28/1/10

Κόστος €300 εκατ. για Βουλγαρία αν ακυρώσει τον Μπουργκάς-Αλεξ/πολη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Χάνουμε 300 εκατ. ευρώ αν σταματήσουμε την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», η εφημερίδα «ΠΑΡΙ» παραθέτει δηλώσεις του Διευθυντή της Βουλγαρικής εταιρείας στη Διεθνή Εταιρεία Έργου Trans Balkan Pipeline, κ. Πλάμεν Ρούσεφ, ότι “η Βουλγαρία ενδέχεται να κατηγορηθεί για την αποτυχία του έργου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αν η Ρωσία αρνηθεί τη συμμετοχή της λόγω της καθυστέρησης της βουλγαρικής πλευράς”.

Στο θέμα αυτό, η εφημερίδα αφιερώνει δύο από τις εσωτερικές σελίδες της, σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επίσημης απάντησης εκ μέρους της Βουλγαρίας, αν θα συμμετάσχει ή όχι στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη οδηγεί στα όρια την υπομονή του πλειοψηφικού εταίρου, της Ρωσικής Transneft. Η ασάφεια που επικρατεί στο έργο, έστρεψε την προσοχή της Ρωσίας προς τον εναλλακτικό αγωγό Σαμψούντα – Τζεϊχάν.

Αν η Ρωσία αρνηθεί συμμετοχή στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ενδέχεται η Βουλγαρία να κατηγορηθεί εξολοκλήρου για την αποτυχία του έργου», όπως δήλωσε και ο διευθυντής της βουλγαρικής εταιρείας, Πλάμεν Ρούσεφ. «Έτσι, η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να πληρώσει όλα τα έξοδα μέχρι στιγμής, ύψους 25 – 30 εκατ. ευρώ, αλλά και επιπρόσθετα ποσά ως ποινική ρήτρα, που θα ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ».

Σε άλλο δημοσίευμά της για το θέμα, η εφημερίδα τονίζει ότι «το Βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων απέρριψε το ενδεχόμενο εκφόρτωσης του πετρελαίου σε πλατφόρμες, σε ανοιχτή θάλασσα, 10 χλμ από τον κόλπο του Μπουργκάς. Σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου, αυτή η εκδοχή είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και θα αναζητηθεί άλλος τρόπος εκφόρτωσης.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης να είναι έτοιμη στα μέσα του έτους».

Σημειώνεται ότι στη Σόφια βρίσκεται ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό ενέργειας οικονομίας και τουρισμού Τράικο Τραϊκόφ. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκε για αύριο το πρωί.

capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Τι να μας πει η φιλοδυτική κυβέρνηση της Βουλγαρίας;

    Ότι ο Ναμπούκο είναι "οικολογικός";

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.