28/1/10

Άμεση έναρξη απόσυρσης Αττίλα

Δόθηκε η «μάχη» και συνεχίζεται ο «πόλεμος» για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες την επί του θέματος έκθεση με 61 ψήφους υπέρ και 11 αποχές. Τώρα, αναμένεται όπως ψηφιστεί η έκθεση από την Ολομέλεια τον προσεχή Φεβρουάριο.

Τα νέα στοιχεία
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατέπεσε τροπολογία, η οποία προερχόταν κυρίως από μερίδα των Σοσιαλιστών και προσδοκούσε στη σύνδεση του λεγόμενου απευθείας εμπορίου ΕΕ-κατεχομένων με την άρση του εμπάργκο, που η Τουρκία επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια τύχη είχε και η τροπολογία που ήθελε να αποδώσει ίσες με την Τουρκία ευθύνες σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ταυτοχρόνως, συγκριτικά με προηγούμενες εκθέσεις υπάρχουν τρία νέα θετικά στοιχεία:

1. Αναφορά στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

2. Αναφορά στη διευθέτηση «του ζητήματος του εποικισμού Τούρκων πολιτών στην Κύπρο».

3. Αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων υπό την έννοια ότι η Τουρκία καλείται να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης τους. Νέα επίσης στοιχεία υπάρχουν και για τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση του Κυπριακού στον τομέα της ασφάλειας και δη στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Νέα διζωνική και δέσμευση

Επιπροσθέτως, η έκθεση καλεί την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ν' αρχίσει αμέσως την απόσυρση των στρατευμάτων της για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την τελική διευθέτηση του προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Δεκτές έγιναν και τροπολογίες του Βρετανού ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, που αναφέρονται σε «νέα διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Σε συναφή τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε, τονίζεται ότι η Τουρκία οφείλει να στηρίξει την υφιστάμενη διαδικασία στο Κυπριακό, ενεργώντας πραγματικά προς τη λύση, διότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο και ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία διευθέτησης του προβλήματος. Και ταυτοχρόνως καλείται η τουρκική κυβέρνηση να δεσμευτεί για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, ως αναπόσπαστο τμήμα της λύσης, όπως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο περιουσιακό, στη διακυβέρνηση, στο εδαφικό και στην ασφάλεια, ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε όλο το νησί.

Ασφάλεια

Στον τομέα της ασφάλειας καλούνται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία να στηρίξουν τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, που θα επιλύσει προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο. Ως προς τη λύση, η επανένωση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το εμπόριο

Η έγκριση της έκθεσης Όμεν αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 10 Φεβρουαρίου. Πιθανό είναι ότι το φιλοτουρκικό μπλοκ θα θέσει νέες τροπολογίες και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθεί νέα προσπάθεια αναχαίτισης εισηγήσεων, κυρίως εκείνων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προωθούν την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, δηλαδή την άρση του τουρκικού εμπάργκο, με τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

1 σχόλιο:

  1. τι νομίζανε οι τούρκοι θα κάνουν ότι γουστάρουν και θα τα χώνουν όπου θέλουν. το ισραήλ θα τους χτυπίσει με άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.