Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
28/12/09
Δεκαπέντε νεκροί στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
Η αστυνομία συνέλαβε 300 άτομα. Αγνοείται δημοσιογράφος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης.
Περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Τεχεράνη, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ανηψιού του κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
«Ομάδα υποστηρικτών του Μουσαβί συγκεντρώθηκε μπροστά από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά όπου έχει μεταφερθεί η σορός (του ανηψιού του). Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να τους διαλύσει», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Norooz.
Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράν, του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί, καθώς και τρεις στενούς συνεργάτες του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir.
Αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον Μορτέζα Χάτζι, πρώην υπουργό και γενικό διευθυντή του ιδρύματος Baran του Μοχάμαντ Χαταμί, και τον υποδιευθυντή του Χασάν Ρασούλι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα.
Οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν επίσης σήμερα το πρωί τρεις συμβούλους του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Πρόκειται για τους Αλί Ρεζά Μπεχεστί, Γορμπάν Μπεχζαντιάν-Νετζάντ και Μοχάμαντ Μπαγεριάν, αναφέρεται στο Parlemannews.ir.Στο μεταξύ, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη νωρίς σήμερα το πρωί ο Εμπραχίμ Γιαζντί, στέλεχος του αντιπολιτευτικού κινήματος στο Ιράν.
«Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις τρεις τα ξημερώματα. Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατήσει για λίγες ώρες την ανιψιά του», μετέδωσε η ιστοσελίδα Jaras.
Ο Γιαζντί, που ηγείται του Κινήματος της Ελευθερίας, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά παραγκωνίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς.
Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί και μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 300 άτομα κατά τη διάρκεια των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων σήμερα την Τεχεράνη, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB επικαλούμενο ανώτατα στελέχη της αστυνομίας.
Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Dubai TV δήλωσε πηγή του τηλεοπτικού καναλιού.
«Χάσαμε την επαφή μαζί του περίπου από το μεσημέρι», δήλωσε η πηγή αναφερόμενη στον Ρέντα αλ Μπάσα, έναν δημοσιογράφο συριακής καταγωγής που είναι ανταποκριτής για την κρατική τηλεόραση του Ντουμπάι στην Τεχεράνη.
«Ενημερώσαμε τις αρχές ότι έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμα αν έχει συλληφθεί», συνεχίζει η ίδια πηγή.
«Οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Τεχεράνης έχουν ενταθεί (...) Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στις πλατείες Αζάντι και Ενκελάμπ για να διαλυσει τους διαδηλωτές», αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras.
Σεβασμό προς τη ζωή ζητά η Ιταλία
Η Ιταλία ζήτησε «τον σεβασμό της ζωής» με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράν και συνιστά τον «διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» που θα βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής αποτελεί μία βασική αξία που πρέπει να υπερασπίζεται παντού και σε κάθε περίπτωση», προσθέτει η ανακοίνωση.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών «ελπίζει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Ιράν στο πλαίσιο του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως του σεβασμού της ζωής».
Διαμαρτυρίες από κληρικό
Ηγετικό στέλεχος της ιρανικής αντιπολίτευσης επέκρινε την σκληροπυρηνική ηγεσία της χώρας για τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζεται σε ιστοσελίδα του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου.
«Τι συνέβη σε αυτό το θρησκευτικό σύστημα που διατάσσει τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας της Ασούρα;» αναρωτάται στη δήλωσή του στην ιστοσελίδα Jaras ο μετριοπαθής κληρικός Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος κατετάγη τέταρτος στις προεδρικές εκλογές.
«Γιατί οι ηγέτες δεν σέβονται μία τέτοια ημέρα;», πρόσθεσε.
Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο ανηψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί. Ο θάνατος του Αλί Χαμπίμπι Μουσαβί Χαμένε περιγράφεται από τις αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες ως «μαρτύριο», ενώ η κρατική τηλεόραση αποδίδει τη δολοφονία του «σε άγνωστους δράστες».
Καναδική καταδίκη
Ο Καναδάς καταδίκασε την «ωμή βία» που χρησιμοποιήθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν εναντίον των διαδηλωτών και κάλεσε την Τεχεράνη να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Καναδάς «ανησυχεί ιδιαίτερα για την βίαιη καταστολή που επιχειρήθηκε σήμερα (χθες) 27 Δεκεμβρίου από το ιρανικό καθεστώς κατά πολιτών που εξέφραζαν το δικαίωμά τους στην έκφραση και στη συνάθροιση με την ευκαιρία της (θρησκευτικής γιορτής) Ασούρα», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας για ακόμη μία φορά κατέφυγαν στην τρομοκρατία και τη βία κατά των πολιτών του Ιράν», οι οποίοι «αξίζουν να ακούγεται η φωνή τους», τονίζει ο Kαναδός υπουργός.
«Η κυβέρνηση του Καναδά καταδικάζει την χρήση ωμής βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και καλεί γι' άλλη μία φορά το Ιράν να σεβασθεί τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Έφυγαν από ένα τυραννικό καθεστώς, αυτό του Σάχη, για να πέσουν σε ένα ακόμη τυραννικότερο, αυτό των μουλάδων. Έφθασε άραγε η ώρα για την ανατροπή του, ή τουλάχιστον για δραστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταργηθεί το θεοκρατικό κράτος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι, ό,τι κι αν γίνει, πρέπει να γίνει από μέσα, όπως και την προηγούμενη φορά, χωρίς την παρέμβαση ξένων. Όχι άλλο Ιράκ, ή Αφγανιστάν. Όχι έξωθεν "σωτήρες" και "μεταρρυθμιστές".
Εγώ πάντως στις τελευταίες φωτο δεν έχω δει παρα μερικες 100δες στην καλύτερη περίπτωση να διαδηλώνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να μην έχει μνήμη ο λαός είναι καταστροφικό θέμα. Τα ίδια δεν γινόταν και στην ελλάδα την προηγούμενη χρονιά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!
Σιγά η πατρίδα κοιμάται!
ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Από όσο είδα στην ελληνική τηλεόραση, οι Ιρανοί παραδέχονται επισήμως μόνο ένα νεκρό. Από που προέκυψαν οι δεκαπ'έντε που αναφέρει η ανάρτηση; Το λέω επειδή πχ στη Ρουμανία τα δυτικά ΜΜΕ μιλούσαν για χιλιάδες νεκρους (στην "εξέγερση της Τιμισοάρα"')και μετά, άφού είχε ανατραπεί το καθεστώς,τα ίδια ΜΜΕ είπαν "λάθος" ούτε εξέγερση υπήρξε ούτε νεκροί. Να μην δικαιώνουμε όσους λένε ότι έχουμε κοντή μνήμη. Αφού μάλιστα έχουμε και τηνπείρα των πορτοκαλιών και άλλων φρουτοειδών επαναστάσεων με αρχηγό πχ στη Γεωργια τον γνωστό Σαακασβίλι. Για τους εκτός Ιράν το παιχνίδι είναι ένα: να φύγει η ηγεσία που αντιστέκεται στις ΗΠΑ (αλλά και στους Ευρωπα'ιους όπως και στους Ρώσους)και να μείνει μόνο η Τουρκία περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. Το θελουμε; Τα εσωτερικά τους θα τα βρουν μόνοι τους. Εκτός αν είμαστε υπέρ μιας νέας επέμβασης αλά Ιράκ για να τους σώσουμε. Είμαστε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πιο μεγάλος φόβος της Τεχεράνης
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_5074.html
εχει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα σου
Εἶναι πιό οἰκονομικό, πιό ἔξυπνο, πιό πολιτισμένο, καί γελᾶς περισσότερο- χώρια πού σέ κατηγοροῦν λιγότερο-τό νά ξεκωλώνεις ἕνα κράτος καί λαό ἐκ τῶν ἔνδον. Καί οἱ ἄσχετοι οὔτε κάν τό ὑποψιάζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφή