3/12/09

Η ...ρύθμιση χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Της Ελίνας Γαληνού
Μια προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει η νέα κυβέρνηση, ήταν το "χάρισμα χρεών σε όσα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους". Ηταν μια υπόσχεση που ναι μεν έμοιαζε αρκετά δελεαστική σε πρώτη φάση, πλήν όμως δεν έδειχνε να στηρίζεται σε κάποια λογική βάση. Και το ανεφάρμοστο της υπόθεσης, άρχισε να φαίνεται ήδη...Τα βασικά σημεία του ν/σ που προορίζεται για δημόσια διαβούλευση, δόθηκαν στην δημοσιότητα προκαλώντας πολλούς προβληματισμούς και απογοητεύσεις!
Αν όμως όσοι το πίστεψαν τότε, άκουγαν τη φωνή της λογικής, ίσως να μην ενέδιδαν. Γιατί ποιά τράπεζα θα χάριζε ποτέ τα χρέη δανείων στους δανειολήπτες της, έστω και αν αυτοί αδυνατούσαν να τα πληρώσουν λόγω εξαιρετικών οικονομικών δυσχερειών; Μάλλον καμία. Οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν κάποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης όσον αφορά την ρύθμιση χρεών τους, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εμπίπτουν κατ΄ουσίαν οι μακροχρόνια άνεργοι οικογενειάρχες, οι οποίοι παράλληλα είναι και ασθενείς χωρίς να διαθέτουν κανέναν απολύτως συμπληρωματικό οικονομικό πόρο. Δηλαδή μιλάμε για κάποιες ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές χρεών τους. Αλλά και κείνοι μαζί με όλες τις λοιπές κατηγορίες οφειλετών δανείων, θα αναγκαστούν βάσει των ρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν, να περάσουν από δαιδαλώδεις δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν κάποια ευνοική μεταχείριση. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών των ταλαιπωριών (που οπωσδήποτε θα πάρουν κάποιο χρόνο), δείχνει να είναι αρκετά αμφισβητήσιμο. Δηλαδή καμία εύνοια δεν είναι 100% δεδομένη ενώ τα χρέη παράλληλα θα εξακολουθήσουν να τρέχουν...
Επομένως, το φημολογούμενο "χάρισμα" των χρεών που τόσο χαλαρά πίστεψαν κάποιοι, αποδεικνύεται εκ των υστέρων μια ανέξοδη ρητορεία που μάλλον αποσκοπούσε στην άγρα ψήφου. Βεβαίως, υπάρχει η δικαιολογία "ότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται...". Τουλάχιστον όμως, ας είχαν αναρωτηθεί όλοι εκείνοι οι ευκολόπιστοι, αν η περίφημη αυτή προεκλογική υπόσχεση βασιζόταν σε κάποια προηγούμενη συνεννόηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες ή κάποια προοπτική δέσμευσης εκ μέρους των τραπεζών. Γιατί τώρα δυστυχώς είναι αργά πια και τίποτα δεν γυρίζει πίσω....

7 σχόλια:

  1. οσο απο τον πατερα του εμεινε η
    ελλαδα στους ελληνες και ετοιμαζομασται να ματακομισουμε ετσι θα χαριστουν και τα δανεια,
    αυτος θα την μετατρεψη σε μουσουλμανικο κρατος .
    το γουδι κοντα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "υπόσχεση" δεν ήτο αυτή φυσικά.
    Αυτό αναγραφόταν στο εξώφυλλο του Πρώτου θέματος που είχε "την αποκλειστικότητα". Στο εσωτερικό της, διαβάζοντας το άρθρο, γινόταν σαφέστατο ότι η "υπόσχεση" θα ήταν η παράταση κατά 2-3 χρόνια στην κατάθεση των χρεών, όταν επρόκειτο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kuriarxei kai pali to syndromo tou
    Karagiozi
    Tha fame tha pioume kai nistikoi
    tha kimithoume.
    Apo ti stigmi pou psifizoume auton
    pou yposxete apolaves kai volema
    xoris doulia ,eimaste aksioi tis tixis mas.
    H koinh logiki douleueis kerdizeis
    katanaloneis symfona me ta diathesima kai oxi tis epithimies sou leipei.
    Pote that sumazeutoume???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω και δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα που όσες οικογένειες έχουν παιδιά πρέπει η κυβερνήσεις τους να τις τιμωρεί όπως κατάντησε εδώ.
    Ποιες είναι οι ελαφρύνσεις ή οι επιδοτήσεις για στοιχειωδώς αξιοπρεπή οικογένεια ;
    Δεν απέχει το σύστημα από πραγματική γενοκτονία και λίγα λέμε!!!

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σύστημα δεν διαφέρει όμως και από την Ελληνική οικογένεια που στο πλείστον της έχει μάθει τα παιδιά της να απαιτούν χωρίς να προσφέρουν.
    Εχουμε μάθει τα παιδιά μας ένεκα της παντελούς απουσίας μας από την ζωή τους (και δεν εννοώ χρονική αλλά ουσιαστική)ότι τα πάντα στην ζωή αγοράζονται και μπορούν να ζητούν και να αποκτούν περισσότερα απο αυτά που μπορούν να έχουν.
    Σε πιο άλλος κράτος του κόσμου τα αυτοκίνητα είναι αναλογικά περισσότερα από τον πλυθησμό του;
    Σε πιο άλλο κράτος του κόσμου τα κινητά είναι περισσότρα απο το πλυθυσμό του και ο χρόνος που αλλάζονται σαν συσκευές είναι 1,5 μήνα (Στατιστικός);
    Σε πιο άλλο κράτος του κόσμου κάθε παρασκευοσαββατοκύριακο τα παιδιά είναι έξω στα κέντρα δια΄σκέδασης και ξοδεύουν λεφτά των γονιών τα οποία δεν γνωρίζουν καν πως βγαίνουν.
    Σαφώς το κράτος τιμωρεί αλλά το κράτος είμαστε εμείς .Εμείς μαθαίνουμε ΄τα σωστά και τα λάθος στην νεολαία μας .
    Εχουμε λοιπόν ένα κράτος που μας καταληστεύει και μια οικογένεια (στο πλείστον της όχι όλοι )που στα παιδιά της δεν μαθαίνει ότι στην ζωή έχουμε και υποχρεώσεις εκτός απο δικαιώματα.
    Ετσι λοιπόν χαρακτηριστικά θα πω ότι μια οικογένεια με 2 παιδιά (ενήλικα) έχει κατα μέσο όρο 3 αυτοκίνητα 4 κινητά και μερικές πιστωτικές κάρτες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο μηδενισμός ότι όλοι έτσι είναι ας αποκλεισθεί όπως συνηθίζουν να ενοχοποιούν κάποιοι γιατί είναι μικρονοικό.
    Η ευθύνη της πολιτείας ακόμα και τα κρατικά ΜΜΕ οργιάζουν κατά των προτύπων μίμησης που νομίζει κανείς ότι είναι ανύπαρκτα και η επίσημη παιδία μας είναι για αυτόν τον τρόπο ζωής που υπαινίχθηκε η Χριστίνα και συμφωνώ με τα περισσότερα .
    Η ελληνική παιδία όμως είναι παγκόσμια έχει δοθεί δωρεάν και εδώ στον τόπο γέννησής της ενθαρρύνουν το μπάχαλο με κάθε τρόπο. Και πάλι λίγα λέμε!!!

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχω εταιρια παραλαβης και προωθησης παραδοσιακων αγροτικων προιοντων ορεινων ακριτικων χωριων.Δημιουργω εισοδημα για δεκαδες αγροτικες οικογενειες που διαγουν σε δυσκολους τοπους και φυλουν Θερμοπυλες και.....ετσι αποφευγουν παραβατικους 'παραγωγικους' πειρασμους....
    Το 2004 συνηψα συμβαση με την 'Εθνικη' Τραπεζα της Ελλαδος και ανοιξα αλληλοχρεο δανειακο λογαριασμο ωστε να εχω τη δυναμη να ενισχυω τους παραγωγους σε περιοδους που χρειαζοντε μετρητα για αγορα ζωωτροφων, αγροεφοδιων κλπ και η αγορα δυσκολευεται να πληρωσει. Το επιτοκιο εκκινησης της συνεργασιας εφθανε τα 7%.
    Το Δεκεμβριο του 2008 που καηκε το μεδουλι του εμποριου στην Αθηνα με τα γνωστα γεγονοτα η Τραπεζα εφθασε το επιτοκιο των δανεισθεντων ποσων για την ενισχυση των παραγωγων που υποστηριζω στα 13,70% !!!!!!!
    Εχω λοιπον δυο διαπιστωσεις
    1) ειναι φανερο οτι η σημερινη ηγεσια της εν λογω 'Εθνικης' τραπεζης δεν εχει φοιτηση σε καμμια σοβαρη οικονομικη σχολη του κοσμου...και ετσι αγνοει θεμελειωδεις αρχες για την παραγωγη και την πραγματικη οικονομικη αναπτυξη.
    2) ειναι δυστυχως αντικειμενικα σε απολυτη συνεργασια με αυτους που καθοδηγουν την καταστροφη οποιασδηποτε Ελληνικης παραγωγικης και εμπορικης δραστηριοτητας.Οι 'αναρχικοι' και τα σπασιματα μπροστα τους ωχριουν.

    Ενας Χανιωτης

    Υ.Γ. τον ιδιο καιρο οι ΗΠΑ για διασωσουν οσες επιχηρησεις μπορουσαν και...ετσι να διασωσουν και τα επενδυμενα κεφαλαια κατεβασαν τα επιτοκια στο 0% (!!) και η Ευρωπη στο 0,5%.
    Τα συμπερασματα δικα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.