29/1/10

Σαρκισιάν: "Ετοιμοπόλεμες και πιο ισχυρές από ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας"

H Αρμενία απείλησε το Αζερμπαϊτζάν ότι θα αναγνωρίσει τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως ανεξάρτητο κράτος, αν το Μπακού αναλάβει στρατιωτική δράση για να διεκδικήσει την περιοχή αυτή.

Η Αρμενία μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Καραμπάχ για ένα μόνο λόγο - έτσι ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων,"ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος των Αρμενίων Samvel Farmanian .
"Εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν και οι στρατιωτικές ενέργειες αρχίσουν, τίποτα δεν θα εμποδίσει την Αρμενία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Καραμπάχ," είπε.Την ίδια ώρα σε μια σαφή προειδοποίηση για το Αζερμπαϊτζάν προέβη ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serge Sarkisian δηλώνοντας την Πέμπτη ότι η Αρμενία διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη και είναι έτοιμη να απαντήσει σε όποια πρόκληση δεχτεί.

Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην απειλή που εκτόξευσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν λέγοντας ότι το Μπακού θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να αποσπάσει τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία σε περίπτωση που οι συνομιλίες που διεξάγονται δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Aliyev ανέφερε ότι θέλει μια ειρηνική λύση, αλλά δεν θα περιμένει επ 'αόριστον.Η θεση του Προέδρου Aliyev είναι να ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο ένα αποχωρήσουν τα Αρμενικά στρατευματα από τον θύλακα.Οι εντάσεις για την επίδικη περιοχή έχουν αυξηθεί μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.Hurriet

Ακολουθεί άρθρο απο το φιλικό ιστολόγιο strategy-geopolitics4.blogspot.com/ σχετικά με τις Αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις

Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκροτήθηκαν ένα μήνα μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων με τις υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαιτζάν για τη κυριαρχία στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σχηματίστηκαν από τη συγχώνευση 80 μονάδων εθελοντών που επιχειρούσαν στο θύλακα, οργανώθηκαν στα σοβιετικά πρότυπα και εξοπλίστηκαν κυρίως από τα σοβιετικά στρατεύματα που αποχωρούσαν από τη περιοχή του Καυκάσου. Xαρακτηριστική είναι η απόκτηση ενός βομβαρδιστικού Su-25 από τη Γεωργία που προήλθε από λιποταξία Ρώσου πιλότου και ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους MiG-25ΡD στις 9 Ιουνίου 1992, όταν αζερικές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη σοβιετική βάση Νταλύαρ. Οι Ρώσοι χειριστές, γνωρίζοντας ότι τα αεροσκάφη τους θα επιταχθούν κατά της Αρμενίας, απογειώθηκαν αμέσως, ένας εκ των οποίων προσγειώθηκε σε αρμενικό έδαφος. Σε γενικές γραμμές, οι Αρμένιοι θεωρείται ότι είχαν λάβει καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση σε σχέση με τους Αζέρους, καθώς οι τελευταίοι περιορίζονταν σε διοικητικές και μη μάχιμες θέσεις του σοβιετικού στρατού λόγω διακρίσεων.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη περίοδο 2008-2015, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα υλοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης (ενδεικτικά ο αμυντικός προυπολογισμός της Αρμενίας για το 2009 άγγιξε τα $402 εκατ. έναντι $1,5 δισ. του Αζερμπαιτζαν). Ο συντριπτικός όγκος των αρμενικών στρατευμάτων και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων βρίσκεται στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενώ σημαντική συμβολή στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας προσφέρει η παρουσία 5.000 Ρώσων στρατιωτών της 102ης Στρατιωτικής Βάσης στο Γκιουμρί (Αλεξανδρούπολη), όπου σταθμεύουν 18 ΜiG-29 και πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

2 σχόλια:

  1. Η Αρμενία πρέπει να ξεκόψει με Δύση και Ισλάμ, και να ενωθεί με την Ρωσία!

    Μόνο αυτό, θα κρατήσει για πάντα Αρμενικό το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, και στο μέλλον μπορεί να διεκδικήσει και τα άλλα εδάφη που κατέχει το Ισλάμ.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μπακου ξέρει πολύ καλά ότι όλη του η δύναμη και ο πλούτος κρέμεται από μια κλωστή. Το Shah deniz βρίσκεται σε απόσταση βολής με Iskander από το Καραμπαχ (που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι Αρμένιοι δεν έχουν) και οι αγωγοί μέσα από την Γεωργία περνάνε σε απόσταση πυροβολικου από την Αρμενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.