20/1/10

Νέα διαμάχη μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας για τη γενοκτονία του 1915

Ευθύνες στην κυβέρνηση του Ερεβάν καταλόγισε ο Ταγίπ Ερντογάν.Εμπλοκή στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Ερεβάν ότι δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις για το κείμενο της διπλωματικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Αρμενίας χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν."Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το Ερεβάν εξέφρασε την αμηχανία του απέναντι στις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν και ζήτησε νέο κύκλο συνομιλιών με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις 12 Ιανουαρίου το συνταγματικό δικαστήριο της Αρμενίας αποδέχθηκε δύο κείμενα συμφωνιών για επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα και εκατέρωθεν άνοιγμα των συνόρων.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές επισήμαναν ότι οι δύο αυτές συμφωνίες έρχονται σε σύγκρουση με άρθρο της αρμενικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, που αναφέρεται στη γενοκτονία χιλιάδων αμάχων το 1915, ένα γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων
Νέα αντιπαράθεση δημιουργήθηκε για ακόμη μία φορά ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την Άγκυρα να κατηγορεί το Ερεβάν ότι προσπαθεί να επωφεληθεί της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα της γενοκτονίας στο προσκήνιο.

«Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anatolia.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Αρμενίας αποφάσισε στις 12 Ιανουαρίου ότι τα δύο σύμφωνα που υπογράφηκαν και προβλέπουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Όμως το δικαστήριο υπογράμμισε ακόμη ότι έρχονται σε αντίθεση με ένα άρθρο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, το οποίο αναφέρεται στην «γενοκτονία του 1915» έναν όρο που απορρίφθηκε από την Τουρκία.

«Η ερμηνεία του δικαστηρίου της Αρμενίας δε μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά θα βλάψει τη διαδικασία της συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπάντιαν εξέφρασε την «αμηχανία» του για τις κατηγορίες αυτές, καθώς και την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Eutixos oi Armenioi den exoun akoma Dragona!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπετε;Φίλοι φίλοι οι Τουρκοι...τους πιέζουν τώρα και να διαγράψουν την αναφορά του Συντάγματός τους στην Γενοκτονία.
    Τι άλλο θα δούμε Χριστέ μου;
    Μα καλά...λοιπόν, θα αρχίσω να τους θαυμάζω τους Τουρκαλάδες! Με τόσους εχθρούς και τόσα εσωτερικά μέτωπα στέκουν όρθιοι. Δε θα βρεθεί ΈΝΑΣ Χριστιανός βρε παιδί μου (ας είναι και Μουσουλμάνος) να τεμαχίσει αυτή την χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.