29/1/10

Θυσία Ελλήνων προσκόπων στην Μικρά Ασία

Πριν ακόμα τελειώσει ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, άρχισε στη Σμύρνη η κίνηση ίδρυσης ελληνικών προσκοπικών Ομάδων. Ηγέτης της κίνησης ήταν ο Ευάγγελος Ιωαννίδης, αρχηγός Ομάδος στην Αλεξάνδρεια και ο Γ. Παπαδημητρίου. Με την απόβαση του Ελληνικού Στρατού, το καλοκαίρι του 1919, ο Ελληνικός Προσκοπισμός αναπτύχθηκε ραγδαία παντού όπου έφταναν ελληνικά στρατεύματα.

Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να μείνουν αμέτοχοι στις πολεμικές επιχειρήσεις οι Μικρασιάτες Πρόσκοποι. Το συναίσθημα του καθήκοντος πλήρωσαν με τη ζωή τους πολλοί Πρόσκοποι της Ιωνίας.

Τον Ιούνιο του 1919 υπήρχαν στο Αϊδίνιο τρεις προσκοπικές Ομάδες. Ο Ελληνικός Στρατός μόλις είχε απελευθερώσει την πόλη και είχε εγκαταστήσει μικρή φρουρά, όταν στις 15 Ιουνίου πολυάριθμες ορδές άτακτων Τούρκων επιτέθηκαν εναντίον της φρουράς. Οι Πρόσκοποι παρέμειναν στο πλευρό του στρατού και του αλλόφρονος πληθυσμού και προσέφεραν παντός είδους υπηρεσίες. Οι επιδρομείς, μετά την ηρωική έξοδο της μικρής ελληνικής φρουράς, προέβησαν σε αγριότητες και σφαγές και όσοι Πρόσκοποι δεν σφάχτηκαν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν έξω από την πόλη. Εκεί οι Τούρκοι απαίτησαν από τον ηρωικό Έφορο Νικ. Αυγερίδη και τους Προσκόπους να απαρνηθούν την πίστη και το έθνος τους και, όταν αυτοί αρνήθηκαν, τους κατασφάξανε με τον αγριότερο τρόπο. Εν μέσω φρικτών βασανιστηρίων οι Έλληνες Πρόσκοποι έπεφταν φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς!». 301 στελέχη του Προσκοπισμού του Αϊδινίου ήταν τα ηρωικά θύματα της τραγωδίας εκείνης.

Τρία χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1922, νέα συμφορά έπληξε τους Έλληνες Προσκόπους. Τα Σώκια, μικρή πόλη στον ποταμό Μαίανδρο, ήταν υπό την κατοχή του Ιταλικού Στρατού, ο οποίος διατάχτηκε να παραδώσει την περιοχή στα ελληνικά στρατεύματα. Οι τούρκικες αρχές είχαν ρίξει εδώ και μήνες στη φυλακή πολλούς Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τους Προσκόπους. Μόλις πλησίασε ο Ελληνικός Στρατός, οι Τούρκοι πήραν φεύγοντας και τους κρατούμενους, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στους Ιταλούς. Προσπαθώντας να τους καταδιώξουν έτσι όπως έφευγαν άτακτα, οι Έλληνες στρατιώτες βρέθηκαν μπροστά στα πτώματα 15 και πλέον Ελληνόπουλων των οποίων το μόνο αμάρτημα ήταν η ιδιότητα του Έλληνα Προσκόπου.

Οι επανειλημμένες σφαγές των Ελλήνων Προσκόπων στη Μικρά Ασία προκάλεσαν την αγανάκτηση και τις έντονες διαμαρτυρίες των Προσκοπικών Οργανώσεων σε όλο τον κόσμο και του Τύπου.

Οι υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήταν σημαντικές. Για την περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι κατέφταναν κατά χιλιάδες, οι Πρόσκοποι χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους τρόπους και χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο σαν οι φύλακες-άγγελοι των θυμάτων της εθνικής εκείνης συμφοράς. Προσέφεραν υπηρεσίες για την πρόχειρη εγκατάσταση των σκηνών, οργάνωση συσσιτίων και καθαριότητα των συνοικισμών, νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και για τη φύλαξη ορισμένων κατασκηνώσεων.

Για τις εξέχουσες αυτές υπηρεσίες των Προσκόπων, ο «βασιλιάς Κωνσταντίνος» απένειμε το 1922 στη Σημαία του ΣΕΠ το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξεως.
http://www.proskopos.com/mikrasia.html

8 σχόλια:

  1. ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ


    Σ’ αυτό το σφαγείο ξεχώρισε το μαρτύριο των 32 προσκόπων του Αιδινίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τον Οσμάν στον Εύδωνα ποταμό ο Ν Αυγερίδη καλείται να απαρνηθεί την Ελλάδα για να του χαρίσουν την ζωή, η απάντηση του κοφτή «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ», όλοι οι πρόσκοποι ανασηκώνονται αιμόφυρτοι, σακατεμένοι και με μια φωνή φωνάζουν «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ». Λυσσούν οι τούρκοι ορμούν στον Αυγερίδη του εξορύσσουν τα μάτια και του ζητούν να εξομώσει «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ» επαναλαμβάνει και μετά τον κατατεμαχίζουν. Τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν, τον 19 χρονο Μίνω Βεινόγλου τον αποκεφάλισαν με στομωμένο σκουριασμένο μαχαίρι, τους λοιπούς τους λογχίζουν και τους κατακρεουργούν. Στην σψαγή πρωταγωνιστει ο κατοπινός Τούρκος πρωθυπουργός ΜΕΝΤΕΡΕΣ επικεφαλής τούρκων προσκόπων.... Στο Αιδίνι έπεσαν 1500 από τον πληθυσμό, μεταξύ τους και ο αρχαιολόγος Μ Παπακωνσταντίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ




    Οι Ελληνικές δυνάμεις με απόσπασμα 7 ταγμάτων του 4ου και του 1/38 με 3,5 ορειβατικές πυροβολαρχίες φτάνουν στο Μπαλατζίκ, όπου αντικαθιστούν τον Σχινά με τον Δ Σταυριανόπουλο. Στις 19/6/1919 με τις πρώτες συγκρούσεις οι τούρκοι φεύγουν.

    Μικρασιάτες πρόσκοποι.

    Φρίκη θα καταλάβει τους τσολιάδες του 1/38 της Καρδίτσας υπό τον Ζαφειρίου – Σταυριανόπουλο όταν μπήκαν στην πόλη, στην οποία βρήκαν αποκαΐδια και αίμα, η πόλη κειτόταν νεκρή.... Ο Σχινάς έμεινε μέχρι την παρέλαση και μετά από δίκη καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Ο Ελληνικός στρατός κατάφερε να αποφύγει τις αγριότητες, τους υπεύθυνους της επίθεσης τους πέρασε από δίκη, όσοι από τους τούρκους πήραν μέρος σε αγριότητες έφυγαν με τους τσέτες στην Ιταλική ζώνη, ο οπλισμός πυροβόλα όλμοι πυρομαχικά είχαν παραχωρηθεί στους τσέτες από τους Ιταλούς.
    Το 3ο Σύνταγμα υπό το Κονδύλη, τον περίφημο «κεραυνό», θα επιτεθεί με ορμή στους συμμορίτες, περνώντας τον ορεινό όγκο της Μεσσωγίδας και θα επιστρέψει στις γραμμές μας αφού σβαρνίσει ακόμα και τον Ιταλικό λόχο στον Μαίανδρο ποταμό, οι οποίοι όταν του ζήτησαν συνεννόηση για να περάσει τους δήλωσε κοφτά «Θα περάσω και μετά ας γίνουν συνεννοήσεις». Ο Κονδύλης τσάκισε παντού τους τούρκους και με μαυρισμένο χιτώνιο στρατιώτη από το μπαρούτι και με ένα κλαδί για μπαστούνι επέστρεψε αφού ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Οι τούρκοι όσοι γλίτωσαν από τον Κονδύλη οπισθοχώρησαν για πολλούς μήνες στα βάθη της Ασίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου,
    Περισσότερα στοιχεία για την θυσία των Ελλήνων προσκόπων του Αϊδινίου και εξαιρετική ενημέρωση για την Καταστροφή της Μικράς Ασίας και λίγα πράγματα για το Έπος του Πόντου όπου ψυχωμένοι Έλληνες Πόντιοι πολεμούσαν ηρωϊκά τους Τσέτες και τον τακτικό Τουρκικοό Στρατό προστατεύοντας τους Ελληνικούς πληθυσμούς, θα βρείς στο βιβλίο :

    "Χρονικό Μεγάλης Τραγωδίας" του Χρήστου Αγγελομάτη,
    Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών,
    Βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑΣ Κολλάρου
    , στην Οδό Σόλωνος στην Αθήνα (απέναντι από τα παλαιά γραφεία του ΟΤΕ), ή παραγγέλλοντάς το αν βρίσκεσαι στην Περιφέρεια.

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταδικάζω τα φασιστικά,ρατσιστικά και προσβλητικά για το Τουρκικό μεγαλείο δημοσιεύματά σας.

    Θ.Δραγώνα
    (ο νόμιμος εκπόσωπος: Πυροβολητής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην πλατεία της Αχειροποιήτου, απέναντι από τον ιερό ναό της Παναγίας της Αχειροποιήτου στην Θεσσαλονίκη, υπήρχε ένα μνημείο για τους προσκόπους του Αϊδινίου (301 πεσόντες).
    Κατά καιρούς διερχόμενος έβλεπα τέτοιο καιρό τα στεφάνια και έφερα στην μνήμη μου τους ανήλικους ήρωές μας και αισθανόμουν ότι ακόμα υπάρχει η «μαγιά».
    Τώρα με τα έργα κατασκευής του Μετρό το μνημείο (ένας μαρμάρινος κύβος) δεν είναι στην θέση του. Οι πρόσκοποι και τα σχολεία δεν μπορούν να καταθέσουν τον φόρο τιμής στους συνομηλίκους προσκόπους.
    Κάνω έκκληση προς εσάς κύριε Καλεντερίδη να μεριμνήσετε δια το ζήτημα, ώστε να μεταφερθεί το μνημείο σε τόπο αντάξιο της πράξεις των συγχρόνων 300 του Αϊδινίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσθέτω κι εγώ τη δική μου προτροπή, στους αγαπητούς αναγνώστες του ιστολογίου, να διαβάσουν το βιβλίο του Αγγελομάτη "ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ". Πέρα από όσα αναφέρονατι πιό πάνω, στις σελίδες του βιβλίου αυτού, υπάρχουν άγνωστες λεπτομέρειες για την "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ", το μόνο ίσως τμήμα του στρατού μας, που ύστερα από πορεία 600 χιλ στα μετώπισθεν του εχθρού,
    βαλλόμενο συνεχώς και αντιμετωπίζοντας ακραία καρικά φαινόμενα, παρέμεινε συμπαγές και αλώβητο, για να φθάσει τελικά, ακολουθούμενο και από 6000 Έλληνες
    τους οποίους διέσωσε τελικά, στο ΝΤΙΚΕΛΙ.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΑΙΔΙΝΙΟΥ
    Ακόμη και στην ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", στη σκηνή όπου ο μικρός πάει στον οικο ανοχής ντυμένος λυκόπουλο, η γριά που δουλεύει εκει του λέει : "έτσι ήταν ντυμένος ο αδερφός μου, τελευταία φορά που τον είδα στο Αιδίνι...", υπονοώντας φυσικά για όσους ξέρουν την θυσία των παιδιών...
    Η ταινία έχει πολλά τέτοια "υπόγεια" μηνύματα....


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσες φορές τα ελληνόπουλα δε σφαγιάστηκαν εν αγνοία τους στο βωμό ξένων συμφερόντων.
    Ας γνωρίζουν τουλάχιστον οι νεοέλληνες ότι ο Αθανάσιος Λευκαδίτης, ιδρυτής του προσκοπισμού στην Ελλάδα ήταν επιφανής τέκτων και η ίδρυση το 1910 -2 μόλις χρόνια μετά την ίδρυση στη Μ. Βρετανία από το λόρδο Μπέιντεν Πάουελ- και η ραγδαία εξάπλωση του προσκοπισμού πριμοδοτήθηκε από την ελληνική μασονία και φυσικά τα συμφέροντα της Μ. Βρετανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.