν ποτέ οι βρετανικές Βάσεις ούτε την παραμικρή προστασία για την άμυνά μας. Αντίθετα, κατά την τουρκική εισβολή, αν δεν την είχαν οι ίδιοι οργανώσει ή τη βοηθήσει κι όλας, δεν κίνησαν το δακτυλάκι ουδέ ενός στρατιώτη τους για να μας προστατέψουν.

Οι Αμερικανοί είχαν προσφέρει στην Τουρκία $32 δις και την Κύπρο στο πιάτο, με το Σχέδιο Ανάν, όπως αρμοδίως μας πληροφόρησεν ο ίδιος ο Αμερικανός υφυπουργός και όμως η Τουρκία αρνήθηκε να τους επιτρέψει να περάσουν τα στρατεύματά τους από το έδαφός της για να επιτεθούν στο Ιράκ. Γιατί; Μήπως η γείτων δεν ήθελε να πάρει τον πακτωλό εκείνο χρημάτων που τα έχει τόσην ανάγκη και ακόμη θ’ απέρριπτε την Κύπρο για την οποία βυσσοδομεί και ξοδεύει αλύπητα τα τελευταία 60 τόσα χρόνια; Όχι βεβαίως. Είχε όμως και η Τουρκία πεισθεί από τους φίλους και υποστηρικτές της Αγγλο-αμερικανούς ότι το Ιράκ διέθετε πράγματι ατομικά όπλα μαζικής καταστροφής και δεν ήθελε να εκθέσει τη χώρα και το λαό της στον κίνδυνο να δεχθεί επίθεση με ατομικά όπλα.

Τελικά τον ανελέητο εκείνο πόλεμο τον εκτέλεσαν ανέξοδα από τις Βάσεις της Κύπρου χωρίς να μας προσφέρουν ούτε ένα δολάριο, ούτε καν μας ρώτησαν. Και αν το Ιράκ διέθετε πυρηνικά όπλα, θα ήμασταν εμείς τα αθώα θύματα του πολέμου εκείνου, χωρίς να φταίμε.

Δεν έχουμε τίποτε εναντίον των Βρετανών και των Αμερικανών, αντίθετα επιθυμούμε και είναι προς το συμφέρον μας, να είμαστε φίλοι και συνεργάτες στα ειρηνικά τους προγράμματα διότι είναι λαοί πολιτισμένοι, ανεπτυγμένοι και θέλουμε και χρειαζόμεθα τη φιλία και συνεργασία τους, όχι όμως σε βάρος της ζωής, της ασφάλειας, της ακεραιότητας και της επιβίωσης του δικού μας λαού.

ΑΥΡΙΟ: Το β΄ μέρος
ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΙΑ. ΦΩΤΙΑΔΗ* - ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Λίγο κλαψιάρικο μοῦ φαίνεται αὐτὸ τὸ ἄρθρο.
    Ἐὰν ἡ Κύπρος εἶχε μπεῖ στὸ ΝΑΤΟ ἀπὸ τὸ 1960, τότε ὅλα θὰ ἦταν πολὺ καλύτερα. Θὰ ἦταν μὲ τοὺς νικητὲς τοῦ ψυχροῦ πολέμου.
    Μὲ τὴν πολιτικὴ κατευνασμοῦ ποῦ άκολουθοῦμε σίγουρα σὲ λίγο δὲν θὰ ὑπάρχουμε σὰν ἔθνος. Ἐὰν κιόλας ἀφοπλισθῆ ἡ Κύπρος τότε ζήτω ποὺ καήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από την Κύπρο!

    Η Κύπρος να αποχωρήσει από την ΕΕ, και να ενταχθεί ως Αυτόνομη Δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία, και να γίνει το πιο πλούσιο μέρος του πλανήτη, και οι Κύπριοι να ηγηθούν σε όλη την Ρωσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πυρηνικα να φυγουν και για τα αλλα...βλεπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H KYPROS EINAI TO AEROPLANOFORO GIA THN PROSTASIA PLEON TOY ISRAHL .GIAFTO TO THELOUN OI AMERIKANOI KI TO NOIKIAZOUN APO TOUS EGLLEZOUS NA MBEI STO NATO .TA LOKSOKITASMATA PROS THN ROSIA EFERAN TON TOYRKO STHN KYPRO.PREPI NA VROUME TROPO NA NIKIASOUME THS VASIS KATEFTHIAN STOUS AMERIKANOUS POU EINAI FYLOI MAS KAI NA PROSTATEYSOUME TO ISRAHL POU THA EINAI KI O MONOS SYMMAXOS MAS SE PERIPTOSH TSIXAD.OSO GIA TOUS ROSOUS PREPH NA PROSPATHISOUME NA TOUS VALOUME STHN E.E AFOY PROTA MAS POYNE PIOS DYMIOURGISE TOUS FYROMANIANS KI TELIKA TI LENE OI ARXIGOI TON SLAVON POUTIN MEDIEGEF TOUS SLAVOBOYLGAROMACEDONISKY .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.