29/1/10

Ελληνική Αγροτιά, η μεγάλη μας ντροπή

Άρθρο γεωπόνου εκ Θεσσαλίας
Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έχουμε τον μήνα των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Είναι η εποχή που οι αγρότες μας δεν έχουν αγροτικές εργασίες και αρχίζουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας κάποιο συμπλήρωμα στο εισόδημά τους που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πρώτα άρχισαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί αγρότες σε εποχές καθόλου δύσκολες γι’ αυτούς με συνθήματα άδικα και προκλητικά . Το σύνθημα “Όλα τα λεφτά όλα τα κιλά” είναι σήμερα γραμμένο σε επιστημονικά συγγράμματα και διδάσκεται στα πανεπιστήμιά μας ως “παράλογες και ανώφελες διεκδικήσεις των αγροτών μας”. Είχαν, όπως και τώρα, την στήριξη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων όχι γιατί ήθελαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα τους, αλλά για να τους χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό στην προσπάθεια τους να εκπαραθυρώσουν από την εξουσία τους κυβερνώντες.
Οι πολιτικοί μας δεν έλαβαν ποτέ θεσμικά μέτρα για να επιλύσουν μονίμως και σταθερώς τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Κάποιες προσπάθειες βιαστικές και επιπόλαιες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 απέτυχαν οικτρά και εγκαταλειφθήκαν, αφήνοντας πίσω τους πεταμένα μηχανήματα πολύ χρέος και απαξιωμένους φορείς. Δεν φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανούς τους παλιούς πετυχημένους και υγιείς θεσμούς και φορείς που βρήκαν, ούτε ζήτησαν ποτέ ευθύνες από τους παρανομούντες εργατοπατέρες, που με τις ενέργειες τους κατέστρεφαν έναν-έναν. Αντίθετα, τους χάιδευαν ενισχύοντας οικονομικά τους φορείς που αυτοί λυμαίνονταν, αντί να τους πάνε φυλακή. Παρεμπόδιζαν με διάφορα τερτίπια τις υπηρεσίες να παίξουν τον θεσμικό τους ρόλο, που ήταν η προστασία και η καλή λειτουργία των αγροτικών θεσμών και φορέων προς όφελος του συνόλου των αγροτών. Ήταν η εποχή του, «βαθέματος της δημοκρατίας» που ακόμη το πληρώνουμε.
Οι άλλοι αργότερα, για να διευκολύνουν την «ελεύθερη αγορά και οικονομία» της οποίας ήταν θιασώτες, συνέργησαν στην πλήρη χρεοκοπία και διάλυσή τους, αφήνοντάς μας ως ενθύμιο στην θέση τους τα καρτέλ.
Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, με την Ελλάδα να είναι ένα απέραντο νεκροταφείο νεκρών αγροτικών θεσμών και φορέων.
Το μεγάλο έγκλημα που διεπράχθη δεν ήταν η χρεοκοπία και η διάλυσή τους, αλλά η πλήρης, μέχρι αηδίας, απαξίωσή τους στην συνείδηση των αγροτών. Κάθε τι το συλλογικό και συνεταιριστικό το αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα με απέχθεια, παρά τα όσα τραβούν από τους εμπόρους που τους εκμεταλλεύονται ανενδοίαστα σε βαθμό εξαθλίωσης.
Οι αγροτοπατέρες τον μόνο θεσμό που κρατούν ζωντανό είναι ο αγροσυνδικαλισμός. Είναι υπερτροφικός και παράλογος και ίσως και παράνομος. Είναι ο χώρος που τους επιτρέπει να παραμένουν μονίμως πρώτοι και αλώβητοι παριστάνοντας τους αγωνιστές. «Τζάμπα μάγκες» θα τους χαρακτήριζε ευφυώς ο λαός μας. Τον συνεταιριστικό χώρο τον αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι γιατί ξέρουν ότι θα σπάσουν τα μούτρα τους.
Όλες οι παραγωγικές τάξεις εκπροσωπούνται με ένα συνδικαλιστικό φορέα
και οι αγρότες ίσως και παράνομα με τρεις. Ποιος πολιτικός εξάλλου τολμάει να θίξει τέτοιο πράγμα; Ένα έχουν οι αγρότες της Ν.Δ., ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα οι αγρότες του ΚΚΕ. Την ΓΕΣΑΣΕ, που τους εκπροσωπούσε κάποτε όλους, την πέταξαν στα αζήτητα. Έτσι, όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, οι αγρότες θα βρίσκονται πάντα με τα τρακτέρ στους δρόμους, αφού αποφασίζουν χωριστά και χωρίς πλειοψηφία.
Δεν απαιτούν θεσμούς, αλλά οικονομική βοήθεια από τις άλλες τάξεις, που και αυτές δεινοπαθούν.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι αγρότες της Ημαθίας και Πέλλας, απ’ όπου κατάγομαι, είδαν την παραγωγή ροδάκινων να εξευτελίζεται τόσο από τους εμπόρους, τις Ενώσεις Συνεταιρισμών και την κρατική Αγρέξ που την διαχειριζόταν, δεν έκλεισαν τους δρόμους, ούτε ζήτησαν οικονομική βοήθεια από το κράτος για να ζήσουν. Απλά έκαναν νέους συνεταιρισμούς καθαρούς με τα καλύτερα στελέχη που διέθεταν και έστελναν μόνοι τους τα ροδάκινα στην Γερμανία όπου τα εμπορεύονταν. Αντιμετώπισαν τη λυσσαλέα αντίδραση των εμπόρων που υποστηριζόταν δυστυχώς προκλητικά τότε από την πολιτεία. Ήταν η εποχή του μακαρθισμού και οι συνεταιρισμοί φόβιζαν τους κρατούντες γιατί θύμιζαν τα σοβιετικά κολχοζ. Δεν τους έδιναν βαγόνια-ψυγεία με τα οποία γινόταν η μεταφορά των ροδάκινων. Τα μοίραζε το κράτος και έδινε τα περισσότερα στους εμπόρους και ελάχιστα στους συνεταιρισμούς. Η Αγροτική Τράπεζα δεν τους έδινε βραχυπρόθεσμα δάνεια κίνησης για να δυσκολέψει την λειτουργία τους, οι δε έλεγχοι των εποπτών ήταν συνεχείς και απαράδεκτοι. Οι αγρότες δεν το έβαλαν κάτω. Με το δίκιο με το μέρος τους, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που διέθεταν, μπήκαν στον αγώνα. Έπαιρναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς με τα χέρια τα βαγόνια που προορίζονταν για τους εμπόρους, τα έσπρωχναν 20 και 30 άτομα μαζί στους δικούς τους ψυκτικούς χώρους, τα γέμιζαν με δικά τους ροδάκινα και τα έστελναν στην Γερμανία. Μάχες δίνονταν κάθε τόσο με την αστυνομία για τις ενέργειες τους αυτές. Το πρόβλημα της μη δανειοδότησης από την Αγροτική το έλυσαν παίρνοντας προκαταβολές από τους χονδρεμπόρους Γερμανούς και έτσι ξεπέρασαν την δυσκολία που τους δημιούργησε η Αγροτική τράπεζα.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Μέσα σε τρία χρόνια γέμισε ο τόπος από συνεταιρισμούς πού ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Δεν αρκέσθηκαν όμως μόνο σ’ αυτά οι αγρότες συνεταιριστές. Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που υπήρχαν σε κάθε χωριό ενώθηκαν σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις ανά επαρχία και όλες μαζί των δύο νομών σε μία τριτοβάθμια, την περίφημη τότε frut-ellas. Ετσι σε κάποια στιγμή τρεις εκπρόσωποι στην Γερμανία, ένας από την Σκύδρα, ένας από την Νάουσα και ένας από την Βέροια, εκπροσωπούσαν το 80% της Ελληνικής παραγωγής. Οι Γερμανοί χονδρέμποροι τάχασαν όταν είδαν να κανονίζουν οι Έλληνες αντιπρόσωποι τις τιμές και όχι εκείνοι. Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, γιατί αντελήφθησαν ότι οι αγρότες ήταν πολύ δυνατοί. Θυμάμαι τις τιμές εκκαθάρισης του 1964 τις οποίες ενδεικτικά αναφέρω:
Συνεταιρισμός rodamil του χωριού μου 3,25 δραχμές το κιλό, ο καλύτερος εναπομείνας χονδρέμπορος Ανδρικόπουλος πλήρωσε 1,5 δραχμή το κιλό και η Ένωση Συνεταιρισμών Έδεσσας με τους κρατικοδιάλεχτους αγροτοπατέρες της εξευτελίστηκε πληρώνοντας τους τελευταίους αφελείς αγρότες που τους εμπιστεύτηκαν με 0,7 δραχμές το κιλό. Έκτοτε σταμάτησε και αυτή την εμπορία όπως έκανε λίγο νωρίτερα η κρατική αγρέξ . Οι αγρότες συνεταιριστές προχώρησαν ακόμη περισσότερο .Έδιωξαν τις μεταφορικές εταιρείες, την Senger και την Δάνζας, που ήταν μεσάζουσες εταιρίες, και συνεργάστηκαν απευθείας με την ευρωπαϊκή εταιρεία μεταφορών Interfrigo που είχε την αποκλειστική διαχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη των βαγονιών ψυγείων. Ιδρύσαν δική τους μεταφορική εταιρεία, την Ttrans –ellas, και μετέφεραν με χαμηλή προμήθεια και τα βερίκοκα των συνεταιρισμών Κορινθίας. Σήμερα τα ελληνικής ιδιοκτησίας βαγόνια εκείνης της εποχής τα βλέπω που σαπίζουν στις αποθήκες αχρήστων βαγονιών στο Μεζούρλο και στην Αμφιθέα και ειλικρινά συγκινούμαι. Αν μπορούσαν να μιλήσουν θα έλεγαν πάρα πολλά στους Θεσσαλούς αγρότες για τους αγώνες των Μακεδόνων αγροτών. Έκαναν και άλλα πολλά οι αγράμματοι εκείνοι αγρότες μας που δεν χωρούν να αναφερθούν και θα έκαναν πολύ περισσότερα εάν η λαίλαπα της δικτατορίας δεν διέλυε τα πάντα στο πέρασμα της.
Όμορφοι αγώνες τίμιων αγωνιστών αγροτών που κάθε φορά που τους θυμάμαι συγκινούμαι και νοιώθω ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτούς.
Και οι σημερινοί αγροτοσυνδικαλιστές τι κάνουν;
Aδιάφοροι για όλες τις άλλες παραγωγικές τάξεις, βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ τους, που τα βλέπω και φοβάμαι, γιατί συνειρμικά μου θυμίζουν τα ερπυστριοφόρα της χούντας κάθε φορά που μπαίνουν ομαδικά και με σταθερό βηματισμό μέσα στις πόλεις. Ζητούν από την εκάστοτε κυβέρνηση με το έτσι θέλω συμπλήρωμα του χαμένου εισοδήματος, παίρνοντάς το από το φτωχό βαλάντιο των άλλων πολιτών. Ξέρουν ότι θα τα πληρώσουν στο τέλος οι φτωχοί και αδύνατοι και όμως το κάνουν και δεν τους νοιάζει. Δεν πολεμούν αυτούς που τους λυμαίνονται, αλλά τον απλό κοσμάκη που βασανίζεται εξίσου με αυτούς. Για την διάλυση των φορέων τους που έγινε με δική τους ευθύνη, ουδείς λόγος, ενώ δεν γίνεται και κανένας λόγος για το ξαναστήσιμό τους. Θέλει τώρα πολύ κουπί και γνώσεις για να τους ξαναστήσουν και το αποφεύγουν.
Αλήθεια, αν υπήρχαν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες γάλακτος χωρίς τις λαμογιές των διοικούντων αγροτών, τι πρόβλημα θα είχαν οι κτηνοτρόφοι μας σήμερα; Πού πήγαν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες κονσερβών που χρόνια επηρέαζαν τις τιμές των λαχανικών και των φρούτων. Ποιος τις χρεοκόπησε; Από πού θα εύρισκαν τα καρτέλ γάλα και σε ποιόν θα το πούλαγαν, όταν θα ενημερώνονταν οι πολίτες ότι τα συνεταιριστικά προϊόντα είναι τα πιο αγνά; Ούτε μια φορά είδα κάποια διαφήμιση συνεταιριστικών προϊόντων, ενώ οι ιδιώτες κάνουν πλύση εγκεφάλου καθημερινά στους πολίτες για να αγοράσουν τα προϊόντα τους, που είναι πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
Ποιος ξέχασε το ηλιέλαιο της Ουκρανίας που ήταν ανακατεμένο με ορυκτέλαιο;
Και επιτέλους, αν θέλουν πόλεμο, όπως κάποιοι πολιτικοί τους προτείνουν, ας τον κάνουν με αυτούς που τους κλέβουν και τους αδικούν και να είναι σίγουροι ότι όλος ο κόσμος θα είναι ενεργά με το μέρος τους. Υπάρχουν τρόποι να τους φέρουν σε αδιέξοδο και να τους εξαναγκάσουν να μη τους εκμεταλλεύονται. Ποτέ όμως ως τώρα δεν άγγιξαν καν τους θύτες τους.
Άλλοι λοιπόν είναι οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες για να ορθοποδήσουν, και όχι αυτόν που χρόνια ανεπιτυχώς ακολουθούν. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτό δείχνουν. Ας καταλάβουν οι ξεθωριασμένοι από τον χρόνο ηγέτες τους ότι απέτυχαν πλήρως και ας ανοίξουν το δρόμο σε νέους αγρότες με νέες ιδέες αν πράγματι τους νοιάζονται όπως διατείνονται.
Ας κάνουν ακόμη μια σφυγμομέτρηση του απλού ελληνικού λαού και ας δουν την αντίδρασή του και την δυσφορία του. Με ένα κουτάκι ακτινίδια και λίγο ρύζι που μοιράζουν κάποιοι δεν κλείνουν οι πληγές. Ας μετρήσουν ακόμη και αυτές τις διαθέσεις του συνόλου των αγροτών και ας σεβαστούν τις επιθυμίες τους.
Αποφασίζουν με παράνομες μειοψηφίες και δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για την ίδια μας την πατρίδα. Ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα είναι τόσο πολύ άσχημα. Ο κόσμος χάνει τον ύπνο του όταν τους βλέπει στην τηλεόραση
να μπουκάρουν με τα τρακτέρ τους όπου βρουν.
Για το κατάντημα αυτό της αγροτιάς μας δεν είναι άμοιρες και οι γεωργικές μας υπηρεσίες, τα ινστιτούτα μας, τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
Βολεμένοι στις θέσεις τους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η περιφρούρηση και η αύξηση του προσωπικού τους εισοδήματος. Οι περισσότεροι των διοικούντων αδιάφοροι για τις υποχρεώσεις τους απολαμβάνουν τα οφίτσια που διασφάλισαν με άνομους συνήθως τρόπους. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.
Καθιερώθηκε κάποτε ένας εξαιρετικός θεσμός, τα λεγόμενα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής που πραγματοποιούντο μια φορά τον χρόνο .Τα απαξίωσαν οι αρμόδιες για τις εισηγήσεις διευθύνσεις Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών και της Περιφέρειας. Αντί να επεξεργάζονται τις εισηγήσεις τους ένα ολόκληρο χρόνο πριν αναθέτοντες σε ομάδες των καλύτερων στελεχών τους τα θέματα και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα Ινστιτούτα και τους αγρότες μας να προετοιμάζουν την χάραξη της Αγροτικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας, οι αδιάφοροι προϊστάμενοι ανέθεταν λίγες μέρες πριν σε κάποιο υπάλληλο να γράψει πέντε πράγματα και να τελειώνουν από αυτήν την υποχρέωση. Το αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί ο υπέροχος αυτός θεσμός και στο τέλος να καταργηθεί.
Όσο για τα απαράδεκτα καμώματα των πολιτικών, τι να πώ, είναι γνωστά σε όλους μας. Θα κλείσω περιγράφοντας ένα από αυτά που αφορά τους αγρότες μας.
Συνάντησα στην αρχή του καλοκαιριού ένα συνάδελφο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ρώτησα πώς πάει με την δουλειά στο γραφείο. Μου είπε ότι κοντεύουμε να τρελαθούμε. Έχουμε τους ελέγχους του ΟΣΔΕ που αφορούν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις των αγροτών έχουμε και την ψηφιοποίηση που μας πιέζει η Ε.Ε και στην κυριολεξία ψαχνόμαστε. Τί είναι ψηφιοποίηση τον ρώτησα; Μας έστειλαν αεροφωτογραφίες όπου φαίνονται όλα τα αγροτεμάχια που είναι καλλιεργήσιμα με τις διαστάσεις τους και έρχονται οι αγρότες και δηλώνουν πιο είναι το δικό τους. Έτσι ξέρουμε πόση έκταση καλλιεργεί πραγματικά ο καθένας τους. Βλέπεις οι κουτόφραγγοι πήρανε χαμπάρι ότι οι αγρότες μας τους έκλεβαν και τους έκλεισαν τελείως αυτή την πόρτα. Αν δεν τελειώσει η ψηφιοποίηση δεν πρόκειται να ξανά πάρουν επιδότηση και γιαυτό μας ζορίζουν.
Μου είπε ότι «πνιγήκαμε από Τρικαλινούς διοικητικούς που μας είναι άχρηστοι και κάθονται, ενώ χρειαζόμαστε γεωπόνους και δεν μας στέλνουν». Και γιατί αυτό, τον ρώτησα; Γιατί τελείωσαν οι Τρικαλινοί γεωπόνοι και τώρα μας στέλνουν αράδα διοικητικούς. Και γιατί δεν παίρνουν από άλλους νομούς; Ούτε από την Λάρισα, ρώτησα; Κάποιους λίγους δεν είναι από εδώ ο υπουργός, μου απάντησε με νόημα. Ειλικρινά έφριξα όταν το συνειδητοποίησα.
Τον ξανασυνάντησα πριν λίγες μέρες και τον ρώτησα πώς πάει η ψηφιοποίηση; Σε λίγο καιρό κακήν κακώς τελειώνουμε μου απάντησε. Και γιατί κακήν κακώς; Γιατί μέχρι την Κρήτη μας πήγανε για να βοηθήσουμε τους εκεί συναδέλφους. Πήραν ελάχιστους γεωπόνους εκεί και η δουλειά έμεινε πολύ πίσω, τάφαγαν τα λεφτά βλέπεις για τους διορισμούς των άχρηστων διοικητικών από τα Τρίκαλα. Έσκουξα από αγανάκτηση. Πώς να πάει μπροστά ο έρμος αυτός τόπος πώς να δει χαΐρι η αγροτιά με τόσους εχθρούς που μας κυβερνούν.

10 σχόλια:

  1. "Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έχουμε τον μήνα των αγροτικών κινητοποιήσεων."

    Και κάθε χρόνο, ΟΛΟ το χρόνο, έχουμε την προπαγάνδα των Δυτικόφρονων κατά τω ν αγροτών!

    Η ΕΕ κατέστρεψε την Ελληνική οικονομία παραγωγή και τους μικρούς αγρότες, και έκανε την Ελλάδα χώρα που μόνο καταναλώνει από την Δύση!

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Θεσσαλέ Γεωπόνε
    Όπως θα γνωρίζεις η περίπτωση της Αγρεξ είναι πανομοιότυπη με πολλές άλλες.Εσυ ίσως το περιγράφεις ευγενικά λέγοντας "κρατικοδιάλεχτους αγροτοπατέρες" εγώ θα μιλήσω πολύ σκληρά.

    Στις πάμπολλες πρακτικές που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν μπούμερανγκ για τον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας απο συγκεκριμένα στελέχη (συνεταιριστές, πολιτικούς, διοικητικά στελέχη, τραπεζικά στελέχη) καταλογίζω ΔΟΛΟ.Δεν δέχομαι την άγνοια η την λαθεμένη στρατηγική απο μέρους τους.

    Όσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μίλησε καθαρά ο συνάδελφος σου.Δεν είπε ότι η ψηφιοποίηση έγινε και πέρυσι και άρα για ποιο λόγο να ξαναγίνει και φέτος;Δεν είπε για το μητρώο των Αγροτών και πόσες φορές αυτό έχει γίνει, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα.Δεν είπε ποια η διαφορά του γεωπόνου απο έναν διοικητικό υπάλληλο έκρυψε δηλαδή μια συντεχνιακή νοοτροπία.Δεν είπε καν την σύνθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί αν μάθεις απο πού προέρχονται τα διευθυντικά στελέχη του θα καταλάβεις γιατί οργανισμό συζητάμε.

    Δεν είπε για την διαμάχη σχετικά με το ποιος φορέας θα είναι αυτός που θα φέρνει σε πέρας το έργο των επιδοτήσεων (πρόκειται για πολλά χρήματα) και για ποιο λόγο έγινε μπαλάκι αυτή η υπόθεση εδώ και 20 χρόνια με αποτέλεσμα αυτο το χάλι.

    Τέλος άφησες απέξω την ΑΤΕ η ευθύνη της οποίας είναι τεράστια καθώς λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο και δές τις δικαστικές περιπέτειες των στελεχών της για να καταλάβεις γιατί μιλάμε.

    Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο με πονά η ιστορία αυτή, μου πληγώνει την περηφάνια μου σαν Ελληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάντετον υπουργό γεωργίας τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!
    ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ.
    ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΟΔΑΥΛΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΚΑ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ, ΘΑ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;
    ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
    ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ.
    ΓΕΡΑΣΕ.
    ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΟ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ;
    ΑΠΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ.ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟ. ΛΕΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΗΓΕΤΙΔΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΛΙΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ)
    ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΤΑΝ.Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ.
    ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
    ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
    ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΣΑΠΙΖΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΤΑΣ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΤΑΒΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΙΑ ΜΙΑ ΝΑ ΣΠΑΝΕ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΩ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΦΩ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Τις μέρες που οι αγρότες είναι στα μπλόκα ΟΛΟΙ μας δανειστήκαμε και υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας με όρους απεχθείς ως κράτος γιατί κάποιοι γνώστοι-άγνωστοι ΕΦΑΓΑΝ τα λεφτά μας (για άλλη μια φορά). Λεφτά απο Ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστήριο, Βατοπέδια κ.τ.λ., ΔΙΚΑ μας λεφτά και πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε, για πολλοστή φορά.
    Χθες βράδυ στην "εμπόλεμη ζώνη" έλεγε ότι η ΑΪΤΗ παρήγαγε 200 εκ. τόνους...
    ρυζιού παλιά. Τελευταία μόλις 70 εκ. ενώ αυξήθηκε κατά πολύ η εγχώρια κατανάλωση. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει η χώρα ο τρίτος εισαγωγέας τις Αμερικής στο ρύζι και πολλοί άνεργοι να πάνε να μείνουν στο Πορτ-ο-Πρενς στις παραγκουπόλεις. Σας θυμίζει κάτι μήπως από ταινία προσεχώς?
    Κάθε χρόνο γίνονται μπλόκα των αγροτών με κύριο αίτημα τον έλεγχο των μεσαζόντων. Έχει μήπως δει κανένας κανέναν μεσάζοντα να βγει να υπερασπιστεί την θέση του, κατηγορώντας τους αγρότες ότι λένε ψέματα??? Μήπως έχετε δει κανέναν να ελέγχεται?? Ίσα ίσα με την ευκαιρία που βρήκαν τα τρόφιμα πήραν αύξηση εως 60% που θα την κρατήσουν να είστε σίγουροι και μετά τα μπλόκα.
    Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τους δρόμους, αλλά αν οι αγρότες -το καλοκαίρι που όλοι θα πιάσουν τις παραλίες- διαμαρτυρηθούν βάζοντας στραβά το καπέλο τους (όπως κάνουν οι Ιάπωνες)στους 40' υπό σκιά, δεν νομίζω να στεναχωρεθεί και κανένας. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
    Πιπιλάνε όλοι μια καραμέλα για βολεμένους αγρότες που ταλαιπωρούν τον κόσμο χωρίς να σκέφτονται την δύσκολη χρονική στιγμή. Ακούγεται ότι όλοι οι αγρότες παίρνουν δισεκατομμύρια,κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα, έχουν τις ωραιότερες γυναίκες!!! Γιατί όμως κανένας δεν πηγαίνει να γίνει αγρότης αφού περνάνε τόσο καλά????
    Γιατί οι φίλοι που φωνάζουν ότι είναι άσχημα στις δουλειές τους δεν πάνε να γίνουν αγρότες?? Τους πληροφορώ ότι δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ,ούτε μεταπτυχιακά, ούτε να ασπρίσουν τα μαλλιά τους στα θρανία, τους τα έχει όλα στρωμένα το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. (έτσι ακούγεται τελευταία). Προτιμάνε όλοι όμως μια θέση στο Δημόσιο, γιατί μάλλον εκεί περνάνε καλύτερα.
    Μεταξύ των αγροτών υπάρχουν άτομα με πτυχία ΑΕΙ που βαρέθηκαν να τρέχουν για ωρομισθίες στο κάθε κορφοβούνι για 7 Eurw την ώρα, να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ως εργαζόμενοι,και να δουλεύουν μεχρι τα 60 τους ωρομίσθιοι μηπως και γίνουν τότε μόνιμοι. Που πρέπει να μεγαλώσουν οικογένειες με δάνεια απο την ΑΤΕ, και να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, μέσα απο το αγροτικό επάγγελμα. Που δεν θέλουν στο κάτω κάτω να πάνε όλοι να ζήσουν στην Αθήνα, αλλά να κάνουν μια αξιοπρεπή ζωή εκεί που γενήθηκαν.


    Ένας ΑΓΡΟΤΗΣ που φέτος δεν κατέβηκε στα μπλόκα, αλλά διάλεξε μια άλλη μορφή διαμαρτυριάς."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικά ολα τα σχόλια και εύστοχα.
    Ομως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά,
    για να γίνει κάτι δεν είναι εύκολο καθόλου.
    Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι πρέπει να μπούν φυλακή,ακόμα μερικοί πρέπει να απαγχονιστούν(ακούγεται ακραίο,όμως είναι;)
    Ποιός θα το κάνει;το σύστημα είναι πανίσχυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΑΓΡΟΤΗ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΤΥ ΑΛΛΟΥ.
    ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΩΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΣΤΡΙΣΟΥΜΕ. ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο από ότι το λέμε.
    1 Η ψηφιοποίηση δεν έγινε σωστά και σε πολλά σημεία δεν έγινε καθόλου για να βολευτούν αυτοί που δηλώνουν χωρίς να έχουν για επιδοτήσεις. Αυτοί είναι που δεν θέλουν την ψηφιοποίηση.
    2 Το ίδιο γίνεται με τους κτηνοτρόφους για τις επιδοτήσεις και εκεί.
    3 Το πασόκ και η νδ δεν τα βάζουν με αυτούς γιατί είναι τα κατά τόπους στελέχη τους όπως και των άλλων κομμάτων. Συνήθως δεν είναι οι απλοί αγρότες αυτοί που τα παίρνουν με αυτόν τον τρόπο αλλά όλα τα κομματόσκυλα που τους παρέχουν αμοιβαία προστασία ελέγχου, ενώ ο απλώς αγρότης δεν έχει. Έτσι κατάφεραν να παίρνουν ψηφοφόρους.
    4 Οι επιδοτήσεις για αλλαγές καλλιέργειας σε μεγάλη κλίμακα ήταν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες 80 και 90. Σε αυτές δεν έγινε σοβαρή δουλειά να φτάσουν τα λεφτά σε όλους τους αγρότες να διαμορφώσουν τις καλλιέργειές τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά μόνο μερικά κομματικά στελέχη επωφεληθήκαν, αν δεν έγιναν μόνο στα χαρτιά.
    5 Οι κυβερνήσεις δεν διασφάλισαν τις ποσοστώσεις των Ελλήνων αγροτών στις δεκαετίες 80 και 90, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε την παραγωγή μη ποσοστωμένων παραγωγών. Παράδειγμα είναι το κρασί, τα πορτοκάλια και άλλα προϊόντα. Μερικοί θα θυμούνται την φήμη για τα ακτινίδια σαν φρούτο του έρωτα, αυτό ήταν γιατί η μόνη ποσόστωση που είχαμε μεγάλη ήταν στα χόρτα και στα ακτινίδια.
    6 Οι αρχηγοί των αγροτών, βολεμένοι από επιδοτήσεις, αρνούνταν τις συζητήσεις για αλλαγές καλλιεργειών. Εδώ είναι και η ευθύνη των πολιτικών που για ακόμα μια φορά αντί να κάνουν το σωστό βόλευαν και συντηρούσαν αυτή την κατάσταση.
    7 Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να αλλάξουν μερικές καλλιέργειες, επιδοτούμενες με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, αλλά οι αγρότες και ίσως κάποιοι δάκτυλοι πολιτικών αρνήθηκαν.
    8 Στους συνεταιρισμούς και στις ενώσεις συνεταιρισμών οι περισσότεροι ήταν άσχετοι και ο μόνος σκοπός ήταν η κομματική ή πολιτική καταξίωση γενικότερα. Μερικές φορές ήταν για να εξηπυρετήσουν τα παραπάνω. βεβαίως και εδώ οι πολιτικοί ήταν πίσω από αυτούς τους ανθρώπους.
    9 Ένα άλλο και σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες πλέον έγιναν επιχειρηματίες και δεν δουλεύουν αυτοί αλλά βάζουν αλλοδαπούς για να κάνουν αυτές τις δουλείες. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν παρά μόνο λίγοι άνθρωποι στην γή και εξαρτούναι οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς. Αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, γίναμε οκνηροί και τεμπέληδες. Ένα πού μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής έγινε πληρωμή για αλλοδαπούς εργάτες και όλα αυτά φεύγουν στο εξωτερικό.
    10 Το κράτος με όλα τα κόμματα δεν βοηθάνε στην εξαγωγική διαδικασία των ελληνικών προϊόντων. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην διάθεση των προϊόντων. Όλα τα κόμματα έχουν επαφές με το εξωτερικό και θα μπορούσαν να προσφέρουν σε αυτόν τον τομέα αλλά δεν ασχολήται κανένας με το θέμα.
    11 Η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και της παραγωγής γενικότερα από τους φορείς του κράτους και των συνεταιρισμών έτσι ώστε να γίνουν τα προϊόντα κατάλληλα για προώθηση στις αγορές. Αντίθετα δεν υπάρχει γεωπόνος στα χωράφια αλλά μόνο στα γραφεία για να βάζει σφραγίδες. Αυτό πολλές φορές κάνει αδύνατη την διάθεση των προϊόντων.
    12 Μια εσωτερική ποσόστωση σε κατά τόπους συνεταιρισμούς δεν υπάρχει. Είναι πολύ εύκολο με στατιστικά να δούνε τις ανάγκες του κράτους σε προϊόντα και να δοθούν ποσοστώσεις κατά τόπους ώστε να γίνεται και εύκολή διάθεση και να υπάρχουν διαθέσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επομένως για να ξεκινήσουμε πρέπει
    1 οι πολιτικοί που δεν εμπλέκονται στο τομέα αυτό να σταματήσουν να δρουν με τον τρόπο παραπάνω.
    2 Να αυτοκαθαριστούν οι ενώσεις και οι συνεταιρισμοί, και αν δεν μπορούν να επέμβει το κράτος ώστε να γίνει, δηλαδή να φύγουν οι άσχετοι
    3 οι γεωπόνοι να κάνουν την επιστήμη τους, μεταδίδοντας την γνώση στους αγρότες.
    4 να γίνει στατιστική μελέτη των προϊόντων που καταναλώνονται έτσι ώστε να δοθεί οδηγία για την ποσότητα και το χρόνο της παραγωγής που απαιτείται. δεν μπορεί να γίνει ούτε από συνεταιρισμούς ούτε από αγρότες, θέλει κεντρική στατιστική υπηρεσία
    5 τώρα που είναι τα δύσκολα για τους αγρότες να τους βοηθήσει αφού πρώτα υπογράψουν για την αλλαγή στις σωστές καλλιέργειες, γιατί αν δώσει μόνο λεφτά χωρίς να τους υποχρεώσει να αλλάξουν καλλιέργειες διαιωνίζει το θέμα
    6 να μείνουν μόνο οι αγρότες στις επιδοτήσεις και οι υπόλοιποι να παίρνουν μια μικρότερη ενίσχυση επί της παραγωγής
    7 να ξαμοληθούν οι πάντες να προωθήσουν τα αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό
    8 να ξαναθέσουν θέματα ποσοστώσεων στην ΕΟΚ
    9 πρέπει και οι αγρότες επί τέλους να κοιτάζουν την παραγωγή και όχι την επιδότηση
    10 ο αγρότης πρέπει να ξαναγυρίσει στο χωράφι
    11 στην Ελλάδα λόγω του ότι πάρα πολύ δημόσιοι υπάλληλοι έχουν και παραγωγή αγροτικών προϊόντων να τους αφήσει νόμιμα να το κάνουν αλλά με μικρότερες επιδοτήσεις και βοηθήματα από ότι στους επαγγελματίες
    Αυτά είναι μερικά από τα κακός κείμενα στα αγροτικά θέματα και μερικές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.