29/1/10

Προβοκάτσιες κερδοσκόπων



του Γ. Δελαστίκ
Σατανική η σύλληψη του σχεδίου. Αδίστακτη η εκτέλεση. Πλήρης η καταρράκωση της αξιοπιστίας και του κύρους κορυφαίων ευρωπαϊκών εντύπων. Αδιάκοπη η πίεση επί της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να μην προλαβαίνει να πάρει ανάσα, ανεξάρτητα από ορισμένους αφελείς χειρισμούς της τελευταίας.

Αναφερόμαστε στην αριστοτεχνικά στημένη προβοκάτσια υπονόμευσης της προσπάθειας της κυβέρνησης Παπανδρέου να πουλήσει ελληνικά ομόλογα στην Κίνα προκειμένου να χαλαρώσει κάπως τη στραγγαλιστική πίεση του ευρωαμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πάνω στη χώρα μας.

Αριστοτεχνικά στημένο το δημοσίευμα - κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου που σηματοδότησε την έναρξη της επίθεσης, δύο μόλις 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να δανειστεί με επιτόκιο 6,2%. «Η Αθήνα στρέφεται στο Πεκίνο για πώληση ομολόγων» ο τίτλος, δήθεν απλά και ουδέτερα ενημερωτικός. Το μπουρλότο το έβαζε ο υπότιτλος: «Η Γκόλντμαν Ζαξ προωθεί την πώληση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ - Η Κίνα επιφυλακτική καθώς η Ελλάδα απορρίπτει πώληση μεριδίου τράπεζας». Δηλητήριο το ρεπορτάζ, εντός ή εκτός εισαγωγικών: «Το Πεκίνο δεν συμφώνησε για μια τέτοια αγορά... Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Οργανισμός Κρατικών Επενδύσεων της Κίνας (CIC) δεν ενδιαφέρεται και οι υπεύθυνοι ελέγχου δεν θα επιτρέψουν στην Τράπεζα της Κίνας να κάνει μια τόσο ριψοκίνδυνη επένδυση», όπως είναι η αγορά μεριδίου των μετοχών της... Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος!


Χλευαστικοί και απαξιωτικοί οι τίτλοι του ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες για τη χώρα μας: «Μπαίνοντας στην ουρά στο ταμείο του Πεκίνου - Η Ελλάδα φλερτάρει την Κίνα. Η κινεζική πρωτεύουσα είναι το πρώτο λιμάνι προσέγγισης για χώρες και εταιρείες που έχουν ξεμείνει από μετρητά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα του πρωτοσέλιδου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είναι πολλαπλά. Πρώτον, οι Ελληνες δανείστηκαν μεν με 6,2%, αλλά δεν είναι σίγουροι πως θα βρουν και τον επόμενο μήνα τα λεφτά που χρειάζονται και γι’ αυτό τρέχουν στους Κινέζους. Δεύτερον, οι Κινέζοι έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα στους Ελληνες και αρνούνται να τους δανείσουν!

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι ότι οι Ελληνες θα ξαναγυρίσουν ικέτες στην ευρω-αμερικανική αγορά, άρα μπορούμε να τους γδάρουμε ακόμη περισσότερο, με ακόμη υψηλότερα επιτόκια!

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα, γιατί τα κάνουν όλα αυτά, είναι απλούστατη: αν η Ελλάδα πάει και δανειστεί από την Κίνα, το ευρωαμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χάσει τα πιο δελεαστικά επιτόκια που προσφέρει η αγορά - δηλαδή η Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δανειστούμε από τους Κινέζους, οι Κινέζοι και μόνο αυτοί είναι που θα εισπράξουν τους παχυλότατους τόκους - και μιλάμε για τόκους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, για δισεκατομμύρια ευρώ τόκους δηλαδή στη διάρκεια της πενταετίας ή της δεκαετίας που διαρκεί το ομολογιακό δάνειο.

Θα πρέπει να ήταν ηλίθιοι οι κερδοσκόποι της Δύσης για να μη χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να υπονομεύσουν το ενδεχόμενο ελληνικού δανεισμού από το Πεκίνο, ώστε τελικά να είναι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αυτοί που θα μας γδάρουν ως τοκογλύφοι και όχι οι Κινέζοι. Αυτό και έκαναν με αιχμή του δόρατος το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τον ωμό εκβιασμό που άσκησαν μέσω της κερδοσκοπικής ανόδου των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Γνώριζαν επίσης ότι σε πολιτικό επίπεδο είχαν την πλήρη κάλυψη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών που αισθάνονται ότι αυτοί μας «πληρώνουν» μέσω των οικονομικών μας σχέσεων και των πόρων της ΕΕ, αλλά εμείς πάμε να τους ξεφύγουμε ως θύμα τοκογλυφίας και προσπαθούμε να δώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα σε τόκους στους Κινέζους. Αναμενόμενο είναι να γίνουν έξω φρενών.

Η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιήσει κάπως τις πηγές δανεισμού της και να χρησιμοποιήσει εν τινι μέτρω τους Κινέζους για να αντισταθμίσει κάπως τις κερδοσκοπικές πιέσεις των Ευρωπαίων πάνω μας είναι κατά βάση σωστή. Χρειάζεται όμως πολύ σοβαρότερη επεξεργασία και μυστικότητα στους χειρισμούς, διαφορετικά γίνεται μπούμερανγκ - όπως και έγινε.

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ
Γαλλογερμανικό σχέδιο βοήθειας

Απόπειρα υπονόμευσης ενός υπό διακριτική διαμόρφωση σχεδίου της Γαλλίας και της Γερμανίας (με τη συμμετοχή και άλλων φιλικών ευρωπαϊκών κρατών) παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εκδηλώθηκε χθες. Η γαλλική «Μοντ» αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του σχεδίου, υποχρεώνοντας τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι να προχωρήσουν σε διαψεύσεις περί της ύπαρξής του.
Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό το νέο πλήγμα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε υπονομευτική παρέμβαση κερδοσκόπων. Με δεδομένο ότι η διαρροή έγινε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μήπως ο Σαρκοζί και η Μέρκελ άλλαξαν τελικά γνώμη μετά και τα δημοσιεύματα περί δανεισμού από την Κίνα.
ethnos.gr



8 σχόλια:

  1. τσ..! τσ.. ! τι επάθανε τα κακόμοιρα τα εγχώρια λαμόγια από τα λαμόγια εξωτερικού . Αν δεν πέσουν θεσμικά κεφάλια τώρα ,σε λίγο θα πέσουμε όλοι μαζί, δεν γίνεται να δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια και να μην επενδύουμε, ότι υγειές υπάρχει ακόμα σε λίγο καταστρέφεται, δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε ακόμα! Όχι ρε τιμωρία τώρα στους ανευθυνουπεύθυνους ! . -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ’ αρχήν οι σκέψεις και οι διαρροές για προσέγγιση με την Κίνα για αγορά του ελληνικού χρέους δεν ήταν από τους γνωστούς κερδοσκόπους. Όλες αυτές οι σκέψεις εκφράστηκαν πολύ πριν τα Χριστούγεννα σε ελληνικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με σκοπό την απομάκρυνση της πιθανότητας αιφνίδιας πτώχευσης της Ελλάδας. Τώρα αν αυτοί που έκαναν αυτά τα σενάρια και οι οποίοι φυσικά ήταν εγχώριοι εγκέφαλοι δεν προέβλεψαν την αντίδραση που θα είχαν οι αγορές φυσικά γι’ αυτή την εξέλιξη δεν φταίνε οι αγορές αλλά αυτοί που έκαναν τα σενάρια. Στην πορεία είδαν ότι στρέφεται σε μπούμερανγκ και τελικά βγήκαν και διέψευσαν. Φυσική σκέψη του κάθε ενός που θα ήθελε να επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα ήταν ότι επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία αδυναμίας άντλησης χρηματοδοτήσεων του ελληνικού δημοσίου γίνεται αυτή η στροφή στην κινεζική αγορά. Αλλά κάτι τέτοιο θα απέτρεπε νέους επενδυτές να επενδύσουν εξ’ αιτίας του συνεπαγόμενου υψηλού κινδύνου αιφνίδιας πτώχευσης που φαίνεται περισσότερο πιθανή από την υιοθέτηση αυτής της λύσης ανάγκης. Πυροδοτώντας με εντελώς ανόητους χειρισμούς καταστάσεις πανικού. Άρα γιατί μας φταίνε οι κερδοσκόποι την στιγμή που δικοί μας άνθρωποι κάνουν τέτοια παιδαριώδη λάθη που εκτινάσσουν στα ύψη το spread;
    Όσο για το άλλο θέμα. Της χρηματοδοτικής διάσωσης δηλαδή από μεγάλες χώρες της ευρωζώνης… Δεν βγήκε για να «καεί». Είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο που διακινείται έντονα τελευταία από πολλούς οικονομολόγους και τραπεζίτες με την ταυτόχρονη διατήρηση των περιορισμών χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ηθικούς λόγους ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αποτροπή κατάρρευσης της ελληνικής αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα θα μπουν βάσεις εξυγίανσης με την συναινετική επιβολή μηχανισμού στενής οικονομικής κηδεμονίας από αυτούς που θα δώσουν χρήματα. Είναι λογικό άλλωστε αυτός που θα δώσει χρήματα από τους φόρους των δικών του πολιτών να έχει την απαίτηση να μην πάνε σ’ ένα κουβά δίχως πάτο όπως είναι το ελληνικό δημόσιο. Αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστραφούν με τόκο… Σ’ αυτή την επιδίωξη συμφωνούν τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών της Ευρώπης που θα αναλάβουν μια πιθανή χρηματοδοτική διάσωση με τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων που χρηματοδοτούν το ελληνικό δημόσιο μέσω των φόρων που πληρώνουν. Εκείνοι που θα ζημιωθούν θα είναι όσοι έχουν να περιμένουν με κάποιο τρόπο εισοδήματα από το δημόσιο.
    Είναι μια λύση ανάγκης αλλά είναι η μόνη εφικτή.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κεφάλαια βρίσκονται σε Ρωσία-Κίνα.

    Η Δύση δεν μπορεί πια να τυπώνει απεριόριστα δολάρια και να κατακλέβει τον πλανήτη.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Σίτυ και η Γουόλ Στριτ είναι οι δυο πυλώνες της Αγγλοσαξωνικής ευημερίας.
    Δεν υπαρχει περίπτωση να αφήσουν την χρυσότοκο όρνιθα να φύγει από το κοτέτσι τους.
    Θα πήγαινε πολύ να κερδίζουν λεφτά οι Κινέζοι και από τις εξαγωγές αγαθών,αλλά και από τα χρυσοφόρα δάνεια,που έως τώρα είναι Αγγλοσαξωνικό μονοπώλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το λιμάνι του Πειραιά το παίζανε Λιοντάρια και τώρα στο ζόρι γίνανε γατούλες Σιάμ! Να πάει ο Καρνάβαλος παγκας να ζητήσει τώρα τα λεφτά! Τελικά ο Κωστάκης ήταν Κώστας και ήξερε να κλίνη συμφωνίες με μέλλον και πλάτες (Ρωσία-Κίνα) ο ΓΑΠ έκανε ότι τον συμβούλευσαν οι κολλητοί του οι ατλαντικοί. Δείξε μας τη μάγκας είσαι ΓΑΠ; Το μόνο που καταφέρατε με τις ηλίθιες σας δηλώσεις μετά τις εκλογές να πάτε τα σπρεχ από 135 στα 405!!!! Έλεος... είστε ανάξιοι της εμπιστοσύνης που σας έδειξε ο Ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι τοκογλυφοι παλι στο προσκηνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Macedro ακόμα και τώρα εξακολουθείς να έχεις τέτοια άποψη για τον Καραμανλή?
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Den eimai oikonomologos ala logo tis pleithoras ton typomenon dolarion prosfata gia tin kalipsi tis krisis ta opoia dolaria apo tin epoxi nixon den exoun andikrisma se xryso logiko epakoloutho einai stadiaka na arxisi to katrakilisma tou dolariou ki i anodos tou xrisou.Mipos einai protimoteron na danizomaste se dolaria ki na ta metatrepoume se euro?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.