28/1/10

15 Ετών κοπέλα -Κουρδικής καταγωγής- καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή

Ένα δικαστήριο καταδίκασε ένα 15χρονο κορίτσι σε 8ετή φυλάκιση,"γιατί διέπραξε εγκλήματα επ’ ονόματι μιας παράνομης οργάνωσης", "συναντήσεις και διαδηλώσεις σε ενάντια στο νόμο" και "στη διάδοση προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση".Το κορίτσι προφυλακίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Batman στις 9 Οκτωβρίου 2009.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
Ένα δικαστήριο καταδίκασε ένα 15χρονο κορίτσι σε 8ετή φυλάκιση. Οι Tanrıseven και Aktaş από την ένωση Batman και Diyarbakır Βar πίεσαν αντιστοίχως την κυβέρνηση να περάσει τις απαραίτητες κυβερνητικές τροποποιήσεις το συντομότερο δυνατόν. Εντούτοις, αυτές οι αλλαγές δεν είναι επαρκής για να προστατέψουν τα παιδιά.

Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο στο Diyarbakır καταδίκασε ένα 15χρονο κορίτσι από το Batman στην Ν.Α. Τουρκία σε 8ετή φυλάκιση στα πλαίσια της Αντι-τρομοκρατικής ενέργειας. . Η ένωση Batman Bar ο πρόεδρος Yusuf Tanrıseven και Eshat Aktaş, συντονιστής του κέντρου δικαιωμάτων των παιδιών στην ένωση ,αξιολόγησε την δικαστική απόφαση και πίεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, το συντομότερο δυνατόν ,τα ανεσταλμένα σχέδια νόμου που αφορούν τις ποινικές διώξεις των παιδιών .

Ποινή φυλάκισης από την πρώτη ακρόαση
Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία η οποία έγινε στις 26 Ιανουαρίου , το 15χρόνο κορίτσι Β.Σ. καταδικάστηκε συνολικά σε 13,5 χρόνια φυλάκιση. Η καταδικαστική απόφαση μειώθηκε σε 7 χρόνια και 9 μήνες λόγο του νεαρού της ηλικίας της κατηγορουμένης Η κοπέλα κατηγορήθηκε για "γιατί διέπραξε εγκλήματα επ’ ονόματι μιας παράνομης οργάνωσης", "συναντήσεις και διαδηλώσεις σε ενάντια στο νόμο" και "στη διάδοση προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση".

Το κορίτσι προφυλακίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Batman στις 9 Οκτωβρίου 2009. Δεν δέχτηκε τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία. Η 15χρονη Β.Σ. είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία για να δεχτεί τις κατηγορίες .Εντούτοις κατέθεσε ότι δεν γνώριζε την έννοια της λέξεως ‘‘προπαγάνδα’’.

"Περίπου 1300 παιδιά διώκονται ή είναι υπό κράτηση "Σε μία συνέντευξη με την bianet, Aktaş από το Diyarbakır μας εξήγησε ότι περίπου 1300 παιδιά διώκονταν ή ήταν υπό κράτηση με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο (TMY) στην κυρίως Κουρδική περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ανατολίας το 2009
"Σύμφωνα με το κράτος δικαίου, τα βασικά κριτήρια είναι αντικειμενικά ανεξαρτήτως προσώπου, γεγονότων και γεωγραφίας. Αντιθέτως η εφαρμογή ποικίλλει και είναι ανάλογη του περιστατικού, του ατόμου και της γεωγραφίας ".

Η κυβέρνηση έχει αναστείλει το σχέδιο νόμου που αφορά τα παιδιά ώστε να εκδικάζεται στα δικαστήρια ανηλίκων. Οι Tanrıseven και Aktaş πίεσαν την κυβέρνηση ώστε να θέσει το συντομότερο δυνατόν σε ενέργεια το σχέδιο νόμου που είχε στο χρονοντούλαπο Σε άλλη περίπτωση εκατοντάδες παιδιά θα βιώσουν το ίδιο είδος άδικη δίωξη .

Καθυστερημένες τροποποιήσεις δεν είναι ικανοποιητικές
Μια ανάλυση που διενεργήθηκε από την Δικαιοσύνη για τα παιδιά αποκάλυψε ότι οι τροποποιήσεις δεν είναι επαρκείς για να προστατέψουν τα παιδιά από την ‘ ‘θυματοποίηση του ΤΜΥ’’. Η πρωτοβουλία αυτή επισήμανε τα κάτωθι θέματα όταν το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στην ημερήσια διάταξη:

Φραγή στην αύξηση που αφορούν παιδικές καταδίκες.: 90 μηνών κάθειρξη για παιδιά μπορεί να μειωθεί μονό κατά 20 μήνες σύμφωνα με τις τροποποιήσεις Υπάρχουν παιδιά που καταδικάστηκαν έως και 190 μήνες. Αυτό σαφώς αποκαλύπτει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση ενός μετριασμού 20 μηνών δεν λύνει το πρόβλημα .

Ποινική δίωξη από 16-18 χρονών στα δικαστήρια ανηλίκων: Είναι σημαντικό να δικάζονται όλα τα παιδιά στα ανώτατα δικαστήρια ανηλίκων , ανεξαρτήτου ηλικίας . Οι δικαστές σε αυτά τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που ήδη είναι σε ισχύ, εάν τα άρθρα τα οποία αναφέρονται σε αυτό το θέμα δεν αλλάξουν.

Η αναστολή των ποινών, εξαγορά, ανέβαλε την κοινοποίηση της απόφασης και των εναλλακτικών κυρώσεων: Είναι σημαντικό να επιτραπούν εναλλακτικές κυρώσεις για την ομάδα ηλικιών από 16-18 ετών . Παρόλα αυτά, προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμοστεί μια εναλλακτική λύση όπως την αναβολή για παράδειγμα , η καταδίκη δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 3 ετών. Επομένως, το άρθρο που επιτρέπει καταδικαστικές αποφάσεις που θα αφορούν κάθειρξη άνω των 3 ετών, για παιδιά , θα πρέπει να τροποποιηθεί

Σύμφωνα με το την δικαιοσύνη που αφορά τα παιδιά 6 άρθρα του ΤΜΥ και ένα από τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικά και του νόμου περί συνεδριάσεων και διαδηλώσεων πρέπει να τροποποιηθούν για να προστατευτούν τα παιδιά.

*Μετάφραση:Κα.Χριστίνα

http://www.bianet.org/english/children/119708-draft-law-pending---children-in-prison-and-on-trial

http://www.hurriyetdailynews.com

4 σχόλια:

  1. Αχ! τα δύστυχα τα παιδιά, τι θα τραβήξουν στις φύλακες των Μογγόλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς που ειπώθηκε παραπάνω..!!!!.....είναι 15 ετών, κοπέλα(σημαντικό)...και κουρδικής καταγωγής....!!!!Ούτε στα θρίλερ δεν απεικονίζουν τη φρίκη που θα νιώσει αυτό το κοριτσάκι απο τους πολιτισμένους δεσμοφύλακες της που θα της δείχνουν τον πολιτισμό της Ευρωπαικής Τουρκίας που σέβεται τα δικαιώματα...!!!!!Καλή δύναμη στην ψυχούλα της...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thaumaste tin Tourkiki Dimokratia!
    Se ti arage diaferoun apo tous Nazi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε τίποτα ανώνυμε 10:44 απλά εμείς δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα...Αυτή η κοπέλλα όταν θα βγει από την φυλακή πόσο άδικο θα έχει αν ΄γίνει κινούμενη βόμβα.Για μένα κανένα όμως ολοι εμείς θα την καταδικάσουμε σαν τρομοκράτισα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.