30/12/09

Δικαστικές αποφάσεις τορπιλίζουν το άνοιγμα Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα

Ένταση για τους Κούρδους βουλευτές.Ένταση προκάλεσε χθες η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου εναντίον Κούρδων βουλευτών για «προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη διά της βίας, όπου και να θεαθούν»! Οι Κούρδοι βουλευτές αρνήθηκαν χθες να προσέλθουν στη δίκη. «Είμαστε εδώ, ας έλθουν να μας πάρουν», δήλωσαν.

Πρόκειται για τους τέσσερις Κούρδους βουλευτές Αχμέτ Τουρκ, Αϊσέλ Τουγλούκ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Εμινέ Αϊνά. Για τους δύο πρώτους έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο για απαγόρευση της πολιτικής τους δράσης αν και νομικά εξακολουθούν να είναι βουλευτές, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι δύο τελευταίοι, μετά την απαγόρευση του Δημοκρατικού Κοινοτικού Κόμματος (DTP), συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μέσω του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BTP) το οποίο αντικατέστησε το DTP.

Η αστυνομία μετά τη δικαστική απόφαση πήγε στα γραφεία του κόμματος και αναζήτησε τους βουλευτές, αλλά δεν βρήκε κανένα και αποχώρησε. «Αν χρειαστεί θα πάμε να δώσουμε κατάθεση», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του DTP, Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος θεωρείται από τους μετριοπαθείς Κούρδους πολιτικούς. «Δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα αν στόχος μας ήταν να αποφύγουμε το δικαστήριο. Είμαστε εδώ. Όταν έρθει η ώρα θα πάμε να δώσουμε κατάθεση», δήλωσε. Ωστόσο είπε ότι για τους δύο συναδέλφους του, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι βουλευτές, τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν θα πρέπει να καταθέσουν.

Η Εμινέ Αϊνά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάει να καταθέσει. Το ίδιο και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είπε πως ενόσω δεν λύνεται το ζήτημα στη Βουλή δεν πρόκειται να πάνε στο δικαστήριο. Το DTP έκλεισε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 11 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, ανακοίνωσε την απαγόρευση της λειτουργίας του DTP, καθώς και την επιβολή πενταετούς πολιτικής απαγόρευσης στην ενεργό πολιτική δράση στον αρχηγό του κόμματος Αχμέτ Τουρκ, την αντιπρόεδρο του κόμματος και βουλευτή, Αϊσέλ Τουγλούκ, και σε άλλα 35 στελέχη του κόμματος. Και ο λόγος είναι η διασύνδεσή του με το PKK, σύμφωνα με το δικαστήριο.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Κωδικός άρθρου: 920197
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/12/2009, Σελίδα: 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.